Jump to content


LAN KABEL ZA MREŽU


Thecoki

Recommended Posts

Poštovane kolege forumaši,

Treba mi mali savet u vezi mreže (lan) u kući.Pošto sam razvukao bužire i sada na red dolazi mrežni kabel.Situacija je sledeća:

Internet u kući je bežični tako da je glavna stavka LAN kabel od prijemne antene do rutera dužine 15m.

Imate li predlog za neki dobar kabel i konektore a da nije nešto ulta skupo?

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

PATCH KABL WE SFTP CAT.6 15m

AK-1641-xxx.jpg

Ima par dana kako sam sve kablove do uređaja zamenio sa DIGITUS SFTP Cat 6a Patch kablovima. Razlika vrlo uočljiva. Zamenio sam nekih 6 komada i ostalo mi je da kupim još dva malo duža (5m) kako bih rooter postavio na željeno mesto.

Vrlo pozitivne utiske mogu da prenesem.

Ja sam sebi uzeo ove samo sive, sada ih ne nalazim na listi.

Patch kabl SFTP Cat.6a 2m, 3m, 5m

Link to comment
Share on other sites

Her @zika,

Ubadao i džarao one stare (UTP Cat 5) pre ove akcije i ne primetih ama baš nikakvu razliku. Prvo sam ubacio dodatni rooter TP Link za internu mrežu jer sam ranije bio na SBB rooter-u pa sada zbog povećanog Wifi saobraćaja (ukućani) rekoh daj da izvadim starog troantenaša da i on zasija međ Jerkovićkim betonima.

Dakle prvo je sve prekopčano i konektovano sa starom kablovskom konjicom i kada je proradilo i probano par dana, otišo kod komšije networkdžije da probam SFTP Cat 6a u zvučnom smislu. Sa naglaskom na u zvučnom smislu.

I nije varka niti placebo niti uobrazilja. Prvi utisak (na prvo paljenje) je kao da su mi se pojavili preglasni riboni u sobi. Na trenutak se zabrinuh, ali onda nakon 24h propuštanja muzike HD/DSD, 1080p videa, Youtube-ta i nekoliko prolaza kojekavih demagnetizacionih, usviravačkih i shampoonjerskih pištalica, upgrade-a 4 Windows-a na 2004 verziju ... sinoćna seansa je bila vrlo, ali vrlo bitno bolja od prethodne kablovske galanterije.

Nije skupo da se proba, što je i moja ideja bila.

Uzeti uobičajne ali SFTP Cat 6a kabliće namenjene za rek ormane i ustanoviti ima li zeca u grmu. Kako zeca ima u grmu, barem mojim ušima ali i primetno boljim odzivom kod pokretanja muzike preko interne mreže, premotavanja filmova svih onih uobičajnih zezancija koje koče, smatram da je cela priča sa tim u vezi smislena za eventualno dalje investiranje, ali svakako za skuplje varijante bih prvo radio poređenje na najosetljivijim mestima u sistemu. Možda bude, a možda i ne bude razlike.

Ovaj kabl od 2m ima cenu 350din, što kada se uporedi sa nekim ulaznim HiFi opcijama je četvrtina cene.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Thecoki said:

Hvala,možda peporuka za konektore?

http://www.netiks.rs/rj-45-konektor-kat-6a-bez-alata-spt-c6a

Proveriti, ako jos imaju na stanju

Bolje ali skuplje

slika 12401019
 

MK RJ-45, utikac 8/8 C7 KE-FT45-C6AS 

Mrezni prikljucak RJ-45 8/8, sistem montaze bez specijalnog alata, za kabl CAT7/CAT7A/CAT6A/CAT6, CAT5E proizvodjaca KELine model: KE-FT45-C6AS, klasa PROFESSIONAL 

dostupno
Link to comment
Share on other sites

27 minuta ranije, Thecoki said:

@FatherPotreban konektor sa jedne strane koji ide u jednu malu kutijicu k(koja je mislim napajanje za antenu jel se kači i struju)zatim iz te kutijice ide lan kabel do rutera ili svičera.

Ovi konektori koje sam ja poslao su navodno modularni za terminaciju kabla koji ide kroz zid. Znači terminiše se na licu mesta i ubacuje u neku plastičnu rozetu u sklopu modularnog razvoda više utičnica. Dakle trebaju ti dva takva konektora za 15m kabla kroz zidno crevo.

Onda moraš da imaš dva Patch kabla ... 1) od zida do rootera i sa druge strane 2) od zida do modema.

Iz tvog komentara ne razumem šta tebi zapravo treba u zidnom razvodu dužine 15m. Ja sam odgovarao na temu Lan veze na udaljenosti 15m rootera i modema nekog kablovskog operatera.

Link to comment
Share on other sites

@FatherDa pokušam da pojasnim.

WI-FI prijemna antena se nalazi na krovu kuće od nje ide LAN kabel dužine 15m kroz zidne bužire do sobe gde izlazi iz zida i spaja se na jednu kutijicu koja ima jedan ulazni i jedan izlazni LAN port(ta kutijica je spojena i na strujnu mrežu i napaja aktivnu antenu).

Tako da nemam mogućnost da stavim LAN utičnicu u zid nego kabal moram direktno do te kutijice a iz nje pach do rutera.

Tako da 15m LAN kabla sa strane antene ne treba konektor jel se spaja direkto a sa druge strane klasičan LAN muški konektor.

Nadam se da sam pojasnio.

Fotografisaću posle tu kutijicu da Vam pokažem.

 

Link to comment
Share on other sites

@Thecoki

Sada je jasnije sve. Onda je konektor koji je @zoranzu predložio adekvatan, isto kao i kabl, mada treba biti oprezan da li debljina Cat 8a parica u kablu odgovara konektoru clase 6a. Verovatno odgovara, samo treba povesti računa i oko konektora koji su za licnu i koji su za solide core Lan kablove ...

Mislim da imaš dovoljno informacija da to središ na najkvaliteniji način.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, zoranzu said:

Nece da skodi a moze samo da koristi,zbog dodatne zastite

Draka cat 8 

http://www.netiks.rs/sftp-kabl-kat-8-multimedia-1500mhz-bez-halogena

 Meni je ovo skupo, pa nisam probao (ja u kuci imam 200m kabla - na poslu su obicno kilometri) - ali ovo sto @Father kaze je bitno - i najbolje pitati tamo. Cat6A uticnice i Cat8 kabl daju Cat6A kabl - nista bolje. Jeste kabl malo bolje na papiru, ali ako je montaza losa dobije se losiji rezultat. :) Vrlo je vazno proveriti (najbolje pitati, znaju tamo) sta moze da se koristi kao "komplet".

edit: Mozes da stavis nazidnu kutiju na zid, u nju uticnicu za wall kabl, pa odatle kratak patch kabl do PoE adaptera. To je najbolje resenje, da wall kabl sve vreme bude fiksiran u kanalici/buziru. Takodje, ako je antena spolja, vidi da nabavis zastitu od udara groma.

Link to comment
Share on other sites

Апсолутно се слажем са горе поменутим да је најбоље решење да зидни кабл буде искључиво у зиду, а да се на зид угради утичница која се иначе стандардно користи за ту намену на коју се прикључује кратак пач све у складу како се прописно изводи мрежа.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...