Jump to content


HiFi bez distributera


nkrgovic

Recommended Posts

1 sat ranije, SomiKnight said:

Zašto uopšte reklamirate robu servisu, vi ste robu kupili u trgovini koja god to bila, njima vraćate neispravnu mašinu i tražite svoja prava, u roku od dve godine zamenu, raskid ugovora ili servis.

Tako da novac potražujete od te trgovine koja vam je mašinu prodala.

Ako to ne pomogne onda mora tužba preko suda, u tome može da vam pomogne baš služba za zaštitu potrošača, da li je vredno vremena i truda je stvar izbora, u svakom slučaju vi sa servisom u dve godine garancije nemate ništa.

Jel si citao neki papir sa garancijom za belu tehniku?

U 99% slucajeva je navedeno da se direktno kontaktira neki od navedenih servisa.

Link to comment
Share on other sites

Gde to tacno pise u zakonu i u kojem zakonu?

U zakonu o zastiti potrosaca se ne navode detalji oko servisiranja osim da je prodavac duzan da obezbedi isti:

Dužnost obaveštavanja pre zaključenja ugovora

Član 13

Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga, potrošača na jasan i razumljiv način na srpskom jeziku i jeziku i pismu nacionalne manjine u skladu sa zakonom obavesti o:

...

7) prilikom ponude i prodaje tehničke robe o dostupnosti rezervnih delova, priključnih aparata i sličnih delova, tehničkog servisa, odnosno održavanja i opravke za vreme i posle prestanka perioda u kojem odgovara za nesaobraznost ugovoru, odnosno posle prestanka proizvodnje i uvoza robe;

Link to comment
Share on other sites

@somilenko Tako je, baš sam krenuo da pišem ali si me preduhitrio,

takođe piše i u članu 52 a verovatno i još nekim.

Potrošač zaključuje ugovor sa prodavcem, te i reklamacija potrošača se rešava preko prodavca.

Servis služi da kada se preda uređaj sa manom, proveri da li je reč o nesaobraznosti ili je kvar nastao krivicom potrošača, te da potrošača obavesti prodavac o tome u roku od 8 dana.

Dakle tu još nema servisa, nakon toga potrošač bira servis, zamenu ili ako to nije moguće raskid ugovora.

Itd. ali vezano za temu, veliki broj ljudi ne poznaje ni naš zakon o zaštiti potrošača, kako izgleda tek kupovina preko interneta iz inostranstva i koji tu zakoni važe...

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, somilenko said:

Član 56 Zakona o zaštiti potrošača, poglavlje Reklamacije, svuda se navodi prodavac a ne servis.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 

Ja vidim da pise lepo:

Potrošač može da izjavi reklamaciju usmeno na prodajnom mestu gde je roba kupljena, odnosno drugom mestu koje je određeno za prijem reklamacija, telefonom, pisanim putem, elektronskim putem, odnosno na trajnom nosaču zapisa, uz dostavu računa na uvid ili drugog dokaza o kupovini (kopija računa, slip i sl.)

Link to comment
Share on other sites

Oni su lepo definisali da se to radi u servisu, zakljucili su ugovor sa servisom i to je to.

Niko ne kaze da prodavac nije nosilac reklamacije, vec je definisan nacin kako se ista resava - a to je direktno u servisu. Ako servis odbije da servisira, naravno da se jase prodavac ili u krajnjoj liniji uvoznik - ako su "zivi". Ako nisu - sazaljevam slucaj iliti zali se proizvodjacu i nadaj se najboljem.

BTW, servis je uglavnom obezbedio uvoznik, a ne prodavac.

Link to comment
Share on other sites

Ne verujem da se to odnosi na drugo pravno lice kao što je servis. Opet se u svim stavovima posle toga pojavljuje prodavac i sve obaveze u smislu prijema i ostalog snosi prodavac a ne drugo pravno lice.
Sada, ja nisam pravnik, ako neko jeste, neka pojasni ovu dilemu, po meni se reklamacija mora izvršiti pravnom licu od kojeg je kupljena roba, eventualno se može odnositi na neku drugu poslovnicu.
A u slučaju kupovine iz inostranstva, tu verujem da je nadležan međunarodni sud, koja li je tek to za.....cija ako nešto krene po zlu...

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Tako je, ne može biti u pitanju drugo pravno lice, odnosi se na objekat ali istog pravnog lica od koje je roba kupljena.

@Delija Kod reklamacije servis nije tu da servisira, već kao što sam gore napisao, da prodavcu da informaciju koju će on u roku od 8 dana predstaviti kupcu, da li se radi o nesaobraznosti  ili o nekom drugom kvaru. 

Link to comment
Share on other sites

Istina, ali se reklamira tamo gde je kupljeno pa oni šalju ovlašćeni servis na teren u garantnom roku, barem moje iskustvo. Na računu mi nigde ne piše ime servisa već ime pravnog lica koje mi je prodalo robu, ja sa ovlašćenim servisom kao kupac po mom shvatanju ne treba ništa da imam.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Na garantom listu postoji spisak ovlašćenih servisa,njih možete kontaktirati direktno i oni u slučaju ugradne bele tehnnike izadju na lice mesta i ustanove kvar na osnovu kojeg se pokreće reklamacioni postupak ukoliko ima osnova.Oni izdaju papir na osnovu koga se uredjaj menja ili popravlja i nema potrebe bilo kakvog kintakta sa prodavcem(moj slučaj)

Drugi slučaj sam imao kada sam eksterni HDD vratio prodavcu na reklamaciju ,naravno onda ga oni salju u ovlasceni servis i cekaju njihovo misljenje da li je reklamacioni postupak prihvacen ili ne.

Sada jedan slucaj u vezi Auralic-a oni zahtevaju da se uredjaj vrati na popravku u Kinu zbog navodno problema sa nekim potenciometrima jer jedino oni imaju alat za skidanje istog.Kako se tu onda rešava problem u roku od 45 dana recimo kod nas?Da li ce distributer dati kupcu nov uredjaj u zamenu?

Kako će teći takav tip reklamacije ako je uredjaj direkto kupljen online od proizovdjača?
 

Šta će se desiti ako oni odbiju reklamaciju i vrate uredjaj nazad kupcu a kvar nije otklonjen?

Onda nemate na koga da vičete?

Sve sam ovo prošao pre par godina zato skrećem pažnju da nije baš tako sve sjajno i bajno .....

Link to comment
Share on other sites

Kakve veze ima sverc-komerc sa online kupovinom direktno od proizvodjaca?
A ti si unapred morao da znas da ti treba fiskalni za medjunarodnu garanciju i nisi trebao da pazaris od sverc-komerc-baje bez fiskalnog.
Ko kaže da treba fiskalni za međunarodnu garanciju? Ja sam iz Crne Gore a kupio sat sa međunarodnom gatancijom u Zagrebu, prijavio probleme u radu kod ovlašćenog u Beogradu koji ga je poslai u Švajcarsku na servis, samo sa plastičnom karticom- garacijom. Sat je nakon mjesec dana stigao ponovo u Beograd potpuno sređen, ispoliran, u mint stanju što bi rekli, a nisam platio ni dinar. To se zove međunarodna garancija.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Garanciju daje prodavac ali servisiranje u garanciji daje ovlasceni servis. Naravno da moze uredjaj da se nosi prodavcu pa da on salje u servis, ali je uvek brze kontaktirati direktno servis i sa njima zavrsiti popravku. Ako ona nije moguca, sa papirom od njih se ide u prodavnicu da vrate pare ili daju novi uredjaj.

Mislim da je bolje ici direktno u servis i iz sopstvenog iskustva. Na telefonu se naduvala baterija i odlepio displej. Odnesem ga u servis i devojka na prijemu kaze da je napukao displej i da ne mogu da prihvate garanciju. Kad sam digao dzevu (jer maltene golim okom se ne vidi da je nesto sa displejom, a telefon nije padao ili nesto slicno), dolazi kolega, gleda i telefon primaju na servis u garanciji. Da sam isao preko prodavca, telefon bi vratili pa bi se dalje jurili a ovako sam zavrsio.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...