Jump to content


Polica za HI-FI


Recommended Posts

13 minuta ranije, NL. said:

mislim da se na ovo drugoj nazire prelamanje o kojem sam gore pisao...

Taj efekat je vrlo čest kod šrafura. Stvara iluziju da se linije uvijaju ili pokreću i može da izazove mučninu. Ipak verujem da je to češće kada se slika gleda na monitorima koji zbog pixelizacije poseduju i tzv. "moire effect".

Link to comment
Share on other sites

Moj drugar ima nešto slično (onaj zid od kamena/ciglica iza) Stavio iza kanalucu standardnu pre ugradnje zida tako da svi kablovi idu kroz nju . WAF 1000

Ima tu raznih igrarija. Više kanalica  za više komponenti, terminali na zidu za zvuje i RCA,...mašta je granica i želja da se zezaš sa kablovima ali je zato sve uredno.

Uglavnom prednost kanalice nad bužirom je da se lakoo provlače kablovi ma koliko ih ima. Kroz bužir je zahebano.

De gustibis ne raspravljati ali bih ja onu belu policu  ispod TVa odbacio. Odlično rešenje su ti one lebdeće police desno. Njih organizuj i stavi komponente na njih.  Dobar je i predlog u onu belu nišu da se sve smesti. Komponente koje se ne koriste aktivno (DAC, strimer) mogu i da se sajkriju sem ako ne želiš techno look i sve  eksponirano... Ja sam u nekoj minimalističkoj fazi pa bih da se vidi samo šta mora.

Razmisli o pomeranju TVa prema kaminu. Em toplina klamina, okupljanje oko vatre, em gledanje programa. Naravno sve zavisi od ovog prednjeg dela (sedeći, ležeći nameštaj)

Naravno sve je ovo bespredmetno dok ne znamo veličinu i razmeštaj zvučnika.

Inače tvoja zamisao i izgled zida me mucho gusta:wub:

Link to comment
Share on other sites

@siromahvala mnogo.Definitno Vaš zavet za izbacivanje police i stavljanje komponeti na zid me je zaitrigirao kao i predlog @NL.gde bi komponente bile u polici levom uglu.Pokušao sam da samo skicom ubacim poziciju zvučnika na zid da čisto imate neki uvid i u to.

Kao što sam naveo osim kamina sve ostalo se može menjati jel pozicija odžaka je diktirala mesto kamina.@father definitno ću da iskoristim nešto od vaših predloga za akustične panele.

Definitvino ćuda vidim kako da te sve kavlove sakrijem ,svi ste mi na to ukazali a meni taj detalj skroz ispao iz glave.

Hvala svima

SA zvučnicima.jpg

Link to comment
Share on other sites

Lepo složen sadržaj i ja tu neb' diro' ništa. Dodo' bi zvučnikčiće na zidu oko te-ve, možda centralni i sub za lepši ugođaj filmića.

A onda hifu lepo smestio na levi (na slici nevidljivi) zid, fotelju ili možda čitav trosed turio kod kamina. Em se greje dupe em si poziciju slušanja stavio u skoro idealan položaj - nema tj. daleko je zid iza glave pa nema bliskih refleksija.

Standardna širina audio uređaja nije 47-48 već 43-44 centimetara. Audio policu biraj od ozbiljnih proizvođača koji stvarno razmišljaju o vibracijama i kako ih se rešiti a ne arhitekata.

Eto.

Usput - ne kvotuje se post ako je odmah iznad tvog odgovora, troši prostor bzv, zamara praćenje tj. čitanje teme.

 

Link to comment
Share on other sites

Bas lepo osmišljen prostor. Ovako neku nisku policu, kao kod mene, bi i ti mogao da napraviš, staje gore 5 uredjaja do 55x55 cm po uređaju bez obzira na visinu a na donjoj još toliko ali do 20cm visine, a ostaje ti i pod za letve i druge gluposti, od zemlje je oko 18 cm. Polica je vezana u zid a ima i nogice. Tvoja bi trebalo da je malo kraća s obzirom da imaš " samo" 3.5m. Zadnji zid je sam već akusticki tretiran to jest ide kupasto ka sobi na par mesta, ali ja nemam problem sa akustickim tretmanom s obzirom da nemam ni jedan paralelan zid u sobi. Za zvučnike bas nemam neki savet s obzirom da sam moje morao da postavim tako da budu bar na 4.2m udaljenosti, što opet uslovljava da mi je komoda min na toj udaljenosti. 

 

IMG-20200513-WA0006.jpg

Link to comment
Share on other sites

E pa onda zvuje mogu i na uži zid. Desni gde si mislio levi  (gde je fikus sada),a levi na suprotnu stranu. Komponente u belu nišu. 

TV ka kaminu kao i trosed (ugaona)

Sweet spot u trosedu

Volj ti gledaš TV i vatru , volj ti kroz prozor i slušaš mjuzu

Link to comment
Share on other sites

@siroma

Odlična ideja pokušaću da nešto iskombinujem.Tu gde je ta bela niša ima zub od 60cm tako isto i sa druge strane.To sam i ja razmišljao ali stu to balkonska vrata od 3,5m izlaz na tersau i tu će biti poprilično frenkventno (deca.žena..) ,zbog toga sam hteo da izbegnem to mesto.

Link to comment
Share on other sites

Nema razloga da audio uređaji budu između zvučnika i dobar predlog već imaš, smeštaj u toj desnoj, vidljivoj ili levoj niši a zvučnici se dovoljno razmiču da deca žena svastika prija Jeka mogu da izađu na terasu bez da se sudaraju sa zvučnicima. Ako je još crvena ili siva faza gradnje nekako ukomponuj podnu kanalicu ispred staklenog zida sa pristupom i sa leve i sa desne strane da možeš da se igraš sa smeštajem audio komponenti i da se zvučnički kabl lako može izvući iz poda ka zvučnicima. Stakleni zid zahteva i teške zavese a to će ženče da rešava. TV je ogromna reflektujuća površina i to je jedini problem koji vidim. Motorizovano video platno i projektor bi bili bolje rešenje. Možda i jeftinije od ekrana TV-a koliki je nacrtan.

Video izvor(i) stoje odvojeno od audio sistema. Umesto one bele police treba da dođe fina komodica sa sve vratancima i fiokama, toga nikad dosta.

 

Link to comment
Share on other sites

Ukoliko zvučnike okrenem na zid do bralkonskih vrata a uređaji idu u nišu onda jedan zvučnički kabel će biti dužine cca1,5m a drugi cca 6m jel  neko iskustvo sa sličnim slučajem?Opet već imam stare kablove koje nisam malo platio ,onda bih morao ih prodam i da investiram u nove.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Када сам ја пренео систем од своје собе у дневну собу, уређаји отишли са стране једног од звучника.

Због тога, набавио сам звучничке каблове 2 x 4.5 метара, од који један (за звучник који је ближе уређајима) је уредно сложен у простору коју сам израдио за њега да би могао да избегнем да само смотам тај кабал у котур позади звучника...

...немам научан доказ зашто нисам хтео асиметричне каблове. Једноставно је мој OCD победио.

Link to comment
Share on other sites

U oba slučaja (centralno ili bočno postavljeni uređaji), ako se ide na sakrivanje kablova u nekakva creva ili kanalice dolazi se do veće dužine kablova. Obično se insistira na simetričnoj dužini, po cenu da se jedan kabl "smota". Kod kanalisanog razvoda tu nastaje problem jer se nema gde osim iza zvučnika napraviti ovakvo umotavanje kabla. Ja se sa tim ne slažem. Ne treba ni da se navodi pogoršavanje karakteristika po pitanju kapaciteta i induktivnosti tako umotanog kabla u odnosu na onaj što je ispružen.

Dodatni problem kod fiksiranih polica na zid i izvedenih strujnih priključaka tik iza uređaja je po pitanju ozbiljnijih strujnih kablova koji često nisu ispod 1.5m, znatno su masivniji, kruti ... Dolazi do potrebe za nekakvom maskom iza uređaja, koja bi mogla po potrebi da se uklanja i vraća npr. na magnete.

Slobodno stojeća polica tehnički i akustički kvalitetno osmišljena između i iza zvučnika, jeste najbolje rešenje. Kada se ne ide na tu opciju iz raznih pa i estetskih razloga (sakrivanja kablova npr.), treba se ozbiljnije baviti krutošću i čvrstoćom zidnih polica i raznoraznim podlogama, podloškama, antivibracionim rešenjima kao i nivelacionim mogućnostima koje ta rešenja nude.

Nimalo nije naivna tema, ako se očekuju vrhunski audio rezultati, adaptibilnost na buduće hifi izmene uz suživot i funkcionalnu kohabitaciju sa ostalim funkcionalnostima predmetnog prostora.

Link to comment
Share on other sites

Nije to preveliki problem da se predvidi. Na primer, samo se te masivne police ne puste skroz do zadnjeg zida i ostavi se 10-15cm za kablove koji povezuju uređaje i disipaciju toplote iz najdubljeg dela polica ka gore. Uvede se perforirana maska da sve to zakloni, ako se insistira na sakrivanju "vodopada" žica.

Rešenje sa npr. konzolnim policama iziskuje ozbiljnu preciznost za kanale gde ulaze i gde vode, sa upitnim happyend-om u slučaju izmena uređaja.

Pollux-ova horizontalna postavka je zgodna da se sva kablaža popakuje i posloži u skriveni kanal iza/uza zid pa i sami uređaji na neki način dekuju sagledavanje žica. Pogotovo ako je polica u nivou ili malo iznad visine očiju kada se sedi na trosedu. Zbog nekog optimalnijeg kabliranja pojačalo ili preamp i amp bi zauzimali centralno mesto, a izvori bi se postavljali levo i desno od njih...

Link to comment
Share on other sites

Kablovi treba da budu iste duzine.

Sakriti ih skroz ne mozes,pa se ne opterecuj time.svakako moras ostaviti prostora za manevar i pozicioniranje.Taj posao niti je lak niti je brz i pravu poziciju ces znati tek kad budes imao opremljen stan jer ces tad videti gde si sa sobnom akustikom.Naravno da ces nekad i menjati sprave pa i od toga zavisi i kakav kabl ces imati,ali i pozicija zvucnika.Zvucnici ce inace dobrano trebati da udju u zivotni prostor ako hoces optimum iz njih...a ni zvucnici nisu vecno tu.Tako da sam protiv tih fiksiranih uslova pozicija.Nekima prija blizu zida,a neke treba da izvuces metar i vise od zida ako me razumes.Ja sam imao recimo preporuke raznih proizvodjaca.od 5 do 80-100cm da bih nasao da je sa skoro 150 najbolje.Tako da nisam za posakrivane i fiksne varijante.I polica treba da je pomicna sa lakim pristupom od nazad i dobrom "promajom" . Naravno sve zavisi da je sistem lifestyle ili audiofilski...a vidim pominjes gramofon,dakle zabrazdio si :lol:

Meni je prvobitna zamisao dobra ali racunaj da ce zvucnici da ti udju solidno u sobu,sto moze da se radi samo i pri ozbiljnijem slusanju sa diskretno obelezenim mestima na parketu. Razlike od pozicije umeju da budu drasticne.

Link to comment
Share on other sites

Zabradio odavno:D

Samo sada posle dugo godina hibernacije i nekog vremena menjanja dosta uređaja polako sklapam kockice...

Za sada mi je fatherov predlog na fotografiji sa onim absorberom na zidu iza zvučnika (Focala) favorit ,iza njega mogu da prikrijem kablove.Definitvno ću da stavim bužire u zid za tv i mrežu jel oni ostaju tu pa ostaju.

Za ostalo još uvek me mučite sa odličnim predlozima:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...