Jump to content


Kineske dileme


Recommended Posts

Pozdrav drugari, u pomalo sam specifičnoj situaciji pa bih molio za vaše savete. Naime živim i radim u Kini gde uređaje domaćih proizvođača mogu kupiti po višestruko nižim cenama u odnosu na zapad. Muzika koju slušam je prvenstveno metal, rock i blues. Jasno mi je da se za te žanrove muzike preporučuju solid state monoblokovi koji isporučuju trillion vati ali ipak ih ne bih uzimao u razmatranje iz dva razloga. Prvi je taj što imam priliku da kupim recimo LM 518ia za 1250 evra (u Evropi je oko 2700) ili Cayin Mt 50 za 680 evra (koji vidim kod nas u audiophile košta 1800 evra) I drugi, daleko bitniji deo, oduvek sam prizeljkivao lampe Takođe sam svestan da je praksa prvo kupiti zvučnike pa onda tražiti odgovarajuće pojačalo, ali meni to baš i nije opcija jer ću recimo LM-518IA sa njegovih 35kg i nekako moći da dovučem do Beograda kada dodje vreme za selidbu, dok zvučnike baš i ne bih mogao čisto zbog gabarita, što je ujedno i razlog zbog koga nažalost ne bih mogao kupiti npr. LM-219ia (55kg net. plus gabariti). Pitanja koja imam za vas iskusna gospodo audiofili bi bila sledeća. Ima li ko iskustva sa Line Magnetic i/ili Cayin integralcima? Koliko su po vama tačne tvrdnje onih malo recenzija koje sam pronašao na netu da su npr. 25w koliko neka od ovih pojačala isporučuju sasvim dovoljna da lagano teraju i najzahtevnije zvučnike bez obzira na vrstu muzike, dakle koristi li iko od vas lampe za rock/metal/blues. I poslednje pitanje je koja je otprilike težina 2x12AX7, 2x6535, 2x845 I 1x5AR4 lampi ? Moram se spustiti do 32/33kg jer je toliko dozvoljeno u jednom prtljagu, a nije baš i da bih lampe slao u bagaznik aviona. Imam još gomilu pitanja vezanih za pojačala i DAC-ove (Aune, S.M.S.L, topping itd. opet zbog cene, primer topping d90 je ovde 480 evra dok je RME Adi 2 fs preskup, 1230e) ali otom potom. Hvala svima unapred i veliki pozdrav iz bratske nam Kine.

 

 

Sent from my EVR-AL00 using Tapatalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zbog specifične situacije u kojoj se nalaziš i ograničenih mogućnosti transporta, ja bih ti savetovao lampaško pretpojačalo, izlazno u D klasi i neke manje ali kvalitetne zvučnike, da ne budeš u situaciji da moraš to navrat nanos prodavati kad dođe vreme i izgubiti puno uloženog. Ako ipak uzmeš nekog integralca lampaškog, onda je opcija da povadiš lampe pa uređaj upakuješ sa dosta mekanog materijala okolo u duplu kartonsku  kutiju pa u prtlljažnik aviona. Lampe u bobičastu foliju jednu po jednu pa sa sobom u ručni prtljag, to je lagano. Ne znam ni da li će da ti rebnu carinu ovde, čuvaj sve račune.

Kod vas su i maske jeftinije, taki je slučaj. :D

Link to comment
Share on other sites

Hvala na brzom odgovoru. Plan je i bio lampe u ručni a pojačalo dobro ususkano u prtljažnik. Što se tiče predloga za class d pojačalo i lampasko predpojacalo imate li neke predloge za dobre Kineske solid state snagase? Nisam se baš informisao u tom pravcu. Sa druge strane Cayin MT 50 je težak svega 6.5 kg tako da to ne bi bio problem preneti, ali mi ta težina baš i ne uliva poverenje pogotovo ne u odnosu na LM 518ia kome je jedan transformator teži od celog MT 50. Carina nije problem, prilikom selidbe se popunjava obrazac i lista artikala za selidbu pa se to ne carini, sve su lične stvari, a ja ovde živim godinama.

 

Sent from my EVR-AL00 using Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, Wintermute said:

Cayin MT 50 je težak svega 6.5 kg

To mi je krajnje sumnjivo za lampaša. Mali izlazni trafo = ništa od basa. Jedino da odeš u salon ako je moguće i poslušaš. Snaga nije neka, trebaće malo efikasniji zvučnici, ali cena je vrlo prihvatljiva. Ovo je neki stariji model.

https://www.stereophile.com/integratedamps/308cay/index.html

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

To mi je krajnje sumnjivo za lampaša. Mali izlazni trafo = ništa od basa. Jedino da odeš u salon ako je moguće i poslušaš. Snaga nije neka, trebaće malo efikasniji zvučnici, ali cena je vrlo prihvatljiva. Ovo je neki stariji model.

https://www.stereophile.com/integratedamps/308cay/index.html

Pa u testu pise da ima 13kgr.

Link to comment
Share on other sites

Hvala za predloženi smsl a8, upravo sam proverio, ovde košta 375 evra, probaću sigurno, dobra stvar je što šta god da naručim imam pravo na 7 dana korišćenja pre fakturisanja računa, nije baš 30 kao Amazon ali ipak daje priliku da se kupac uveri da mu proizvod odgovara. Ispada da je Cayin mt50 zaista težak samo 6.5kg, tako piše i na sajtu i u user manual-u, jedino da su na oba mesta pogrešili, što me iskreno ne bi čudilo. Problem sa smsl je što ja trenutno imam Hivi (Swans) M3A aktivne kutije koje imaju tako retardirano konfigurisan crossover, ili šta već, da koji god ulaz/mod da je u upotrebi one koriste svoja integrisana pojačala i dac-ove, ruku na srce zvuk je 10x, meni lično, bolji od Adam Audio A7X koje imam u Srbiji, a koštaju tri puta manje. Dakle morala bi da padne i porudžbina nekih pasivnih kutija. Line Magnetic i Cayin imaju salone blizu mog stana pa sam to mislio tamo probati, smsl bi morao naručiti sa neta. Ako se na kraju odlučim da zadržim smsl, uz recimo neke Yamaha bookshelf kutije, ipak bih kupio recimo LM-518ia kada dođe vreme za povratak kući

Sent from my EVR-AL00 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Wintermute said:

da koji god ulaz/mod da je u upotrebi one koriste svoja integrisana pojačala i dac-ove

Za pojačala, to mora jer su aktivni, ali bi valjalo zaobići taj interni DAC. Inače to nisu loše kutije nikako. Da li postoji opcija da se uzme neki eksterni DAC i lampaški buffer/pretpojačalo, ili samo dobar DAC sa varijabilnim izlazom koji bi služio i kao pretpojačalo?

Link to comment
Share on other sites

Iz nekog razloga kada pretražujem aurum cantus on-line shop mi nudi samo Focal.
Pokušao sam da nakacim Topping Dx7 pro na M3a i zvuk je apsolutno identičan, gotovo pet dana sam vrlo pažljivo slušao i bukvalno nema apsolutno ni minimalne razlike ni u čemu, separacija, soundstage, dinamika šta god. Posle mukotrpne prepiske sa korisničkom podrškom ispostavilo se da Swan M3a iako dozvoljava analogni input, signal ponovo interno konvertuje u digatlni ugrađenim dac-om bez obzira čime I preko kog ulaza se "hrani", tako da jedino što se dobija povezivanjem boljeg dac-a je volume control na istom.
Zvučnici koje trenutno imam nemaju apsolutno nikakve veze sa mojom željom za kupovinom lampi, u prvom postu sam sa razlogom izostavio na čemu trenutno slušam. Dakle sklapa se novi sistem sa Cayin ili vrv Line Magnetic integralcem koji bih kasnije poneo sa sobom u Srbiju, kutije koje uparim sa izabranim pojačalom bih prodao ovde, zato ću gledati da kupim nešto jeftinije bookshelf. Svakako pitanja iz prvog posta ostaju, hvala svima.

Sent from my EVR-AL00 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav društvo, evo mog komentara vezanog za smsl a8, oprosticete nestruscnost opisa i korišćenje anglizama, ne umem drugačije. Testiran je na kef ls50 I jamo s803. Ukratko zvuk je zapanjujući za ovoliko malo novca, kućište je izrađeno od metala i neverovatno je lagano (možda oko 2.5kg), dinamika i soundstage su izuzetni, očekivao sam da vuče na svetliju stranu ali to definitivno nije slučaj (pogotovo sa jamo kutijama), ovo je moj prvi susret sa D klasom (izuzimajuci integrisana pojačala u hivi m3a) I rekao bih da je zvuk je generalno neutralan. Nekako sam ubedio sebe da poseduje dva ak 4490 dac čipa što nije slučaj, prisutan je samo jedan čip ali po meni jako dobro implementiran. Inicijalno smo imali problema sa decay, recimo reverb na gitarama je bio nečujan, ne znam kako bi opisao, kao da se ton prekida iznenada bez gradijalnog opadanja, srećom ispostavilo se da je problem u asio drajverima, kada smo komšijin računar zamenili mojim reverb je postao čujan. Komšija koji poseduje ls50 ih tera sa ps audio sprout pojačalom I obojica smo se složili da smsl zvuči solidno bolje, možda jedino sa malom primesom sibilance-a kada se pojača preko 70%, koji ne postoji na sprout-u ali ipak generalno bolja separacija, širina scene i detail retrieval. Ukratko moj komentar na smsl a8 je jako pozitivan, ne znam da li je u pitanju činjenica da je zasnovan na icepower ili šta ali zvuk je zapravo bliži klasi a nego što je iko očekivao. Jedini problem koji smo primetili je blago čujan hum/hiss kada je uho prisloni na visokotonac, ali to je zaista zanemarljivo obzirom na cenu. Hvala nixie na preporuci, zaista izuzetan uređaj za malo novca.

Sent from my EVR-AL00 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ja pojma nisam imao kako to svira.:D

Samo mi se dopalo kako je sve živo unutra upakovano i nije skupo. Sad možeš malo više uložiti u zvučnike, samo da nisu preveliki, uvek se može neki SUB dodati da imaš fullrange sound i da ne moraš ništa prodavati jer to je uvek gubitak novca.

Taj mali šum ako se ne čuje na 20cm od zvučnika zanemari. Sibilanti su znak harmoničkih izobličenja, sad da li je zbog pojačala ili je preopterećen visokotonac,  nisam siguran. Ako je novo pojačalo treba mu verovatno neki period razrade dok se zvuk ustali ili dok se ti navikneš na zvuk.

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Nixie said:

Sibilanti su znak harmoničkih izobličenja, sad da li je zbog pojačala ili je preopterećen visokotonac,  nisam siguran. Ako je novo pojačalo treba mu verovatno neki period razrade dok se zvuk ustali ili dok se ti navikneš na zvuk.

Sibilanti se obicno nalaze izmedju 5KHz i 10KHz, dakle u pitanju je podrucje od oko jedne oktave, gde je prenaglasen odziv zvucnika. Kod pasivnih sistema, mrka kapa. Kod sistema sa dsp-om, a piece of cake.

Link to comment
Share on other sites

On reče:  možda jedino sa malom primesom sibilance-a kada se pojača preko 70%

Neka izobličenja su u pitanju, liči mi na  klipping pojačala, teško je sad to reći. Nisam čuo nikada kako zvuči klipping D klase, ali na 70% potenciometra za jačinu to je očekivano za bilo koje pojačalo.

Link to comment
Share on other sites

Samo nagađam šta može biti uzrok. Za detekciju praga clipping-a potreban je generator funkcija i osciloskop. Snaga pojačala nije bitna, svako pojačalo se može dovesti u clipping ako je dovoljno veliki ulazni signal. To je trenutak kad pojačalo više ne može dati čist sinusni signal na izlazu sa svojim napajanjem na impedansi kojom je opterećeno i pojavljuju se harmonička izobličenja. Sluhom se takođe može proceniti trenutak kad počnu veća izobličenja i oštriji zvuk, pod uslovom da razlog tome nisu izobličenja iz zvučnika.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...