Jump to content


Kupovina bookshelf zvucnika


Vule

Recommended Posts

Nisam kompetentan da bih preporucio, pa mogu samo da upitam, kako bi se uklopili Rogers studio 3?

 

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

 

 

Iskreno ne znam nista i njima cak ni dimenzije ali deluju veliko na slici i malo previse vintage za moj ukus.

E sad ako bi me zvuk oborio na d**e onda bi usao u igru, sto da ne.

Hvala na predlogu.

 

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Aibo said:

Hifi saloni se ne bune da poneseš svoje pojačalo. 4Audio koji ima te Bose se sigurno neće buniti, znam nosio sam svoje. Ako su me negde lepo ostavljali na miru sa foteljom i daljincem to je kod njih... Ovi opšti lanci tipa Gigatron i Tehnomanija će te naravno samo pogledati belo.

 Sve se slazem, samo da napomenem: Najaviti se. :)

 Ne samo doci ljudima na vrata, sa pojacalom pod miskom i "ja bi da cujem X". Da se cisto i oni spreme.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Evo malo da osvezim temu, isao sam danas u 4audio da poslusam zvucnike. Bose Am5 i MA silver 50 sam slusao u cenovnom rangu do 80k i moram reci da sam razocaran na par polja. 

Mozda sam imao previsoka ocekivanja u startu ali ovo bas nije bio zvuk koji trazim.

Bose AM5 moram da priznam nisam mnogo ocekivao i bolji je nego sto sam mislio ali opet ne dovoljno za moj ukus. Jeste prilično muzikalan, soundatage je dosta sirok ali zapažene mane su:

Bas - i pored zasebnog vufera nekako je prilicno muljav (iako stvara utisak kao da dopire iz satelita) nekako nije prirodno isoracen prelaz od visokih do niskih tonova (srednje ne pominjem jer nisu prisutni jednostavno) 

Srednji tonovi gde se dosta toga desava u muzici koju ja slusam nekako nista nije uspelo da ih docara. 

Mozda da sam slusao muziku koju ne znam ne bih to primetio i vise bih ih cenio ali posto sam slusao par pesama koje jako dobro poznajem, slusane na vise razlicitih uređaja znam sta da zelim da cujem i gde a to za ove pare jednostavno nije tu. 

Monitor Audio Silver 50 - zvuce dosta ozbiljnije od AM5 jako bogatije pogotovo zbog dobro prisutnih srednjih tonova, sasvim dovoljno glasni za svoju skromnu veličinu. Razočarenje sledi u reprodukciji niskih tonova, svestan velicine i nedostatka vufera, nisam ocekivao bas koji trese bilo sta niti zakucava ali da bar bude prisutan u reprodukciji zvuka i tu su bas omanuli. 

Cak i srednji tonovi u prelazu na nize zvuce gotovo ne prepoznatljivo na pesmi koju vrlo dobro znam (Metallica One) do te mere je to bilo promaseno da sam posumnjao u izvor muzike da ne pravi zbrku (s'obzirom da se bluetooth streaming koristi kao osnobni i jedini izvor muzike u HiFi radnji) na sta mi je prodavac odgovorio da je telefon povezan sa streamerom (bez naziva uredjaja) i preko pojacala (bez naziva uredjaja) ide na zvucnike (no sh*t sherlock...) 

Nekako sam mislio da cu u svojoj tranziciji sa vecih na manje kutije izgubiti na glasnoci ali dobiti na kvalitetu zvuka pogotovo sa duplom razlikom u ceni koju treba da platim. 

Pored toga mi je hladan tus bio i veoma neprofesionalan pristup (ne mogućnost pustanja muzike sa flash drajva i cekanje od 20+ minuta da uopste cujem neku muziku na bilo koji način, a bio sam sam u radnji sa 3 prodavca...) u pomenutoj radnji za koju sam cuo toliko hvale do sad ali to nije za ovu temu pa necu duziti na tu stranu. 

Toliko za sada, sledeci plan mi je da obidjem jos neku radnju u BG koja je mozda malo opremljenija i pristupacnija pa da cujem jos nesto novo od zvucnika i mozda dam jos jednu sansu da cujem AM5 u drugom okruzenju, povezanu na razlicite uredjaje i sa kontrolisanog izvora. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Zdravo svima, hteo bih da kompletiram temu.

Posle toliko vremena, trazenja, slusanja definisanja onoga sta hocu i sta necu, konacno sam nasao sve po svojoj meri, kupio, povezao i odusevljen sam kako zvuci.

Ko je pratio temu od pocetka zna da sam krenuo sa:

JBL Loft 50 + HK 980 pojacalo + FX-X6 dac

Ceo komplet sam prodao za 600e posto je vec provereno dobro upareno i za iste pare kupio Focal Alpha 50 studio monitore (par 400e) i Topping E30 dac za 190e tako da za manje vise iste pare zavrsio pricu.

E sad ono sto je igralo veliku ulogu i trazilo vise truda jeste dogovor, planiranje i pozicioniranje novih monitora i tu su napravljene bitne promene.

Tako da konacno evo slike resenja.

Sto se zvucnika tice odusevljen sam koliko muzike i detalja za ove pare moze da se dobije i licno nista blizu nisam, nasao ni poslusao od HI-FI zvucnika po domacim radnjama cak ni u rangu 800-1000e sto je tuzno.

Verujem da ovaj zvuk ne lezi svakome ali meni je vrhunski, dinamisan, detaljan, ogroman soundstage, i veoma postojan kad svira tiho.

Bas je odlican i pravo iznenadjenje da iz ovih dimenzija i drajvera od 5" moze ovako ostar i definisan bas da izadje ali moze da udari mnogo jace nego sto bi se dopalo komsijama.

Dac E30 sam tek danas dobio i povezao jos je rano da pravim neke rcenzije o njemu osim da mi se jako svidja kako izgleda da radi savrsen posao za aktivne kutije, volume skala je od 0-100 i podesava se u 0,5 koracima sto je odlicno posto su zvucnici prejaki na maksimumu a nemaju svoj potenciometar za jacinu.

Hvala svima na korisnim savetima i predlozima, tu sam da odgovorim na neka pitanja ako ih ima.

I svakako mogu da preporucim Focal Alpha 50 kao odlicne zvucnioke koji nude mnogo vise nego sto kostaju.

20200924_115839.jpg

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, Vule said:

Bas je odlican i pravo iznenadjenje da iz ovih dimenzija i drajvera od 5" moze ovako ostar i definisan bas da izadje ali moze da udari mnogo jace nego sto bi se dopalo komsijama.

To je prednost aktivnih kutija. Internim DSP-om su moguće korekcije frekventnog opsega, linearizacija, korekcija faze, dodavanje basa (ako treba) i sečenje najnižih frekvencija koje taj basić ne može reprodukovati čime se dobija puno na linearnosti frekventnog opsega i faze, ali i znatnom smanjenju izobličenja (spasava se driver od velikih hodova membrane). Inače pohvaljujem koncepciju DAC/Preamp pa aktivni zvučnici, apsolutni minimalizam. Zvučnici su dosta blizu jedan drugome i zidu za pravi muzički doživljaj (prostornost i dubina zvučne slike), ali ako je to raspoloživi prostor, šta je tu je. Ja bi njih ipak izvukao napred do ivice te komode i razmakao koliko god je moguće. Pravi kvalitet minimonitora dolazi do izražaja tek kad se stave na stalke i odmaknu od zadnjeg i bočnih zidova. Time se gubi bas, ali se dobija izuzetna 3D prezentacija muzičkog sadržaja. Nedostatak basa u tom slučaju se koriguje nabavkom Subwoofer-a.

Link to comment
Share on other sites

Željko1974 hvala na lepim zeljama. 

Inace sam jako zadovoljan kako sve zvuci i priličan je napredak u odnosu na prethodni setup. 

E30 je odlican dac i radi mi super posao i kao pre amp. 

Zvučnici takodje otkrivaju novu dimenziju muzike koju sam mislio da znam u svaki detalj.

Jedina zamerka koju imam za sad je stand by mod na aktivnim kutijama koji malo brljavi ako je izvor jako tih (gledanje tv-a uvece) hoce da uspava zvucnike a da bi ih probudio trazi pojacavanje na max na trenutak cak i pre nego sto se cuje zvuk je dovoljno. I ponekad im osetljivost t nije jednaka tj. Jedan se probudi brže nego drugi itd. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cao, i ja sam u slicnoj situaciji pa naleteo na temu.

Za svoj home office hocu neke zvucnike, a nemam preterano prostora. odnosno zid sirine 2.1m gde mi je radni sto, stavio bih zvucnike i imam vremena da planiram. Ali trebaju mi tzv "kompresioni", odnosno da nemaju bas reflex (ili kako se vec kaze) pozadi. stavio bih ih na neke nosace na zid

 

Zainteresovali me ti tvoji, samo sto bih ih kobinovao sa nekim Fioo, mozda K5 pro.

On 9/24/2020 at 9:33 PM, Vule said:

kupio Focal Alpha 50 studio monitore (par 400e)

To su ovi?

https://www.player.rs/artikal/focal-alpha-50

 

Ako jesu da porucujem za ovaj novac odmah.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...