Jump to content


Thorens i teg


Mingus,Mingus

Recommended Posts

Obzirom da kao i ostali Thorensi iz te generacije 126 ima plutajucu subsasiju, upotreba tega nema smisla. Tebi treba puck ili clamp koji ce pritisnuti plocu ali ne upotrebom tezine( steti subsasiji i neutralise njenu ulogu) vec uz pomoc odbojne sile ( nadji negde na forumu, pisali smo davno o tome).
Ne gubi vreme sa tegom vec pojuri neko od resenja za clamp ( licno koristim Michell clamp) i probaj sa njim.

 

pozz

Link to comment
Share on other sites

Прво, о важнијем проблему, а то је комбинација тега са дебљим матом на TD126. Прилично сам сигуран да не постоји алтернатива осим (1) промена осовине тањира за дужу или (2) модификација тега да прихватни канал нема оборене ивице. (*)

(*) Обично (уствари сви тегови које сам видео) имају оборене ивице на отвору канала за прихват осовине. Ово се ради како би било лакше позиционирање тега. Али ако је мала контактна површина осовине (као што је случај са TD126 у комбинацији са дебљим матом) онда се може урадити специфичан тег на уштрб функционалности (теже би било његово постављање).

Друго, око коришћењу тегова, клампова, периферних прстена и сличних аксесоара.

Веома је важно имати у вид како је дизајнер грамофона замислио рад тог грамофона. Ако дизајн захтева употребу тега, клампа, периферног прстена и сличних ствари, дизајнер грамофона би (1) укључио тај аксесоар у пакет или (2) омогућио да се тај аксесоар додатно купи, са напоменом да се користи са тај модел грамофона.

Зашто?

Ако додатак тог типа није предвиђен, онда страда базични механизам. Ако се ради о грамофону без суспензије, може да страда лежај и трусна површина због више ротационе масе, па да страда ремен и мотор због непланираног повећања ротационог момента итд.

Ако се ради о грамофону са суспензијом (суп-шасијом), осим свих поменутих проблема, повећана маса дефинитивно поремећује ход суп-шасије, чиме мења њену резонантну фрекфенцију ван дизајнираних параметара и свакако скраћује њен живот.

Дали је могуће да грамофон свира боље са тегом чак и ако није предвиђен?

Апсолутно, али ја бих се питао зашто је то тако. Дали (1) дизајнер није знао довољно па није предвидео, (2) суспензија није правилно подешена, (3) плоче су превише криве па ефект исправљања је већи од штете поремећивања резонантне фрекфенција?

Anyway, ово се не односи на конкретан случај. Али тегови се не требају третирати као симптоматска терапија дубљег проблема на друго место.

Link to comment
Share on other sites

Probao sam na oba svoja gramofona (DD Sansui SR525 i BD Systemdek IIX) obe kombinacije - teg (250, 300 i 490g) i lagani klamp sa sistemom odbojne sile, i mogu samo reci da ih vise ne koristim. Na DD gramofonu i nisam postizao recimo ocekivani zvucni napredak (a imao sam na umu dodatno opterecenje mehanizma, pa sam stoga i odustao). Na belt-drive gramofonu, sa tegom (vrlo kratko koriscenje, probe radi), mnogo toga se kvarilo ustvari, iako je bilo napretka u definisanijem donjem opsegu, dok sa klampom po sistemu odbojne sile (klon Michell-a) nije bilo izricitih artefakata, ali je definitivno zvuk bio za nijasnu zatvoreniji. To je samo moje licno iskustvo, koje se eto negde poklapa i sa onim sto je @InSides hteo reci.  

Link to comment
Share on other sites

Imao sam Mitchell clamp na koriscenju jedno vreme na 1210 - bilo je tu rezultata na bolje ali kod ploca kod kojih je centralna rupa presiroka - dobijala se nesto preciznija zvucna slika posto je sve bilo utegnuto - to je bar bio moj utisak.

Sem toga ta razlika na bolje je zapravo bila na nivou nijanse / finese ( ili sam je bar tako upamtio ).

Link to comment
Share on other sites

59 minuta ranije, Mingus,Mingus said:

Ako je ploca u sredinu podignuta i ima bolji kontakt sa diskom.

ОК, има смисла. То јесте проблем који се треба решити.

  1. Зашто не покушати са клампом?
  2. Ако тег даје добре резултате, зашто не покушати штеловати суспензију узимајући у вид масу тега? То онда свакако значи да се тег мора користит увек, али не видим зашто би то било проблем.
Link to comment
Share on other sites

Тема ипак има искуства различитих корисника овог форума, и чини ми се да може бити интересантна и за друге будуће дискусије...

...клампови, тегови, прстени и сличне компоненте могу и те како имати утицаја.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...