Jump to content


KRK rokit6 g3 membrana


zbaljak1

Recommended Posts

7 hours ago, Nixie said:

Daj slike, ako su počela da se raspadaju gumena vešanja midbass driver-a, to mora da ide u servis na zamenu vešanja, i to što pre.

Ma n išta se ne raspada. Samo se uhvatilo nešto ljepljivo po membrani, valjda od e-cigarete. pa bih to nekako skinuo.

Link to comment
Share on other sites

Šalu na stranu, ne znam od čega su membrane i čime sme da se čisti da ne ostane musavo, ako su plastične onda možda izopropil alkohol, možda i običan alkohol ili čist benzin (za upaljače) pa polako. Ako su papirne, mrka kapa, ko zna šta će ispasti ako je to upila membrana.  Rizik svakako postoji da to posle estetski ne liči više na ono što je bilo. 

Link to comment
Share on other sites

Gledao sam bez zvuka. Nemam zvučnike na poslu, slušamo svi radio.:D 

Tu se vidi dobro da je membrana pletena, i da je visokotonac konusni papirni, a deluje spolja kao da je kalotni. Ne kažem da je prevara, samo je zanimljivo, može i to dobro da svira. Recimo Microlab FC330 ima lažni visokotonac, da lepše izgleda. Mislim dobro svira i taj mali FR od 3" ali samo u osi.

Koji je razlog upotrebe provodnog ili agresivnog lepka? Vrlo čudno je ugrađivati nešto što će sigurno dovesti do kvara. Nalazio sam takav agresivan lepak po nekim uređajima, vremenom zna da napravi probleme, oksidira i prekine se bakarni vod ispod zelene zaštite tu gde je bio lepak. U principu ne vidim nikakvu potrebu da se zaliva lepkom bilo šta, samo se teže servisira i pravi probleme.

Trenutno restauriram jedno Sony pojačalce iz zezanja, lepak mi se smučio. Kondenzatori imaju gomilu izvoda, radnih i blanko, čemu lepak? A ispod onog lepka oko žica, sve su žice korodirale. Na štampi malo dalje ispod lepka je jedan vod skoro bio prekinut, malo je ostalo bakra. Glupost neviđena.

Lepak.jpg

Lepak 1.jpg

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Nixie said:

Ako se to od te cigarete navatalo na membrane toliko, šta je  onda bilo sa plućima?

Upravo to pomislih....

Inace koliko vidim izbacili su G4 seriju gdje se tviter razlikuje u odnosu na G3...membrane su kevlar, aramid

the drivers are made with a top-quality rigid aramid fiber found in monitors far beyond the ROKIT G4 price tag.  This material is used in both the woofer and the tweeter so that the frequency reproduction is accurate and balanced throughout the whole frequency range

1.jpg

2.png

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ko će ga znati. Jeste ektronika u kutiji sa zvučnicima, ima tu vibracija dosta što samo po sebi utiče na zvuk, ili dolazi do popuštanja zalemljenih spojeva, samo ima i lepka koji nije agresivan. Kako se recimo radi elektronika za kola, sve se sastavi, proba i zalije lepkom, inače ne bi dugo potrajalo. I inače kod auto elektronike popuštanje spojeva je najčešći uzrok kvarova, i to skupih.

Link to comment
Share on other sites

Pa meni je logicno da se elektronika, pogotovo, u zvucnim kutijama zalije...E sad samo nisam strucan kakave smjese koriste..Da li je vosak ili neko ljepilo.Cudi me da stavljaju tako nesto agresivno.Ali..kao sto rekoh, nisam bas strucan tu...Vjerujem da imas puno vise iskustva na tom polju pa mi ostaje da ti vjerujem

Link to comment
Share on other sites

Nalazio sam povremeno, ima i termo lepka,  a ima i uređaja bez lepka ili sa minimalnim količinama tu i tamo. Ne radim ja to nešto puno, povremeno i za svoje potrebe. Moguće da je problem u proizvodnji, znači potrebno brzo stezanje lepka, to se rešava lako termo lepkom koji nije agresivan ali hoće da popusti vremenom, naročito prilikom grejanja popušta,  pa onda koriste te brze lepkove, kojih očigledno ima problematičnih.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...