Jump to content


TV + AVR + AppleTV + PC/Mac


aleck

Recommended Posts

Razmišljao sam da li ovaj post da stavi u Vaši sistemi ili ovde, deluje mi da bolje ide ovde. Ovo je opis mog media centra, u sreći i veselju radi već 2 godine, super happy, nadam se da će nekom koristiti kao moguća opcija.

TV je LG OLED55B7V, sada već 3 godine star model, savršeno radi, slika i reprodukcija boja izuzetna. Na njemu je WebOS 3.5, redovno ažuriran šta već od firmware-a izađe. Od aplikacija koristim samo EON i ponekad YouTube app za 4K.

A/V receiver je Yamaha RX-S601D, kupljen samo i isključivo jer je slim model, pa može lepo da stane u namenski pravljeno media kućište a da mu ostane dovoljno mesta za hlađenje. Na njega su nakačena 2 KEF iQ3 zvučnika, ranije su bila i 2 iQ1 + Centra ali sam to prodao i ostao na ovome. HDMI-ARC radi sjajno i zvuk sa TV-a iz EON/YT app se lepo prenosi nazad u Yamahu i ide na zvučnike. Zbog ovoga je B model TV-a bio sasvim dovoljan (ti njegovi zvučnici su baš bedni).

AppleTV 4K je fantastična mala sprava koja podržava Dolby ATMOS i Dolby Vision i HDR10. Spravica se prilično greje zato je bitno da ima dobro hlađenje. Imam model sa 32GB storagea što je sasvim dovoljno jer mi treba bukvalno samo za aplikacije koje instaliram na njega. Tu su pre svega bitni Plex i Infuse 6 playeri, pored šume ostalih servisa koje mogu da instaliram i koristim ako ih platim :)

Sav media storage se nekad nalazio na prastarom Mac mini 2014 modelu a od zimus je tu Hackintosh (custom PC na kome je instaliran macOS) i prikačen je 8TB eksterni disk (USB-C 3.2 Gen2). Na njemu se vrti Plex server koji vide oba playera (Plex i Infuse 6). Taj računar koristi moderan, aktuelni hardver (AMD Ryzen 5 3600, NMVe SSD, RX 570 GPU itd) i za ove potrebe je totalni overkill ali dobro dođe jer nema ama baš nikakav lag u korišćenju i nečujan je.

AppleTV i Hackintosh su vezani Ethernetom na 1Gbps router.

Sve ovo zajedno radi izuzetno. Ključna stvar za uživanje u korišćenju jeste 1Gbps žična veza jer je to ono što omogućava trenutno premotavanje i po najzahtevnijim 4K MKV fajlovima. Scrubbing po 50-60GB video fajlovima je trenutan sa kontinuiranim osvežavanjem video preview-a u samom playeru, nema nikakvog laga. Obzirom da je sve ovako modularno, mogu da ažuriram i menjam svaki deo po potrebi. Glavna boljka ovakvih modularnih sistema je gomila raznoraznih kablova što sam u ovom slučaju sakrio unutar namenski projektovanog ormančeta koje se otvara horizontalno pa je em sve dostupno, em ima 2 rešetke na dnu i još jednu sa strane za hlađenje. A na sredini sam postavio Noctua 200mm fan koji se vrti na 1200RPM i apsolutno je bešuman. To stvarno mislim, ne čuje se ništa ni kada stavim uvo na 10cm od njega. Fan je *super* bitan jer se ovaj 8TB disk greje kao sumanut što nije čudno jer non-stop radi.

Ovo radi ovako već 3 godine. Glavna boljka je bio taj prastari Mac mini koji sam zamenio zimus. Naredni na spisku za zamenu je AVR + zvučnici koje ću verovatno zameniti nekim kvalitetnim soundbarom koji ima ATMOS podršku. Takvi soundbarovi nisu malo para, strpeću se do daljnjeg. :)

IMG_0670-small.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...