Jump to content


Napojni kabal!


dias

Recommended Posts

Može li neka preporuka za struju letvu (produžni kabl), ali ne neka skupa varijanta, već nešto za 10-20-30 evra? Imam pojačalo koje je novo koštalo 450 evra, ja sam ga platio 150, tako da ne bih baš davao više od pola vrednosti pojačala za letvu :) 

Pročitao sam preporuke za Multip produžne, pa za ProSafe, valja li šta od toga? ProSafe imaju više modela, ProLapp, ProIEC... Takođe i Multip ima više vrsta. 

Napominjem da bih kupio letvu sa već spojenim kablom, nisam baš vešt sa strujom :)

Link to comment
Share on other sites

32 minuta ranije, goranb said:

Imam pojačalo koje je novo koštalo 450 evra, ja sam ga platio 150, tako da ne bih baš davao više od pola vrednosti pojačala za letvu :) 

Pravilno mislis, za pojacalo od 150 (450) ne vredi dati za letvu vise od 10 evrica. Manje-vise, oko tih stvari, sve su snake oil price.

Link to comment
Share on other sites

13 sati ranije, vdzele said:

Ja sam napisao jedan načelan stav. Kad budeš bio u prilici ti probaj da menjaš kabal na toj poziciji. Najbolje je uzeti na probu od nekog.

 

13 sati ranije, Delija said:

Za pocetak (a moguce i za kraj) je to sasvim dobar kabl.

Jasno, hvala.

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, Aleksandar75 said:

Koji sistem?

Na trenutni ne bih stavljao letvu sigurno, ali mi je plan da upgradeujem (bolje reci zamenim ceo :D) i da mi prve stvari budu neki dobar avr + Dali Rubicon 5 + Evo3 Sirius. Sledeci korak integrisano pojacalo sa ht bypass + network streaming mogucnostima (za stereo muziku) itd.

Da ne smaram i gusim ovu temu, kuckao sam o tome pa stavljam link.

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, vdzele said:

Da li si ti ikad slušao kako radi neki dobar audio sistem kad se nakači na ups?

Ili još bolje, nadji negde na internetu gde postoji takva situacija.

A da li ste Vi slušali? I ukoliko jeste, recite mi na koji tip UPS-a je bio spojen audio sistem?

Jedino sa "on-line" tipom UPS-a audio sistem može lijepo i stabilno da radi. To je UPS sa dvostukom konverzijom (AC to DC, zatim DC to AC). Bilo koji drugi tip UPS-a (off-line/stand-by ili line interactive), ne bih preporučio.

Da li Vi znate šta je to naizmjenična struja i kako na grafiku izgleda njena sinusoida? Kako izgleda stabilna, a kako nestabilna sinusoida? Kako izgleda kada na sinusoidi imamo šum?

Sve ove smetnje većina novih pojačala neutrališe pomoću raznoraznih filtera i stabilizatora napona koji su integrisani u samo pojačalo. Naravno, svaka od ovih komponenti ima svoje limite, pa ne može baš uvijek da nepravilnu sinusoidu "ispegla" do savršenstva. Tu do izražaja dolazi gore navedeni UPS, pogotovo kod starih pojačala.

ALI, jedno VELIKO ALI. Ako je Vaš napon iz gradske mreže već stabilan, onda UPS neće imati šta da "ispegla", a Vi nećete osjetiti ama baš nikakvu razliku. Naravno, s vremena na vrijeme napon postane nestabilan, pa je zato važno zaštititi osjetljive komponente sa UPS uređajem.

 

A što se tiče napojnih kablova, stvarno ne razumijem na koji način mogu da doprinesu boljem zvuku!? Sve i da taj kabl čini neko čudo, svjejedno će struja koja prođe kroz njega biti filtrinana i ispeglana uz pomoć već navedenih komponenti integrisanih u samo pojačalo

Odgledao sam par videa gdje se koriste različiti napojni kablovi. Kod nekih sam primijetio da kako se napojni kabl "promijeni", nekim čudom se mijenja i nivo šuma koji dolazi iz mikrofona kojim je snimljena kompletna situacija, što me navodi na zaključak da je zvuk dorađivan kasnije u postprodukciji. A kod ovih drugih, gdje (nadam se) niko nije editovao zvuk u produkciji, nisam osjetio ama baš nikakvu razliku koja bi vrijedila novca uloženog u te kablove.

Eto toliko od mene. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...