Jump to content


Lošiji zvuk sa gramofona (igla?)


savudin

Recommended Posts

Imam ja jedno pitanje.

Da li je ovo originalna igla od zvučnice Nagaoka 110. Rekao bih da nije, već je u pitanju veća/masivnija igla od drugog Nagaoka modela. Ako je to u pitanju, zvučnica sa tom iglom ne ide dobro u brazdu,već ima dublji hod, zbog nemogućnosti da se dodatno podigne ručica. Postoji mogućnost da zbog toga imate problema sa zvukom.

Link to comment
Share on other sites

Da, stari 1500, od @violent femmes, još uvek vozi odlično.
Nisam tu ništa dirao oko glave, gramofona i igle, to je sve radilo kako treba.

Igla od 200 je samo malo kraća od 110, tu sam morao opet da podešavam po protraktoru kad sam menjao iglu, to je sve ok, i gazna sila se tad malo menjala.


Izgleda da je strujni kabl i taj šuko, evo zamenio sam drugim kablom i prodisao zvuk. Aaaaa!
Sad je dobio Furutech koji je čučao u fioci. Da ne poveruje čovek...


Izvinjavam se na ishitrenosti, stvarno cimam forum u stanju kranje nužde, malo me panika uhvatila kad sam sinoć slušao tako prigušeno sve.


Hvala svima.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Opet imam problem. Sve je isto i nepromenjeno i zvuk je sad sa gramofona dosta tiši. Znači nije toliko loš, ali je tih. Pustim isti materijal na ploči i kompu i prebacujem selektor, i kanal sa gramofonom moram sa 8 sati da pojačam na bar 10 da bi dobio istu glasnoću kao digitalija na 8 sati. I rekao bih da kvalitet samog zvuka sa gramofona nije isti kao što je bio. Jel to sad definitivno igla? Možda preamp? Kablovi nisu.

Link to comment
Share on other sites

Probao sam staru 110, isto. Čak se ni kvalitet zvuka ne razlikuje toliko između 110 i 200 igle, mada sam kratko slušao.

Promena nije bilo sem što sam menjao strujne kablove, nešto kombinovao i probavao, ali sad je na preamp vraćen koji je i bio.

Preamp sam otvarao da vidim da nije slučajno neka lampa kveknula, ništa nisam primetio. Proverio sam i žičice u headshell-u, činčeve i kontakte,...

 

Link to comment
Share on other sites

Kod lanpi može biti dosta toga, broj radnih sati kod izlaznih lampi zavisi od toga šta "voze". Lampe vole visoku ulaznu impedansu sledećeg stepena, moderna tranzistorska pojačala imaju nisku ulaznu impedansu za svet lampi (22 - 47 k najčešće, lampe vole preko 100 k), tako da su lampe prinuđene da puštaju više struje preko sebe, pa im se i životni vek skraćuje... 5000 radnih sati je 200 dana sa 24 sata rada, 4 godine imaju oko 35.000 sati, neka si ga slušao u proseku 4 sata dnevno, već si blizu toj brojki za 4 godine. Mada je sumljivo da oba kanala ravnomerno odlaze...
Treba proveriti sve anodne napone i eventualno napone grejača, ako nisi vičan sam, odnesi nekom serviseru, sumnjam da je kertridž u pitanju...

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...