Jump to content


Prioriteti u digitalnom delu hi-fi sistema


Dražo

Recommended Posts

@Dražo

Imam i ja slobodan komp, ali me takav koncept strašno odbija. Kao čistiji (teorijski) mi deluje direktna reprodukcija s harda ubodenog u npr. strimer. Lomim se i dalje jer me striming s neta savršeno ne interesuje, a upravo zbog tog modnog detalja strimeri su preskupi.

Razmisli o svoti koju želiš da uložiš u dak ili šta god bude. U svrhe istrtraživanja bih se radije odlučio za nešto staro 5-6 godina. Moja dosadašnja iskustva s konverterima su veoma protivrečna.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, TurboMaximus said:

Kao čistiji (teorijski) mi deluje direktna reprodukcija s harda ubodenog u npr. strimer.

Стример је у основи компјутер. 

Што се тиче система где стриминг са облака није важан, онда Rpi3 + мала кутијица + Volumio + екстерни диск преко USB-а = решење за 50Е (осим диска, свакако).

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, džonibigud said:

Zorane hvala najlepše na pojašnjenju:)

Molim i drugi put :wave2

Nepotrebno ode tema u off,

inace stojim iza toga da kabel treba da kosta 20% vrednosti uredja,pa makar sluzio za merenje tog uredjaja ili slusanje muzike:listen

Link to comment
Share on other sites

Drazo sto ne razmislis o nekom kvalitetnijem streameru,ima ih sve vise.On je i streamer i dac,internet radio,ima streaming servise tipa Tidal/Qobuz/Spotify.Ne zamlacujes se kablovima i kompjuterom.Linn koji se ,svidjalo se nekom pravi jedne od najboljih digitalnih izvora zvuka uopste nema 5 nepoznatih promenljivih u jednacini vec od 2007.nema dac,nema kabl,nema uticaja transporta,pc-a).Vezan je mreznim Lan kablom preko kucne mreze sa racunarom odakle povuce podatke u svoju internu memoriju, pa je izolovan od uticaja kompjutera.Nema USB uopste,a i sta ce mu.Dobijes i za audio optimizovan softver besplatno.Treba ti samo jedan smart phone umesto daljinskog ,klikci i slusaj.Ima i drugih proizvodjaca,ovo sto radi linn su dosta skupa resenja, ali kao polovna brzo dodju na pola cene.Kao sto rekoh ima drugih jeftinijih.

Mslm znam da je mazohizam uticaja svega i svaceg nekom srz ovog hobija,ali ima i onih koji bi to da izbegnu.Rese to u jednoj spravi,vrlo cesto i bolje od prekomplikovanih resenja, i uzivaju u muzici zaboravivsi na tehniku, kablove, transporte,softvere,tweakove...

Pisem u ovom stilu jer znam da slusas kao glavni izvor gramofon,mozda bolje na njega trositi vreme i novce ,veci su i napredci... odnosno na kolekciju ploca.Znam da su mnoge gramofondzije tako resile digitaliju.

p.s.(sutra ako bude lepo vreme berza u grafitima...)

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, InSides said:

Стример је у основи компјутер. 

Што се тиче система где стриминг са облака није важан, онда Rpi3 + мала кутијица + Volumio + екстерни диск преко USB-а = решење за 50Е (осим диска, свакако).

Znam, ali pretpostavljam, već optimizovan i rasterećen od ******.

Nisam previše pismen po tom pitanju i sve ideje idu u razmatranje.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, InSides said:

ОК, пре него се ова тема мора спојити са "који DAC да купим" темом, пар ствари око приоритета:

  1. Код дигиталних система који укључују стриминг и мрежно везане складове датотека, колико се улаже у компјутерску мрежу?
  2. Важније од овог, колико се времена улаже у системски приступ дигиталног ланца? Попуњавање "рупа" у ланцу је солидна тактика, али резултати не изостају једино кад је цео тај ланац планиран, бар морфолошки, на самом почетку.
  3. Као пандан америчке философије некретнина - софтвер, софтвер, софтвер.

Hvala Vam na javljanju.

Ok, moze biti fokus (ali ne mora, nisam to ni trazio) na DAC, kao potencijalno najskuplju komponentu. Medutim, upravo sam i otvorio temu ne bih li razmotrio i druge opcije. Evo, Vas i predlog @dj.nik-a su upravo to, legalna softverska podrska (kao takodje vazan faktor). A koliko vidim u komentarima (nisam stigao jos sve da procitam, idem redom), tu je i opcija USB kabla, ako ne cenovno dominante, onda svakako jednake komponente DAC-u. Super, upravo sam takva, nekada i potpuno suprotna iskustva zeleo da cujem, kao i razmenu misljenja.

Sto se tice skladistenja fajlova, iskreno, nisam uopste o tome razmisljao, niti me negde privlaci ta opcija. Mali broj fajlova, zasto da ne, ali ne fokus na skladistenje. Sada vec, pre skoro 2 decenije, godinama sam prikupljao muzicke fajlove, mozda i preko 300.000, kontrolisao i pustao premo WMPlayer-a, menjao tagove, pravio i rezao kompilacije za prijatelje i sire... Kuciste sa tim hard diskovima stoji na tavanu, ima vec vise od 10 godina kako nisam dobio zelju da to pokrenem. Valjda sam se "ugusio" kolicinom fajlova i informacija, te izgubio zelju uopste za daljim koriscenjem. Danas mi je fetish nabavka i skladistenje/cuvanje vinyl-a, uglavnom US first press-ovi i sl., i to ne masovno, nego pojedinacno, gde svaka ploca koju nabavim za mene je pravi mali pokloncic kog volim da otpakujem, pregledam, iscitam, ocistim, pustim... :)

U vezi sistemskog pristupa, podrzavam, medjutim trenutno (sto znaci narednih godina) vremenski nisam u situaciji da se tome posvetim maksimalno, a zasto ne reci - nisam ni u materijalnoj situaciji da gradim sve ispocetka. Stoga je kompromis da iskoristim postojece, i prakticno popunim praznu rupu, uz izvlacenje maksimuma iz te intervencije.        

 

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, TurboMaximus said:

Znam, ali pretpostavljam, već optimizovan i rasterećen od ******.

Nisam previše pismen po tom pitanju i sve ideje idu u razmatranje.

Схватио сам, али сам као жртва свог карактера присиљен да дообјашњавам и тамо где је јасно. Није ми била намера да цитирам очигледно, извињавам се због тога.

Зашто сам ову комбинацију предложио? Код блиског пријатеља сам склопио баш ту комбинацију (и њега не занимају стриминг сервиси). Има 4 вањских дискова везаних преко USB раздвојника на Rpi3 са Volumio Free и то ради беспрекорно (технички) а човек пресретан. (*)

(*) Е да, апликација за контролу Volumio-a преко телефона се плаћа, али је нешто ситно. Мада web browser контрола је одувек бесплатна, и то ради супер на таблетима.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, Dražo said:

Stoga je kompromis da iskoristim postojece, i prakticno popunim praznu rupu, uz izvlacenje maksimuma iz te intervencije.      

Поддржавам. Али ово не негира могућност системског приступа.

4 minuta ranije, Dražo said:

a zasto ne reci - nisam ni u materijalnoj situaciji da gradim sve ispocetka.

Буџет који је предложен у првој поруци није нимало безазлен, па чак и када би укључивао DAC.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, sondek said:

-dobar napojni kabl do 300evra,da se ne preteruje,kriza je

 

2 hours ago, Thecoki said:

i napojni.....

 

2 hours ago, džonibigud said:

400 e napojni.

Kao sto rekoh u prvom postu (doduse, ocigledno nedovoljno primetno), strujne kablove imam, najrazlicitiji spektar, i viska, pa je ta stavka vec resena, i ne ulazi u budzet. Ali hvala sto mislite :)  

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Gruja said:

Da dam jedno kontraško i nepopularno mišljenje. Ako je dobar DAC, bilo koji kršten USB kabl će isto raditi posao. Isto važi i za gašenje servisa i procesa po Windows-u. Isto važi i za razne verzije Windowsa (godinama sam ih menjao, bez čujne razlike). Isto važi i za razne plejere. Žalim vreme koje sam ulupao slušajući šta razne setinge JPlay-a (čak sam ga i kupio) slušao istu stvar po sto puta i samo sam se tripovao da se čuje ovako ili onako. Bar nisam zaglibio dublje, kao što može.

Da ponovim, žali bože vremena izgubljenog na gluposti, umesto da sam slušao muziku.

Ono što pravi bitnu razliku u digitalnom domenu može da bude EQ, kojim možeš sto puta lakše i beskonačno puta jeftinije da se igraš umesto da menjaš kablove. Dosta manju ulogu ima resampler (ja bi i to sad zanemario), to možeš da biraš da li će da radi DAC ili softver u plejeru. I još nešto, meni je pomoglo kad smanjio izlazni nivo iz plejera (pričam o foobar-u, ne o hardverskom uređaju), za 6db preko replay gain opcije, jer sam time eliminisao čujne probleme koji se dešavaju kod resamplinga na mom DAC-u.

Interesantno iskustvo, i pristup, uvazavam misljenje, te tefterim kao potencijalno korisno. Hvala na javljanju.

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, zoranzu said:


Postoji samo jedan Callisto

Callisto nije pao sa neba,trebalo je skoro godinu dana da dobije konacni oblik.

Varijanta sa pocetka i sadasnja,razlikuju se po broju,kvalitetu,sastavu provodnika i izolatora.

Nemaju veze jedan sa drugim osim “radnog “imena...

 

 

 

Zorane, hvala Vam na javljanju, i pojasnjenju. S obzirom na predjasnja pisanja u temi, ali i sire posmatrano, ako nista drugo, vredi probati Callisto. Ali otom-potom.

Link to comment
Share on other sites

26 minuta ranije, TurboMaximus said:

Imam i ja slobodan komp, ali me takav koncept strašno odbija. Kao čistiji (teorijski) mi deluje direktna reprodukcija s harda ubodenog u npr. strimer.

Teorija i praksa imaju često suprotne manifestacije. Na nekoliko mesta potvrđeno, pogotovo usb eksterna veza sa hdd.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, džonibigud said:

Na koje strujne smetnje u instalacijama misliš? Ako ih ima u instalacijama potreban ti je majstor električar ne letva. A za ostalo ok slažem se sa tobom. Utičnica, dobar kabl do letve, letva, dobar kabl do uređaja i dobar priključak na uređaju. Najbolje od istog proizvođača. Samo treba znati da su najbitniji tih 1.5 m kabla do samog uređaja.:)

Dugo godina, da ne kazem deceniju jednu celu sam bezao od strujnog unapredjenja sistema. Verovao jesam u cujne zvucne promene jer sam i sam prisustvovao kod drugara kad je implementirao kvalitetan kabel, letvu, ali mi je uvek novac bezao iz dzepa za takve investicije. Sve dok nisam dobio na probu pre 8 meseci ovu sjajnu strujnu letvu, Isotek sirius evo 3 sa scojim pripadajucim kabelom. Letva ima kondenzatorsko peglanje interferencija u visokim frekvencijama. 

Samo da dodam, kad sam kupio stan pre 12 godina, stara gradnja je u pitanju, postavio sve nove elektr instalacije, razvodna tabla je takodje nova stabvljena. Sve elekt instalacije su ispravne, nove prakticno, i bas iz tog razloga sam smattrao da nemam pptrebu dodatno ulagati u naponski deo u audio sistemu. 

Sto se ispostavilo pogresno. Zakljucak se sam namece po sebi, ne veruj nego probaj, testiraj, slusaj. Rezultat dodje pre ili kasnije. Na to sam mislio. 

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, TurboMaximus said:

@Dražo

Imam i ja slobodan komp, ali me takav koncept strašno odbija. Kao čistiji (teorijski) mi deluje direktna reprodukcija s harda ubodenog u npr. strimer. Lomim se i dalje jer me striming s neta savršeno ne interesuje, a upravo zbog tog modnog detalja strimeri su preskupi.

Razmisli o svoti koju želiš da uložiš u dak ili šta god bude. U svrhe istrtraživanja bih se radije odlučio za nešto staro 5-6 godina. Moja dosadašnja iskustva s konverterima su veoma protivrečna.

Kod mene je suprotno, hard i skladiste me ne privlace (objasnih razlog u nekom od prethodnih postova), mada mi se cini nekako po logici stvari, da bi to morala biti kvalitetnija reprodukcija, uz adekvatan setap. No, za sada ne. Ali je interesantan predlog za stariji konverter, ne bezim ni od toga. Pre par meseci sam imao priliku da cujem jedan "prastari" dac (poznat i tebi), i mislim da u zivotu nisam cuo nista bolje. no, to je suva egzotika, i jasno, veoma nedostupna.

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, sondek said:

Drazo sto ne razmislis o nekom kvalitetnijem streameru,ima ih sve vise.On je i streamer i dac,internet radio,ima streaming servise tipa Tidal/Qobuz/Spotify.Ne zamlacujes se kablovima i kompjuterom.Linn koji se ,svidjalo se nekom pravi jedne od najboljih digitalnih izvora zvuka uopste nema 5 nepoznatih promenljivih u jednacini vec od 2007.nema dac,nema kabl,nema uticaja transporta,pc-a).Vezan je mreznim Lan kablom preko kucne mreze sa racunarom odakle povuce podatke u svoju internu memoriju, pa je izolovan od uticaja kompjutera.Nema USB uopste,a i sta ce mu.Dobijes i za audio optimizovan softver besplatno.Treba ti samo jedan smart phone umesto daljinskog ,klikci i slusaj.Ima i drugih proizvodjaca,ovo sto radi linn su dosta skupa resenja, ali kao polovna brzo dodju na pola cene.Kao sto rekoh ima drugih jeftinijih.

Mslm znam da je mazohizam uticaja svega i svaceg nekom srz ovog hobija,ali ima i onih koji bi to da izbegnu.Rese to u jednoj spravi,vrlo cesto i bolje od prekomplikovanih resenja, i uzivaju u muzici zaboravivsi na tehniku, kablove, transporte,softvere,tweakove...

Pisem u ovom stilu jer znam da slusas kao glavni izvor gramofon,mozda bolje na njega trositi vreme i novce ,veci su i napredci... odnosno na kolekciju ploca.Znam da su mnoge gramofondzije tako resile digitaliju.

p.s.(sutra ako bude lepo vreme berza u grafitima...)

 

 

Uf, da, zaboravih berzu, mada imam zakazano i neko druzenje/slusanje kod mene, nekako mi to sada milije od berze, sve nas korona razdvojila. Videcu, ako stignem, a ako ne, brzo ce sledeci mesec.

Sto se tice predloga za all-in-one spravu, sasvim je na mestu, medjutim iz moje vizure to mi se cini kao daleka buducnosti, tipa za koju godinu, ili deceniju. Razlog je upravo taj mazohizam. :) A i vec imam kablove (cak i USB za prvu ruku, uradio ga N.Napijalo, mada se nije pokazao nesto posebno zvucno), kao i komp, tako da nisu sve nepoznate u jednacini, pa reko da to iskoristim, malo se i poigram, nesto i naucim, usput uzivam, i na kraju zakljucim u kom pravcu hocu dalje.  

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, dj.nik said:

@tsuyoshi @ivanp

Može biti samo protiv pravila Micro$oft-a inače poznati alati 1. Blackbird v6  ili opciono 2. O&O Shutup10 

Ovo je osnova optimizacije W10, puna optimizacija ipak dolazi nakon razmene nekoliko $ sa autorima dobrih sw za tu namenu. Ili dolazi u sklopu audio pleera, kad znaš šta kupuješ :) 

Dakle pažnja, pažnja!!!! Blackbird ima trojanca samo tako!!!!

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, InSides said:

Поддржавам. Али ово не негира могућност системског приступа.

Буџет који је предложен у првој поруци није нимало безазлен, па чак и када би укључивао DAC.

Mozda se ne cini da je tako, ali moj nacin sistemskog pristupa je i ova javna rasprava. Kao jedna od nekoliko polaznih osnova. Ne zurim bas toliko, da ne mogu u recimo par nedelja napraviti plan, i tek onda pristupiti realizaciji, mozda vec gotovog resenja, a mozda i postupnog kako je i @Fatherpredlozio. I da, budzet zaista nije mali, ma sta ko mislio, tako da sam spreman da razmotrim sve opcije, i u skladu sa njima napravim plan, ne bih li izvukao maksimum iz postojeceg, i onog sto ce doci.

Link to comment
Share on other sites

@Dražo, Golum je pomenuo Lampizatora.

Preporučujem. Jedan od rijetkih dakova koji je ostavio fenomenalan utisak. 

Mani se pisanija po forumu i sruci sve pare na DAC. Ostalo ćeš uskladiti vremenom.

Ako ti to kaže " kabloman" trebalo bi da me ozbiljno shvatiš.

I sam pravim kablove i ožičio sam kompletan moj sistem, osim USB kabla.

Probao sam ih sijaset i kleo se u nekoliko njih, a na kraju sam zadržao kineski koji sam dobio uz Gustard DAC. Ima boljih, naravno, ali i taj "džabe" apsolutno prepoznaje sve što se dešava u sistemu i oko njega.

Od svih OSova i windowsa na kraju sam ipak prešao na Snakeoil OS i brate, penzija.

U njemu već imaš MPD i sqeezlite plejer i udri.

Link to comment
Share on other sites

@TurboMaximus

Ne mislim ja na player na desktopu ili laptopu. Npr. najjednostavnije, audio hdd 2TB za audio bazu. U Win-u podignut MinimServer (besplatan) i usmeren na taj disk. Na telefonu mconectLite (besplatan) otvara bazu sa servera, odabira renderer (u mom slučaju Oppo 105D) i play.

Meni klinac gamer igra igre na toj PC mašini dok ja slušam muziku bez ikakve zvučne degradacije ili osetnih konflikata.

U nekoj temi je @srdjan_c postavio jako ilustrativnu šemu ove strukture, pa ako nije problem da je i ovde objavi ponovo.

Link to comment
Share on other sites

Necu se ukljucivati u rapsravu o dac-u, jer sam noob, ali sam svakako zainteresovan za temu
Medjutim za windows ti mogu preporuciti da potrazis destku ali LTSC ili LTSB verziju. U pitanju je win za ozbiljne stvari gde se pre svega trazi stabilnost u radu (bankomati, neka medicinska oprema i sl.) Oslobodjen je cortane, store-a, svako malo update-a, bespotrebnog sarenisa... Zbog svega navedenog ti ne treba nikakav (potencijalno sumnjiv) software za optimizaciju. Eventuralno mozes u par koraka u registry da ga blokiras da ne salje dijagnostiku, ali to vec nema uticaj na ono za sta ga ti koristis. Koristim ga vec godinama za ozbiljan rad i mogu da kazem da ni najmanji problem do sada nisam imao, kako sa nedostatkom drivera za specificne programe, tako ni sa stabilnoscu sistema.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, TurboMaximus said:

@InSides, imam preporuku za snakeoil + neki plejer. Pretpostavljam da to može da se instalira?

Не гледам зашто не. Чини ми се да Snakeoil OS има build и за Rpi. Немам директна искуства са Snakeoil OS-ом, али мало сам истраживао због нативне поддршке неких DAC-ова који иначе не раде баш најбоље са Linux дистрибуцијама.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...