Jump to content


Nastavljanje kabla na slusalicama


zender

Recommended Posts

Deca pokidala kabl na slusalicama, slusalice su Panasonikove nisu neke Kineske tuc puc.

E sada osekao sam visak gde su ga dobro nagnjecili i pokidali pa sam hteo lepo da blankiram oba kraja i da probam zalemiti.

Medjutim samo po sredini ide tanak licnasti bakarni provodnik i uz njega neka zelena nit ne znam ni sta je ono, a sa strana plava i crvena nit.

p1pTJA9.jpg

 

Pa me zanima kakve su ovo niti i cemu one zapravo sluze, jedini provodnik je bakarni koji ide po sredini a ove 3 niti ne znam kako da opisem kao neki konci upleteni, nema nikakav provodnik tu da ide, ne mogu da ih spojim nikako ponovo sem da nekako probam da ih zavezem na cvor.. Da li ce ovo da radi ako se samo spoji bakarni provodnik i da neko kaze za sta su ove 3 niti ?

 

HJRUMt9.jpg

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, zender said:

@Zek, eto slika u prvom postu.

@Zoranzu, ako sam te uopste dobro razumeo u toj plavoj, crvenoj i zelenoj stvari sta god da je ima nesto sto ide kroz sredinu a moze da se zalemi ? Ovo je toliko tanko ja nista ne vidim ovde jedino pod mikroskopom.

Oko niti je tanka zica u lak izolacij u boji 

 probaj na tim parcicima da kalaises vrhove tih zicica u boji,kao vezbu

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, zender said:

@Zoranzu, ako sam te uopste dobro razumeo u toj plavoj, crvenoj i zelenoj stvari sta god da je ima nesto sto ide kroz sredinu a moze da se zalemi ?

Lepo ti je Zoranzu rekao - plavi, zeleni, crveni i bakarni su 4 provodnika jer na kraju kabla imaš utikač sa 4 pola. Ništa tu ne ide kroz sredinu, ti provodnici su samo lakirani u različitim bojama, ispod laka je veoma tanka žica.

Link to comment
Share on other sites

Jasno mi je bilo cim sam krenuo da lemim o cemu se radi, a nisam bio najbolje razumeo.

Zalemio sam cisto za probu kako bilo da vidim da li ce da radi i radi.

FP03Imx.jpg

 

E sada ovo je jako nezgodno, malo i pipavo, i definitivno se po meni ne isplati zezati se sa ovim na nekim jeftinijim slusalicama.

Najveci je problem kako izolovati kasnije jedne provodnike od drugih, ali probacu nekako stepenasto da zalemim, bas je nezgodno.

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, zender said:

 

Najveci je problem kako izolovati kasnije jedne provodnike od drugih, ali probacu nekako stepenasto da zalemim, bas je nezgodno.

 

Stepenasto znaci da svaki naredni lem budu jedan ispod ili iznad postojeceg

Lakse se izoluje

Na slici su sva 4 lema u istoj visini

Link to comment
Share on other sites

Probaj da to izoluješ termo bužirom, znači razlemiš sve, navučeš na neoštećen deo kabla dva termobužira dužine 4 i 6cm, (jedan duži i jedan kraći), a na svaku žičicu malo parče tankog termobužira pa opet zalemiš i navučeš bužire preko spojeva koje dobro stegneš prstima da se zalepi (ja koristim gumenu rukavicu ili pamučnu krpu jer je vruće poprilično, ne može golim prstima bez posledica).

Tu će najveći problem svakako biti mehanička jačina tog spoja i estetika.

Proveri da li možda postoji zamenski kabal da se nađe na ebay ili Aliexpress, ja sam našao odgovarajući za Sennheiser PX100 (tanak pljosnat vrlo sličan tom kablu). Prvo sam zakrpio, a posle sam zamenio kompletan kabal jer mi je bilo ružno.

Taj kabal iz nekog razloga ima konektor 3,5mm sa vrhom, dva prstena i GND (TRRS), kao da slušalice imaju mikrofon? ? Ako kupuješ nov, pazi i na to, slušalice bez mikrofona imaju jedan prsten manje na konektoru (TRS).

 

Link to comment
Share on other sites

Imam termoskupljajuce buzire, ali ih je jako jako tesko naneti na ove sitne male provodnike i cim radis oko njih buzir povuce malo toplote skvrci se taj pocetni deo koji treba da navuces i cao...

Problem broj dva predstavlja da lem nece lepo da uhvati na onim obojenim provodnicima lakom izolovanim ili cim god, bas je zeznuto, stvar dodatno pogorsava sto su provodnici jako tanki i ima ih 4 na malom i skucenom prostoru tako da je jako tesko raditi..

Probao sam i iznervirao se nema sanse da se to zalemi da bude picikato, zalemio sam kako god nabacio malu parcad obicne izolir trake i preko toga termo buzir providan.

vESZxCQ.jpg

Preko toga jos jedan crn i to je to.

22O2qfS.jpg

 

Vec sat vremena slusam i sve je OK, ako ne bude veceg cimanja, trzanja, cupanja, nema ovo kuda..
Slusalice inace imaju mikrofon.

Link to comment
Share on other sites

Znaci gledam sta covek radi i ako ne znam sta je ono, ali kada je poceo da pomera zicu na pocetku videa ostao sam u soku.
Meni doslo par puta ovo moje da bacim, alal mu vera, em star em corav a mozda mu se i ruke tresu..

@steva, kako na lemovima ? Pa stegao je dobro oba kraja buzir i to dva puta, nije sada to zacementirano, ali buzir drzi i kada bi se povuklo prvo bi se buzir opteretio.

Inace prvi put cujem za tu armiranu lepljivu traku.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Imam opet problematiku.. Treba da zalemim ove krajeve na 3.5mm konektor, ali ne znam gde koji ide.

Nasao sam razne seme na internetu pa ne znam po kojoj da zalemim..

b1LCZZv.png

 

Jedino sto znam jeste ovo sa slike zelena i sarena su za mikrofon i idu zajedno na jedan kontakt, plava je za levi, crvena za desni, a zlatna za masu.

 

mOgHH27.jpg

 

E sada jedina razlika je za masu i mikrofon, pa ne znam kako da zalemim, i cak da zalemim pogresno ako isprobam u telefonu da li mogu da ostetim ulaz za slusalice na telefonu ili ne ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...