Jump to content


Nista bez mokrih carapa!


Dražo

Recommended Posts

Na mestu podloge ispod CD plejera, veceras se malo poigrah sa bambusovom plocom (troslojna, 18 mm), umesto postojece sendvic ploce mdf-pluta-mdf (10+4+10 mm).

Ploce nalezu (naslanjaju se) na zleb od bukve, dok je izmedju ploce i bukovog zleba plutana traka debljine 2mm (celom duzinom zleba). Verujem da bi umesto plute drugi materijali doneli takodje promene, mozda i napretke, ali to saznanje ostavljam za neki drugi put.

Elem, iako je bilo prilicno fizikalije u ovom testu, to me nije sprecilo da pazljivo poslusam 15-tak kompozicija u AB varijanti. I da svaki put jasno cujem razliku izmedju podloga. Pomalo ocekivano, uvek u korist bambusa.

(Sreca, pa ga imam dovoljno, tako da sledi ovih dana rezanje i lakiranje (jednim Rubio Monocoat slojem), za ispod svih desetak uredjaja na obe police...)

Sto se tice konkretnih razlika, one idu apsolutno u korist bambusa. Znatno dublja scena, po dijagonali takodje, nesto visa, sa generalno realnijom 3D prezentacijom prostora sve do iza slusalacke pozicije. Bolja je raslojenost instrumenata po dubini, vise cistine, i realnog praznog prostora (vazduha). Prirodniji tonovi, i bogatiji u svojim slojevima. Bas bubanj tup ali odsecan i energican, cinele seku horizontalno siroko prostor leprsavoscu, vokali jednostavno jos lepsi, prirodniji (doduse slusao sam samo zenske)... Kada Isao Suzuki zagudi u Aqua Marine, prosto iz tog centralnog dela scene (gde se on nalazi) izbija jedna nova energija, veca, mocnija, vilica od nje podrhtava, stomak osecam do ledja, ocima ispred sebe gledam prosto jedan golem totem u liku Isaa sa celom i gudalom... Stereo image fantastican takodje. Nisam muzicki potkovan, niti poznajem dobro hifi terminologiju, ali sam pokusao svojim recima da opisem ono sto sam cuo. Ima toga jos sto cuh, ali prosto ne znam kako bih to imenovao, pa samim tim i opisao. Znam samo da je mnooogo dobro.

Sve u svemu, bambus je definitivno I Z V R S T A N materijal kao podloga.

(Nedavno sam gledao fotke sa poslednjeg UK hi-files show-a, primetio sam da barem polovina izlagaca rabi bas takve police, sa bambusom ispod uredjaja.)

 

a20211122_193509.thumb.jpg.55ada7271ef1b7fca23b4f86583564fc.jpg

a20211122_193655.thumb.jpg.07ccb40126eed51a70e44cb0ee3f888d.jpg

a20211122_210131.thumb.jpg.4f29c2d2b53dd82e4c069c0cf1d4d8ec.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Veceras sam sasvim slucajno primetio jednu stvar, pa se zamislih oko eventualne problematike. Naime, nesto sam cackao iza kutija (dok muzika svira, onako prilicno glasno), i bez neke posebne namere dotakoh zvucnicki kabel u delu gde ide od zvucnickih terminala. Te locirah prilicnu vibraciju u samom kabelu.

Naravno, lako sam ustanovio da dolaze od kutija, i pruzaju se celom duzinom kabela (2,4m), doduse uz slabljenje sa duzinom, ali sam siguran da te vibracije dolaze i do terminala na snagasu, i idu dalje...

E sad, kakva su vasa iskustva po ovom pitanju, misljenja, resenja...?

Pretpostavljam da ta vibracija moze imati uticaja na signal koji ide kroz zvucnicki kabel, kao i na sam rad snagasa.

Prvo sto mi je palo na pamet jeste losa kutija. Medjutim, Margarite Save Velikinca su uradjene odlicno, ima u tom delu (zadnja strana) 3 cm medijapana, kutija je odlicno dampingovana... Msm, prosto i nije moguce umrtviti kutiju, pa da ne salje nikakve vibracije u okolinu.

Onda pomislih na fabricka resenja za ovu situaciju (u delu oko terminala). Medjutim, nesto se ne secam da sam ih vidjao.

Gledam i ovu plastiku na koju su montirani terminali, jadna je, sigurno da bi nesto masivnije i "mrtvije" ublazilo vibraciju koja ide u kabel (ovo je u sustini najlakse probati).  

Razmisljam i dalje o tome, pa reko da razmisljanja podelim i sa kolegama, mozda se izrodi neka pametna... :cheers

 

20211123_215458.thumb.jpg.6212e819a1f2a5449c83efd74992d975.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zato i rekoh da je najlakse onu plastiku eliminisati, imam bambusa, karbona, aluminijuma, GZ pene... Nema sta, kada budem okretao kutije naopako ovih dana (stavljam u postolje bambusovu dasku sa alu 10mm preckama, umesto medijapana sa bagremovim 10mm preckama), tada cu se poigrati i sa plastikom.

A sto se tice terminala, dovoljno je reci da je prvi proizvod koji je Andrej prodao ikada, bio set zvucnickih terminala koji sam ja kupio ;)

Link to comment
Share on other sites

Pa ne, kod gramofona nista ne menjam. Posto je plint gramofona vec od bambusa (dakle, vec na "izvoru" imam pozitivan efekat ove travuljine). Potom taj plint preko VS antirezonantnih nogica stoji na Kalahari podlozi, i podloga na sendvicu mdf-pluta-mdf (sto je zajedno (Kalahari+mdf+pluta+mdf) bas mrtvo, sto i jeste u ovom slucaju cilj).   

Link to comment
Share on other sites

On 11/22/2021 at 10:30 PM, Dražo said:

Sto se tice konkretnih razlika, one idu apsolutno u korist bambusa. Znatno dublja scena, po dijagonali takodje, nesto visa, sa generalno realnijom 3D prezentacijom prostora sve do iza slusalacke pozicije. Bolja je raslojenost instrumenata po dubini, vise cistine, i realnog praznog prostora (vazduha). Prirodniji tonovi, i bogatiji u svojim slojevima. Bas bubanj tup ali odsecan i energican, cinele seku horizontalno siroko prostor leprsavoscu, vokali jednostavno jos lepsi, prirodniji (doduse slusao sam samo zenske)... Kada Isao Suzuki zagudi u Aqua Marine, prosto iz tog centralnog dela scene (gde se on nalazi) izbija jedna nova energija, veca, mocnija, vilica od nje podrhtava, stomak osecam do ledja, ocima ispred sebe gledam prosto jedan golem totem u liku Isaa sa celom i gudalom... Stereo image fantastican takodje.

 

Zavrsih misiju "bambus u hifi polici". Bese danas naporno, i u nekom trenutku bas haoticno, ali se iskobeljah. Rezultat ocekivan, plus i ono neocekivano. Pre neki dan sam probu radio sa jednom daskom u sistemu. Sada sam ubacio 11 bambusovih dasaka. Sve sto iznad napisah bi, plus jos bolji prostor, cistina...

 

akcija.thumb.jpg.8ca81ccd65143e6528bda056f3b13009.jpg

 

Ubacena je bambusova ploca ispod snagasa/preampa (u jednom kucistu), DAC-a, CDP-a, lap-top-a, tjunera, filtera struje, phono preampa, napajanja za phono preamp, linearnog napajanja za lap-top, napajanja za gramofon + tjuner, EVO kockica (napajanje, konverter, master clock).

 

1871919676_akcija1.thumb.jpg.15d250a577fee758a48a22eda4ca85a3.jpg

 

 Ostale su mi izrezane jos dve bambus ploce, koje hocu da probam ispod kutija, umesto postojeceg medijapana (u koji je ubacena bagremova letvica po sirini, na cije krajeve su usrafljeni spajkovi sa redom kuglicnih lezajeva). Prvo bih probao samo bambus umesto medijapana, a onda bih za probu u kombinaciju ubacio i alu profil umesto bagremove letvice. No ovo sve kada budem imao pomoc, valja obarati kutije, dizati, obarati, dizati... Sto moja ledja nazalost ne mogu da izdrze.

 

 1604046997_akcija2.thumb.jpg.ccf52b01ea94dafa08547128b4878e42.jpg

 

Takodje sam iskoristio priliku (opsteg razmestaja i haosa), da se poigram i ublazavanjem vibracija koje idu od kutija u zvucnicke kablove (pisao o tome par postova iznad). U leziste nosaca zvucnickih kablova po podu (napravljeni od oraha) sam ubacio komad GroundZero 1500SA pene. A sa strane zvucnika, deo gde se spajaju polariteti zvucnickog kabla, obmotao sam GroundZero 250AL trakom duzine 15 cm, sirine 5 cm. Moze se reci da je ovo vrlo ucinkovito u smanjenu vibracija koje dolaze od zvucnika, i imaju tendenciju prostiranja do snagasa. Zvucno nisam merio (osluskivao), ali mozda i hocu. Za sada je zadovoljena znatizelja.

 

  1575921436_akcija3.thumb.jpg.643dedbe6c557c0f6a296483230d5492.jpg

 

I za kraj, danasnja akcija je zacinjena zavrsetkom farbanja etno stolica u dvorisnoj kuhinji. Tirkiz za bolje visoke koji izlaze iz Spendora ;)

 

 2133605929_akcija4.jpg.2200a68ec2b6fbcf938ff70f61d7dadb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bambus ploča ima u Kineskim prodavnicama povremeno, samo nisu toliko velike.  Nisam ih merio, nisam poneo metar, ali malo su veće od A4 formata, a ima i nekih manjih. Može kao jeftina varijanta za neke manje uređaje, neki DAC i slično (obavezno Kineski da bude zbog harmonije).

Link to comment
Share on other sites

@Dražo

Prvo, ovo je jedna od retkih tema koje i dalje pratim na forumu i svaka ti cast, najiskrenije... I ja sam u slicnom DIY fazonu, "daske", akrili, bambusi, stapovi kanapi jer je zanimljivo ako nista drugo :D 

Jedna stvar mi samo smeta, ovo je n-ti put da si dobio prostor i cistinu i fantaziju od zvuka. Bukvalno bezbroj puta do sada su "monokristali i daske" donele ogromne pomake u kvalitetu da ja iskreno vise ne mogu da ispratim sta je sta. To nije ni vazno (ko me j... na kraju krajeva) ali hocu samo da drugarski primetim da pomalo nije bas realno... ili je pocetni zvuk bio tezak krs ili ti imas najbolji zvuk na svetu, trece nema :D  A siguran sam da ni jedno ni drugo nije tacno.

Zaista nemam razloga da budem zlonameran, sta vise, samo napred! Jedina stvar na kojoj ti zavidim je vreme koje imas za igranje koje ja imam na kasicicU :D 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...