Jump to content


Slušanje muzike sa neta u super settingu


GuybT

Recommended Posts

Pozdrav svima, moj prvi post kao početnika i ujedno tema.

 

Čitao dosta, ali i dalje mi je nejasno, pa da pitam iskusnije.

 

Pre pola godine sastavio sistem denon avr-x2500h i kef q750, povezano qed reference xt40i, soba super za slušanje muzike (4x7m), dole i slika kako to izgleda.

 

Posle pola godine shvatio da mi ovaj denon verovatno uopšte ne treba i da verovatno ne može da pogoni ove zvučnike na način na koji mogu da sviraju.

 

Zatim shvatio da mi denon verovatno ne treba jer slušam muziku samo sa telefona, pa sam razmišljao kako da unapredim sistem.

 

Prvo, očigledno treba dodati sub. Šta bi bila preporuka do 200e?

 

Drugo, taj streaming mi nikako nije jasan. Pretplaćen sam na Deezer HIFI i denon ima integrisani deezer ili šta li. Međutim, kada se povežem telefonom sa risiverom putem wifi, preko HEOS aplikacije on pušta samo 320kbps (slika dole), dok kad prebacujem Bluetooth-om preko telefona ide HIFI (opet slika dole). I definitivno je (drastično) bolji zvuk preko Bluetooth-a, al to nije rešenje jer mi telefon zvrnda svaki čas, plus Bluetooth verovatno dosta kompresuje podatke pri prenosu. Šta radim pogrešno?

 

S obzirom da puštam muziku sa telefona, što mi super odgovara i neću da menjam, i neću kačiti TV, kućni bioskop, cd itd. na risiver koji je najbolji način da uredim sistem?

 

Pod pretpostavkom da ovaj denon ne postoji, šta biste savetovali? Da li treba uzeti neki streamer i zakačiti na pojačalo?

 

Ili je dovoljno da se nakači neki dobar i povoljan DAC na denon (tipa modi 3)? Da li bih onda trebao da povežem DAC i telefon putem USB kabla?

 

Recimo da je budžet 2.000e za strimer i pojačalo.

 

Ja sam razmišljao o Cambridge audio CXN V2 kao strimeru i reximo hegel h90 kao pojačalu.

 

Biću zahvalan na svakoj preporuci. Možda su bolje i neke druge opcije. Jednostavno, kao laiku, svaki savet mi znači.

 

PS. Mogu i preporuke koje probijaju budžet (a koji budžet se ne probije), posebno što trenutno ljuštim pola litre džin tonika (naravno, slika dole). :)81d049129b51b0f7f59b35bf250ade3a.jpg150f788d53e2c15abc72df9dbe27c79a.jpg3e3234c2c5ed51d1d93d740f66016a29.jpg26b8248240b5b21cc77eb25ba7d0070a.jpg

 

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav i dobrodošao na vorum.:D

Lep ambijent za slušanje muzike.

Svidja mi se i koncepcija strimera kao glavnog i jedinog izvora. To dosta uprošćava problematiku.

Ja imam nekoliko strimera a poslednji koji sam nabavio je Arylic S10

 

Radi kao preamp pa ti uz njega treba samo neki snagaš.

Tu ti predlažem D class IcePower. ( Ja koristim DIY varijantu) Mada je izbor veliki.

I još jedan savet samo. Ako te zvrckanje mobilnog disturbira, nabavi neki jeftini mobilni koji će biti samo user interface za strimer.

Doduše, Arylic S10 nema tih problema. Izabereš album, plejlistu ili izvodjača i pustiš. Telefon možeš da otkaćiš i da koristiš samo daljinski.(ja koristim Tidal)

Ne tvrdim da je Arylic ultimativni hajend ali njegove karakteristike, cena i lakoća upotrebe svakako opravdavaju nabavku. Čisto radi probe, pa posle možda preći na neki kvalitetniji strimer.

Link to comment
Share on other sites

 Prvo, sub od 200 EUR na ove zvucnike ne ide. Samo ces upropastiti zvuk.

 Drugo, ako ti se svidja kako zvuci Hegel, bolje uzmi  najbolji koji mozes da platis i koristi njegov streaming. :) Ako ti super odgovara da pustas preko telefona, pustaj, imas WiFi, uvezi telefon i Hegel u istu mrezu i pustaj.

  To su bar moja 0.02EUR. Tvoje usi, slusaj sto vise nego sto pazaris u svakom slucaju.

Link to comment
Share on other sites

Pre svega, hvala na odgovorima.

 

Upravo je to ono što me buni. Da li je potreban strimer i pojačalo ili je dovoljno pojačalo koje u sebi ima DAC i strimer?

 

Koliko razumem, taj strimer radi istu stvar koju radi i telefon, nakači se na net, svuče fajl i šalje ga pojačalu. Samo što kontam da ima bolje komponente i DAC pa signal koji ide pojačalu je bolji i kvalitetniji.

 

To bi trebalo da je isti slučaj koji imam i sada: moj fon pošalje signal denonu, dac unutar njega to konvertuje i onda ide signal ka zvučnicima. Drugim rečima, sve već imam i ništa ne dobijam sa strimerom i pojačalom?

 

Zato sam i pitao da li je možda najbolje rešenje uzeti modi 3 i povezati fon na njega?

 

 

E sad, jasno mi je da denon nema snage/struje za ove zvučnike, tako da mu treba naći zamenu. Kada sam rekao hegel, to je bilo zasnovano samo na čitanju foruma i drugih online izvora. Kontam da ima još dosta dobrih preporuka, tako da ne ustručavajte se...

 

Što se tiče sub-a, kad sam rekao 200e, mislio sam na nešto polovno, što je bilo dosta skuplje kad je bilo novo, a i dalje je kvalitetno: kef, svs, dynaudio... 10'', aktivni vufer... tako nešto.

 

Na kraju, [mention=9793]duka[/mention] podloške su neka vrsta laminata. Bio u Galeriji podova, rekao za koje namere mi treba, oni predložili to, mislim da ga zovu vinil (hehe, rekoh im prodato). U suštini, stavio samo da ne oštećujem parket.

 

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 O mocni pirate, moj ti je neki savet da ne planiras dve izmene odjednom. Prvo zameni pojacalo, pa onda razmisli treba li ti sub. :)

 Takodje, poslusaj sto vise pojacala u tom rangu cena, kao i kompleta pojacalo + streamer. Ovo drugo je obicno skuplje, ali fleksibilnije. U svakom slucaju, tvoje usi treba da budu jedino merilo.

Link to comment
Share on other sites

 

1 sat ranije, GuybT said:

To bi trebalo da je isti slučaj koji imam i sada: moj fon pošalje signal denonu, dac unutar njega to konvertuje i onda ide signal ka zvučnicima. Drugim rečima, sve već imam i ništa ne dobijam sa strimerom i pojačalom? emoji3.png

Pogrešan ti je ovaj zaključak...

Ali pre svega, ček malo, nemoj da zameriš, ali ja tebe ne mogu da po'vatam. Nabacao si ovde probleme, strimovanje direktno ili preko BT, usklađenost zvučnici-pojačalo, sub treba ili ne treba...

...prvo se malo saberi, i reci nam šta ti je izvor zvuka. Gde čuvaš muzičke fajlove?!? Šta zapravo slušaš? Tvoje muzičke fajlove sa telefona/računara, ili fajlove strimovane sa neta u realnom vremenu preko Dezzer-a?

Dezzer? Ne znam konkretno za Dezzer, ali ako ga slušaš preko Denon-a, telefon bi trebalo da je samo daljinski upravljač, koji javlja receiveru šta da stream-uje. Bar tako rade Tidal i Spotify koje ja koristim. I zvuk je mnogo bolji kada stream-er streamuje direktno, nego kada stream-ujem na telefon, pa šaljem preko BT na isto pojačalo (koje sada ne radi kao streamer, već samo kao obično pojačalo+BT). Može biti da ti se čini da je preko BT bolje, ali to uglavnmom znači da u telefonu radi neki evilajzer koji pumpa zvuk, pa se čini boljim.

Link to comment
Share on other sites

+1 da prvo rešiš pojačalo. Ako je moguće da ima već integrisan streamer kao pominjani Hegel tim bolje.

 

Sačekaj sa odlukom o sabu. Sa vrlo dobrim pojačalom bas ume da poprimi potpuno novu dimenziju (kontrolu, udar...). A ako posle toga i dalje budeš želeo sab, lako se vratiš na tu priču.

 

 

Link to comment
Share on other sites


Pogrešan ti je ovaj zaključak...
Ali pre svega, ček malo, nemoj da zameriš, ali ja tebe ne mogu da po'vatam. Nabacao si ovde probleme, strimovanje direktno ili preko BT, usklađenost zvučnici-pojačalo, sub treba ili ne treba...


Hvala na odgovoru, ne zameram uopšte, naprotiv. Pretpostavio sam da negde grešim, pa vam pitanja mogu delovati zbunjujuće, ali zato se sekcija i zove "početnička pitanja".

Ideja je - strimovanje direktno i najbolji sistem za to.


...i reci nam šta ti je izvor zvuka. Gde čuvaš muzičke fajlove?!? Šta zapravo slušaš? Tvoje muzičke fajlove sa telefona/računara, ili fajlove strimovane sa neta u realnom vremenu preko Dezzer-a?



Nemam svoje fajlove na kompu/cd-u i sl. već sve strimujem u realnom vremenu direktno sa neta.


Ne znam konkretno za Dezzer, ali ako ga slušaš preko Denon-a, telefon bi trebalo da je samo daljinski upravljač, koji javlja receiveru šta da stream-uje. Bar tako rade Tidal i Spotify koje ja koristim. I zvuk je mnogo bolji kada stream-er streamuje direktno, nego kada stream-ujem na telefon, pa šaljem preko BT na isto pojačalo (koje sada ne radi kao streamer, već samo kao obično pojačalo+BT).


Tako sam i ja shvatio.

Ali kod mene to nije slučaj ili se možda tripujem da nije (što kažeš ovo da telefon preko BT-a budži zvuk pa mi tako izgleda).

Dakle, kada sam uzeo denon instrukcije kažu da instaliram dve aplikacije: denon avr remote (koja zamenjuje daljinski) i heos (koja upravlja izvorima), a zatim da mi fon i denon budu na istoj wifi mreži.

Instaliram to i sve što radim sa denonom, radim preko mobilnog. Dakle, ne koristim fizički daljinac što je došao sa njim.

Kad kliknem na deezer preko heosa, denon na svom displeju ispiše deezer, što mi daje zaključak da je denon povezan direktno na deezer servis i da on vuče fajlove i radi kaov9 strimer, a da ja samo biram muziku preko telefona.

Međutim, iako sam u podešavanjima stavio da bude HIFI zvuk na svim uređajima (slika dole), na heosu ispisuje 320kbps (slika gore u prvom postu) i zvuk je i meni, kao početniku očigledno različit u odnosu kada upalim deezer na telefonu i šaljem putem BT-a.9412f959662440cfd527e2336e167ccd.jpg
Link to comment
Share on other sites

+1 da prvo rešiš pojačalo. Ako je moguće da ima već integrisan streamer kao pominjani Hegel tim bolje.
 
Sačekaj sa odlukom o sabu. Sa vrlo dobrim pojačalom bas ume da poprimi potpuno novu dimenziju (kontrolu, udar...). A ako posle toga i dalje budeš želeo sab, lako se vratiš na tu priču.
 
 
Hvala na odgovoru, tako će i biti. Idemo strpljivo.

Šta bi bila preporuka za pojačalo?

Vrlo je moguće da će ovi hegeli biti baš baš skupi i van moje kupovne moći.
Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, GuybT said:

Dakle, kada sam uzeo denon instrukcije kažu da instaliram dve aplikacije: denon avr remote (koja zamenjuje daljinski) i heos (koja upravlja izvorima), a zatim da mi fon i denon budu na istoj wifi mreži.

Instaliram to i sve što radim sa denonom, radim preko mobilnog. Dakle, ne koristim fizički daljinac što je došao sa njim.

Kad kliknem na deezer preko heosa, denon na svom displeju ispiše deezer, što mi daje zaključak da je denon povezan direktno na deezer servis i da on vuče fajlove i radi kaov9 strimer, a da ja samo biram muziku preko telefona.

Međutim, iako sam u podešavanjima stavio da bude HIFI zvuk na svim uređajima (slika dole), na heosu ispisuje 320kbps (slika gore u prvom postu) i zvuk je i meni, kao početniku očigledno različit u odnosu kada upalim deezer na telefonu i šaljem putem BT-a.

9412f959662440cfd527e2336e167ccd.jpg

I dobro, ako tako pustiš muziku na Denon, a zatim ugasiš telefon, da li Denon i dalje svira?
Trebalo bi da svira, jer vuče muziku direktno da Dezzer servera. Tako proveravaš da li svira Denon, ili telefon.
Možda (najgora opcija), telefon streamuje, pa preko DLNA šalje Denonu. Mada, ne verujem da je tako.

Ako Denon svira direktno, zbog čega svira 320kbps, a ne HiFi, nemam pojma sada. Možda treba nešto da se setuje i na Denonu,ili u Heos-u, ili na samom Dezzer nalogu.

Ako ti je zvuk očigledno različit između varijante Dezzer->Denon, i Dezzer->Telefon->BT->Denon, pokušaj da na telefonu isključiš sve obrade zvuka (što doduše, ponekad nije ni moguće na nekim telefonima). Takođe, pogledaj da li Denon ima neko setovanje tonske obrade u zavisnosti od odabranog ulaza (ima to na novijim uređajima).

Što se zvuka tiče, probaj da koristiš Tidal. Ubedljivo je najbolji stream servis što se kvaliteta zvuka tiče. Daju free probni nalog na mesec dana. Čitaj malo i ovu temu.

...

Čime da zameniš trenutnu tehniku je malo kompleksnije pitanje. Zvučnici koje imaš zavređuju mnogo mnogo bolje uređaje.

Ali ok, rešili smo enigmu, streaming ti je glavni izvor. :P
Sada treba videti šta je najbolje za stream, a da ti se uklapa u budžet.
Ne žuri.

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, GuybT said:

 

Recimo da je budžet 2.000e za strimer i pojačalo.

 

Ozbiljan budzet za kvalitetno all in one resenje. Moj predlog Linn Majik dsm3 streamer/dac i pojacalo(90w) sa integrisanim tidalom/Spotify i svojim softverom gde sve radi kako treba,probao sam ga na 2 nedelje pravo uzivanje koriscenje sa telefona/tableta.Najnoviji model 2 godine star u ovom slucaju,sto znaci jos 3 godine garancije(koliko znam prenosiva je).Ima i program za optimizaciju sobne akustike Space optimisation i fono sekciju ako nekad pozelis gramofon.

 

Link to comment
Share on other sites

Tnx guys, dali ste mi dodatni materijal za razmišljanje i čitanje. Sad ću proučim sve predloge, pa se javljam. :)

Manje više, svi saveti idu u pravcu - take your time.

Mada, mišljenja sam da strpljenje tu nema puno veze, već je važno iskustvo, a da bi stekao iskustvo moraš da probaš razne konfiguracije, da otkriješ šta tebi leži itd. Dakle, zeznućeš se usput sigurno... a i da se ne zezneš, prerašćeš sistem i želećeš upgrade (ne treba da vam spominjem da su meni denon i kef zvučali 'out of this world' kada sam ih pazario :D ).

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, NShappy said:

I dobro, ako tako pustiš muziku na Denon, a zatim ugasiš telefon, da li Denon i dalje svira?
Trebalo bi da svira, jer vuče muziku direktno da Dezzer servera. Tako proveravaš da li svira Denon, ili telefon.
Možda (najgora opcija), telefon streamuje, pa preko DLNA šalje Denonu. Mada, ne verujem da je tako.

Ako Denon svira direktno, zbog čega svira 320kbps, a ne HiFi, nemam pojma sada. Možda treba nešto da se setuje i na Denonu,ili u Heos-u, ili na samom Dezzer nalogu.

Ako ti je zvuk očigledno različit između varijante Dezzer->Denon, i Dezzer->Telefon->BT->Denon, pokušaj da na telefonu isključiš sve obrade zvuka (što doduše, ponekad nije ni moguće na nekim telefonima). Takođe, pogledaj da li Denon ima neko setovanje tonske obrade u zavisnosti od odabranog ulaza (ima to na novijim uređajima).

Što se zvuka tiče, probaj da koristiš Tidal. Ubedljivo je najbolji stream servis što se kvaliteta zvuka tiče. Daju free probni nalog na mesec dana. Čitaj malo i ovu temu.

Ok, izgleda da je misterija rešena - Deezer HIFI nije kompatibilan sa Denon-om, i ovaj ne može da strimuje više od 320kbps. Haha, kakvi carevi. :order

Svakako sam planirao da se prebacim na Tidal, video sam navedenu temu, taman da uzmem ovih 4 meseca za 4 dolara. Samo da rešim te VPN-ove i ostale prevare, ali to ću u onoj temi da pišem. :)

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, Father said:

Sada ćeš imenjače da slušaš muziku koju si kupio na netu i to u super settingu. :lol:

Da ne prljam temu suviše. Već 5 godina skoro isključivo slušam fajlove. Tako mi najviše odgovara a i dovoljno je dobro. E sad dešava se s vremena na vreme zbog nekih OKP razloga da mi fajlovi iz ruskih izvora nisu dovoljno dobri!  Ondak kupim CD na netu pa ga izripujem sam i tako smirim OKP.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...