Jump to content


KONCERTI [najave, desavanja ...]


Pirate

Recommended Posts

Realnost je ono čega drugi čin traje već deset godina, a zabranjeno je na forumu. Festival je tonuo i sad diše na surlcu. Novi Sad nije imao stabilnu kritičnu masu da se odupre institucionalnom armiranju primitivizmom. Ono što pokriva i pauzu između činova - lopovi, trajno su i opšte dobro.

Publike apsolutno ima, ali organizacija je u rukama podanika i žurkaroša, a džez izgleda izmiče podaničkom i žurkaroškom poimanju muzike.

Link to comment
Share on other sites

Bojim se da su davnoprošla vremena kada se tražilo mesto više. Neće se ni mala scena popuniti.

Em je kritične mase sve manje, uprkos povećanju broja stanovnika, em je publika razmažena. Pola ekipe iz NS koja dolazi na festival godinama nikada kartu nije kupila, a ako je ne dobije na festival, ni neki drugi koncert, neće ni doći. Cena karata za NS džez festival je uvek bila pristupačna, a za ovogodišnji je stvarno simbolična. Na stranu to što je i program bledunjav u odnosu na ono što bismo mi želeli. No, to be bi trebala biti prepreka za one koji džez tek otkrivaju, ako ih ima ;)

Primer je i BG festival koji se poslednjih godina seli u sve manje sale.

Sve je bilo jasno čini mi se još onomad kada je kapacitet drastično smanjen za C.Corea Electric bend u BG pre par godina jer se prodao mizeran broj karata.

 

Link to comment
Share on other sites

Gde nema peracine para tu nema ni interesa i to je osudjeno na propast ... i to je sustina svega u ovom mafijaskom gradu, a i drzavi. 

U medjuvremenu cemo gledati "festivale zastava, pletenja, vezenja,majmunisanja" i slicne qrčeve-palčeve. Gdegod se neka para namakne, a ti neki festival besmisla posadi... proci ce i ova godina "kulture" pa kad se broj besmislica smanji mozda preostane nesto za stare i vredne manifestacije ... mada nisam optimista, realno nestaje i ljudi kojima ovako nesto i znaci. 

Ostaje secanje na imena iz vrha jazz scene koja su prosla kroz nas festival, proslost nam niko ne moze ukrasti kad vec to uspesno radi sa sadasnjosti i buducnosti. Kako je to Vita umeo da kaze posle dobrog nastupa , moci cemo da kazemo "Da, bio sam tamo". Ako me bas ne bude mrzelo napisacu u jednom postu kakvih sam sve imena slusao u NS.

Link to comment
Share on other sites

Jucerasnji koncert Dhafer Jussef je bio odlican. Prava world ekipa, saksofonisti Italija i Srbija perkusionista iz Brazila, Dhafer iz Tunisa ..jezik muzike je univerzalan, odlicni su bili svi da ne izdvajam nekog. U momentima Garbarek je bio u sali 🙂 Zvuk je bio fantastican, a za tonca Italijana čista petica, bez ikakvog razmisljanja bio je sinos punopravni član benda. Audiofilska poslastica. Publika i ucesce takodje na nivou dogadjaja.

Koncert je bio dokaz da publike ima, naravno kad su organizacija i marketing odlicni ( od fb promocija do mailing liste koja im odlicno funkcionise i u vise navrata salju obavestenja od dogadjanjima), sve se moze kad se hoce i ima entuzijazma, velika sala je bila puna ... 

BRAVO za Muzicku omladinu Novog Sada !!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

24. Novosadski džez festival održaće se od 16. do 19. novembra 2022. godine na Maloj sceni „Pera Dobrinovićˮ Srpskog narodnog pozorišta. Nakon svake koncertne večeri sledi jam session za koji će biti zadužen House band. Karte za sve koncerte mogu se nabaviti putem GIGS TIX sajta ili na prodajnim mestima.

 

GLAVNI PROGRAM:

 

16. novembar

 

20.00 Big Band RTS-a i Stjepko Gut (Srbija/Italija) 

 

21.00 Nikolov-Ivanović Undectet ft. Magic Malik 

 

(Francuska/Srbija/Obala slonovače)

(Srđan Ivanović, Marko Đorđević, Milan Roksandić, Kosta Vukašinović, Miloš Budimirov, Noe Klerk, Luka Ignjatović, Kristijan Mlačak, Đorđe Kujundžić, Milan Nikolić i Magic Malik)

 

17. novembar

 

20.00 Nils Petter Molvaer Group (Norveška)

 

(Nils Petter Molvær, Jo Berger Myhre, Erland Dahlen)

 

21.00 Jovan Maljoković i kamerni orkestar Roberta Lakatoša (Srbija)

 

(Jovan Maljoković, Max Kochetov, Marko Đorđević, Nemanja Banović, Ivan Ilić, Goran Potić, Slaviša Pavlović Stanley, Miodrag Đino Maljoković) 

Kamerni orkestar (16 gudača, 2 flaute, 2 klarineta, 2 horne)

Koncertmajstor: Robert Lakatos

 

18. novembar

 

20. 00 Jozef Fečo Quartet (Češka Republika) 

(Drahoslav Bango, Josef Fečo, Milan Novák, Martin Fečo)

 

21.00 Aleksandar Uzelac Trio (Srbija/Kanada/Meksiko)

(Claude Lavergne, Aleksandar Uzelac, 

Carlos Maldonado Cisneros)

 

22.00 Vladimir Samardžić Trio (Srbija/Austrija)

(Vladimir Samardžić, Vladimir Kostandinović, Nenad Gajin)

 

19. novembar

 

20.00 JazzXchange (Srbija/Litvanija/Luksemburg)

 

(Bojan Zulfikarpašić, Jérôme Klein, Boris Schmidt, Kęstutis Vaiginis, Lav Kovač, Marko Čurčić, Veronika ChiChi) 

 

21.00 Chico Freeman's Trio Exotica (SAD/Švajcarska)

 

(Chico Freeman, Heiri Känzig, Reto Weber)

 

UVODNI PROGRAM I RADIONICE:

 

14. novembar

21.00 SNP otvaranje izložbe fotografa Alekandra Plačkova i koktel sa bendom Ivana Švagera

 

15. novembar

 

Wiener Städtische radionice za decu klub "Tribina mladih"

 

10.00 Jovana Dobrijević "Jazz vremeplov za najmlađe"

 

11.00 Jelena Dopuđ "Modelarska jazz radionica"

 

Screenshot_20221109_173501_Facebook.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pancevo, Joe Lovano ocekivano odlican uz fantastican doprinos Marcin Wasilevski trio. Odlicni su bili Poljaci. Preslusao sam u medjuvremenu i album. Ljudi, idite na koncerte nema ni blizu te svirke na albumima u odnosu na ono sto dobijate uzivo. Odlicna atmosfera, publika i prostor ..lepo vece za secanje. Saljem dve sličke da se podsetim nekad kad budem listao temu unazad.

20221106_222212.jpg

20221106_232625.jpg

Link to comment
Share on other sites

Beograd. Dva podjednako dobra koncerta za jedno vece. Prava jazz poslastica. Magicni Avishai Cohen, odlicna svirka i malo poezije kao iznenadjenja. Ceo koncert sam imao osecaj da sam u odlicnom filmu, a ne na koncertu. Muzika koja vas vodi daleko iz sale. Jako mi je prijao koncepcijski pristup koji je napravio, bez sirenja repertoara prakticno smo preslusali album, ali uzivo i verovatno mnogo bolje nego sa albuma pustenog kod kuce. Mnogo mi se vise svideo od prosle prilike na  novosadskom jazz festivalu.

Lars Danielson ..stari majstor sa kojim se ne srecem prvi put uzivo. Odlicna ekipa muzicara, narocito mi se svideo mladi pijanista, gitarista ali i sve ostalo...zrela i odlicna svirka. Mislim da je svaki isemovac dobio ono sto je zeleo od ovog koncerta plus bonus. ...bonus je i mogucnosta da kupite plocu i dobijete potpis na njoj i upoznate se sa muzicarima. Koju nasa mesovita bgd,ns,so ekipa nije propustila.

Odlican je bio verovatno i prvi koncert , ali smo ga ipak preskocili jer je procena bila da cemo se "umoriti" od dva koncerta pre Daielssona. Nije sprecilo nasu ekipu da svi kupimo njihov vinil i album je odlican. Stampan u samo 300 primeraka.

Sve u svemu, ako se vec svelo samo na jedno vece na BJF mislim da smo pravo odabrali. Voleo bih procitati neciji osvrt na neko drugo da znam i sta sam propustio.

 

20221028_214137.jpg

20221028_232638.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tog petka je prvi koncert bio Hi5 - mladi austrijanci. Meni je to leglo i bolje od Avishaija, ali potpuno subjektivno jer više volim gitare od truba. Ali si bio u pravu da 3 koncerta za veče može da bude previše, Danielsona sam slušao pola sata i morao sam da odem, a šteta, svidela mi se muzika.

Prvo veče su bili domaći muzičari. Koncert koji je otvorio festival je bio Schime i Muzikon. Zanimljiva kombinacija gudačkog orkestra sa džezerima. Retko kad sam kod nas čuo takve kombinacije da su dobro aranžirane, uglavnom gudači prate glavnu temu i drže pratnju u pozadini, dok su ovde bili ravnopravni učesnici. Drugi koncert je bila Milena Jančurić sa svojim bendom. Milena inače svira flautu, završila Berkli... Slušao sam je jednom ranije sa Anom Ćurčin, i to je bila zanimljiva kombinacija ali je tu ipak bila samo gost. Dosta više volim zvuk flaute od trube, taj koncert mi je baš prijao. Sledeći koncert je bio Aleksandar Jovanović Shljuka. Posle 2 puna koncerta već malo prazne baterije, ali nisam se pokajao što sam ostao, solo klavir, sa povremenim provlačenjem tema iz narodne muzike, ali sve u džezi maniru. 

Bio sam i zadnje veče, u Domu Sindikata. Omar Sosa trio i Big Bend RTS-a. Zabavno, veseli kubanski ritmovi, a sve ozbiljni muzičari i nije ništa tralala. Šou je malo ukrao dirigent Big Benda koji je dosta angažovano dirigovao, malo i igrao, komunicirao sa publikom. Ne znam koliko su uopšte kubanci i naši imali vremena da zajedno probaju, ali svaka čast, delovalo je kao da stalno sviraju tako. Koncert je nastavila mlada saksofonistkinja Nubya Garcia. Ako neko do sad nije ispratio ni saksofon ne ljubim nešto preterano :), ali je ovo malo modernija verzija, puno energije i svidelo mi se. Što se mene tiče više sam gledao bubnjara koji je dosta inspirativno svirao, za mene je bio veći doživljaj na tom koncertu. 

Za mene dosta uspešan Jazz fest.

Link to comment
Share on other sites

A sad nešto sasvim drugačije. Padne mi na pamet jutros da pogledam šta ima u Domu Omladine. I vidim da je večeras Anneke van Giersbergen. Video sam to i ranije, međutim kad sam poslušao prve predloge na youtube i spotify, vuklo mi je previše na pop i nije me nešto privuklo. Međutim danas se stim da potražim neki lajv od ove godine i skroz promenim mišljenje. Sad je nastupala samo sa gitarom, a vokal fenomenalan, nešto poput Joan Baez ili Loreena McKennitt.  I još samo pola numera budu njene pesme a ostalo prošara Kejt Buš, Koena, Mejdene, Flojde... Tu prelomim i odem na koncert. Oduševio sam se! Anneke ne samo što odlično peva, već ima i prvoklasnu komunikaciju sa publikom, čak je bilo par puta i konverzacije, da neko nešto dobaci a ona da odgovori. Dobar zabavljač, stalno se smeje a i publika sa njom. Dok sam se vraćao kući sve vreme sam vrteo u sluškama njena razna izvođenja Wasted Years od Mejdena. Često u toj pesmi zabrlja intro, ali se samo nasmeje i svima to bude simpatično, a posle kad krene da cepa kaubojske akorde i da peva to naravno radi savršeno.

 

Inače i njene pesme su mi se svidele. Ovo večeras je bio jedan od onih koncerata na koje odeš bez većih očekivanja a izvođač te oduva. Kod mene to obično bude kao ovo sad, kad neko ima tako dobar odnos sa publikom, a da ne deluje isforsirano već kao da ste drugari, a još kad je propraćeno velikim muzičkim talentom jednostavno izađeš ozaren sa takvog koncerta. Znam da ću ići ponovo ako bude dolazila!

Pre nje je nastupio Danilo Nikodinovski - gitarista koji inače svira sa Nikolom Vranjkovićem. Samo da prokomentarišem zvuk gitare. Dača je izašao isto sa akustičnom gitarom, ako sam dobro video iz publike to je Yamaha, mogla bi biti neka iz APX serije. Solidna gitara, Dača je obilato koristio reverb i još par efekata što je još poboljšalo stvar. Ali kad je Anneke okinula prvi akord na svom Tayloru - to je bila sasvim druga priča. Pun zvuk, duboki tonovi, sve rezonuje i peva.

Da dodam još nešto. Anneke je imala posebnu priču za holandskog muzičara/kompozitora Arjena Lucassena, sa kojim je sarađivala. Moram da priznam da za njega nisam čuo, pomiri se čovek sa tim da ne može sve da isprati. Elem, priča kako on ne voli da izlazi iz kuće, a pogotovo ne voli da ide na turneje, jedva ga je nagovorila da ode jednom sa njom kad su završili taj njihov zajednički projekat. I kaže evo sad će ipak da napravi par koncerata, ukupno 3 komada i to samo u jednom mestu u Holandiji, i to je sve već rasprodato iako je u septembru sledeće godine. I ladno se javi 5-6 ljudi iz publike da imaju karte za taj koncert! Ja sam bio fasciniran, svaka čast tim ljudima. To su mi novi idoli.

Link to comment
Share on other sites

Kao narocit vid idiotizma u cilju ubijanja festivalske atmosfere na Ns jazz festivalu vidim uvodjenje pojedinacnih karti u toku veceri. Jel neki biser smislio da namakne neke pare od vise karti ili da smanji broj ljudi pa da manja sala bude dovoljna pojma nemam ... Karta za vece pa biraj ma sta ces i da li ces da izadjes na kafu ili pivce kad te dva ili tri koncerta smore, muvanje prica jam sešn posle... je tako normalna stvar na festivalima. Od NS festivala i 2 sata ove godine i dosta mslm znam ja i da se za dz moze uci al' nije to poenta...  takodje i nemogucnost kupovine svih vrsta karata na istom mestu ili online ..gomila nekih gluposti ... 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Predpostavljam da je u fudbalu pala jos jedna u dugom nizu "moralnih" pobeda, od 1389. pa na ovamo, preskocih je...Nismo medjutim lose prosli ni mi koji smo sinoc bil i na koncertu gitarske legende. 

Koncert podeljen u dva dela, posto nekima od nas muzika dodje kao neka vrsta vodjenja ljubavi. Prvi deo do pauze lagan i nezan kao predigra, u drugom delu budjenje "zveri" i za kraj na bis Mediteranian sundance. Lep celovecernji provod.

Imam nekako sad kompletnu koncertnu sliku o Al di Meoli, video sam ga sa svojim aktuelnim fusion elektricnim sastavom, u Return to Forever uz Chick Corea, Stanley Clarke i Lenny White jazz rock superbendom kao pogled na istoriju jazz rock-a i sad ovom laganom akusticnom izdanju. Svaki put odlican, zasluzen status gitarske virtuozne legende. 

Suvisno pisati da li sam odoleo da kupim potpisani vinil...pogled na scenografiju mi kaze da ih ima sad 9, fali samo par  😊

20221124_201714.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Najdraza tema na forumu, pa da na njoj pozelim svima dobro zdravlje i sve najbolje u 2023. , svim ljubiteljima Live zvuka puno koncerata u sledecoj godini !!!

Zanimljiv termin za kraj moje komcertne sezone: 31.12. Matine koncert u podne, najbolja dnevna žurka u gradu u Snp. Rock Opera tema Queen. Hor i orkestar opere, Jazz Big Bend i četri sjajna pevaca iz sve snage 20 numera za hadcore Queen fanove ...bilo nam je Xtra ❤💥👍

P.S.Na trombonu dedamrazica licno :xmas

 

20221231_121014.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Graz meets Belgrade

 

Big Bend RTS, Stjepko Gut, Luis Bonila, Renato Kiko i Zigi Fajgl

 

Graz meets Belgrade deo je jedinstvenog džez putovanja na koje će vas povesti Big Benda RTS. Ansambl će scenu podeliti sa vodećim muzičarima današnjice, spajajući dva grada – Grac i Beograd. Gosti koncerta biće Luis Bonila, trombon, Renato Kiko, klavir, kao i Zigi Fajgl, dirigent, sadašnji dekan Džez odseka akademije u Gracu. Na koncertu će nastupiti i Stjepko Gut, dirigent i trubač, a ovoga puta predstaviće se i u novoj funkciji šefa dirigenta Big Benda RTS.

 

Koncert će biti održan u Kolarčevoj zadužbini, 28. februara, u 20 časova. Karte u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

 

Ovim koncertom Big Bend RTS obeležava višedecenijsku vezu dva grada džeza: Graca, na čijem je “University of Music and Performing Arts” (Jazz Institute) studirao veliki broj domaćih mladih muzičara, od kojih su mnogi, danas, članovi našeg ansambla, i Beograda, kao jednog o najznačajnijih centara džeza u Evropi. Biće to prilika da se nekadašnji studenti susretnu i sa Stjepkom Gutom, koji je bio profesor u Gracu i predvodio studentski Big Bend.

 

Zigi Fajgl (Sigi Feigl), koji će takođe dirigovati na koncertu, već se predstavio publici u Srbiji, na Novosadskom Jazz Festivalu (2018), kada su zajednički nastupala tri ansambla: Big Bend RTS, Big Band RTV SLO, i Jazz Orkestar HRT.

FB_IMG_1677040764891.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...