Jump to content


Koje pojačalo za Wharfedale Evo2-20?


goranb

Recommended Posts

2 sati ranije, Body said:

To je slučaj sa svakim Engleskim zvučnikom zato su loši uglavnom tamno bez visokih pričam iz ličnog iskustva

Ne bih baš tako generalizovao, to može da zavisi od svega i svačega, sobe, kablova, izvora zvuka. Za ova tri Wharfedale što pomenuh se to i vidi na merenju, da je opseg visokih frekvencija namerno potisnut. Zašto, pojma nemam. Čak i zvučnici iz iste serije nemaju isti zvučni potpis. Recimo WD 10.0 je bio mnogo više ubiven od 11.0.

Ja  dosta toga pravim tako da imam prednost što mogu to da rešim lako, preferiram linearan zvuk sa blagim padom ka visokim frekvencijama (za podnostojeće zvučnike daleko od zida). Ovi stariji Evo 20 recimo imaju FR krivu sa blagim loudness efektom. Liče po tome na one najmanje Boenicke. To je možda ispravan pristup sa nekim pojačalima, sa nekim sigurno nije. Tu sad dolazi do te igre uklapanja komponenti, a moj stav je da treba, u koliko je moguće, intervenisati na zvučnicima (naravno polovnim),  jer tu može da se dobije najviše. Na elektronici nema tako  puno mogućnosti niti tako dramatičnih promena.

Kad bi ti zvučnici recimo bili linearniji u srednjem opsegu, možda bi zvuk sa HK660 bio previše agresivan, pa bi neko drugo pojačalo bilo "bolje".

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Aibo said:

Aha, eno ProAc, PMC i ATC su poznati po tami baš... ProAc ponajviše.

Evo ne znam boga mi, od ovih pobrojanih sam jedino slušao ProAc i bili su mi super neutralni, ne sećam se koji model tačno, neki bookshelf. Ostali možda i jesu, ne sporim.

Link to comment
Share on other sites

Inače savet svima koji žele da znaju šta stvarno slušaju, kupite mali merni mikrofon, Dayton IMM6. Sa Android mobilnim može da se brzo proveri FR opseg svakog zvučnika. I onda znate i šta vam radi soba, i da li su zvučnici ispravni, možete sa ih mrdate tamo vamo u potrazi za najboljim položajem. To je mala investicija, a vrlo korisna.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, AlexBgd said:

Na kraju, moja preporuka bi bila Yamaha A 520, ali sa obaveznom probom, jer sve ovo što sam gore napisao možda ne važi za tebe.

https://www.kupujemprodajem.com/audio/pojacala/yamaha-a-520-2x75w-sin/oglas/94583448?filter_id=680340736

Meni je npr. mala Yamaha A 05 bolje svirala od top of line Yamahe AX 892, koju sam godinama koristio u kafiću. Evo ga i link Yamahe A-05 (SanKen - Nichicon) od 20-ak eura koja svira sa engleskim zvučnikom, ukoliko možeš nešto da zaključiš sa YouTube snimka.

 

Primetio sam na ovom oglasu, tj na slikama u oglasu da se za ovo pojačalo preporučuju zvučnici od 8 oma, tj da je minimum 8 oma. A ovi moji su 6. Nevezano za ovo pojačalo, nego uopšteno, može li to da pravi problem? 

Link to comment
Share on other sites

Nisam siguran, ali generalno smatram da su zvučnici i pojačala iz iste kategorije prilagođeni jedni drugima.

Što se tiče impedanse zvučnika ovde je bilo dosta reči o tome, ali ja tome ne pridajem mnogo značaja, jer sve zavisi od proizvođača zvučnika, kako će deklarisati svoje zvučnike, pa često imamo da se dijagrami impedansi zvučnika sa 8 oma i 6 oma ne razlikuju. 

Npr. Wharfedale 225 je deklarisan sa 8 oma, a Wharfedale Diamond 10.1 sa 6 oma a dijagrami impedansi su skoro identični. 

 

 

 

317WD225fig1.jpg

711W10fig1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bio je kolega Goran danas kod mene sa zvučnicima i oba pojačala... pa smo izmenjali i poslušali nekoliko kombinacija. Evo2 20 su po mom mišljenju jako dobri zvučnici, prilično neutralno i otvoreno zvuče... a glatko i bez trzavica. Vrlo dobro preslikavaju karakter zvuka koji im se dovede sa izvora i pojačala što je odličan znak. Npr. sa Topping E30 i Cyrus 8vs2 zvuče otvorno i detaljno, ima visokih, ima atmosfere sa snimka, bas je čvrst. Sa Topping D30 + HK6500 su na zatvorenijoj strani i malo zalivenijeg basa, mada je i dalje sasvim prijatan zvuk za slušanje. HK660 ima neki svoj trip, čvršči bas od 6500 koji voli da zamasti, ali i malo istaknutije vokale izbaci ali uz nešto manje vazduha u visokim... oba daju neki svoj pečat zvuku a ne bih rekao da je ni jedno jasno bolje, samo drugačije. 

Toliko ukratko od mene, nadam se da je Goranu nešto vredelo ovo druženje u smislu iskustva. Imalo je tu još da se igra i ugodi po pitanju postavke, pozicije, nagiba... ali ne postiže se baš sve u par sati, a morao sam kratko i svoj sistem da demonstriram. :) 

Link to comment
Share on other sites

Najpre da se zahvalim @Aibo na odvojenom vremenu, trudu i strpljenju da odgovara na sva moja pitanja. Za početak je trebalo uneti zvučnike i dva pojačala u stan, a parkinga nigde u blizini ulaza...:) Pa sve ostalo.

Za mene jako korisno iskustvo, pre svega jer sam shvatio da su ovi zvučnici dobri za mene, da nisam pogrešio prilikom izbora. Pogotovo što su mi to prvi "ozbiljniji" zvučnici u životu, uostalom i prvi pasivni zvučnici i pojačalo koje sam kupio. Kako Aibo reče, mnogi su lošije prošli pri prvoj kupovini :) Zvučnici su neutralni, dosta zavisi od izvora tako da je ostavljena mogućnost da se izborom različitih pojačala da taj neki karakter zvuku koji će odgovarati slušaocu, zavisno od ukusa. Meni se najviše svidelo kako zvuče sa Cyrusom jer volim taj otvoreniji zvuk, još kad je E30 kao dac. Ali ni sa Harmanom nije loše, pristojno to zvuči za sistem od nekih 350 evra. Biće vremena za ulaganja i poboljšanja.

Vreme je baš brzo proletelo, zvučnici nisu bili na spajkovima, nije imalo vremena za pozicioniranje i ostala sitna podešavanja ali su se ipak jasno uočile razlike između pojačala i dac-ova. Znači kad je sve na jednom mestu.

A i shvatio sam da je na pitanja poput "Koje pojačalo sa kojim zvučnicima" teško odgovoriti. Dok se ne čuje lično..slaba vajda.

Link to comment
Share on other sites

Eto i meni je drago Gorane što sam na neki način kumovao. Došao si do dobrih zvučnika. Sad polako, bez nervoze baci se u potragu za pojačalom.:)

Ja ću morati da tražim zvučnike ako me pre toga žena ne ubije na spavanju.:huh: Huh dobro me je trpela i do sad.

Ovi što ih sada posedujem mi prosto vređaju uši!

Link to comment
Share on other sites

Ja sam tu u prednosti, jer ja treba da kupim pojačalo, njega mogu uneti u stan a da žena ne primeti, stavim u neku veću kesu...Ali zvučnike, to je već teža priča :lol:

Da smo bliže pa da se menjamo, jedne sedmice ti meni pojačalo a jedne ja tebi zvučnike :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...