Jump to content


Pozadinska buka na snimcima


Willi Studer

Recommended Posts

Mnoga izdanja klasične muzike i drugih žanrova su živi snimci. Savršenost izvođenja i zvuka su često takvi da ne znamo da slušamo živi a ne studijski snimak dok ne pročitamo takvu informaciju ili - dok se ne začuje neki neželjeni šum, buka ili kašljanje u pozadini. Takvi tehnički problemi i nedostatak apsolutne tišine postaju nevažni pred jedinstvenom ili izuzetnom prilikom u kojoj je nastao snimak ili pred perfekcijom izvođenja i oni svesno bivaju objavljeni takvi kakvi su. Naravno, dešava se i da ti sitni detalji prođu neopaženo kroz ceo studijski proces i da se otkriju tek kada je izdanje već u prodaji. Do sada sam ih notirao desetine. Neke sam otkrio tek sa slušalicama a za neke nisam mogao da verujem da su uopšte objavljeni.

Jedan od takvih (ovih drugih) je snimak Hajdnovih "Sedam poslednjih reči" u izvođenju slavnog kvarteta Borodin. Snimak je načinjen u velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma 7. decembra 1984. Izgleda da je zima već bila stegla i da je vladao neki grip. Količina kašljanja i kijanja u publici tokom celog albuma je neverovatna. Evo petog stava gde je to naročito čujno jer je lagani tempo:

Za brzo premotavanje, šlajm na:
0:38
0:50-1:00
2:35
3:15
3:40
3:50 (bronhitis)
5:30
8:06 (bolesnik iz prvog reda)
9:40-9:50 (akutno)

Da li ste i vi nekad zapazili ovakve incidente na snimcima? Postavite svoje primere u ovoj temi.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

EST - Live in Hamburg, stvar Definition of the dog, negde oko 12:32 kada je muzika tiha, tip se zakasljao u publici a malo kasnije kaslje jos jedan ali taj drugi sedi udaljenije od bine. Ja sam ovo kasljanje koristio ranije da odredim analiticnost sistema (da li se kasalj jasno cuje ili ne) kao i sposobnost sistema da docara prostornost dvorane u kojoj je snimak nastao jer je taj drugi kasalj udaljeniji (i slabije se cuje).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...