Jump to content


Nista bez mokrih carapa!


Dražo

Recommended Posts

@Aibo

Tako je, potreban mi je iskljucivo UPnP (Bubble po mogucstvu, posto sam navikao, a i koristim ga i za prvi sistem, da je sto manje aplikacija). Ako ti (i Zeljko) kazete da valja, onda moram obavezno probati. Mozda vec od 20.30h, kada stigne ispomoc, barem da me lopatom obali ako pocne nesto da me trese... ;)

 

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Dražo said:

Prikacio se na PiCore stranicu.

Odradio sve sto je stajalo u linku koji je Zexx prikacio.

Aktivirani su Squeezelite i LMS.

Kod Squeezelite Settings, za audio output izabran Allo Boss DAC.

Kod Wifi Settings pogasene sve wifi opcije (RPi je prikacen na LAN).

I dalje u Bubble UPnP-u, u renderer opcijama nemam Squeezelite...

Što si zapeo za UPnP i Bubble za PiCore Squeezelite + LMS varijantu?

Ja za kontrolu LMS + Squeezelite koristim Squeezer Android aplikaciju i sve radi savršeno:

IMG_9077-NUC-u-akciji.jpg.a2d4175ecb0ad4

Link to comment
Share on other sites

Pa nista drugo sem UPnP nisam probao, pa bas i ne znam za druge opcije.

Ali ce pre biti sto Bubble UPnP koristim za kontrolu 1. sistema (JPlay Femto, to je idealna kombinacija), istim telefonom, jednom aplikacijom, dele se Qobuz i Tidal liste, lokalne liste (izvor isti fajlovi sa razlicitih lokacija, SSD u 1. sistemu, od USB HD u drugom)... 

Link to comment
Share on other sites

Bio sam zabrinut, ali mi je jako drago da ste iščupali stvar. Samo sam se sve vreme pitao, koliko je HiFi otišao u PM kad počne da za*ebava.

Cela je*ada sa softverom je verujem bila izuzetno stresna. Bogu hvala na finim ljudima spremnim da dođu i pomognu.

Druženje van Foruma i iskustva u tim prilikama me još drži ovde, jer smo svi pasionirano povezani preko istih interesovanja i ideala u ovom hobiju. Ma koliko se glodali u temama iz zabave ili lošeg dana "analogni" susreti su ipak prava slika nas samih i lepota bavljenja ovim hobijem.

Živeli!

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Ova avantura oko skutijavanja RPi-ja je zaista lepo zavrsena, vodjena je konstruktivna i kulturna komunikacija na zadnjih par strana, pruzena je nesebicna pomoc (vise kolega, sto ovde, sto na PP), stigla je i direktna "analogna" pomoc na lice mesta, i zbog svega toga zajedno, osecam jos vece zadovoljstvo slusanja (i gledanja) uredjaja upravo sada dok ovo pisem. :)

Naravno, apsolutno si u pravu @Father za sve sto si napisao, u ovom slucaju se pokazala lepota ovog naseg hobija (i foruma) u svom najlepsem svetlu.

Nego, sada razmisljam o hladjenju, i na ovom video klipu ispod mi se cini da je covek bas lepo i pedantno to uradio, i pri tom je vrlo primenjivo u raspolozivom prostoru gde stoji moja RPi plocica. U tom smislu, da li neko zna gde bih mogao da nadjem ovakav (ili slican) bakarni kuler?

Guglao po netu, prosarao i po domacim oglasima, i ne nalazim nista slicno. Mozda neka domaca radnja ima, sto bi mi bilo najbolje resenje (kupovina i implementacija odmah).

 

  

Link to comment
Share on other sites

Toliki kuleri su čist overkill, RPi procesor ne troši više od 5W maksimalno opterećen, a ovo su kuleri za procesore čiji je TDP 15-20 puta veći, da ne pominjem problem da se toliki kuler natakari na minijaturnu RPi 4 ploču... Dok god je temperatura ispod 80 stepeni procesor neće aktivirati takozvani "throttling", odnosno neće automatski snižavati sopstvene performanse kako bi sačuvao samog sebe od oštećenja. Svaki kuler predviđen za RPi u kombinaciji sa kvalitetnom termalnom pastom kao što je recimo Arctic MX-4, završiće posao.

Link to comment
Share on other sites

Da da, taj sam upravo porucio od Pirocanca. Mogu da se skinu te stegice, i taj nosac, podnozje nije premasivno (vidi se na ovoj slici ispod), i sve ostalo takodje.

Inace, imam vec one bakarne plocice (sa slike ispod), ali bih sa ovim iz Pirota da pojacam procesorsko hladjenje (a ovu originalnu sa procesora mogu da prebacim na RAM, tu sa RAM-a na LAN, a sa na LAN-a na USB cip).

 

kull.thumb.jpg.2b5ea12407abead6533db0d6d6582a1c.jpg

4_04_2000x.thumb.jpg.d8d102154aa8181030293e18154bf3ab.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Ovi 3 mala su bolje resenje. Ako bude potrebe da se na rpi doda neki hardware odozgo? A i veliki ima svrhu samo sa ventilatorom i ne pokriva ostale chipove koji se greju... Lepliva termo traka je specijana i za ovu namenu je bolja nego pasta. Traka menja svojstva u toku zagrevanja sto je vece zagrevanje bolje je lepljenje i ne vraca se u prethodno stanje. Posle zagrevanja mnogo teze se skida. Nema potrebe previse pritiskati hladnjak na cip, sam ce se dodatno zalepiti delovanjem T. Bitno je da je precizno zalepljen na chip...

Odavno ih koristim za chipove koji se greju i vrlo mali Alu ladnjaci odlicno snizavaju T. A ovi bakarni su sigurno i bolji. I svakom slucaju ako nema hladnjaka na tim chipovima slicno je kao da u motoru nema ulja :)

Svako odvodjenje topote je bolje nego nikakavo odvodjenje.

Link to comment
Share on other sites

Nisam ispratio na Pi4 dok je bio u opticaju ali na 3B+ koji nema nikakav hladnjak i nakačen mu je HAT odozgore, pa sve u kliritno kućište... CPU temperatura drži oko 55-58C dok slušam muziku. To je za CPU ništa. Hladnjaci su otprilike potrebni samo kada se koriste za nešto procesorski zahtevnije.

Link to comment
Share on other sites

Stigao mi je ovaj pirotski bakarni hladnjak, a i doniran mi je jedan alu (koji mogu da presecem po pola). A jutros mi stigla Arctic MX4 pasta. Tako da imam mogucnost realizacije vise opcija.

Ovaj aluminijumski - i polovina je golema, i tada nemam gde sa zicama.

Ovaj bakarni je odlican sto se tice dimenzija, cak i podnozje koje naleze na procesor mogu da "ukockam" lako, pa da bude identican povrsini procesora. Ima nosac za ventilator, mogao bih i njega ubaciti, ali mi je ideja da haldnjak stavim u takav polozaj da listici budu uspravno u odnosnu donji i gornji poklopac (izbuseni na tom mestu), i da ih ta prirodna mini promaja hladi.

Takodje bih trebao i apdejt bios-a da uradim, ali bi mi za takav zahvat trebala precizna forumska instrukcija.

Razmisljam i o ventilatoru koji bih stavio negde izvan kucista.

Stose tice dodatnog hardvera, razmisljam i o tim opcijama, ali je to na duzem stapu, sto zbog dodatnog izdatka (koji mi sada bas i ne odgovara), sto zbog cekanja. Ako bude novi hardver, morao bih preraditi prve dve komore uredjaja, i tada bi svakako pirocanac ispao (ako njega ubacim).

Ne znam, mozda sutra bude pametnije od danas ;)

  

hl1.thumb.jpg.be8059f30ebd0af7544fef1178a9c969.jpg

hl2.thumb.jpg.8235320cfa6c4de97fbd712399be0fef.jpg

hl3.thumb.jpg.8f8f4224016ac6ab8f374c4bf30abb46.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...