Jump to content


Problem sa zvucnicima (ili mozda ne?)


Recommended Posts

Nemam nikakvu nameru da branim Dali koji nikada nisam video,a ni slusao ali ukoliko su zvucnici namenjeni slusanju uza zid ,a ocigledno jesu kad imaju "zakacaljke" od nazad onda bih na temu takvih zvucnika nesto rekao.Oni su verovatno i  dizajnirani da pravilan f.opseg i svoje karakteristike odsviraju u sadejstvu sa zidom.To se radi namerno da bi uz neku konzolu,na polici ili sa stalcima naslonjenim na zid ustedeli prostor ,a pritom manje rezonovali i sve zajedno sa svojim "budzakom" dali optimalan zvuk.Naravno da se u toj sumi ne moze ocekivati bilo sta vrhunsko vec samo solidno,a i naivno je ocekivati da ponude zvuk boljih modela u toj ceni ,pa treba imati realna ocekivanja...treba prodati necim skuplje iz programa,a to je uglavnom bolji zvuk.Naravno da sto se dalje ide to se manje dobija i da smo mi ti mazohisti koji sve vise placamo za sve manje razlike.Ali kako se kaze "to sto malo fali,curi srecu kvari" :D

Ja sam koristio takav tip zvucnika 25g,i u to vreme su se pravili i veliki floartenderi kojima su i za merenja u basu davane karakteristike sa napomenom (in room). Odvojeni od zida zvucali su kao tranzistori,nekad samo na 30-40cm. Secam se odlicno da kad sam jednom odlazeci u inostranstvo  odneo devojci sistem i postavio zvucnike bez stalaka gde je vec moglo i da je to tako lose zvucalo da sam joj rekao da ako je neko nesto pita oko zvuka da kaze da su zvucnici od toska gramofona.Zahtev za snaznijim pojacalom je takodje na mestu,sa 60-70w bi to sasvim drugacije zvucalo,punije i socnije u srednjim i masnije u basu sto vec donese snazniji amp(60-70w).Bilo je dosta slucajeva da se merenjem efikasnosti utvrdi da su zvucnici i znacajno manje efikasni.Takodje je i impedansa tek jedna uprosecena karakteristika, zato se i kaze nominalna.Bitno je znati dokle pada, a toga po pravilu nema u karakteristikama.

Iz tog razloga i spomenuh DY,kao poznate zvucnike po potrebi za kvalitetnim i snaznijim pojacalom koji nemaju sta da traze uz nejak amp od 30w.Ako se ostaje pri pojacalu manje snage bolje ici na lako pokretljive zvucnike, visoke efikasnosti oko 90db.Verovatno neko ko je predlozio DY nije u obzir uzeo i amp male snage.Nema mesta na netu gde se prise o dinaudiu a ne pominje i zahtevi prema ampu.Po meni im je to apsolutno najveca mana...amp po meni jeste i treba da bude komponenta od najmanjeg uticaja u sistemu.

Zao mi sto pocetnicke teme nekad krenu u ovakvom smeru.Neko ko je pocetnik zasluzuje da slusa sto bolje muziku u postojecim uslovima,a iskusniji su svi redom prosli taj period i mogu dati korisne savete.Uslov je da pokretac teme hoce da slusa sagovornike,i ne provocira , sto je ovde slucaj.Ja kad se javim na ovakvoj temi skoro uopste ne mislim samo na pokretaca vec na nekog ko bi iskoristio slicnu temu.Mnogo je "posmatraca" koji se boje da pitaju,ali citaju.

Dosta je dobronamernih saveta bilo, JPW je recimo jedan od njih.Firma cije su zvucnici pravljeni od strane zatvorenika, i dobijali su se bolji zvucnici za iste ili manje novce.Recimo prirodni furnir koji je u UK uvek bio stavka je bio na njima.Cenjeni su i danas i mnogi ih audiofili koji su isli dalje u Hifi ih uzimaju za b,c,d sisteme za ofis,spavacu sobu i sl.

Jedni odlicni zvucnici za sisteme ovakvog budzeta su bili i Energy Esm 4 uz koje sam se nauzivao u muzici.Do 100 evra se sigurno nalaze i treba im osveziti jednostavnu skretnicu i promenuti penasta vesanja.

Link to comment
Share on other sites

Sondeče, stvarno si entuzijasta!:lol:

BTW, imao sam pomenute JPW pre xyz godina,  bili su kupljeni novi za smešne pare, a u nameri da premoste čekanje nekih drugih, mnogo boljih i skupljih kutija.Sreća pa se čekanje malo oteglo, jer su pomenuti svirali fenomenalno.Pre nego što trolČina kaže da "eto, nije sve skuplje-bolje, ti si Perodeformero političar i mrziš me jer nemam pojma", ipak bih dodao da su bili povezani sa Quadom 404-2, i a i ti JPW nisu Argon ezoterija.

Link to comment
Share on other sites

Ah vi qvadadžije ...je to u politici namak'o to preskupo pojacalo pa zayebavas svedski proleterijat koji vari argonom,a kara šveđanke pa ti krivo :D

Stojao mi taj post 2-3 dana...teme nisu nicije vlasnistvo,a racunam na pocetnike koje cu uhvatiti u svoju tajkunsku paukovu mrezu bovers vilkins suvlasnika,koji je samo maskaza jednog narkodilera i politicara na vlasti.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, perodeformero said:

Cafo, jebagamiškojegjurimačaktom, da nije napiso tu prvu rečenicu i da nije smarao sa prozivkama u bukvalno svakom svom postu, veruj mi, ne bih se uopšte javljao, ali ne vredi.

Moram da se složim sa tobom. Svako ima pravo da otvori temu i u njoj iznese svoje mišljenje kakvo god ono bilo. Mora da bude spreman na iznošenje drugačijeg mišljenja i na reakciju na očiglednu glupost.

Jedan od ciljeva je postigao, veći broj strana i postova. To dosta govori o njemu ali i o nama. Ako je mislio da će prvom rečenicom sprečiti da se kolege sa foruma suprostave pogrešio je mnogo, ovo je forum. Niko nema prava da k.. a i da uključi filter kojim propušta samo komentare istomišljenika. :D

Link to comment
Share on other sites

Ajd zadnji put. Nikad u zivotu a pogotovo na forumima nisam bio protiv suprotnih misljenja. Mozete napisati da su ovaj Denon i Argon  igracke, krsevi, da je Dali ustvari super, ovo ono, sta god ali ne mozete me terati u psihijatrijske ustanove, ustvari mozete ali ja postujem onu- ko tebe lopatom ti njega krampom. 

Samim tim je degutantno da pricate kako sam ja na ovoj temi provocirao i vredjao ikoga prvi jer cela frka je pocela sa Dobrotom kod Kotora. Sto bi rekla Biblija - vidite trun u oku drugog a ne vidite deblo u svom. 

I to se odnosi samo na vas desetak, vecina ljudi je korektno i uljudno  ucestvovala na temi. 

Toliko. 

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Ultravox said:

Samim tim je degutantno da pricate kako sam ja na ovoj temi provocirao i vredjao ikoga prvi

Evo mene si procirao i vređao prvi. Lepo sam ti napisao da sam u Rehifi radnji u Molmeu slušao taj Argon, a Dali u svom sistemu, a ti si dao sebi za pravo da me vređaš i prozivaš. Pusti te priče za malu decu. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...