Jump to content


Odrzavanje zvucnickih membrana


Dubwiser

Recommended Posts

Tema koja se vec provlacila pre par godina ali mi se cini da je ostala nedorecena.

Posle 5 godina trosenja, zapatila se prasina i cini mi se tvrdokorna prljavstina na gumenim vesanjima membrana i doslo je vreme da se gumeni deo konkretnije ocisti. Nepusacko okruzenje nazalost nije uticalo da se necistoca nakupi. Skidanje prasine se pretpostavljam moze izvesti vlaznom mikrofiber krpicom i skinuce se naslage necistoce koja se skupila.

Ne bih tretirao gumu glicerinom ili sredstvima za odrzavanje auto guma sto se preporucuje po stranim forumima, misljenja sam da je to nepotrebno. Spominje se blaga koncentracija raznih odmascivaca sa vodom ali to mi se cini rizicno.

Moj domaci guru predlaze micelarni rastvor za skidanje sminke, eventualno kokosovo mleko.

Papirne membrane ne bih tretirao nikako.Eventualno lagano presao potpuno suvim mikrofiberom ili uopste ne bih dirao.

Kakva su vasa iskustva, sta je delotvorno a nije rizicno po gumu i samu membranu?

 

20200425_225344.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sredjeno danas micelarnom vodom za skidanje sminke+ fina mikrofiber krpa, sva vidljiva prljavstina je uklonjena.Rezultat je vizuelno sjajan a zvucno nepromenjiv sto je najvaznije. 

Ucinilo mi se da ce interesovanje biti vece a zapravo je minimalno za cini mi se veoma vaznu i zanimljivu temu. Verovatno se vecina sistema nalazu u hirurskim uslovima :rolleyes: te sto se mene kao pokretaca tice cela prica moze pod kljuc.

IMG-b6d8a35e6226a0809caa56c8bea9a734-V.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Dubwiser said:

Sredjeno danas micelarnom vodom za skidanje sminke+ fina mikrofiber krpa, sva vidljiva prljavstina je uklonjena.Rezultat je vizuelno sjajan a zvucno nepromenjiv sto je najvaznije. 

I dalje su suve ko barut tako da ako budeš odrvrtao muziku spremi se za pucanje nisi ih ti premazao nekim sredstvom za negovanje guma već ih samo očistio.

Link to comment
Share on other sites

Ja ta gumena vešanja ne bih mazao ničim, ako je sintetički kaučuk u pitanju, on ne trpi prirodni kaučuk, a glicerin na njega nema efekta osim vizuelnog, ali se srećom može ukloniti vlažnom krpicom. 

Samo ovako kako je čovek očistio destilovanom vodom vešanje, a prašina se obriše finom četkicom sa membrana i vozi dok traje.

Za ostarele papirne membrane ja sam probao Visaton LTS50 i to je dobro, čak i za svilene visokotonce, jako tanak premaz koji stabilizuje papir ili svilu,  posle tog premaza je sve polusjajno nije više mat kako je bilo. Za stare papirne mebrane može i Damar lak, jedan ili dva sloja.

Ako se gumeno ili platneno vešanje stvrdnulo, tu u 90% slučajeva pomaže samo zamena. Za sunđerasta samo zamena. Posle zamene vešanja zvuk nije isti (da se zna), menja se frekventna karakteristika, a menjaju se i TS parametri (drastično ponekad), jer se  uglavnom ne može naći originalno vešanje. Neke firme prodaju "originalna vešanja" koja su originalna samo po dimenzijama. Probao i merio više puta.

Link to comment
Share on other sites

Upravo tako.Imao sam zvucnike koji su doziveli i 30g sa gumenim vesanjima bez bilo kakvog mackanja i izgledali su kao novi.Cak ni vodom.Povremeno se moze skinuti prasina nekom cetkom ili finom suvom krpicom.Bilo bi dobro da su zasticeni grilovima od prasine i nisu izlozeni suncu.Bar 20g bi trebalo da potraju gumena vesanja u normalnoj upotrebi.Manje od toga je samo znak da su losa,ali i to se zameni pa vozi dalje.

Link to comment
Share on other sites

Zavisi izgleda najviše od toga koliko su vešanja bila na sunčevom svetlu i od inicijalnog kvaliteta gume koja mora imati posebna svojstva i povećenu elastičnost u odnosu na standardnu sintetičku gumu (low loss rubber surround) zbog čega se gumi dodaju razni aditivi koji vremenom dovode do promena karakteristika. Tu je još duvanski dim, pa vlaga, temperatura i režim upotrebe. Za sunđerasta vešanja najuticajniji faktor propadanja je isto sunčevo svetlo, više nego kod gume, konkretno UV zraci. Za papirne membrane vlaga je smrt, a od svetla samo izblede što nije problem mehanički samo  kozmetički. Plastične i metalne membrane su vrlo trajne (osim polistirena koji vremenom isparava), najbolje su metalne jer se ne menjaju nikako vremenom.

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, zoranzu said:

Licno sam probao tanak premaz glicerina na gumenim vesanjima i nije mi se svideo zvuk.

Jedino do sada smisleno je bio savet za odrzavanje gumenih vesanja sa mlekom od kaucuka

Ako neko zna gde ima,javite

 

to kaucukovo mleko je fenomenalno za gumena vesanja.

treba mazati jednom godisnje ili cak u dve godine ali poceti kad su vesanja dobra....i takva ce ostati trajno (kasno je kad su vec ispucala)

kad bi mogao lako da ga namazem i sa unutrasnje strane.....ali mnogo drndanja.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...