Jump to content


Huawei Mobile Services (Huawei P40 Pro)


Srecko

Recommended Posts

Kupio sam pre nekoliko nedelja telefon Huawei P40 Pro samo iz razloga što oficijelno ne može da pristupi aplikacijama koje koriste Google Mobile Services (GMS), tj. zato što na njemu ne mogu da rade Google aplikacije u “punom formatu”.

Da budem decidan, koristim “vekovima” iPhone kao main telefon iz razloga sto mislim da je IOS sa aspekta bezbednosti (i nekih drugih za mene bitnih razloga) daleko bolji izbor.

Ovo sam napisao da bih na neki način kanalisao potencijalnu diskusiju.

Jako često sam naravno posedovao, uz iPhone, i vrhunske Android modele najčešće Samsungove perjanice a bilo je i Google modela; tek da bi se bilo u toku sa Androidom.

Po prvi put, sada, kupih Huawei telefon upravo iz razloga koji sam naveo u prvom postu.

Nikada do sada nijedan Android telefon nije zadržao moju pažnju duže od 1-2 nedelje. Huaweiu P40 Pro je eto i to uspelo.

Čim sam ga dobio naravno da sam probao da instaliram GMS. Procedura koja traje oko 15 minuta bazirana na nekom backup GMS i naravno kineskom hakovanju, iako ne najjednostavnija, nije ni teška.

Posle instalacije GMS, Huawei P40 Pro je radio kao i svaki drugi Android telefon.

Sve Google aplikacije su radile u potpunosti, na svaku je se moglo logovati ili registrovati i nisam u periodu od par dana primetio bilo koji problem.

Pošto me je prvenstveno zanimao Huawei Mobile Services (HMS) tj. da li je Huawei uopšte funkcionalan telefon bez GMS i eventualni gradijent napretka Huawei u kreiranju Huawei Eco System, posle nekoliko dana sam resetovao telefon i vratio ga na fabričko podešavanje.

Nedelju dana korišćenja Huawei P40 Pro pod HMS me je uverilo da je to sasvim solidno.

Naravno Huawei P40 Pro i HMS ne bi mogao da bude izbor, u ovom momentu, za one koji su godinama u Google Eco System, ali za nove korisnike ili one koji npr. migriraju sa IOS rekao bih da je za potpunu preporuku.

Telefon Huawei P40 Pro je hardverski sjajan (još uvek mu ne nađoh pravu manu) a i software Huawei, minimalistički dizajniran, izuzetno brz (upravo kako volim) iako daleko manjeg obima-broja aplikacija je za svaku pohvalu.

Pre par dana Huawei je imao upgrade EMUI (software Huawei za upravljanje telefonom) i ja sam kao i svaki dobar gejmer odmah pokušao da vidim da li se i posle upgrade EMUI može instalirati GMS i nisam uspeo.

Da budem iskren to je bilo i za očekivati (verovatno je Google zatvorio “zadnja vrata”) mada se i ja nisam pretrgao da uspem (2 puta sam probao).

Generalno ovo je za moj mentalni sklop jako interesantno jer sam godinama bio u dilemi da li uraditi jailbreak iPhone ili ne, pa sam to ni sam neznam koliko puta radio i ponovo iPhone vraćao na fabrička podešavanja; upravo zbog osećaja bezbednosti koji imam pod IOS-om.

Mislim da je ovo dovoljno za početak, ako diskusije uopšte bude bilo.

Link to comment
Share on other sites

Par pitanja: kakav je to "osecaj bezbednosti" kod koriscenja mobilnog telefona i sa cime je on povezan (cime je uslovljen)?

Mozda pitanja nisam dobro formulisao, to je iz razloga sto ne razumem do kraja poentu. Kako to IOS pri koriscenju stvara taj "osecaj bezbednosti" za razliku o androida?

Da li se radi o zastiti licnih podataka i sl. ili je u pitanju neka druga bezbednost?

Link to comment
Share on other sites

Pojasniću šta sam mislio i navešću ono najbitnije za mene.

Mnogi koriste telefon npr. za bankarske transakcije sto podrazumeva da na telefonu nema malicioznog software ili da bar Vi mislite da ga nema (u suprotnom ga ne biste koristili u tu svrhu).

1. Procenat telefona sa najnovijom verzijom IOS je znatno veći nego sa Android OS sto je samo po sebi značajno jer proizvođač u novim verzijama otklanja uocene propuste.

2. Apple pristup postojanja samo jedne prodavnice-njihove-Apple Store smanjuje mogućnost da Vam se maliciozni software nađe na telefonu jer Vas sprečava da "podlegnete" slabosti i kupite aplikaciju iz nekog drugog manje bezbednog izvora od Google Play Store što Android dozvoljava

Naravno ovo važi samo ako iPhone nije jailbreak-ovan što Apple pokušava stalno da onemogući ako želite da imate najnoviju verziju IOS koja je sama po sebi bezbednosni iskorak unapred.

3. Google Play Store ima mnogo više "afera" sa uklanjanjem malicioznih aplikacija (pre nekoliko nedelja npr. uklonjeno je preko 20 aplikacija koje je već bio "skinuo" veliki broj ljudi).

4, Android je open source pa je verovatno lakše razvijati maliciozni software.

5. Stičem utisak da je Google mnogo kooperativniji u saradnji sa vladom USA nego Apple.

6. Najveći broj ljudi su "samo korisnici" i neće, ne žele da se edukuju i podignu nivo bezbednosti upotrebe sto korisnici iPhone nemaju potrebe jer ih je Apple "osudio" na to što im daje.

7.........

Ponavljam ovo je moje viđenje koje meni daje osećaj bezbednosti upotrebe telefona i ne mora biti ISTINITO. Znate već o ukusima se ne rapravlja.

I da zbo ovakvog mog stava smatram da su Google Pixel android telefoni bezbedniji od drugih android telefona a Huawei sa HMS npr. smatram trenutno najnebezbednijim. Naravno opet je to samo moj "osećaj" ne nužno tačan.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Srećko,  iphon izrađuju Foxconn i Pegatron kompanije čije je sedište u Tajvanu. Ciljna grupa za prodau iphona je imućnija populacija prvenstveno u Americi i drugim bogatijim zemljama. Što je telefon savršeniji sa supernaprednim softverom on ima više mogućnosti da u jutarnjim časovima ovog kišnog dana dostavi podatak nekome ko je zainteresovan u koliko sati  kakvu kafu ili čaj ste  popili... :D

Link to comment
Share on other sites

To i radim.
Imam telefon i računar isključivo namenjen stvarima za koje mislim da treba da budu maksimalno bezbedne sa minimumom aplikacija instaliranih i na kojima je omogućen samo upgrade OS.
Ali odosmo u drugom pravcu.
Temu sam pokrenuo jer sam alergičan na monopole i uslovljavanja bilo kog tipa (verovatno zbog sankcija sam osetljiv).
Zato sam i kupio Huawei P40 Pro jer Trampova politička odluka da kazni Kinu kaznila je i druge (između ostalih i naše ljude koji vole Huawei a vezani su za Google eko sistem) koji tu kaznu ničim nisu zaslužili.
Zato sam sa pažnjom pratio sve u vezi sa tim od 5G pa do onemogućavanja Google Mobile Services za nove Huawei telefone.
Kao neko ko je osetio na svojoj koži sankcije "navijam" za Huawei i veoma me interesuje kojom će brzinom napredovati Huawei u svemu ovome.
HMS je rekao bih ok!, ali Huawei App Gallery je kako to neko lepo reče još uvek kao lokalna prodavnica u odnosu na tržni centar iako je sve čini se korektno koncipirano i sada sasvim operativno.
Sobzirom na odluku USA, koja je sve sem ne fer prema Huawei, koji je privatna kompanija, jedan od pravaca rešenja problema za Huawei bi mogao biti da "oficijelno" hakuje Google GMS i omogici registraciju, logovanje i korišćenje Google aplikacija koje sada nije moguće koristiti sto izgleda Huawei ne želi bar oficijelno.
To bi podrazumevalo naravno stalne zakrpe Google (da bi zadovoljio administraciju USA) i novo hakovanje Huawei u nedogled.
Verovatno rešenje za Huawei i Kinu generalno je njihov nezavisni OS (koji već imaju) i oformljenje njihovog eko sistema sto sam siguran da planiraju kao konačno rešenje.
Dakle interesuju me iskustva onih koji koriste Huawei pod HMS, da li su uspeli da instaliraju GMS, da li im upgrade OS ugrožava instalaciju GMS, šta misle o svemu, kako će se ovaj sudar titana završiti?

Link to comment
Share on other sites

Komplikovana je granica između paranoje i stvarnih problema koje može imati nezainteresovani korisnik.

A paranoja oko nebitnih i realno bezopasnih stvari, skreće pažnju sa bitnih stvari i problema.

Napomenuo bih da smatram to nije zlonamerno smišljeno i nametnuto, već je posledica razvoja koji nismo sposobni da pratimo.
Naravno, postoje zlonamerni koji će iz nekih modernih trendova prepoznati način da izvuku ličnu (i zlonamernu) korist, ali ne smatram da su oni neko ko je smislio i nametnuo te trendove. Samo ih je prepoznao na drugačiji način.

Link to comment
Share on other sites

Srećko,  iphon izrađuju Foxconn i Pegatron kompanije čije je sedište u Tajvanu. Ciljna grupa za prodau iphona je imućnija populacija prvenstveno u Americi i drugim bogatijim zemljama. Što je telefon savršeniji sa supernaprednim softverom on ima više mogućnosti da u jutarnjim časovima ovog kišnog dana dostavi podatak nekome ko je zainteresovan u koliko sati  kakvu kafu ili čaj ste  popili... 
Naravno da znam gde Apple realizuje hardware (izgleda da će i to biti promenjeno).
Imao sam priliku (hvala Bogu) da posetim Apple AppleMothership i da na licu mesta čujem mnogo toga.
Posvećenost Apple bezbednosti ubeđen sam da je na mnogo višem nivou nego drugih. To pokazuje i što su sami građani USA ti koji daleko najviše kupuju Apple a fobično su u ogromnom broju opterećeni krađom identiteta.
No, voleo bih da diskusija ne ode u tom pravcu.
Rekoh više me zanima da li će (koliko brzo) Huawei uspeti da jedan telefon odlično hardverski odrađen opremi adekvatnim softverom (bilo Google-ovim bilo svojim) kojim bi telefon P40 Pro i ostali njihovi modeli (kažu da su generalno dobri) dospeli na mesto koje im pripada bez ikakvih ograda.
Link to comment
Share on other sites

Komplikovana je granica između paranoje i stvarnih problema koje može imati nezainteresovani korisnik.
A paranoja oko nebitnih i realno bezopasnih stvari, skreće pažnju sa bitnih stvari i problema.
Napomenuo bih da smatram to nije zlonamerno smišljeno i nametnuto, već je posledica razvoja koji nismo sposobni da pratimo.
Naravno, postoje zlonamerni koji će iz nekih modernih trendova prepoznati način da izvuku ličnu (i zlonamernu) korist, ali ne smatram da su oni neko ko je smislio i nametnuo te trendove. Samo ih je prepoznao na drugačiji način.
Kao čovek iz drugog vremena, zbog "sreće" da sam rođen na ovoj geografskoj širini i dužini, "oslobođen" brige za imovinu kao i mnogi Srbi, nisam imao potrebe da budem opsednut enormnom brigom za bezbednost svojih komunikacija.
Nažalost to je svetska realnost i ako mi nemamo taj problem to ne znači da on ne postoji. Naprotiv.
Link to comment
Share on other sites

Pre otrpilike šest godina sam uzeo Huawei P9 pro tada ga je Lewandowski promovisao.Telefon sam koristio poslovno tri godine bez i jednog zakucavanja i reseta,prosečno obavim oko 3000 razgovora u toku jednog meseca.Posle toga sam uz paket uzeo Iphone X koji je bio top model i razočarao se koliko je bagovit i nestabilan.Posle mesec dana sam ga prodao i kupio Huawei P20 pro koji sam koristio do pre mesec dana bez bilo kakvih problema.Sada mu je baterija vec na izmaku pa je uredjaj za zamenu.Dao sam opet šansu Iphon-u na osonovu iskustva sa Iped-om koji koristim dve godine bez bilo kakvih problema.Što sectiče nekakve bezbednosti na telefonu meni ne igra nikakvu ulogu on mi je za telefoniranje i čitanje email-a tako da po meni tu nikakve razlike nema.Generalno i da mi neko sve pokupi sa uredjaja ja ne gubim ništa niti taj može nešto da dobije:ph34r:

Link to comment
Share on other sites

Jao [mention=43501]Srecko[/mention] ovo će biti saga poput one s' pojačalima?default_rolleyes.gif  

 

Verovatno.

Meni teme koje pokrećem pomognu da formiram mišljenje i donesem odluku. Nisam tako stručan i kvalitetan da bi tema koju pokrenem imala neki opšti interes.

Saglasan sam da je pogrešno što često menjam komponente pa onda molim za mišljenje i iskustva druge članove o nečemu za šta sam zainteresovan.

Izvinjavam se zbog toga.

Ova tema konkretno nema preterano veze ni sa tehnologijama a ni sa temama kojima je forum namenjen (osim posredno).

Otvorio sam je jer mi se čini da može biti zanimljiva prosečnim članovima foruma a i pomenuo sam da sam osetljiv na svaki oblik sankcija pa i ovaj prema Huawei-u.

Sve bi moglo biti implicite interesantno članovima i zbog toga što ako je Huawei uspeo da napravi ovako dobar hardware verovatno ni u HiFi ne bi trebalo bagatelisati Kineze (čemu nismo skloni samo mi) koji proizvode HiFi uređaje, naprotiv.

Link to comment
Share on other sites

Sve mi se čini da je tema postavljena radi odobravanja onoga što si kupio, da mirnije spavaš....

.... sankcije sa sigurnošću na netu baš i nemaju neke dodirne tačke...

... sigurnost on line, možda samo teoretski, praktično ako neko nešto želi to će i da uradi...

 

 

Samo moje 2 parice...

Link to comment
Share on other sites

Sve mi se čini da je tema postavljena radi odobravanja onoga što si kupio, da mirnije spavaš....

.... sankcije sa sigurnošću na netu baš i nemaju neke dodirne tačke...

... sigurnost on line, možda samo teoretski, praktično ako neko nešto želi to će i da uradi...

 

 

Samo moje 2 parice...

Ako tako mislite u redu.

Mislim da sam dovoljno jasno rekao da je moj main telefon iPhone i bar narednih 2 godine tu neće biti nikakvih promena izuzev modela.

Da ponovim Huawei P40 Pro sam kupio prvenstveno da vidim kakve telefone pravi Huawei a i zbog viška slobodnog vremena izazvanog korona virusom.

Inače isuviše sam mator da bi i pomislio na potrebu za bilo čijim odobravanjem u vezi sa bilo čime.

Mnogo sam toga prošao i doneo kojekakvih teških odluka da bih pre rekao da imam manu da po završenoj analizi podataka kojima raspolažem ne obraćam dovoljno pažnje na drugačija mišljenja (a mislim da bih trebalo).

Ja bih nekako pre zaključio, po diskusiji, da nema baš puno ljudi koji imaju iskustva sa instalacijom "hakovanog" GMS na bogami sada već popriličan broj Huawei telefona sa HMS: razni modeli P40 (Lite, Pro...) i razni modeli Honor.

Link to comment
Share on other sites

Da upravo je to jedna od interesantnih tema i teško je uopšte neke stvari distancirati međusobno.
Naprimer novi modeli Huawei koji trenutno ne mogu da pristupe Google Play Store verujem da nisu identicno bezbedni za bitne transakcije kao oni telefoni koji pristupaju Google Play Store.
Moj rođak inače bankar (bavi se AI), koji živi u Londonu smatra da su npr. Google Pixel telefoni (nativ Android bez izmena sa pristupom samo Google Play Store) odličan izbor i potpuno bezbedni za sve potrebe pa i bankarske.
Paradoks je sto on ipak za sve bitno pa i bankarske transakcije koristi isključivo iPhone (uvek naravno najnoviji model) iako ima i Pixel.

Link to comment
Share on other sites

Primarno je da imaš čemu pristupiti.

Sekundarno je kako.

Tercijerno s čim.

Nekoliko banaka i kod nas (ne bih imenovao koje) imaju virtuelne platne kartice za plaćanje preko interneta. One su vezane praktično samo za svoj račun i na njih možeš uplatiti novce neposredno pre transakcije. Ova mera je lekovita i za osobe koje su lake na shopping obaraču.

PayPal sa svojim bezbednosnim cakama plus jedna ovakva virtuelna/internet kartica mi se čine  kao razumna mera za internet bezbednost. Čak i za shopping u Milanu. 

Link to comment
Share on other sites

Evo primera zbog čega trenutno Huawei P40 Pro i svi noviji modeli Huawei bez GMS nisu dobar izbor za stalnu-profesionalnu upotrebu sa aspekta bezbednosti ne samo bankarskih računa, kao što se iz teksta može videti; koliko god da su hardverski odlični.

https://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2020&mm=07&nav_id=1708914

Razlog je jasan, zbog nemogućnosti pristupa Google Play Store i ne divršenog sopstvenog eco sistema, a sobzirom da Huawei App Gallery još uvek ima jako skroman broj aplikacija, gotovo svi korisnici posežu za drugim izvorima i tako mogu da postanu žrtve malicioznih software.

I da, ovo sve se značajno češće dešava telefonima sa Android OS nego telefonima sa IOS. U Apple Application Store je jednostavno mnogo teže postaviti aplikaciju čiji i deo sadrži maliciozni kod. Očito da su provere dalekoooo rigoroznije.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...