Jump to content


Da li dodati subwoofer u sistem?


HMrules

Recommended Posts

Posedujem već 5 godina Harman Kardon HK 3490 (120W po kanalu) i JBL ES 90, zadovoljan sam ali razmišljao sam o tome da li dodati aktivni subwoofer u sistem, po mogućnosti JBL ES 250P https://www.jbl.com/ES250PBK.html , inače ne znam da li je uopšte moguće nabaviti ovaj model u Srbiji, pre nekoliko godina sam viđao po oglasima, uglavnom u poslednje vreme sam stekao neki utisak da bih voleo da imam još malo basa u sistemu, možda i preterujem.

Šta vi mislite o tome?
 

Link to comment
Share on other sites

Volim Harmana generalno i uglavnom nudi solidno za cenu koštanja, ali im zvuk u basu pogotovo, strašno varira od modela do modela. Sub se može fino uklopiti u sistem, ako se ne preteruje. Najbolje isprobati, ako imaš mogućnosti...

Послато са Nokia 7 plus помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Znaš kako, ako bih prelazio na nešto bolje to bi bio isto Harman Kardon ali HK 990, pošto je sigurno oko 1000e polovan to bi za mene u ovom trenutku bila suviše velika investicija a subwoofer bi bila jeftinija varijanta međutim ne znam da li ću naći baš ES 250P.

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče sub-a, a u vezi sa običnim stereo pojačalom i fleksibilnosti pri povezivanju, traži sub koji ima i high level input, tj skidanje signala sa stereo zvučničkih terminala. Takav sub možeš kasnije kombinovati sa bilo kojim pojačalom, ne mora imati poseban izlaz za sub...

Takođe treba biti obazriv, kada proizvođači navedu da se sub spušta do 25 Hz, kao što je to slučaj sa navedenim, to se često odnosi na -10dB, pitanje je koliko će dopuniti te podno stojeće kutije, pogotovo što mu je minimalni rez na 50 Hz a tvoje kutije idu di 36 Hz (opet je nejasno dali je to -3, -5 ili -10 dB), ako se ide na sub, bolje je ići na neki koji se spušta barem do 18 ili 15 Hz na -10 dB, to znači da je sigurno linearan do 30 Hz, pa i nešto niže i minimalna rezna frekvencija treba da mu je barem 40 Hz (doduše, ja nisam video da idu niže od 40 Hz). Postoji mogućnost i varijante subova koji imaju u sebi pass through opciju sa hi pass filterom za zvučnike, ali to po meni previše nepotrebno komplikuje put signala i dodaje još jedan pasivni filter...

Link to comment
Share on other sites

Primecujem da i dalje vecina ne razume prirodu prostiranja basa u sobi. Primera radi, uzecu moje stare 3A Adagio zvucnike, trosistemac, bas od 10 incha, zapremina 55l. Na prvi pogled, spolja deluju korektno, u praksi nista ne valjaju, lose zvuce, sto ovde nije bitno. Bas je secen skretnicom na 500Hz, gornji deo ne uzimamo u obzir.

Plava linija predstavlja near field, cist odziv bas drajvera, sa nekih 25mm, koji iskljucuje sobne rezonance. Odziv i ne izgleda tako lose, relativno je linearan, na 40Hz vec pada oko 10dB. Ima ga cak i na 20Hz, oslabljen preko 20dB.

Crvena linija predstavlja odziv iste kutije ali mereno sa 1m u realnoj sobi. Vidimo da odziv nema blage veze sa prethodnim,  zahvaljujuci akustici prostorije, sto zavisi od milion cinioca, najvise od oblika i dimenzije sobe. Vecina misli da odziv u sobi lici na realni odziv basa kao na near field merenju, nazalost, nije tako. 

Ovde je merena samo jedna kutija, medjutim i kod merenja dve kutije u simetricnoj sobi, sto se preferira zbog srednjih i visokih, dobija se identican odziv leve i desne kutije. Znaci ovi veliki pikovi postaju jos izrazeniji, i to je ono sto najvise smeta. Kod basa imamo donekle malu prednost ako soba nije simetricna, medjutim to je opet lose za gornji spektar.

Ovako slicno izgleda odziv bilo kojih kutija u sobi, kostale one 100 evrica ili 100K, nije bitno. Manje kutije imace slabiji odziv niskih i obrnuto. E sad, zasto se dodaju subvuferi? Pa upravo zato da bi se popunile rupe, konkretno 30-60Hz, 60-84Hz itd. Sa jednim subom to nije moguce, zato se ide na 2 ili vise komada. 

Odziv suba najvise zavisi od pozicije u prostoriji i treba ga staviti na mesto gde ce popuniti "rupe" i izravnati odziv u basu. Na sluh, to nije moguce i zato se preporucuju merenja mikrofonom. 

Merenja radjena bez soothing-a.

SnprPVJ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...