Jump to content


Canton fonum 702 dc-jedan zvucnik je utihnuo


bratsaja

Recommended Posts

Kao sto naslov kaze,levi zvucnik canton fonum 702 dc se cuje tise od desnog.Probao sam da ih rotiram na pojacalu i opet je levi tisi.Preko ton generatora sam probao razne frekvencija i imam utisak da je razlika najizrazenija oko 400hz mada je to subjektivno,do uveta je.Od prvog dana sam imao utisak da je levi slabiji ali sam to korigovao minimalnim skoro neprimetnim podesavanjem balansa medjutim sad je zvuk postao mrljav,nedefinisan,glasovi kao da su iz bureta (izvinjavam se nisam bas vican hifi terminima opisivanja zvucne slike).Pogledao sam vizuelno u kakvom je stanju skretnica i ne primecujem nikakva ostecenja osim sto mi je zapalo za oko da kabl od terminala do skretnice odudara od ostalog ozicenja,izgleda kao jeftini kineski ali mozda gresim,mozda je tako fabricki jer je isto u obe kutije.Slika govori 1000 reci.Da li je mozda uzrok u samoj skretnici,sta u tom slucaju?

 

IMG-20200528-175424.jpg IMG-20200528-175439.jpg IMG-20200528-175504.jpg

Link to comment
Share on other sites

Izmereno.U opsegu 200 oma vrednosti su sledece:

srednji0.38

tweeter 0.44

bas 0.63

bas 0.44

Mislim da je to u granicama ili mozda gresim?Na drajverima ne izgleda da je nesto cackano,nema tragova lepka itd.

Iza srednjeg se nalazi jos jedna skretnica

IMG_20200529_074022.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vrednosti su čudne, sve izmerene vrednosti otpora treba da budu 10 puta veće. Od izmerenih vrednosti treba odbiti otpor pipalica (0,3-0,6oma) . Otpor pipalica se meri tako što se kratko spoje pipalice i zapamti vrednost.

Znači trebalo bi da bude otprilike ovako:

srednji 3,8-0,6=3,2 (nominalno 4oma)

tweeter 4,4-0,6=3,8 - (nominalno 6 oma)

bas 6,3-0,6=5,7(nominalno 8 oma)

bas 4,4-0,6=3,8 (nominalno 6 oma)

Ovde je sumnjivo merenje poslednjeg basa, ostali driveri su tu negde približno, zavisi i od tačnosti instrumenta. Koliko vidim sa slika na netu taj zvučnik ima dva ista basa, i oba bi trebalo da budu nominalno 8 oma. Driver-i liče na VIFA, a možda su i njihovi CANTON.

Da li su ista merenja na obe kutije?

Link to comment
Share on other sites

Premerio sam i drugu stranu,rezultati su isti na oba bas drajvera-0.63 sto je verovatno 6.3 oma sa decimalom na pogresnom mestu,takav je instrumenat.Znaci problem je u jednom basu leve kutije koji daje vrednost 0.44.U ton generatoru na 55hz desna kutija je glasnija od leve i narocito se primeti kada setam balance na pojacalu (yamaha dsp-a1).

Da li to znaci da je drajver u kvaru ili da je nesto cackano ali lose?Sta se radi u toj situaciji,ima li leka?

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, bratsaja said:

Da li to znaci da je drajver u kvaru ili da je nesto cackano ali lose?Sta se radi u toj situaciji,ima li leka?

Možda je u skretnici neki ladan lem, pa na toj kutiji nije isti rez? Prođi kroz lemna mesta sa donje strane pločice.

Ako u tom grmu ne leži zec.

Skini i izvadi taj bas koji odstupa u merenju i još jedan koji je isti sa ova dva koji se isto mere. Povezi jedan levo drugi desno, bez skretnice direktno na izlaze pojačala. Vrti balans i proveri ima li opet razlike u glasnoći.

Ako ima obeleži taj falični pa odnesi oba drivera u neki servis za zvučnike da ih uporede i ustanove što je taj faličan.

Link to comment
Share on other sites

Ti eksperimenti sa skinutim basom ne znače ništa. Kutija nije napravljena da radi sa tolikim otvorom, zato brunda. Moguće je da je menjan bas. Driver je očigledno ispravan samo je 4oma unesto 8. Treba ga premotati za početak da bude isti kao taj od 8oma. Kasnije bi trebalo zameniti sve bipolarne elektrolite, možda i ožičenje, staro je to. Molim te nađi neki otpornik kakav bilo od 3.9do 8.2 oma i izmeri tim instrumentom. Ne mogu da verujem da je decimalna tačka pomerena. Ili pozajmi neki drugi instrument pa uporedi.

Link to comment
Share on other sites

Prebacio sam levi drajver u desnu kutiju i obrnuto.Nista ne frkce ni na niskim ni na visokim.O cemu se radi ko ce ga znati,da li je hladan lem na drajveru ili su usli gremlini...uglavnom radi.

p.s.impedansa ova dva drajvera je bila ista ali je jedan brundao i frktao,a sada radi.

Link to comment
Share on other sites

Ma druze tebi nevalja pojačalo preklopnik za izvor ili potenciometar volumen treba očistiti mnogo godina se skupljala patina oxidiše to zato ti jedan kanal slabije radi to što si ti radio sa zvučnicima nema veze , spoji kutije na neko provereno ispravno pojačalo pa ćeš videti da sam u pravu Inače mnoga stara pojačala imaju taj problem naročito na tišem slušanju već kad pojačaš na 9 ili više sati volume to se ne primećuje tako da ne fantaziraš sa zvučnicima.

Link to comment
Share on other sites

Izrotirao sam zvucnike iz leve u desnu kutiju i nakon lemljenja sve je prosviralo.Znam za problem sa potom ali ova yamaha nema te simptome.Zbog svog skromnog znanja ne mogu da dam objasnjenje sta je pravilo problem i da li je moguc hladan lem na papucici zvucnika ali nakon obnove lemova to lepo radi.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Nixie said:

Trebalo je proveriti i skretnice, kad je već bilo otvoreno, da nije neki lem popustio. Ako se opet desi, moraš sve skretnice za bas sekciju demontirati i pregledati odozdo, a najbolje je sve pregledati.

Prelemio sve,reko' kad sam vec u kancelariji.Sad sviri za 10+,prava uzivancija.Hvala na savetima i razmeni misljenja i iskustva.

Ziveli.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...