Jump to content


SET 6EM7


Miccko

Recommended Posts

      Single end triode pojačalo, sa odvojenim napajanjem, dupla trioda ali asimetrična, jedna trioda se koristi za pretpojačanje a druga za izlaz, snaga 1,8 do 2W. Ispravljačica 6AX5, izlazni trafoi Tamura, izlazne lampe RCA. Pojačalo je prototip, koji je prošao sve faze testiranja i spremno za skutijavanje, autor dipl.ing Ferenc Lazar. Kod mene na testiranju nešto više od dve nedelje, što mislim da je dovoljno vremena. Poređeno je sa tranzistorskim pojačalom A klase od 2W, kome je pomagao AVC motan srebrnom lak žicom.

      Prva stvar koja se primeti u radu je neverovatna lakoća prezentacije muzičkog materijala, uprkos maloj snazi ja za sve vreme slušanja nisam došao u situaciju da snage nedostaje (zvučnici BLH sa Fostex Fe 166 i FT17H kao supervisokotonac), ovo pojačalo iznosi bez problema jednostavan materijal ali i kompleksni, slojevi su tačno prikazani i ne dolazi do zamućivanja ni u jednoj situaciji. Potrebno mu je oko 60min za zagrevanje i nakon toga počinje magija, ne bira žanrove i uz adekvatne zvučnike može da prenese osećaj prisutnosti izvođača u sobi. U poređenju sa tranzistorcem donosi više emocija, grandiozniju scenu, čini da zvučnici nestaju u prostoru i vrlo brzo uvlači u slušanje, koje sa ovim pojačalom teško da može da bude usputno. U ove dve nedelje sam imao nekoliko seansi od po desetak sati slušanja i uživao sam u slušanju, dosta poznatih stvari su prezentovane na jedan nov način da sam ponekad imao utisak kao da ih čujem prvi put. Najveća prednost ovih lampi je što nisu u fokusu pažnje i cena im je za današnje uslove izuzetno povoljna, a nevolja je što ovih 2W ili malo manje zahteva izuzetno osetljive zvučnike.

      Ovih dana dolazi na gostovanje od par nedelja i DAC Gustard A18 i sa nestrpljenjem čekam da ga uparim sa ovim malim, velikim pojačalom.

      

 

MVIMG_20200915_084526.jpg

MVIMG_20201002_105406.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mislim da pot nisam terao preko 1h, obično slušam na 10-11, 12 vrlo retko, tranzistorac iste snage uz AVC znam da okrenem na 4-5h, fostexi su deklarisani na 94dB a FT17H (98dB, povezan preko kondenzatora od 1μF) kao supervisokotonac  drži impedansu da ne ide u visokim puno preko 8 oma. Slušao sam pojačalo i u većoj sobi sa osetljivijim zvučnicima ( ukupno četiri 15'') i radi bez problema, naravno da većinu uobičajenih ne bi moglo da potera ali za to nije ni namenjeno.

Link to comment
Share on other sites

Prema utiscima kolega sa foruma u koje imam puno poverenje to pojačalo je veoma interesantno za sve osetljive zvučnike. Reči hvale o reprodukciji muzike uz pomoć tog pojačala se nižu jedne za drugim. Meni bi bilo veoma interesantno čuti ih sa:

https://omegaloudspeakers.com/collections/tower-speakers/products/super-8xrs?variant=38555364748

Taj zvučnik je primeren prostoru u kome slušam muziku, šteta što više nema zastupnika za Omega zvučnike kod nas, slušao sam manji model  3xrd odličan je stvarno. 

 

Super_8_XRS_figured_walnut_6-0146_1024x1024.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jedva čekam da podeliš sa nama utiske o Gustard v.s. Topping DAC poređenju.

BTW, slažem se, 6EM7 je legitimna cev u svetu pojačala za slušalice.

2W SET za teranje zvučnika je sa druge strane"sektaška priča" kao i 10Y ili 2A3 SET, sa tom razlikom da su ove dve manje-više protrčale kroz većinu konstruktorskih biroa kao i slušaonicu audiofila sa visokoosetljivim zvučnicima a 6EM7 se zaglavila nekako u Japanu kod njihovih audiofila.

Sa žalom se sećam zvuka Tatićevog 10Y kod Anubisa gde je pogonio poluaktivne Oris Swing zvučnike.

Thomas Meyerov 300B ga je nasledio u tom sistemu, iskreno, nikad nisam ukapirao veličinu tog pojačala. Meni je ušima i srcu prirastao mališan 10Y.

Ovaj 6EM7 je indirektno grejan, po snazi sličan i brutalno slušljiv u njemu adekvatnom okruženju.

Nadam se da neće stati na nivou daske za razvoj. U najboljem interesu HiFi zajednice.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, zflazar said:

Meni je ušima i srcu prirastao mališan 10Y.

Ta cev jednostavno najbolje zvuci. (Ako se izuzmu oni veoma retki modeli ruskih cevi iz perioda pre WWII). I uz odgovarajuce radne tacke i izlazni trafo koji je komplikovan i drige pravilno izracnate elemente... Berujem da su i recentne verzije dobre kao i originalne od pedesetih pa do kraja. Sve verzije i 10 i 10Y i 801 su odlicne. Ja sam imao par Western Elelctric 10Y plava slova na beloj keramici :)

Medjutim 10Y je izuzetno linearna cev za razliku od 6EM7 cevi. Jedan pogled na porodicu anodnih karakteristika i jedne i druge cevi je dovoljan da se to utvrdi. I ta nelinearnost koja se manifestuje velikim izoblicenjima se nikakvim konstrukcionim zahvatima ne moze kompenzovati.

 

Link to comment
Share on other sites

@DejanM i ovi izlazni trafoi imaju izvode za slušalice, lični ukus autora pojačala je da li će ga iskoristiti. Ja godinama pokušavam da koristim slušalice ali mi ne ide, ne uživam, dok jedan od mojih najboljih drugara i pored odličnog sistema možda i više sluša preko slušalica, koje su neki srednji kvalitet.  

Link to comment
Share on other sites

Ne znam da li je drugi par izlaza sa tih TamRadio (Tamura) trafoa iz Sony magnetofona bas uradjen za slusalice, verovatno jeste - tek tih 600oma pored sluski moze svasta jos da potera recimo sub amp ko hoce preko glavnog da tera neke broadband drajvere na 8 oma, kojima fali potencije u nizim registrima... sta ga znam, glasno razmisljam.

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, zflazar said:

Probaću ga (kad dođem na red) u svom sistemu upravo kao linijsko predpojačalo.

6em7 ima po svojoj karakteristici dosta izobličenja ali se po istim izvorima ona veoma milozvučno raspoređuju, odnosno, većina od tih 2% je u 2. harmoniku.

Drugo: kod konstruktora u Zadru, Elvisa Rakića sam slušao SET sa 6S33S kome je ova cev služi kao drajver. Bez obzira na (pre)skromnost mog prijatelja koji to svoje pojačalo ne smatra za krunski dragulj, o njemu se puno ljudi izjasnilo kao o pojačalu veoma dobrog zvuka. Mislim da je i napravljeno u nekoliko komada na radost HR audiofila kojima nije suštinski bitno da im na pojačalu piše ime neke gromopucateljne korporacije.

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, zflazar said:

6em7 ima po svojoj karakteristici dosta izobličenja ali se po istim izvorima ona veoma milozvučno raspoređuju, odnosno, većina od tih 2% je u 2. harmoniku.

pise 5.9% na grafu? Ali je najverovatnije vise u real world-u. Za radio aparate je neki "standard" bio 5%-10% i suszen opseg reprodukcije... To na grafu su staticka izracunavanja.

Link to comment
Share on other sites

On 10/7/2020 at 5:09 PM, prophet said:

Nije bez razloga Wavac isao na korekciju.

Off topic je ali hajde da odgovorim.

Modifikacija je paradoksalno bila ustvari povratak na originalni Shishido dizajn.

Kada je N.S. preminuo neki ing iz Wavaca je izmenio jezgro N.S dizajna. Posto u A2 klasi kroz resetku izlazane cevi protice znacajna kolicina jednosmerne struje a interstage transformator je sprega sa driverskom cevi. Struja driverske cevi nije bila ni priblizno ista kao struja kroz restku izlazne cevi pa je jezgro transformatora dolazilo u zasicenje. Te struje bi kako je N.S. zamislio trebalo d budu barem priblizne da bi se posto su razlicitog toka ponistile i jezgro ostalo bez predmagnetizacije... Jednostavno nisam mogao da verujem da su to uradili... (Drugo neko je vec to pokusavao da resi ali na los nacin pa je napravljen haos i da je to ostlo tako doslo bi do nekog ozbiljnijeg kvara...)

trece - promenjena je ulazna cev (i jednostavno kolo u kom se nalazi) zbog toga sto je ulazna osetljivost bila oko 100mV :( To je apsurd i bez preampa u sistemu a sa preampom je tek katastrofa...

Sve sam uradio bez ikakvih ostecenja, menjanja, busenja harware-a. A prvobitno postavljene elemente ostavio unutra da se sve lako moze vratiti na pocetno fabricko stanje... Namerno pisem fabricko a ne originalno, posto to nije bila originalna izvedba N.S ideje koja se veoma uspesno pokazala na strim modelima dok je bio ziv...

Ogromna razlika u zvuku jednostavno. Ono prvo je bilo strasno (u odnosu na cenu uredjaja i u odnosu na to kako je opisivan u recenzijama...) Posle poratka na "staro"  i "modifikacije" - odlicno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...