Jump to content


Los kvalitet zvuka


gpetar

Recommended Posts

Nedavno sam upgradeovao muziku u kolima. Izbacio fabricke zvucnike i stavio nove (i napred i nazad) Groundzero Iridium ( 16 i 13cm) i nove visokotonce. Na to je dodat i 10 inchni free air JBL subwoofer a sve je povezano na nedavno ugradjenu multimediju. Woofer je povezan na Blaupunktovo  GTA4 Special MK2 pojacalo.

Rezultat je, blago receno, razocaravajuci. Visoki skoro nikakvi, kada se pojaca na 1/3, woofer je u rasulu i zvuk je jednostavno los. Zanima me gde bih mogao da odem da neko pokusa da utvrdi gde je problem i zasto sve ovako lose zvuci.

 

hvala

Link to comment
Share on other sites

Pod uslovom da je sve dobro povezano,ja bih prvo probao da izbacim multimediju kao izvor.Da li i ostali zvucnici idu na neko pojacalo ili zvuk ide direktno iz multimedije na zvucnike?Da li multimedija ima audio izlaz ?Ako nema potrebno ti je pojacalo sa takvim ulazom,i za woofer i za ostale zvucnike.Da li izmedju multimedije i woofera postoji skretnica?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Spominjano je više puta, u više postova u delu car audio...

Evo, citiraću sam sebe iz sličnih postova:

------------
...samo puka zamena zvučnika u kolima je vrlo sitan napredak, uglavnom neisplativ, ako se mnogo ne uloži u dampiranje i akustiku kola.

Da prenesemo priču u kućni HiFi, zamislimo situaciju, kupimo najbolje moguće drajvere za kućni HiFi, a onda ih ugradimo u kutiju nedefinisanog oblika, šuplju na razne strane, napravljenu od lesonita, plehanih ploča, sintetičke tkanine presovane na plastičnu ili lesonit ploču... Zatim te kutije stavimo negde kod nogu, uz parket lajsnu, usmerimo ka prozorima...

...i sve to uradimo u špajzu?!? :D

Ono što sam video od naprednih fabričkih ozvučenja a da se čuju HiFi, uvek je podrazumevalo zvučnu kutiju i drajvere u toj nekoj kutiji, makar ona bila nekog složenog oblika da se ukomponuje u vrata, zadnju policu, ili instrument tablu...

Ja sam posle nekoliko razgovora sa naprednim Car HiFi majstorima kod nas, i nakon dužeg izučavanja teme (doduše, samo po netu), odustao od unapređenja fabričkog ozvučenja u mom Fordu. Previše košta da se dobije zaista primetan napredak. Smeštanje i najskupljih zvučnika na neodgovarajući način obesmisli celu investiciju.. :(

...to ako pričamo o pravljenju HiFi-ja u autu. Grmljavinu, buku, muljavinu i bure zvuk je lako napraviti.
--------------

Link to comment
Share on other sites

Mislim da smo resili danas. Glavni problem je bio u kvalitetu multimedije. Kada je premosceno da koristi  pojacalo iz gepeka, doslo je do drasticnog poboljsanja zvuka. Nakon skidanja jos nekih oplata nazad koje su gusile zvuk, postalo je jos bolje. Na sve to,izgleda da su membrane na zvucnicima u vratima dodirivale ivicu vrata.

U svakom slucaju, stavljeno je jedno pojacalo za woofer, drugo kvalitenije Alpine da tera ostalo, i uzeti su svi novi zvucnici i dodat kondenzator.  Nisam to sve planirao, ali ispade tako. Imam sada visak pojacalo i zvucnike :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...