Jump to content


Nista bez mokrih carapa!


Dražo

Recommended Posts

1 hour ago, Green said:

Jednostavnije je instalirati plugin "system information" u samom Volumiu (bez SSH):

Settings-search plugins-system information-install

Kada je plugin instaliran :

Settings-plugins - installed plugins-system information(active)-settings-probe the system.

 

screencapture-192-168-1-108-plugin-miscellanea-Systeminfo-2021-09-23-19_34_46.jpg

Da li je ovih 38deg na CPU bez hladnjaka?

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Green said:

Jeste 38°C nakon 12min rada , sada nakon 2h i 40min je 46°C.Nemam hladnjak na CPU .Ovo koristim za rPi  :

https://www.aliexpress.com/item/4000001902776.html?spm=a2g0o.detail.1000023.17.3f626ee0bcxgsi

Imaš par stranica u nazad u ovoj temi fotografiju moje "skalamerije".

Da bas dobro i kompaktno. Tih 46 je i vise nego dobro. Cini mi se kao vrlo dobro resenja i za odbvodjenje toplote ali kao HF oklapanje pa i u smislu antivibracionih osobina.

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Green said:

Za rPi4 je ključno da se odradi "eprom update" koji  značajno rešava problem sa povišenom temp.CPU , a onda ne red dolaze hladnjaci i ostalo.Što se tiče vibracija - fali mi samo još doorstoper iz Lidla da pritisne "Allo malinu"  pa da projekat bude kompletan. :listen

Mislim da za tvoj rpi nije potreban lidl ds. To je za uredjaje sa kutijama od tankog lima... Ti nemas kutiju i veoma je to kompaktno. Probaj suprotan pristup - na drvenu plocu tvrdo vesanje, meko drvo. Ili mekano "vesanje" kaucuk (dude za bebe ali od prirodnog kaucuka) na metalnoj debljoj ploci

Link to comment
Share on other sites

Ajd' da se drzimo moje Maline, i mog kucista, problematike... Ne mogu da pohvatam ni ova pisanja zadnjih 24h, sta je konretan savet meni, sta je ciji problem, o kom uredjaju se govori, ko kome govori, ko samo dangubi...

Inace, instalirao sam jutros System Information plugin, pustio high-res (192/24) album sa Qobuza, i evo posle nekih dva ipo sata, temp CPU je 49 stepeni. Sa ovim malim bakarnim RPi4 hladnjacima, doduse sa skinutim gornjim poklopcem sa uredjaja. Posto ce on kod mene raditi i po ceo dan (ili danima), praticu temperaturu u tom rezimu, kao i sa poklopcem. Te na osnovu toga zakljuciti da li cu uopste nesto dodatno raditi po pitanju hladjenja.

@GreenAko moze neka instrukcija eprom update. Napominjem da mnogo manje znam o racunarima od onoga kako se cini - sve sto uradim (ne samo na Pi-u, vec i na drugim kucnim racunarima), uglavnom radim tako da nemam pojma sta radim (ali ne marim mnogo, sta softverski lako pokvarim, to softverski moj prijatelj Darko lako popravi ;) ).

Link to comment
Share on other sites

Ne diraj ništa ako ti temp.ostaje ispod 50°C . Možda već imaš update-ovanu verziju eproma.Provera verzije i update se rade preko SSH. 

Ulazak u SSH-Volumio :

https://volumio.github.io/docs/User_Manual/SSH.html

Ako te baš kopka update eproma evo linka :

https://jamesachambers.com/raspberry-pi-4-bootloader-firmware-updating-recovery-guide/

Imaš i na nekoj od prethodnih stranica video koji sam postavio na tu temu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Još jedna važna napomena  ne može se u Volumio-u preko ssh proveravati verzija eproma i update-ovati.To je moguće jedino kada se ubaci sd kartica i instalira Raspberry Pi OS. Upravo sam probao sa Volumio-om i ne radi. 

Ako me sećanje dobro služi u piCorePlayeru se može i proveriti i update-ovati eprom preko ssh.Čak se i bez ssh u system information može  videti verzija eproma.

 

Link to comment
Share on other sites

Da, upravo sam probao update. Posle dva puta "sudo apt update" i jednom potvrde "yes", pokrenuo je proces raspakivanja, i kod nekih 70% izbacio "error code 1".

Inace, Pi od jutros bez prestanka strimuje high-res fajlove sa Qobuza, i evo gledam 49 stepeni temperaturu. Jos uvek je bez poklopca, sutra cu probatisa njim, sa dodatnim izbusenim rupama. 

 

Link to comment
Share on other sites

Заборавио да раније пишем - можда буде од помоћи.

Код мене, стример који сам радио на бази RPi4, користи Ropieee (обични, не XL - зато што је само Roon endpoint). Користи пасивно хлађење, али је плочица скоро потпуно затворена (детаљи овде и овде).

Елем, температура је у просеку око 56℃, али никад испод 52℃. Стример је и још смештен унутар затворене полице.

Ради без предаха више од десет месеци - тако да не бих превише бринуо о температури (ако се водиш мом искуству).

Link to comment
Share on other sites

@InSides Zahvaljujem na informaciji.

Znam da sam citao o ovim tvojim radovima, u naznakama mi je ostalo u secanju finalno kuciste, bakarne ploce, folije, aluminijumska kucista za module... No, kada sam ovo moje cereslo planirao, nisam mogao da se setim gde sam tacno citao, nisam nalazio preko search-a i kljucnih reci...

Tada sam nasao ono sto ste Igor i ti radili na Wlith-u, i fotografiju oklapanja phono dela, i to mi je izmedju ostalog dalo ideju o bakarnom oklapanju (doduse uz obradu rucnom brusilicom, bonsekom i turpijama :) ).

Elem, Wraidd je po konceptu skutijavanja slican ovoj mojoj Malini, tako da mi je dragoceno tvoje iskustvo po pitanju temperature, i neprestanog rada.

Evo radi od juce ujutro bez prestanka, i temperatura je 48C (bez poklopca). Nisam jos uvek siguran da li moja verzija Volumia ima vec ugradjen Eprom apdejt Bios-a, ali ako nema, i ako se to uradi, bice samo bolje. Plus vise rupa na poklopcima (i vecih), to bi moglo biti sasvim dovoljno okruzenje za normalan i dugotrajan rad Maline, bez dodatnih pasivnih hladnjaka, ventilatora... Testiracu ovih dana.

  

Link to comment
Share on other sites

За будуће радове, бакарна самолепљива трака (фолија) је сасвим довољна а веома погоднија за коришћење.

Продаје се на КПу (тамо сам је и ја узео једном) од неколико продавца (обично се користи код електричних гитара за shielding празнина за пикапе).

Link to comment
Share on other sites

Kod "Maline" sam koristio bakarnu samolepljivu foliju. Ona je nalepljena direktno na drvo, oblozeno celo kuciste izunutra. Pa sam preko folije stavio bakarni lim debljine 0,8mm. I tek onda bakarne i aluminijumske ploce debljine 5mm. Foliju i lim sam uzeo na KP, od prodavca iz Nisa.

Link to comment
Share on other sites

Bio danas na kafi kod Draže...

Slušali main sistem. Fino. Vrlo fino. 

Sad postoji još jedan sistem uz čiji zvuk na vrlo pristojnoj glasnoći mogu da dremnem, što će reći, ništa više ne smeta i ne pravi stres. 

I onda još samo ovo i još samo ono, pa još malo tu i tamo...

Uf. Igranci nema kraja...

I ja sam mislio da sam završio, pa onda dođe malo ovoga, pa malo onoga...

Sve u svemu, vrlo iritantan i zahtjevan audio kontrolor, zadovoljan!

Link to comment
Share on other sites

On 9/24/2021 at 9:37 AM, sondek said:

Ziv nisam ako ne vidim uredjaj na dudama za bebe, pa makar u photoshopu 🤣  ...a mislio sam da sam sve cuo. Sorry Majda, nisam izdrzao.

Ma sve je OK zasto? Samo dajem informaciju koja ce mozda biti korisna. Prirodni kaucuk. to su one braonkaste. visestruko su skuplje od onih prozirnih. Koristi se ustvari podloga a ne "duda". :) Duda se odsece i dobije se jedna ravna podloga oko 5-6mm debline i od nje se mogu naparaviti mozda i vise od 4 za manje ploce. Materijala je trajan i ne menja osobine. Odlican za te mehanicke izolacije koje "plivaju"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...