Jump to content


Povezivanje dva recievera


gpetar

Recommended Posts

Dobro vece.

Pokusavao sam vec neko vreme da nadjem na netu odgovor na pitanje koje cu postaviti ispod,ali je pretraga bila neuspesna. Ali me je zato uspesno dovela do ovog sajta. Pokusacu da pitanje postavim sto jasnije i krace i ono glasi:

Da li je moguce povezati dva risivera tako da drugi (po potrebi) moze da pusta zvuk sa prvog? 

A evo i detaljnijeg pojasnjenja:

U radnoj sobi imam kompjuter koji optickim kablom salje zvuk na risiver. U spavacoj sobi postoji drugi risiver. Cilj je da se zvuk sa kompjutera po potrebi pusta i na drugom risiveru (u spavacoj sobi) tj na drugim zvucnicima koji su spojeni na taj risiver. Da li je ovo moguce i na koji nacin? 

Hvala

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, gpetar said:

Da li je moguce povezati dva risivera tako da drugi (po potrebi) moze da pusta zvuk sa prvog? 

U principu sve je moguće, ali ne znam zašto bi ti radila dva risivera u isto vreme. Naravno zavisi od konekcija na risiverima i koliko su udaljeni jedan od drugoga zbog dužine interkonekt kabla.

1 sat ranije, gpetar said:

Cilj je da se zvuk sa kompjutera po potrebi pusta i na drugom risiveru (u spavacoj sobi) tj na drugim zvucnicima koji su spojeni na taj risiver.

Da li može da se komp spoji sa nekom drugom vezom na drugi risiver. Ili da kupiš Apple Airport i tako povežeš komp i risiver.

Link to comment
Share on other sites

Hvala. Sve ideje su dobrodosle jer je u toku renoviranje stana i pokusavam da predvidim sve scenarije tj ukopam potrebne kablove u zidove.

Da odgovorim i dodatno pojasnim:

Razlog zasto mi je potreban zvuk sa kompjutera na drugom risiveru (drugoj sobi) je zbog toga sto komp salje sliku na TV u toj drugoj (spavacoj) sobi. Salje obicnim HDMI kablom na TV, a sada treba resiti zvuk. U praksi to znaci da sadrzaj (filmovi, serije, youtube, netflix) koji se pustaju sa kompa u radnoj sobi, treba da se gledaju u spavacoj. Razdaljina nije velika , mozda 5 metara. 

 

Sto se tice drugacijeg povezivanja kompa, ne znam odgovor. Moguce sa nekom zvucnom kartom koja nije integrisana, stim sto se onda stvari komplikuju i verujem da bi trebao da svaki put kada nesto zelim da gledam, menjam playback device sto bi bilo dobro izbeci

 

Link to comment
Share on other sites

Sa dodatnim opisom sam si rešio situJaciju: kad već šalješ signal u spavaću sobu HDMI kablom, samo treba iz TV-a dovesti signal do (drugog) risivera. Ako risiver ima digi ulaz, optikom ili chinch (RCA) vodom dovodiš S/PDIF signal iz TV-a. Ako risiver nema digi ulaz, ima analogni pa sa TV-a dovedi analogni signal, makar sa izlaza za slušalice.

Link to comment
Share on other sites

Taj HDMI kabal koji ide ka TV-u u spavaćoj sobi takođe sadrži i SPDIF audio digitalni signal koji se može izdvojiti odgovarajućim splitter-om. Recimo ovako nešto, sa optičkim digitalnim i analognim audio izlazima koje možeš povezati na risiver. Bolje je koristiti optički izlaz sa splitter-a ako risiver ima optički ulaz, takože ima i opciju 2.0 i 5.1. HDMI signal koji prolazi splitter kratkim kablom produžava ka TV-u naravno.

https://www.ebay.com/itm/1080P-HDMI-To-HDMI-Optical-SPDIF-RCA-Analog-Audio-Extractor-Converter-Splitter/254682847171?_trkparms=ispr%3D1&hash=item3b4c47d7c3:g:nsoAAOSwwB5fBA7W&amdata=enc%3AAQAFAAACcBaobrjLl8XobRIiIML1V4Imu%2Fn%2BzU5L90Z278x5ickkrDx%2B2NLp21dg6hHbHAkGMf3JWmscZRimVKlS28B6%2F%2BB4hcZmZdq1whvEz%2Beurxjsglj9gJ43pGbYhgy2p0T%2FtHHtBw2Fn47%2F5kBMYBI1dDaCT%2Bl7yZWJQBnb3VVaLLH4459CVSsn2yzTPJQ9idz05iIPSq9v4UfB%2FXo9fJU%2BwLHFyH3dBWEONgxZ8oBZuOQPotvDHPZz%2B7bpS4hLYI4uYVc6gwzBD

Link to comment
Share on other sites

Da treba proveriti šta ima tačno na PC. U svakom slučaju zvuka će biti, samo je pitanje kog kvaliteta. Može i neki Toslink splitter  pa da dobije dva optička izlaza za dva risivera, ako taj drugi ima Toslink ulaz.

https://www.ebay.com/itm/1x3-Digital-Audio-Splitter-Toslink-1-In-3-Out-Converter-with-1m-Optical-Cable-/143641706084

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

HDMI kabl osim signala za video, šalje i audio signal. A problem možeš riješiti jako jednostavno i to na dva načina.

1. Pronađi na poleđini (ili bokovima) TV-a izlaze za audio. Ustanovi koja vrsta kopčanja je u pitanju (obično je RCA), kupi kabl odgovarajuće dužine, poveži i šibaj. :D Na ovaj način moći ćeš da koristiš i zvučnike sa TV-a kao neke centralne.

2. Kupi kabl odgovarajuće dužine sa 3,5mm džekom na RCA. 3,5mm kopčaš u izlaz za slušalice, a drugi kraj na ulaze risivera. I to je to. :rolleyes:Samo što na ovaj način nećeš moći da koristiš zvučnik od TV-a, jer misli da si ukopčao slušalice, pa njegovi zvučnici idu na stand-by.

Ima tu još načina, ali o tome ću ako bude bilo potrebe. Zavisi da li risirer koristiš u stereo ili surround modu. :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...