Jump to content


Sony ST-A7B - pomoć iskusnijih


Willi Studer

Recommended Posts

Došao mi je na servis još jedan Sony ST-A7B sa poznatim problemom “zamrznutog” displeja za frekvenciju, što se relativno lako rešava.

Tjuner je besprekorno radio. Onda je posle oluje došlo do kratkotrajnog nestanka struje koja se vratila posle sekundu-dve i tjuner je prestao da radi. Izbio je osigurač na grani 15,3V. Posle zamene osigurača cifra za stotine MHz (FL804) stoji stalno upaljena. To je rešeno zamenom tranzistora Q805 na counter PCB. Međutim, novi simptom je da displej tačno očitava samo frekvencije između 90 i 104MHz. Na manje od 90MHz pokazuje skoro dvostruku vrednost (nije tačan umnožak) a kada se pređe 104MHz počinje da pokazuje od 88MHz naviše. Sve ostale funkcije tjunera normalno rade.

Šta sam još utvrdio:

- tranzistori Q801-Q804 su čitavi
- Q801, Q802 i Q805 imaju vrednosti na kolektorima date u šemi ali samo za opseg 90-104MHz u kome je indikacija frekvencije tačna. Ispod i preko tog opsega, vrednosti su obrnute
- može da bidne da je normalno ali IC801, 802 i 803 se greju osetno više od ostalih čipova na ploči
- napone na izvodima kola nisam detaljno proverio jer servisno uputstvo ne navodi uslove (frekvenciju) na kojoj se dati naponi mere tako da ih nekad ima a nekad ne

Jasno je da mi predstoji nabavka nekog od ovih ezgotičnih kola, pa vas molim za pomoć na koje tačno treba da obratim pažnju jer ne umem da raspletem ova logička kola. Hvala unapred na pomoći. Ako treba još nekao merenje, parče šeme ili informacija, pitajte me.

Screenshot-2020-07-01-at-23.22.25.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...