Jump to content


G5420 vs i7 9700 da li je ovo realno ?


borisav

Recommended Posts

Imam situaciju ....drugara koji ima stvarno lepu opremu  - Pass lab 100.5 mono, Mc intosh c 22 preamp, Tannoy Westminster,Metronome AQWO,Lampizator DAC,Kimber kablovi ma svasta nesto jos ......... nagovaraju da uzme umesto Intel G5420 i H310 itx ploce 8GB DDR4 RAM i Gigabyte SATA3 240GB SSD...i7 9700 i malu Z390M plocu  2x8GB RGB i 1TB Sasmung 970 Evo Plus ....to ce kao bolje svirati .....ajde ...prelozili su da zameni i stavi Seasonic PRIME FANLESS TX-700  to jos i mogu da razumem ...ali ovo ....da ce bolje svirati uz i7 i plocu od 120e ....meni je to nerealno....ako moze...iznesite utiske i razmisljanja....

Link to comment
Share on other sites

  • borisav changed the title to G5420 vs i7 9700 da li je ovo realno ?

Meni nije jasno pitanje. Da li želi da napravi multimedijalni PC. Moje iskustvo. Kupio sam prastari HP e8600. Dodao 8 GB rama DDR3 , neku ATI HD grafiku što ima HDMI i zvučnu karticu Asus DG. Ubacio i stari SSD od 120 GB.  Za slušanje Deezer a, Spotify ja , Youtub a sasvim doboljno. Čak mogu i da poteram film u 1080. Sve je zo povezano sa pojačalom i TV om. Ušrafio sam drvene stranice u HP. Napravio Hi Fi policu od stare Singerice. 

Jedino kako mogu da poboljaš zvuk je dodavanje DAC a. Kablovi su mi "Pakleni narandžasti :)"

IMG_20190908_090743.jpg

Link to comment
Share on other sites

PC i laptop definitivno nisu uredjaji koji daju vrhunske audio rezulate. Ponajviše jer koriste svičersko napajanje. Ono unosi veliki šum u zvuku i nikako se ne može očistiti sem njegove zamene.

Ja sam zamenio na mom laptopu svičersko napajanje i stavio linearno. Skok je bio veliki. Zamena na PC-u po meni nije isplativa i dosta je skupa. Mislim da ni taj seasonic neće nešto popraviti situaciju. Treba videti na stranim forumima iskustva drugih. Zamena bilo kog drugog hardvera je besmislen.

Više o ovome sam pisao ovde

https://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/33018-bolji-zvuk-sa-računara/&do=findComment&comment=734664

 

Link to comment
Share on other sites

49 minuta ranije, vladat1 said:

Da dodam da je bolje kupiti Amazon Fire TV Stick ili Xiaomi Mi Box i plaćati pretplatu za neki od muzičkih servisa. Ja sam u grupi za Spotify. Oko 400 dinara mesečno, a ostatak novca uložiti u neki dobar DAC.

Te igračke za sistem u kome su zvučnici od 50k funti i ništa manje ozbiljna elektronika? Jesi li ti čoveče uopšte pročitao temu od početka?!:screwy

Link to comment
Share on other sites

G5420 ima više nego dovoljno procesroske snage ako je samo puštanje muzike u pitanju, HQplayer ili album player pri reprodukciji DSD512 ne idu na više od 10% (i3 8100), pri konverziji npr PCM 16-44 u DSD512 opterećenje je 40-50%. Seasonic napajanje pozdravljam, možda neki hladnjak za procesor(5420 će ohladiti i fabrički ali bi bolji hladnjak pored manje T doneo i manje buke), nisam ljubitelj malih kućišta jer pored estetike donose samo ograničenja, ako baš želi da troši novce  mogao bi uzme neku karticu tipa matrix, sotm, jcat i svakako OS , windows ili neka linux distribucija namenjena za ovu svrhu uključujući i playere, besplatne ili one koji se plaćaju. Posle svega navedenog  kod mene je najveću promenu na bolje doneo USB kabel.

Link to comment
Share on other sites

Ono sto je gore vdzele naveo je sasvim tacno.Inace imam racunar karakteristika , bolje da ne popminjem, vrlo skup , i9 procesor izmedju ostalog  ( zbog prirode posla ne zbog muzike)..razlike tu nema generalno.Svakako je dobro da imate racunar koji se ponasa fluidno pri radu...Za danasnje procesore, RAM-ove i ploce ""voznja "audija sa racunara stvarno ne predtavlja nikakav problem.Mozete obraiti paznju na softwer i kablove.Tu mozete ventualno ocekivati promjenu...Eventualno da vidite na maticnoj ploci koji se audio cip korisit ako vec nema posebnu audio karticu, te na koji nacin uzimate zvuk, da li usb ili spidif pa kabl itd itd..da li dete u dac ili interni dac od pojacala bla bla...tako da ukratko, softwer i kablovi na prvom mjestu....I naravno da ne zaboravim svicersko napajanje, vec pomenuto...Bolje izmjena napajanja nego ne znam kakav RAM ili procesor...

Link to comment
Share on other sites

Pre zamene matične ploče i procesora probati:

- Umesto Gigabyte SATA3 240GB SSD instalirati OS na Compact Flash karticu (komplikovano), ili nabaviti industrijski SSD sa SLC memorijom (skupo); može i SSD sa pseudo SLC memorijom (pSLC)-1/4 od cene SLC, samo paziti - to nije SLC cashe. Obavezno odvojiti hard disk za OS i podatke.

CF karticu sam  probao, nema povratka na SSD. 

- USB 3.0 PCIe kartica (može i obična samo da ima na sebi ulaz za napajanje za 5V).

Obe komponente mogu da se napajaju sa 5V iz powerbanka za početak. 

- Ako je Windows operativni sistem obavezno odraditi podešavanja za power management, optimizaciju hard diskova itd.  U BIOS-u isključiti sve što ne treba za audio. Ova uputstva nije teško pronaći.

Ako se doda linearno napajanje, bolje je naravno.

Linearno HD plex je ok, mislim da su ispravili probleme. Radi bez problema kod mene i drugara već neku godinu.

HD plex kućišta su ok, treba pogledati i Streacom koji ima bolju završnu obradu (imao oba). Kod oba proizvođača je najveći problem kako lepo zašrafiti PCI USB karticu. 

Mislim da je bolje rešenje ne menjati ploču i procesor dok se ne steknu uslovi na prelazak na serversku opremu (Supermicro, Xeon).  

Ako se ne kupuje gotovo rešenje i ostaje pri diy pc varijanti ovo je put.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zexx, ako si poslušao više sistema od mene, a sigurno jesi, to ti ne daje za pravo da nekome kažeš da je lud. Vezano za istem i od 1€ i od xxx€. Koliko sam shvatio Borislavov post, njegov drug hoće da sluša muziku preko računara, a verovatno gleda i milutimediju. Predlozi koje sam ja napisao, za koje kažeš da su igračke, su odlični. Čak mi se Amazonov stik više dopada. Za sve to mu ne treba ogromna procesorska snega. Moj soket 775 gura sve to, a isto to radi i moj PC (i5 6500). Ako želi da sve to to smesti u neko mikro kućište i to je o.k., mada je ne volim te male stvari :) 

Link to comment
Share on other sites

Racunar bi se koristio kao alternativni izvor siglnala... ima covek i extra gramafon... Super Audio CD i na kraju i streamer ....pretplate i svasta...

znaci racunar....alternativa....samo audio...

usput ... koji bi najlaksi nacin bio za dobavljanje HD Plex kucista i napajanja ili Streacom opreme ?

Link to comment
Share on other sites

Ja sam skoro otkrio nešto zanimljivo što teško mogu da objasnim, ali imam par pretpostavki. Naime, koristio sam PC dugo kao izvora zasnivao se na Intel i3 6100 procesoru, utaknutom u najjeftiniju Gigabyte H110 ploču, sa jednim stikom 8GB rama. Kao digitalni transport je bio "tek da radi", bukvalno sve što ima USB izlaz je imalo i bolji zvuk od njega, uključujući Raspberry Pi 3B bez ikakvih dodataka.

U nekom trenutku sam promenio staro napajanje sa novim Seasonic koje ima izuzetno nizak šum i ripple. Očekivao sam pomak na bolje u zvuku ali se to nije desilo. Da mu komp zvuči lošije od proseka sam shvatio i gostujući kod drugih članova, npr. kod Fathera je USB kondicioner (Intona) donosio napredak ali kod mene je baš baš donosio napredak.

Nisam se dalje oko toga previše cimao pošto sam potpuno prešao na Raspberry kao strimer, obogatio ga Allo DigiOne SPDIF interfejsom i nabavio fin FTA digitalac... A to sve zvuči kao avion naspram mulja sa kompa.

Skoro sam, međutim, uradio apgrejd na AMD Ryzen 3600, ploča je malo finija MSI Tomahawk MAX B450, i ubodeno je dva stika memorije od po 8GB... Kućište, napajanje i sve ostalo je isto. Prošlo je neko vreme kada sam u nekoj igri zakačio ponovo PC na sistem i skontao da to ne radi ni upola loše kao ranije. Rekoh, ma samo mi je legla muzika... Prebacim na svoj standardni strimer i njegov SPDIF izlaz, jeste i dalje bolje ali daleko od onog nebo-zemlja bolje. Komp je sada mnogo upotrebljiviji.

U pokušaju da shvatim zašto je to tako, palo mi je na pamet da ploča možda ima bolji PCB layout i/ili kvalitetniji raspored vodova pa sve to rezultuje sa manje šuma. Jedna od stvari koje mogu da dokažem je da sada kada pokrenem latency checker https://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml, sve vreme su vrlo niske latencije sistema (zelene u tom programu) dok su ranije uvek bile jedva osrednje (žute) a na ivici da pređu u crvenu zonu koja označava da real time procesi možda budu ugroženi. Operativni sistem je ranije bio Win 10 LTSB a sada je Win 10 LTSC koji je novija verzija istog.

Iz svega ovog sam zaključio da PC kao transport ima mnogo varijabli o kojima znam premalo i koje se barem meni svode na lutriju prilikom sklapanja konfiguracije. Kad sa drugima pričam o tome, takođe ne nailazim baš na poznavaoce koji bi mogli konstruktivno da pomognu (iako poneki misle da su stručnjaci). Logika i ovo malo iskustva mi govori da kvalitet matične ploče jeste bitan, napajanje je uvek u svemu bitno... Pa bih za audio PC na ta dva obratio posebnu pažnju. A brz CPU ne vidim da može da pomogne onom ko ne želi da radi softverski apsempling.

Link to comment
Share on other sites

Taj Thesycon latency checker je deprecated tj ne radi kako treba na Win10 (daje pogresne informacije) tj radi dobro up to Win7.

Sto se ploca tice, sigurno da postoje razlike, napajanje se prikljucuje na plocu, i ne ide direktno do periferija vec preko same ploce, koja na sebi ima i logiku za dobijanje potrebnih napona za odredjene komponente (npr memoriju). I tu se naravno unosi dodatni sum. Takodje USB portovi se napajaju preko ploce.

Taj problem je izrazeniji kod laptopova koji na ulazu imaju neki DC napon (tipa 12V ili 19V), a na samoj ploci se generisu +12V, 5V, 3.3V i ostali potrebni naponi. Svakako ce linearno napajanje u "cigli" da pomogne ali ne kao full ATX linearno napajanje koje ima svaku potrebnu granu tj napon. 

Pomenuti USB se moze resiti zasebnom karticom koja ima ekterno napajanje (pozeljno linearno). 
Naravno tu je i prica o softveru, optimizacija. I na kraju nista manje bitno, sto manje nepotrebnih komponenti (raznorazni WiFi kontroleri itd), komponente koje trose sto manje (cemu CPU od 95 ili 120W za pustanje muzike itd.).

Sve su to stvari koje uticu na reprodukciju.

Link to comment
Share on other sites

Za Thesycon latency je tačno da radi up to WIn7. Pročitao sam to negde a i piše u uputstvu. Koristio sam ga i ja na WIn8, i bio u zelenom...

Kada sam sklapao pc za audio nakon istraživanja sam došao do sledećeg:

1) integisan procesor na ploči+usb karta + linearno napajanje

ili

2) serverska mašina (Supermicro i Xeon)+ usb karta + linearno napajanje

Zbog cene sam išao na 1)

Manja je potrošnja/disipacija, mislim da je TDP 6W. Upsampling ne koristim pa mi je ovo rešenje bilo OK. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, vladat1 said:

Zexx, ako si poslušao više sistema od mene, a sigurno jesi, to ti ne daje za pravo da nekome kažeš da je lud. Vezano za istem i od 1€ i od xxx€. Koliko sam shvatio Borislavov post, njegov drug hoće da sluša muziku preko računara, a verovatno gleda i milutimediju. Predlozi koje sam ja napisao, za koje kažeš da su igračke, su odlični. Čak mi se Amazonov stik više dopada. Za sve to mu ne treba ogromna procesorska snega. Moj soket 775 gura sve to, a isto to radi i moj PC (i5 6500). Ako želi da sve to to smesti u neko mikro kućište i to je o.k., mada je ne volim te male stvari :) 

Možda sam imao procenat sumnje da nisi razumeo pitanje i da si omašio temu, sad nemam više ni taj procenat...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...