Jump to content


Zvuk za dnevnu sobu - laička pitanja


Johnnyb

Recommended Posts

Ovo će biti malo duži post, pa ko ima strpljenja da pročita do kraja...
I molba da se ne prebaci u ŠDK, jer prvo me interesuje kakav zvučni setup da postavim, onda tek konkretni modeli...

Ovako:
Nikada nisam imao neko dobro ozvučenje, tako da se nisam ni bavio ovom tematikom.
Sada imam malo više vremena i novca, pa bi želeo da sebi udovoljim malo više, a posebno jer se u toku dana karantina oseti nedostatak nekakvog ozvučenja...

Jako bitno: uopšte se ne razumem u audio/video tehniku, te ćete možda pročitati veoma glupa pitanja... Izvinjavam se unapred.

Trenutni u dnevnoj sobi ovako stoje stvari:
- TV - Grundig VLE 7321 43" 1080p - znam da nije nešto, ali kada sam ga kupio bio je OK - ima 4xHDMI (ARC), optički, komponetni ulaz...
- Xbox One S - služi za gledanje Netflixa, YT, filmova preko Plexa, Kodi i naravno igre
- Nintendo Wii - povezan na komponentni
- SBB D3

Jasno je zašto želim da apgrejdujem zvuk, sve dolazi sa zvučnika TV-a...

Dnevna soba je ~25m2, stan je u pitanju.

Deo koji mi dodatno pravi problem je što ću sigurno uzeti novi TV i Xbox Series X krajem ove/početkom sledeće godine...
TV koji planiram je nešto u rangu LG 70UM7450PLA, koji sam hteo da kupim još ove godine, ali ih je nestalo na akciji za 100k, tj. naručio, ali je bio samo izloženi, pa sam odustao...
Isto tako, od septembra verovatno prelazim na EON box, ako ima nekog smisla ta informacija...

E, sad, razmišljao sam o 3 stvari:

1. Audio Video Recevier
2. Soundbar
3. Logitech Z906


Neka moja originalna ideja je da možda prvo uložim u AVR koji bi imao HDMI 2.0, tj. da propušta 4K. Sad, ne znam da li je potrebno da ima komponentni, zbog Wii-a...
To mi je trenutno možda overkill jer su mi i konzola, STB i TV 1080p. Međutim, Xbox One S može da pušta 4K sadržaj, samo igre ne mogu u 4K...
Gledam to kao neki zalog za budućnost, jer kad uzmem TV koji će biti 4K, to bi postalo kompatibilno.
Međutim, tu dolazimo do sledeće dileme:
Pošto sigurno uzimam Xbox Series X, nastaje kolizija jer on ima HDMI 2.1. Ako bi uzeo AVR koji ima HDMI 2.0, on bi postao "usko grlo"...
Drugo pitanje je da li će TV koji ću uzeti podržavati HDMI 2.1 i koja će cena biti. Mogu da zamislim i koja cena AVRa će biti...
Treće pitanje je da li se ta uslovna "nekompatibilnost" može izbeći sa ARC tehnologijom? Xbox direktno u TV, pa TV u AVR preko ARC... Ne razumem kako sve to tačno radi...

Možda uzeti polovan AVR sa hdmi 1.4, a pare uložiti u zvučnike. Pa onda kad dođe nov TV i xbox, kupiti aktuelan AVR, a koristiti te zvučnike...

Yamaha rx-V367 je oko 80eur, pa bio ostalo za zvučnike ~200eur...

Deo o kom sam razmišljao je i kakve zvučnike da uzmem uz takav AVR.
Iskreno, jesam za surround, ali sa trenutnim TV ne znam koliki bi to užitak bio, tako da to može i da sačeka.
Ako sam dobro razumeo, na AVR može da se poveže i stereo zvuk?

Da li bih mogao npr. prvo da uzmem neke zvučnike, recimo podnostojeće, koje u sebi imaju i bas, pa da kasnije dodajem ostatak, npr. centralni i zadnje?
I da li je to uopšte pametno i isplativo?

Druga opcija bi bila da se rešim svih problema i kupim neki surround soundbar, koliko sam čitao, ljudi umesto svog cimanja gore predlažu npr. Sony HT-RT3.
Koliko sam shvatio gledajući taj soundbar, on ima hdmi ulaz, te se TV preko HDMI (ARC) poveže s soundbarom, a sve se bocne u TV?
Da li sam to dobro razumeo i koliko je to future-proof u onoj priči s Xboxom?

I treća opcija, koju mi je jedan kolega preporučio (mada mi je to možda najgora opcija), da pazarim Logitech Z906.
On ima te zvučnike, to sve zvuči jako dobro, ali povezuje preko optičkog porta.

Problem koji ja tu vidim je da najavljeni Xbox Series X neće imati nikakav drugi zvučni izvor do HDMI, tj. neće imati optički port kao Xbox One S...

I na kraju - cena.
Kao i svaki čovek, hteo bih da dobijem najbolji odnos cene i kvaliteta.

Već po nekom izboru od gore možete da vidite da je to negde oko 250-300EUR, koliko je cena za Logi i Sony. Znam da nije neka lova, ali eto, to je neki orijentir...

S druge strane, mene ideja AVR privlači, kao i tih podnostojećih zvučnika. Ne znam, meni to prelepo izgleda.
Pošto je cena nekih AVR-ova koji bi ispunjavali takve stvari koje ja hoću oko 300EUR u našim prodavnicama, a ceo Pionir HT s 5.1 zvučnicima 55.000, mišljenja sad da bi na oglasima moglo nešto da se uglavi za tu cenu tj. ako dodjem do cene od 55.000, kupiću u prodavnici taj pionir...

iskreno, nisam gadljiv na polovne stvari, ako su dobro očuvane. Pa makar i samo s 2 zvučnika za početak (naravno, ako sam dobro razumeo da to može...).

Eto, nadam se da nisam nikog smorio sa svojim razmišljanjima i dilemama.

Iskreno, najviše bih voleo da mi neki poznavalac kaže šta bi bio neki dobar setup, da li je izvodljivo to što mislim, a onda se selimo u temu "Šta da kupim".

Hvala puno svima.

Link to comment
Share on other sites

Pa dobro, baš zato i očekujem da će neko moći da mi pojasni.

Tako da, ako ima neko dobronameran da pomogne, super, ako ne - ne. Šta da se radi...

Mali primer, ja sam inženjer brodogradnje i pita me čovek za savet o čamcu za reku i šta da mu kažem: ma to je *****, Linsen od 130k evra je ono što ti treba?

edit:

nešto baš ni ne verujem da su svi odmah kupili vrhunski hi-fi, keširali 3k evra i postali znalci...

Verujem da je većina krenula da se interesuje, pita, kupi nešto - možda i pogreši, pa onda zna šta neće, ali još uvek ne zna šta hoće... možda grešim, možda treba da dam 3k evra i odmah postanem stručnjak?

Link to comment
Share on other sites

To mi je i bila preporuka, da kupiš što bolje zvučnike i slušaš u stereo modu tu Yamahu.

Šta znam, npr ovo:

https://m.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Kef-Q-1-93976756-oglas.htm#mhs0-1587296883182

Ili još bolje nove MA:

https://shop.4audio.rs/shop/zvucnici/monitor-audio-bronze-1/

Mada ti je velika soba, možda neki veći MA model, al ti je i budžet nedovoljan.

 

 

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala. Znači, savet bi bio da ipak idem na stereo i onda polako dodajem kad dođe vreme apgrejdu?

Gledao sam nešto i u mojoj okolini sam našao JBL Arena 170, po ceni od 200eur.
koliko je to dobro uz takav jedan AVR i za budući apgrejd?

Čisto jer mi sloidno izgledaju (tj. sviđaju mi se u vizuelnom smislu)

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Johnnyb said:

Hvala. Znači, savet bi bio da ipak idem na stereo i onda polako dodajem kad dođe vreme apgrejdu?

Gledao sam nešto i u mojoj okolini sam našao JBL Arena 170, po ceni od 200eur.
koliko je to dobro uz takav jedan AVR i za budući apgrejd?

Čisto jer mi sloidno izgledaju (tj. sviđaju mi se u vizuelnom smislu)

Ako eventualno razmišljaš o novim podnostojećim Yamaha NS-F51 su prilično hvaljeni a koštaju 30k. E sad, to je skoro ceo tvoj budžet ali ovde to tako često ide, +50-100% preko planiranog lagano.:lol:

Link to comment
Share on other sites

Iskreno, mislim da u tvom slučaju stereo treba da bude poslednja opcija. Iz tvog posta jasno proizilazi da su ti  pretenzije usmerene na filmove i igrice. To znači da bi trebalo da vijaš surround, dolby, dts i atmos varijante. To je ono što će tebe pomeriti i što će ti biti vrh, ne toliko neka audiofilska priča, širina pozornice, dubina zvuka i sl.

Iz tih razloga, zanemari kvalitet zvuka trenutno i kreni da gradiš sistem koji će ti u narednom periodu doneti potpuno uživanje.

Po meni, počni od AVR-a koji ima dosta HDMI ulaza i obavezno e-ARC. Ja bih budžet od 200-300e ceo dao na AVR (i još bih pojačao budžet ako je moguće). Ovo je važno jer će AVR da bude centralni deo tvog sistema, i sve ćeš nakačiti na njega. Dakle, treba ti dobar AVR  koji će da tera sve zvučnike, sve izvore i pravi dinamiku koja će da odgovara gledanju filmova, igranju igrica i sl.

Nakon toga, ako nemaš novca za surround, onda bih svakako uzeo soundbar. Tu je izbor zaista veliki i svašta može da se nađe za male pare.

Ali realno, nisam siguran da je sve moguće izvesti sa budžetom od 200-300e. Možda je i moguće, i sigurno ćeš dobiti neko poboljšanje (sve što uzmeš će zvučati bolje od TV zvučnika), ali greota je da ne upariš 70'' TV sa sistemom koji će te uvući u srce akcije.

 

Link to comment
Share on other sites

Uff, moraš da znaš da je mnogo komplikovano davati savete početnicima ili neku preporuku za bilo kakvu kupovinu Hifi uređaja.

Zašto? Pa, svako ko je u ovome dugi niz, 20, 30, pa neko i 40 godina, izgubio je svaki osećaj za entry level zvuk, koji se prilagođava, upravo početnicima. To se radi tako da frekventni odziv dobije oblik slova V, odnosno posebno se naglašavaju područja visokih (HF) i niskih frekvencija (LF). To se u HiFi naziva V-shaped sound, što je u suprotnosti sa high-end zvukom, gde se teži vernoj i neutralnoj reprodukciji. Zato je, iskusnim audiofilima nezahvalno da daju preporuke vezano za kvalitet zvuka. 

Druga problematika je kvalitet novih, kao i tehnička ispravnost starih, tj. polovnih HiFi uređaja. Niko, opet sa sigurnošću ne može da ti garantuje da se neka starija kvalitetna komponenta neće brzo pokvariti. Naročito je to izraženo kod polovnih AV risivera, gde je, srce sistema najosetljiviji deo uređaja, digital board, koji je, inače preskup. Sa druge strane novi AV risiveri koštaju mnogo, naročito oni koji zvuće dobro. Iz toga proizilazi da je, opet teško dati savet za kupovinu AVR.

Iz tog razloga ćeš, uvek dobijati preporuke da se krene sa integralnim pojačalima, analognim, bez digitalnog dela, i ako dođe do kvara, nije komplikovano i ne košta mnogo da se popravi.

Što se tiče zvučnika, moraš da znaš da drajveri zvučnih kutija, mogu da stradaju i posle 15 minuta nestručnog korišćenja, pa je zato preporučuljivo da se zvučnici kupuju od pouzdanog izvora, prijatelja, ili poznanika.

Dakle, moj predlog bi bio

najjeftiniji mogući D/A konverter

pojačalo https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Pojacala/nad-325-bee-93169901-oglas.htm?filter_id=646993508

zvučnik 1 https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Tannoy-Mercury-V1-93837367-oglas.htm?filter_id=38811

zvučnik 2 https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Q-Acoustics-3020-93426440-oglas.htm?filter_id=647017385

zvučnik 3 https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Tannoy-Revolution-r3-93978723-oglas.htm?filter_id=38811

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala vam svima.

Citajuci sve ove predloge, naucio sam svasta, sto je bila i jedna od poenti mog posta.

Da, vrlo je nezahvalno predlagati nekome nesto s toliko dilema, ali cenim svaki trud.

Tih 300eur je neki trenutni budzet, s kojim sam mislio da krenem u pricu, tj. max budzet za sad je tih 55.000 koliko kosta onaj pionir HT. 

Videcu i da svratim do radnji u NS (ako rade), pa da se i tamo konsultujem na licu mesta...

Link to comment
Share on other sites

Hvala @nesone

Pa, iskreno se nadam da je ovo samo pocetak. :)
Verujem da nisam od onih koji samo dodju, postave pitanje i odu... Vec da cu se i zadrzati na ovom forumu.
Trenutno nesto nemam sta da pisem u ostalim temama, ali kopam po arhivama i citam... :)

Moram da pohvalim @NShappy na nekim veoma korisnim postovima, koje sam pronasao u drugim temama, koje su mi bas koristile u ovoj nedoumici...

Naravno, to ne znaci da svi koji su pisali nisu pomogli, daleko od toga.

Link to comment
Share on other sites

Ima druze, ovde ljudi koji ce ti uvek dati odgovor.

Ja ti samo savetujem, iz iskustva, da ne zuris nigde sa kupovinom. Slusaj, citaj, pitaj itd. Veruj, da sam i ja i neke dr. kolege sa foruma kupovali uredjaje bez slusanja. Ali smo zato citali, pitali itd. Neki su se malo nekada i posvadjali, ali to je bilo kratko. 

Sve najbolje i javljaj sta si uradio.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...