Jump to content


Prioriteti u digitalnom delu hi-fi sistema


Dražo

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Zeleo bih malo vise da se posvetim sredjivanju (apgrejdu) i digitalnog dela mog hi-fi sistema, pa u tom smislu i otvaram ovu temu, kako bih cuo misljenja iskusnijih (i znatno iskusnijih) kolega.

Moram reci, postoje brojne teme na forumu iste/slicne tematike, brojne korisne informacije i diskusije, clash testovi iz prve ruke (kakvih je bilo recimo u okviru Vlajine teme “Koji dac kupiti”, tamo 2017-18.), itd. Medjutim imam utisak da su neke stvari nedorecene, neke i zastarele (s ozirom na brzinu kojom pre svega uredjaji napreduju, tehnologija ne smem da tvrdim), takodje informacije razbacane po raznim temama, pa je pocetniku kao meni (a verujem i drugima) potrebno prilicno vreme za neku sistematizaciju i zakljucak. Zbog toga ipak imam potrebu za zasebnom temom i pitanjima, na dileme koje imam u konkretnoj postavci.

Naravno, razume se, u formiranju sistema (ili odabira komponente) kao presudni faktor smatram pre svega slusanje u svom sistemu. No, kao sto se zna, nije to tako jednostavno, a cesto nije ni jeftino. Ne bezim od toga, ali bih ipak voleo da formiram neki pravac u kom cu ici, tj. koncept digitalne postavke, za sada u odnosu na postojecu postavku mog sistema, a ubuduce i za eventualno sustinske promene, ne bezim od experimentisanja.

Elem, kompletan moj sistem sam predstavio vec u temi “Nista bez mokrih carapa”, a ono iz celog sistema, sto smatram ovde bitnim (i sto se za sada nece menjati), jeste:

IZVOR

Lenovo ThinkPad T510 (Intel Core i5 560M / 2.66 GHz - Windows 7 Pro 64-bit - 8 GB RAM - 500 GB HDD – poseduje USB 2.0 i PoweredUSB 2.0 portove), sa svojim svicerskim napajanjem, optimizovan prema nekim opstim instrukcijama koje sam pronasao na netu, povezan LAN kablom na SBB net (modem). Sluzi iskljucivo za audio, i to za pustanje lokalnih fajlova preko Foobar-a (vrlo retko), odnosno streaming sa Tidala, preko Album Player-a, i kontrolu preko mobilnog i MConnect-a. Ovo je izvor koji se za sada nece menjati, i on ce biti konstanta u jednacini digitalnog dela sistema. Naravno, podrazumeva se softversko experimentisanje u okvirima onog sto je besplatno (za sada tako). A podrazumeva se i apgrejd napajanja (tu bi mi dobro dosao neki budzet predlog).

PREAMP

Dayens Ecstasy IV, sa RCA linijskim ulazima. On je takodje konstanta ove jednacine.

__________________________________________

Trenutna postavka koja se nalazi izmedju kompa i preampa jeste dac Audioengine D1, sa kompom vezan obicnim USB A-B kablom, i dalje sa preampom preko klasicnog RCA interkonekta. Postavljeno “samo da prosvira”.

Upravo ovaj deo izmedju kompa i preampa, sada zelim da apgrejdujem (to je dakle nepoznata vrednost ove jednacine). Cilj je da zvuk (signal) sa izvora, najkvalitetnije moguce “prebacim” do preampa. Budzet je cca. 1500 evra, i u okviru njega treba da se uklopi DAC, usb kabel, napajanje (kvalitetne strujne kablove vec imam), usb isolator… sve sto je potrebno, nisam znalac, pa zato ovde i pisem.

Dakle, pitanje za forumase jeste: Kako najbolje da potrosim 1500 evra prema prethodno iznesenoj problematici? Da li recimo gro para dati za DAC, ili gro za kablove? Mozda gro para za napajanje? Mozda najvise za aksesoare? Ili ipak umereno za svaki segment? Svako misljenje je dobrodoslo, kao i konkretni predlozi za svaku komponentu.

Zanrovi koji se slusaju su pre svega jazz, funk, blues, prog-rock (mahom do kraja 70-tih, pocetka 80-tih, novije i moderno toliko i ne), zatim zenski vokali, acustic, world music…

Zahvaljujem se unapred na korisnim informacijama i konkrektnim predlozima!

Link to comment
Share on other sites

Da, u nekoj mojoj pred-selekciji izmedju ostalih i jesu Qutest i Rme Adi, s tim da "jedu" veliki deo budzeta. Bilo bi lakse svima da sam po pitanju budzeta rastegljiviji, ali to mi nekako onda i nije izazov, njalakse je spucati novce. Ovako, 1500e smatram nekom sasvim dobrom merom, pa da vidim koje sve opcije ulaze u obzir. I koji koncept raspodele budzeta, tako da dobijem jedan zaokruzen i solidno zadovoljen sistem, na neke duze staze tipa barem godinu-dve.

Link to comment
Share on other sites

Ja biK ti savetovao da se skineš sa W7 i pređeš na makar W8 i to čisti W8 a ne W8.1 - ako možeš da nabaviš original instalacioni disk (a ne bi trebalo da je problem). Ono preglupo rešenje start panela W8 se lako rešava besplatnim 'Windows 7 explorer for Windows 8 (Ex7ForW8)' pa imaš normalni start i rešio si se gomile 'Metro' aplikacija.

Sledeće i još bolje rešenje jeste W10 (pro x64) ali starija verzija, 14393.0. 

U oba slučaja isključuješ bilo kakav apdejt OS-a, ubijaš Kortanu, UAC i gomilu nepotrebnih programčića koji standardno dolaze sa W10 (postoji gotov skript za sve ovo).

Nemam ideju šta se može uraditi u BIOS-u tvog lapatopeta, nažalost verujem vrlo malo. Ako možeš, smanji takt procesora na takt memorije (što niže to bolje) i isključi sve nepotrebe uređaje, WiFi pre svega, zatim BT, IR pa čak i hw podršku audio čipa na matičnoj. Ima još toga ali ipak je to laptop i nije baš pravo rešenje za ozbiljnu digitaliju.

Sledeći korak je ozbiljan audio softver. Ne mogu da verujem da neko potroši 500, 700 ili više eura na bilo koji kabl a ne želi da kupi ozbiljan softver od 70 do 170 eura. Kablovi su ovde očigledno najbolji svirci (onoj muškoj stvari).

Imaš i izbor DAC-ova iz kine, Topping D50S ne treba gledati kao inferiornu spravu.

A kad prerasteš početnu digi fazu, preći ćeš sa Delta-Sigma na stare dobre R2R konvertere.

I tek onda razmišljati o skupim kablovima.

Eto, od mene toliko.

Link to comment
Share on other sites

1) Oppo Sonica DAC/streamer 500-800€, /slušanje prve dve nedelje/

a5d5059e23ced65535697d4b86ae8e38_11036.j

2) Strujni kabl minimalne dužine 1.5m /treća i četvrta nedelja slušanja/

3) IC /peta nedelja/

4) podloške + teg /šesta nedelja/

5) USB /sedma nedelja pa na dalje/

6) Upgrade napajanje laptopa ??

Kupovano ovim redosledim i strpljivim tempom. Konačno dođeš na 1500€ i zadovoljno uživaš.

Svaka sledeća komponenta unosi neki boljitak, zato predlažem sukcesivnu nadogradnju i srastanje sa spravom uz lak uvid u zvučni doprinos svake sledeće faze nadogradnje digitalne sekcije sistema.

Link to comment
Share on other sites

Puno hvala @dj.nik, ovo je bas konkretno i jasno, sto se tice OS i optimizacije. Iako mi nije struka, mislim da bih i sam vec ovih dana mogao sa ovim da se poigram. Mada imam u lokalu dobru IT podrsku, pa se ne brinem ako nesto ne budem mogao sam.

Sto se tice softvera, i on bi mogao da udje u igru, zasto da ne, nije mi pala na pamet svrsihodnost i uticaj. Uostalom, zato i otvorih temu. Da cujem predloge, misljenjao prioritetima i gradjenju... 

Eto, izazov postaje veci ako se budem drzao zadatog budzeta. Ali ako se pokaze neophodnim, u redu je i blago probijanje, ali hajde da ne mislim o tome prvi dan (ili sat) po otvaranju teme ;)

 

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Father said:

1) Oppo Sonica DAC/streamer 500-800€, /slušanje prve dve nedelje/

a5d5059e23ced65535697d4b86ae8e38_11036.j

2) Strujni kabl minimalne dužine 1.5m /treća i četvrta nedelja slušanja/

3) IC /peta nedelja/

4) podloške + teg /šesta nedelja/

5) USB /sedma nedelja pa na dalje/

6) Upgrade napajanje laptopa ??

Kupovano ovim redosledim i strpljivim tempom. Konačno dođeš na 1500€ i zadovoljno uživaš.

Svaka sledeća komponenta unosi neki boljitak, zato predlažem sukcesivnu nadogradnju i srastanje sa spravom uz lak uvid u zvučni doprinos svake sledeće faze nadogradnje digitalne sekcije sistema.

Hvala na bas korisnoj strategiji, i sam takav pristup imam, ili se barem trudim. Potrebno je i strpljenje, kog cesto zna i da zafali, ali i vremena u kontinuitetu za kriticko slusanje. Ako ima jednog i drugog, vremenska mera moze biti tih dva-tri meseca, uz siguran sam vise nego zadovoljavajuci rezultati, u okviru planiranog budzeta. Ali ponavljam, treba pre svega strpljenja naci, videcu kako ce se situacija bude odvijala, izmedju i ostalog ovde u temi.

Inace, hvala i za konkretan predlog za DAC, iscitacu malo o njemu.

Tacka 2 - to se podrazumeva, vec  je nekoliko spremnih za probu, usviravaju se.

Tacka 3 - isto kao i za strujne, imam u paleti nekoliko dobrih, usviranih, pa i tu ne bi muke trebalo da bude.

Tacka 4 - na ovo cak ne bih potrosio ni vise od dana, prosto se podrazumeva (takodje spremno i ceka) :) 

Link to comment
Share on other sites

^ Znam da imaš spreman arsenal, zato sam naglasio da se krene od fabričkog pa nakon usviravanja kako uređaja tako i sebe zakoračiti u podizanje lestvica i igru sa "krvlju" koja treba da teče kroz el. kola budućeg DAC-a... Svakako strpljenje i slušanje kada je sunčan dan, kiša, ili omorina. Subjektivna arihmetika će odraditi svoje i sluh će aproksimirati najbolja rešenja. Nije potrebno preterano mnogo naprezanja.

Take your time!

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, Dražo said:

Inace, hvala i za konkretan predlog za DAC, iscitacu malo o njemu.

http://hifiandmusicsource.com/2017/10/oppo-sonica-dac/

Ovo je vrlo zanimljivo:

Oppo Sonica DAC Design

The Oppo Sonica DAC is a hi resolution streaming DAC that includes AirPlay and Bluetooth.  It supports Tidal and Spotify accounts.

4 minuta ranije, garson said:

Zar Oppo nije "zabatalio" proizvodnju BD uredjaja, DACova i slicno? Taj Sonica DAC je discontinued.

Jeste, ali podrška još postoji, a mogu se naći i polovni. Važno je da su vrlo ozbiljnozvučeće sprave.

Link to comment
Share on other sites

Bas naleteh na ovo (mart 2020) pa se zapitah kako radi support:

I bought this right after launch and returned it because it didn't have gapless playback support over DLNA and Oppo had no plans to fix it.

Poslednji firmware i drajveri su sa pocetka 2017 kad je uredjaj i izasao na trziste.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, dj.nik said:

U oba slučaja isključuješ bilo kakav apdejt OS-a, ubijaš Kortanu, UAC i gomilu nepotrebnih programčića koji standardno dolaze sa W10 (postoji gotov skript za sve ovo).
 

Moze li samo neki info gde se moze naci taj (gotov) skript za gore pobrojano? Moze i na PP ako je protivno pravilima foruma. Thanks.

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, garson said:

Bas naleteh na ovo (mart 2020) pa se zapitah kako radi support:

I bought this right after launch and returned it because it didn't have gapless playback support over DLNA and Oppo had no plans to fix it.

Poslednji firmware i drajveri su sa pocetka 2017 kad je uredjaj i izasao na trziste.

Mconnect ima opciju za gapless playback. Skoro sam primetio da poseduje tu opciju, ali nisam testirao sa gapless albumima. Oppo sam po sebi pravi pauzu sa njegovom app za tel.

Taj poslednji firmware je pokidao koliko je stvari poboljšao i unapredio u zvuku uređaja.  Kao da je prethodni limitirao uređaj "namerno".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...