Jump to content


Lošiji zvuk sa gramofona (igla?)


savudin

Recommended Posts

Odjednom mi se slošio zvuk sa gramofona. Bolji zvuk dobijam sa digitalije nego sa vinila, nikad tako nije bilo. I krenem da puštam razne ploče, kvalitetne, i nije to to. Mutan je zvuk i visoki su slabi. Sve sam proverio, sva podešavanja gramofona, iglu očistio, sve je po propisu. Ništa se nije menjalo u lancu sem šuko konektora na strujnom koji ide do fono preampa. Ne verujem da je on toliko uticao, ali eto izmenjaću i strujne ovih dana da vidim da nije to.

Igla je nova stavljena prošle godine u ovo vreme, Nagaoka JN-P200 na telo od MP-110. Ovo je treća igla po redu na tom ketridžu. Prva se dobro navozala dok nije dobila zamenu, novu 110. Ta nova nije bila istrošena kad sam je zamenio sa 200. I sad ova 200 za ovih godinu dana stvarno nije puno prešla jer sam slabije imao vremena za slušanje, ne verujem da ima ni 150 sati. Nemoguće da je već zakazala. Vraćao sam i prethodnu 110 iglu da proverim, za nijansu bolji zvuk, ali opet generalno loš.

Redovno čistim i iglu i ploče pre slušanja. Šta bi mogao da bude uzrok ovome?

Link to comment
Share on other sites

Sa nekim starim Ortofonkama znam da su igle nebrojeno puta menjane stavljane, probavane bolje igle gde je telo isto.Ja sam imao MM 12g,promenuo 3-4 igle i verovatno i dalje negde radi.Cak sam za stare ploce u losijem stanju nekad stavljao staru iglu da se presnime.Mslm.da se razumemo nisam nigde napisao da glave vremenom ne stare,ali ovo da se samo jednom promeni igla jednostavno ne pije vodu.

Link to comment
Share on other sites

Za suko najbolje da proba da vrati stari,ali logicno bi bilo da bi odmah primetio losiji zvuk.Ako je nesto lemljeno,stavljani novi cincevi i sl to takodje moze da promeni zvuk.Kao naravno i da je u fono preampu dotrajalo.U svakom slucaju krenuti jedno po jedno,pa sa srecom dok se gramofonu ne vrati stari sjaj.

Link to comment
Share on other sites

Nagaoka koristi MP (moving permalloy) princip, sličam MI (moving iron) principu, gde su kalem i magnet fiksni i svi pokretni delovi su na igli tako da nebi trebalo da se išta u samom kertridžu troši, samo sklop sa iglom.

I meni ovo zvuči kao igla ili kao dobro poremećen VTA. Koji je gramofon u pitanju?

Dodatno, ovo je baš "long shot", proveri dali ti je phono preamp "u fazi"...

PS: Nagaoke ne reaguju baš najbolje na igranje sa boljim iglama...

 

 

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Izvini, sada videh da to nije SL-1500C... Skloni jedan mat ako imaš 2, probaj sa kojim ti zvuči bolje...

Ako nisam video dobro i ako imaš samo jedan mat, probaj da nabaviš tanji mat, od plute npr.

Ne treba ručica da bude ravna nego dijamant treba da zaklapa ugao od 92 stepena sa pločom, kod Nagaoka to ne znači da je ručica horizontalna, takav im je canteliever...

 

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam razumeo da se nije nista menjalo,da je zvuk bio OK pa se vremenom zamutio,ako je ubacen dodatni mat, to ume dobro da pokvari VTA i zatamni zvuk i daj boze da je samo to.Ipak ako se nije nista menjalo moguce je i da je nosac kantilevera popustio.Proveri svakako VTA.Tesko je to sa fotke videti ali deluje malo nize rucka od paralelnog.Sa Vta se dosta menja zvuk,meni je to jedno od najvaznijih podesavanja na gramofonu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...