Jump to content


Canton ergo rc-l i HK 655vxi


Roolieman

Recommended Posts

Pa pitaj njega. Za mene mišljenje nekog holandskog ili bilo kog drugog Youtube audiofila-znalca nema nikakav značaj prema onome što sam čuo svojim ušima.

Ja ne razumem što ti padaš u vatru, ti si očigledno Fan firme CANTON, ja nisam, zato sam napisao da me dopuni ili ispravi neki poznavalac te firme.

I pored toga ja sam jedini napisao da to dobro svira i ti se raspravljaš samnom i to sa postom napisanim u maniru džibera?

Neće RCL da  ne svira ili da eksplodira bez te kutijice, ali će da svira onako kako sam napisao.

Moj savet je pokretaču teme da svakako ne kupi taj model Cantona ako nema ozbiljno i snažno pojačalo a bez kontrol unit nikako. To je moje mišljenje nije obavezujuće ni za koga, a ti mu daj svoj savet  bez da upadaš u flame, a on neka odluči šta će raditi

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Body said:

Auu šta sve čovek ovde moze da pročita prosto ne verovatno kakve izjave, dajte ljudi budimo realni pričate o vrhunskim Cantonima iz 90ih

L80 su takodje vrhunski zvucnici iz 90-ih, isti drajveri kao kod L90 osim basa ali sa vecom litrazom, ozbiljan zvucnik, bilo bi dobro kad bi mogli da se uporede sa tim RC-L jedan na jedan. Ti Cantoni imaju ozbiljnu prazninu u zvuku, kazem ti fali im nesto, slusao sam ih, meni nikako ne odgovaraju, sve je stvar ukusa...

Link to comment
Share on other sites

Moram se složiti s Dragecom, slušao sam ih, otišao na oglas sa namerom da kupim, slušao na T+A 1220. Sviraju korektno ali neubedljivo, nešto fali. A s obzirom na veličinu kutije i dva basa očekivao bih značajno više. L80 sa jednim bas driverom ima konkretniji bas.

Savet je svakako da ih posluša pa sam prosudi.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, duka said:

Moram se složiti s Dragecom, slušao sam ih, otišao na oglas sa namerom da kupim, slušao na T+A 1220. Sviraju korektno ali neubedljivo, nešto fali. A s obzirom na veličinu kutije i dva basa očekivao bih značajno više. L80 sa jednim bas driverom ima konkretniji bas.

Savet je svakako da ih posluša pa sam prosudi.

Što ne proba sa nekim Denonom pa da vidiš šta je bas 

Link to comment
Share on other sites

Nisam ih slušao sa T+A, pa ne mogu da tvrdim... Od t+a sam samo slušao pulsar 2000,dva snagaša u bridž modu i iako odlični, nisam ih uzeo. Nekako mi nisu legli. Sve je tu, a opet nekako sterilno. Doduše, izbirljivi sa preampom, pa može biti i to razlog. Ali kod mene u relativno maloj i "problematičnoj" sobi, upravo im bas bio najsvetlija tačka. Da nisi tu kombinaciju slušao na Čukaričkoj Padini? Te sam i uzeo... Ne znam za ove, ali moji su bili odlično očuvani, sa contol unit-om i kompletnom ambalažom, iako napominjem contol unit nisam čak ni isprobao, jer on rešava probleme sa basom, kojih začudo nisam imao. Možda su "agresivnijeg" zvuka, ali nikako praznog.

Послато са Nokia 7 plus помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

I ja sam sličajno naišao na RC-L (u nekom iznajmljenom AirBnb stanu, video sam na fotografijama neki veliki zvučnik zato sam i uzeo stan :) ) 

Bio je neki adcom pream / amp, ne znam koliko se to uklapa itd, ali isto nisam nešto bio oduševljen, nekako očekuješ više od tako ogromnih zvučnika ili šta već.  Naravno uz sve faktore, soba, pojačalo...  e da, nije imao control box. Ali to se ubacuje izmedju ampa i preampa i ima +/- bass i treble, kako to nije samo tonska kontrola? Taj adcom je imao tonske kontrole na sebi pa kontam da je isto? :/

I canton ima uvek neke zbunjujuće specifikacije, svi zvučnici su im 20hz - 20khz, ali ne piše -20dB  :) 

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, Chieftec said:

nekako očekuješ više od tako ogromnih zvučnika ili šta već

Upravo to, ali ajde da dam predlog da ne bude da nijedan Canton ne valja, ako pokretac teme hoce bas taj brend da kupi predlazem model Karat 980. Stvarno radi dobro samo je problem sto se ne pojavljuje nikako u oglasima, bude ali jako, jako retko, bio je jedan prosle godine na kp i prodao se za 450 evra isti dan.

Link to comment
Share on other sites

Na control unit trebal gledati kao na filter pomocu koga se izdizu ili rezu niske frekvencij, shodno prostoriji u kojoj se nalazi sistem.

Kef je imao istu takvu dranguliju, i cinjenica jeste da su dobro radili bez Control Unita, ali daleko bolje kad je bio tu .

A opet, ko je slusao Canton neko druze vreme, zna da su  oni frekventno gledano dosta ravni, nema izdizanja pojedinih frekventnih opsega. ja sami imao na pozajmici od nekih 3 nedelje (pre 4 godine), Canton M 60, odlicna kutija, trazi takodje dobro pojacalo a dosta wati. Men licno takav zvucni potpis Cantona jednostavno nije legao, sve je stvar ukusa.

Po meni , sa control unitom se iz kutija izvlaci maximum i daje prostora za korekcije  kriticnih tacaka.

Link to comment
Share on other sites

Meni nije prijatna činjenica da u svoj sistem ubacujem neki control unit koji je ko zna kako urađen sa barem dva operaciona pojačala (standardno NE5532), jeftinim sprežnim kondenzatorima verovatno elektrolitskim, nekim smešnim napajanjem i ko zna sve čime. Dodatne IC kablove da ne pominjem.To će sad dominantno da utiče na zvuk, i da mi upropasti sve što imam i što sam pažljivo birao, pravio, cinculirao. Jednostavno neprihvatljivo. Zvučnici ili valjaju ili ne valjaju, control unit je zakrpa. Radije bih prepravio skretnicu zvučnika da sviraju kako treba, nego što bih primenjivao njihove kerefeke. A u tim zvučnicima ima dosta solidnih drivera i potencijala, nema razloga da se poboljšavaju elektronikom.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Moje iskustvo sa Canton zvucnicima u poredjenju sa JBL: Imam Canton Nestor 802dc,podnostojeci sa dva basa 7.5 ili 8 inca,ne mogu da se setim tacno,tekstilnim visokim,jer mi se vise svideo od njihovih metalnih,u srednjetoncem 6inca, odem da vidim JBL L80 jer sam hteo da ih koristim umesto Cantona. Slusao sam ih na istom pojacalu Harman Kardon HK680. Posle 1 minuta bio sam uveren da Cantone necu zameniti JBLom. Definicija basa i kontrola i punoca osega,tezina zvuka su na strani Cantona,JBL ima otvoreniji gornji spektar ali donji kao da je zvucnik od tanke iverice bez izolacije. Inace pre Cantona sam imao JBL ES80 koji sam izbacio iz sistema cim sam cuo Canton. ES80 je niza klasa JBLa L80, takodje Nestor nije vrhunski Canton ali je JBL zvucao kao igracka u poredjenju sa Cantonom,ne definisan plitak bas,visoki koji prste. Canton je zatvoreniji i linearniji,mozda dosadniji ali mozes jasno da cujes definisane instrumente i glas pevaca pravilno pozicioniran dok je na ES80 to sve kao neka gomila zvukova.  Jedino sto je stvarno bitno za ove vece Cantone je jako i stabilno pojacalo,velika je masa tih drajvera koje treba kontrolisati. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Za L80 ne znam, ali ja sam RC-L poredio sa L80t. I iako je RC-L odličan zvučnik, nekako bih lakše živeo sa L80t na duže staze. Canton je snažniji, detaljniji, više autoriteta prosto. Jbl T verzija, nije slab na basu sa dobrim pojačalom i iako nije toliko detaljan i snažan, ipak mi nekako muzikalniji...

Sent from my JNY-LX1 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Canton uses a The equalization causes a significantly enhanced electronic equalization low bass reproduction.
(SC filter) in the form of a
4th order bass filter
The conversion to him
a system of the 8th order
has several advantages: Zurn
one expands the
usable frequency range
clearly downwards (see
upper diagram), for
others decreases
the necessary membrane
without SC filter with SC fiber
20 Hr 100 Hz The SC filter leads to significantly reduced cone excursions.
Frequency response uncorrected fiber
The RC all-range equalization linearizes the entire listening range and thus ensures a smoother frequency response.
deflection very clear. The reason: the bass reflex opening emits more levels, and the cone remains practically stationary at its tuning frequency
(recognisable by the minimum movement), avoiding unnecessary reactive power. In addition to expanding the low-bass reproduction,
the "Black Box" corrects amplitude fluctuations in the entire frequency spectrum (lower diagram). Subtraction of the calculated and uncorrected frequency response 
With the help of the two level controls (low and high) it is also possible to adapt to the listening room and its acoustics
The small box is easy to loop in between the preamplifier and the power amp, or via a tape monitor in the case of integrated amplifiers that cannot be separated.
CANTON
RC

dslrimg-8573-4-374829.jpg
dslrimg-8573-3-374826.jpg
dslrimg-8573-2-374824.jpg
dslrimg-8573-1-374822.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...