Jump to content


Problemi sa strujom


Djoleks

Recommended Posts

Pojacalo skroz iskljuceno,znaci zakaceni samo zvucnici-      ubadam interconnect kabl iz dac-a u pojacalo.Dac je ugasen znaci jeste u struji uticnica i vezan za racunar ali ugasen na preklopniku.

 

Struja bije na poklopcu pojacala cim ubodem rca,izvadim nema nista.

 

Nadam se zek da sam bio jasniji i hvala ti.

Link to comment
Share on other sites

Probao sada sa raskacenim dakom od kompa,javlja se ali vrlo vrlo malo gotovo neprimetno,problem je taj sto ceo sistem stoji u cosku dnevnog boravka i tu je plus tv,kompjuter,internet ruter i mali milion kablova,imam utisak da se javlja neka prljava struja,ima i cevke bakarne od grejanja koje idu donjim delom pa mi se desavalo i na njima da osetim to peckanje kad pomeram neke kablove iza police,sto mi je jos cudnije.Inace sistem je topping d30,yamaha ax1070,pioneer hpm 60.

Link to comment
Share on other sites

Da li ti je TV ili računar na neki način povezan sa pojačalom? Probaj da sve raskačiš, pa polako da uključiješ jedan po jednan uređaj.

1 sat ranije, Djoleks said:

pojacalo pozadi ima ono srafce malo ali tu nista nisam vezivao nikada.

To šrafče je za vezivanje mase gramofona.

Peckanje na cevima od grejanja je uglavnom od statičkog naelektrisanja koje može da se javi od recimo tepiha (naročito sintetičkih) pa se preko ruku prazni na cevke. (jedino ako nije neki majstor vršio uzemljenje preko tih cevi???).

Link to comment
Share on other sites

Tv i racunar nisu povezani sa pojacalom,jedina veza pojacala je dac i struja.U svakom slucaju hvala svima na odgovorima.Inace to peckanje sam dozivljavao svojevremeno igrajuce one stare aparate na zeton 90 i neke to je to samo nemogu da utvrdim zbog cega se to desava.

Link to comment
Share on other sites

Probaj da dovučeš produžni kabal  sa uzemljenjem od neke šuko utičnice pa vidi da li se opet dešava. Pipni glinericom bilo koji  uključen metalni neuzemljen uređaj i videćeš da svetli prigušeno zbog indukcije, kad se uzemlji to nestaje. Peckanje od statičkog elektriciteta će ostati jer to se ne može izbeći kad je suv vazduh a imaš neki sintetički tepih ili sično, on se generiše trenjem. Takva peckanja su moguća i kad je negde na instalaciji zamenjen slučajno nulti vod i uzemljenje.

Link to comment
Share on other sites

Ako je uređaj predviđen za uzemljenje (ima takav naponski priključak ili šuko kabal) onda ga treba obavezno uzemljiti. Ako nije predviđeno onda u principu ne treba uzemljavati, mada nekad se ukaže potreba za tim. Kod tebe je očigledno bilo dosta indukcije i smetnji pa se to sad smanjilo. Uzemljenje je inače kod kućne i druge tehnike u funkciji zaštite od previsokog napona dodira, a pomaže i u smanjenju smetnji kod audio uređaja. Nekad može proizvesti i probleme, kad se javi ground loop ili ako ne valja uzemljenje u zgradi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...