Jump to content


AVR или Интегрисано појачало


Darth Maul

Recommended Posts

Здраво свима!

Пре него што питам конкретно питање желим само да кажем да сам до сад исчитао доста ствари по форумима и прегледао доста видео материјала и да ме је све то још више збунило у одлуци шта да купим и из тог разлога боље да питам наше људе који знају. Усељавам се у нов стан и дошао је на ред да направим некакав аудио систем јер волим музику да слушам али и да гледам филмове такође.

Звучнике сам купио пре извесног времена и чекају упаковани и у питању су Wharfedale Diamond 11.1.

Чисто због акустике ако неком значи соба је димензија Ш х Д = 3,3м х 4м где са леве стране имам балконска врата са прозором, а  десна страна собе је отворена целом дужином и има ходник и шанк који дели дневну собу са кухињом и трпезаријом. Значи супротни зидови напред и назад који су широки 3,3м су "цели". Висина је стандардна 2.5~2,6м за под-плафон.

Систем који мислим да ми треба биће 2.1 јер сигурно нећу правити 5.1 и сл. Значи почињем са 2.0 са овим звучницима које имам и ако буде потребе да се допуне мало ниске фреквенције додао бих некакав сабвуфер тако да би то евентуално еволуирало у 2.1.

Е сад моја дилема. Лично размишљам о рисиверу из разлога јер бих спојио ТВ на њега и можда Sony PS конзолу. У будућности нисам сигуран шта би још могао да додам тако да то остављам као опцију. Дилема ми је да ако ћу само ТВ уређај да повезујем онда би ми и Интегрисано појачало вршило посао плус читао сам, а верујем ви то боље знате да је са појачала бољи звук. И моја дилема је између:

1. Рисивер   Denon AVR-X550 BT -> https://www.player.rs/artikal/denon-avr-x550bt-black 

2. Интегрисано појачало   Denon PMA-600NE -> https://www.player.rs/artikal/denon-pma-600ne-silver

Видим да рисивер у дво-каналном режиму рада има снагу од 70 вати у 8 ома док појачало је 45 вати по каналу у 8 ома. Рисивер има прикључке за 2 сабвуфера, али и појачало има прикључак за 1 сабвуфер што лично мислим да је одлично. На рисиверу ми се свиђа што на предњој страни уређаја има УСБ прикључак са којег може да иде некомпресован аудио запис док на појачалу имам само Bluetooth везу. У случају да изаберем појачало да ли постоји опција да прикљзчим рачунар (Apple iMac) и да користећи Audirvana-у стримујем музику/садржај на појачало?

Две битне информације су да желим да купим нов уређај и буџет ми је 400 евра. Да не намештам комплетно стан вероватно би то било више али у овом моменту је то што могу да издвојим.

Тако да шта изабрати од то двоје или можда има нешто треће чега нисам свестан? И како повезати тај рачунар (Apple iMac) на оба уређаја? Да ли ће радити Bluetooth веза рачунара са појачалом?

 

Извините на дугом читању и хвала пуно свима који могу да колико толико помогну.

 

Велики поздрав!

 

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav, i dobro dosao.

Ako si  spkrs kupio u Player-u, lepo otidji do Makse, objasni mu sta zelis. Sigurno postoji opcija da ti da oba uredjaja da isprobas. Covek je izuzetno korektan.

Moje misljenje licno je da kupis pojacivac. Ako ne planiras kucni bioskop. Inace mozes da povezes PC i pojacivac,  a i snaga je sasvim dovoljna.

Srecno i javi sta si uradio.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Хвала пуно на добродошлици и на одговору!

Проблем је што не живим у Београду да бих могао да идем да видим са људима тамо. Иначе купио сам звучнике у Плејеру. И да не планирам да правим кућни биоскоп јер више од 2.1 система ми неће требати.

За други део како бих повезао Apple iMac рачунар на појачало?

И да, мишљење о QED 79 кабловима?

 

Хвала пуно још једном!

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Darth Maul said:

Видим да рисивер у дво-каналном режиму рада има снагу од 70 вати у 8 ома док појачало је 45 вати по каналу у 8 ома.K

Treba voditi računa da, kada poredimo snage ova dva uređaja treba uzeti u obzir da snaga od 70W/8 ohms izmerena na Denon AVR-X550 BT ide sa Total harmonic distortion od 0.08%, a da Denon PMA-600NE po specifikaciji isporučuje snagu od 45W/8 ohms sa THD od 0.01%. 8x manje. 

 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, AlexBgd said:

Treba voditi računa da, kada poredimo snage ova dva uređaja treba uzeti u obzir da snaga od 70W/8 ohms izmerena na Denon AVR-X550 BT ide sa Total harmonic distortion od 0.08%, a da Denon PMA-600NE po specifikaciji isporučuje snagu od 45W/8 ohms sa THD od 0.01%. 8x manje. 

 

Хвала пуно на одговору и на времену да анализираш уређаје!
Колико та разлика у хармоничној дисторзији је "приметна" у свакодневном слушању музике? Тј. колики је "бољитак"?

И где има тај QED XTC да се купи код нас? У Плејеру нисам видео да га има...

Велики поздрав!

Link to comment
Share on other sites

Vidi u Playeru sta je shodno tvom budzetu i kupi. Nista preskupo.  Reci im  tacno, kako sta zelis da povezes. Dobices sigurno dobar savet.

Kasnije kad mozes, menjaj ih i istrazuj.

Da li ce ti doprineti boljem  zvuku. To ces vremenom sam ustanoviti. Zapamti, ovo je igra bez granica. Kupi sta mozes i uzivaj u muzici. Ne opterecuj se kablovima, uredjajima itd. 

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

Хвала пуно још једном @nesone!

@AlexBgd шта знам, због тога и доста неодлучности... звучници имају препоручено појачало од 25-100 вати где је номинална импеданса од 8 ома, а најнижа од 4 ома. И један од разлога је што сам рачунао да 70 вати код рисивера ће искористити колико толико боље могућности звучника плус остале погоднсоти због повезивања, итд. Наравно свестан сам да Интегрисано појачало ће имати финији звук јер је да тако кажем пречишћенији због својствене електронике унутра али где има своје предности има и своје недостатке...

Велики поздрав!

 

Link to comment
Share on other sites

Хвала свима на одговорима!

Наручио сам Интегрисано појачало Denon PMA-600NE и по препоруци продавца на цену овог система QED 79 каблове. Каже за почетак ће то бити довољно, а за касније како се систем буде градио моћи ће да се мења у нешто боље ако буде потребе. Кабла сам узео 2.5м по линији. 

Углавном надам се да ће ово лепо "терати" ове Wharfedale Diamond 11.1 звучнике. Ако буде требало допунити мало са басом имам излаз са сабвуфер па ћу о томе размишљати у догледној будућности. А до тад биће ово 2.0 систем...

И да, какве конекторе ставити?

Link to comment
Share on other sites

@AlexBgd да да у питању су каблови за звучнике и мислим на звучничке конекторе. Тако да шта узети од тога?

За дигитални сигнал још ништа нисам куповао док све то не поставим јер имам још радова у стану па ће сачекати. Углавном требаће ми оптички до ТВ-а сигурно и неки други да спојим Apple iMac рачунар на појачало. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...