Jump to content


Upgrade na 5.1.2 ili 7.1.2


Dr Roadstar

Recommended Posts

U pitanju je skromni upgrade sistema, uz dodavanje jednog ili dva para zvučnika. Deluje lako ali imam već postavljene zvučnike , koje ne mogu da premeštam i nisu spec. postavljeni, ograničen sam prostorom, imam i malo spuštenog plafona ( mogu da se ugrade zvučnici tipa Monitor Audio CT165) ...Dakle par stvari za diskusiju i rešenje , koje može biti najoptimalnije i najdelotvornije.

Soba je 22.5m2, sistem 5.1 ( Denon X4500h, Rotel RB1552 mkII, Front Silver 8, zadnje RX1, Centralni Silver 5G, sub SVS pb1000). Situacija jasna. Iznad i iza na zidu mesta za slušanje i gledanje će doći difuzor ( drveni, u izgradnji je....140x40cm).

Zadnji zvučnici stoje jako visoko, skoro do plafona. Te nosače i njih ne bih dirao. E sada, dali dodati na zid iza mesta za slušanje još par pa da budu oni back,a ovi gore Rear High Back ili didati u plafon par za TOP midle ili TOP front...Da li na bočne zidove dodati par ( recimo Monitor Audio FX)....Tu se vrtim oko mogućnosti. Slike sobe kačim, savete slušam :D

Zid gde je balkon je gotovo neupotrebljiv, možda između vrata i prozora ima 30cm ( za eventualno bočno dodavanje FX).

IMG_20200727_174308.jpg

IMG_20200727_174325.jpg

IMG_20200727_174606.jpg

IMG_20200727_174714.jpg

1.jpg

2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Баш папазјанија позиција. :)

Из личног искуства атмос вреди сваки динар. Тренутно користим 7.2.4 и одушевљен сам простором и звучним пољем, не ефектима него звучном средином. Буквално купола, атмосфера у соби једном речју.

Да би то постигао звучници морају бити тамо где треба. По мени 5.1 је мало да попуни звучну слику или 5.1.2 и сл. Мин доле је 7 а онда суб х2 и горе 2 напред и 2 позади. Више изнад главе може бити корисно али из искуства предњи горњи много значе за висину предњег дела звучне слике и постизања веће пространства изнад. Изнад главе 4 комада добро дођу ако се има више редова за седење, један ред и доста су 2 комада.

RX1 код тебе нису симетрично постављени колико се види, али би требало да одраде посао за задње горње јер су превисоко за задње суроунде, који требају бити макс 1м изнад слушаоца и окренути на доле. Ако су до 50цм изнад не морају се косити, мада то увек треба пробати како боље звучи. Ништа није уклесано у камену него неки савет па се експериментише.
У атмос систему требало би избегавати диполе/биполе због доста извора звука где свака тачка има своју улогу која треба бити ту где јесте. Поменути су били добри када је 5.1 био макс па правили већу просторност из 2 комада, боље би било још 2х RX1 са стране. Ако би могао да спустиш задње које имаш  и додаш још пар таквих. Ако су RX1 превелике, можеш их искористити за предње горње а за суроунде задње и са стране тражиш неки MR1, BR1 или радиус модел. Рече да можеш плафонске па два таква изнад места слушања и супер. Ако не, уместо RX1 монтирати такође пар MR1, BR1 и сл.

Код левог предњег звучника да ли је то шанк? Он доста, доста утиче на звучну слику негативно. Ако је то фиксирана структура пробај ставити нешто испред, бад панел или азмафон табле и сл. Не знам шта би се боље показало па пробај. И како ти је суб позади, јеси подешавао фазу да се уклопи са системом како треба? Још један ти фали. :)

Link to comment
Share on other sites

Hvala Vlado, uvek iscrpno i iskreno...

Prednje gornje ( FHL i FHR mogu da dodam, kabl bi išao kroz knauf koji imam, Ne bih tu RX1, preveliki su...Možda Radius...

Plafonske mogu lagano par kao top front malo ispred linije gde se sedi.

RX1 moram da ostavim kao Rear High....Ili klasične back. Nosači izbušeni, tapeta...Ne znam... To me muči, nemam prostora za klasične zadnje, u visini uha....

Moram da nacrtam prvo  sve što si napisao :cheers

Link to comment
Share on other sites

RX1 нису велики за напред али су можда превелики да буду толико близу слушаоца. Додуше немам представу колико су сада далеко а колико би били далеко ако су ниже. Плафонске ако стављаш не front top, него middle top. Када користиш 4 атмос звучника изнад места слушања идеш на front & back top а нановији модели који дају 6 горњих дају већу флексибилност.

Долби атмос бираш када користиш звучнике који су усмерени ка плафону одоздо, најслабија могућа опција.

Link to comment
Share on other sites

Zadnji, RX1 jesu u asimetriji. Levi je 1m, a desni i do 2m od slušaoca...Kada bih spustio, bilo bi još gore.Ostavio bih njih za Rear High.

Za Top middle može ovo:

https://www.monitoraudio.com/en/product-ranges/core/c165/

Iskreno cena im je top. Kod nas nema Audio Acoustic ili Yamaha plafonskih...Polk Audio...

Za bočne, nemam gde.

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, nesone said:

Ovde jos jedan SVS PB 1000 resava svu situaciju........

Hvala na sugestiji. Nema gde...Mislim bukvalno nema mesta u prostoriji.Jedino odmah pored police. Dva sub-a bi bila na 1m razmaka.

20 sati ranije, gvlada said:

Код левог предњег звучника да ли је то шанк? Он доста, доста утиче на звучну слику негативно. Ако је то фиксирана структура пробај ставити нешто испред, бад панел или азмафон табле и сл. Не знам шта би се боље показало па пробај. И како ти је суб позади, јеси подешавао фазу да се уклопи са системом како треба? Још један ти фали.

Jeste šank.Imam puno flaša :)))))) Za iza front zvučnika sam naručio absorbere.Biće od mineralne vune, 100x30cm.Stižu u petak.

 

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, nesone said:

Iza tebe, postoji li mogucnost? Ili sa strane?

Ako pogledaš prvu sliku u prvom postu, jedino tu gde je frižider pored troseda. Ali tu je frižider :)) Šalim se, za 550e mogu da probam te plafonske front high i prave surround/bočne...Mislim gledajući uloženo-dobijeno.

Link to comment
Share on other sites

Хмм... шанк и флаше поред система... не звони ли то... друго, немој минералну, камену вуну и сл. ако правиш апсорбер панеле користи азмафон. Још један суб значи баш доста и решава пуно проблема, то стоји.
Звучници са стране су много битни, носиоци звучног сигнала који спајају напред и позади. Ако оставиш RX1 назад горе и додаш плафонске то је то, не можеш поставити и предње горње. Савет је да пробаш и напред горе и позади и сл па одлучиш шта теби има највише смисла.

Link to comment
Share on other sites

Da, jesu visoko. Nisu toliko prisutni zvukom koliko bi trebali, prikačeni su na surraoun R/L.

Možda mogu levi RX1 da pošaljem skroz u ćoše i napravim simetriju za Rear High, a neke stavim iza mesta gde se sedi za surround ( FX neki). Ali teško.Nema mesta.

PS slika zadnje strane x4500h

Name Rear Small1 X45E3_DRDZILjxkdumbm.png

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, gvlada said:

Хмм... шанк и флаше поред система... не звони ли то...

Flaše su pune :D U unutrašnjem delu šanka svuda je dupla iverica okolo.

 

3 minuta ranije, gvlada said:

Ако оставиш RX1 назад горе и додаш плафонске то је то, не можеш поставити и предње горње. Савет је да пробаш и напред горе и позади и сл па одлучиш шта теби има највише смисла.

Sorry, nisam siguran da ukapirah. Da RX1 ostavim na poziciji samo da ih prikačim na Rear High, plafonske par kao TOP Middle...?

Bez ikakvih surround klasičnih.

Link to comment
Share on other sites

51 minuta ranije, Dr Roadstar said:

Flaše su pune :D U unutrašnjem delu šanka svuda je dupla iverica okolo.

 

Sorry, nisam siguran da ukapirah. Da RX1 ostavim na poziciji samo da ih prikačim na Rear High, plafonske par kao TOP Middle...?

Bez ikakvih surround klasičnih.

Сад и пуне и празне.... ал ајде, твоја соба, твој систем. :)

Ја лично бих RX1 напред горе али ако остану назад горе а додаш плафонске онда је то то, 7.2.4 макс. Имаш снагаша за предње и можеш да искористиш сва појачала у авр. Суроунд звучници су обавезни, никако нез њих. Пробај са стране и иза себе неке FX моделе, неке мање МА...

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, NShappy said:

NIšta od tehnike ne gubi na vrednosti kao televizori, i sa time se ne treba opterećivati.

...osim, šta da radim sa starim, kada nas zagolica novi?!?

Онда купиш пројектор. Сад са 110" сликом ниједан тв ми више није занимљив. :)

Link to comment
Share on other sites

12 minuta ranije, gvlada said:

Суроунд звучници су обавезни, никако нез њих. Пробај са стране и иза себе неке FX моделе, неке мање МА...

7.1.2 najrealnije. Krećem sa realizacijom.

Hvala na pomoći.

Jedna slika off ali jako bitna. Covid zalihe, nikad se ne zna. Sve ide lakše uz blues i bourbon....

IMG_20200728_201940.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...