Jump to content


Nista bez mokrih carapa!


Dražo

Recommended Posts

19 minuta ranije, Dražo said:

Verujem da cemo se sloziti, da ne postoji pravilo, i da ne postoji konacno resenje. Sigurno da uvek moze bolje. A obojica znamo koliko je potrebno (vremena i novaca) steci licno iskustvo - praviti razne kombinacije strujnih kablova, slusati, porediti, zakljucivati...

Oh da :rolleyes:, ali konačno zabavno je sve to. :)

Link to comment
Share on other sites

@FatherJeste zabavno, ali zna da postane i naporno, ako je fokus samo na jednoj stvari. Naravno, izuzimajuci zvuk, koji je uvek glavni lajtmotiv. Zato se valja se saltati izmedju segmenata, sto zdusno i cinim.

Recimo samo zadnja 2-3 meseca, pocev od antivibracionog "tretmana" externog master clock-a (M2Tech Evo) bambusom i duplim AV podloskama, i apdejta softvera i ultimativne optimizacije Win-a, preko zamene sasijskih IEC-a (ispali Furutech NCF i Oyaide PP, upali VBS), zamene sasijskih RCA konektora (Nextgen WBT-om), prerade USB kabla (ka znatno boljem), prerade SPDIF kabla (da bih dostigao ono sto mi je AV Klotz pokazao da se moze cuti), pa do velikog testa i unapredjenja interkonekta zajedno sa RCA konektorima, izrade strujasa od kojih ocekujem da nadmase dosadasnje (promenio sam "slojevitost" i sirmovanje), i do vecerasnjeg izbacivanja gumenih podloski ispod VS Audio antivibracionih spajkova, sto se cini odlicnim potezom (i razumljivim, sta ima da trazi guma izmedju sloja bambusa-alumijuma-FTAKalahari podloge - svi slojevi rade vrhunski, i onda guma tu upadne i ubije odvod/izolaciju vibracija ;)). 

Sutra nastavljam konacno sa izradom zvucnickih kablova od VBS zice (sa VBS viljuskama), a da mi nije ovog stanja sa ledjima, vec bi se Margarite prevrtale naopako, menjalo podnozje, spajkovi, apgrejdovala skretnica...

Kao sto rekoh, idemo, samo jako (koliko ledja dozvole)! I raznovrsno... ;)

Link to comment
Share on other sites

Uzgred, ne zapostavljam apgrejd diskoteke (doduse slabije u zadnje vreme, fokus je samo na remek delima, po principu, kolicinski manje, ali vrhunski i vredno), te u tom duhu danas kupljen NM primerak (Germany izdanje iz 1972.), jos samo da doputuje from France:

 

1681295532_returntoforever.jpg.d893078ccd227d55a789461a4f4e3862.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dražo, tebi svaka čast na energiji i pored svega što te je snašlo.

Ja sam dosta stvari doveo na željeni nivo i sada lagano privodim "daske" zvučnika konačnoj formi i pravo da ti kažem baš sam usporio i ne žurim ni sebe ni stolaricu. Uživam u slušanju muzike. Tidal mi je to dosta olakšao pa se više ne cimam ni oko flacomanije niti ostalih krivih drina. Druženje i posete su mi prioritetna hifi zanimacija pored "autističnih" muzičkih sesija i druženja sa novim izvođačima preko pomenutog Tidala.

Želim ti da se što pre oporaviš i punim plućima nastaviš da uživaš u svemu što radiš. Znam da je put do zadovoljstva u našem hobiju neverovatno interesantan i izazovan, ali je isto toliko na kraju puta krunisan magijskim iskustvima na nekim albumima koji prosto ne mogu da se prepričaju.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Posle malo razmisljanja (i rondanja po ostavi), lampica se upalila, te je odluka donesena. Kuciste za dac/strimer (AlloBoss+RPi4) cu uraditi od fijoke stare razmontirane Pfaff-ovke, sa sve lampicom u kljucaonici. :)

Zbog zahteva za mini dimenzijom kucista (usled manjka mesta na polici), ispostavice se da je ovo resenje jos i najbolje (a prvobitno sam razmisljao o cetvrtastoj osnovi). Sa fronta 12x9 cm, uz dubinu od 42 cm, uredjaj cu moci ugurati bilo gde u/uz policu. Plus sto je raspored elemenata uzduzan (strimer, dac, regulatori napajanja, trafo), gde ce trafo sa svojim uticajima biti najvise moguce udaljen od osetljive RPi plocice. Plus sa prednje strane ce biti USB izvod sa RPi-ja, sto mi najvise odgovara, nema zavlacenja i sl.

Sve 4 bocne strane unutrasnjosti ce biti oklopljene bakarnim limom, gornja (i donja) strana kutije/fijoke se zatvaraju alu plocom debljine 5mm. Podrucje oko elektronike se oblaze i bakarnim plocama debljine 4mm, i dodatno odvaja od napajackog dela. Podrazumevaju se svi potrebni otvori za dobro hladjenje, pokriveni metalnom mrezicom. Kao i dobri spojevi izmedju metala, kako bi Faradej bio ispostovan. 

Naravno, drvenarija ce spolja biti doterana, gore i dole kao sto rekoh aluminijumske ploce, bice neki alu detalj (lajsna) i sa bocnih strana, lasersko graviranje logoa sa fronta... Kljucaonica sa Pfaff logom, mozda ostane, mozda je izbacim, videcu kako ce se uklopiti sa aluminijumom.

Sve u svemu, malo hoby igrarija, dok se "kuvaju" nove monokristalne ideje i radovi... ;)

 

pfaf1.thumb.jpg.26f2e66a3b33f86ac284413d1c30370d.jpg

 

pfaf2.thumb.jpg.611f93faa12008518f0ee5c4843c1972.jpg

 

pfaf3.thumb.jpg.47ac2261983436a476a6ac177adf3779.jpg

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Dražo said:

U nastajanju kuciste za dac/strimer...

 kutija.thumb.jpg.f82af76ff0a6961f2a8cba0c27c05245.jpg

Preseci tu vezicu na crvenim zicama. Samo si stvorio velike medjusobne uticaje izmedju tih razlicitih frekvencija i signala kroz njih? Pretpostavljam da kroz te zice idu i digitalni audio signali? barem njih izdvoji posebno bez spajanja. I ako je mpguce malo krace?

Link to comment
Share on other sites

Jeste, ima razlicitih signala. Hvala na sugestiji, sklonicu vezicu, i razdvojiti sve vodove lepo, kako je i bilo. Inace, krute su zice (solid-core, pamuk, teflonska traka, termobuzir), pa mi je trebala malo veca duzina da bih mogao da manipulisem spojenim plocicama (AlloBoss, RPi4). Duze su po jedvo 2cm od originalnih jumpera. Ovo je sada faza "projektovanja na licu mesta", pa kada odredim tacnu poziciju svakog dela u ovoj maloj kutiji, premerim sve bakarne i alu plocice, rupe, otvore, mesta za busenje..., a pre montaze i spajanja, mogu i skratiti sve te zicice. 

Link to comment
Share on other sites

Ova 4 signala su od posebne vaznosti i ne bi trebalo da imaju nekih interferencija medjusobno i sa drugim vodovima:

MCK, SCK ili BCK, FSclk ili LRck, DATA. Obicno su grupisani. Ne bi trebalo da prolaze preko plocice. Vidi ako nekako mozes da taj konektor bude okrenut da zice ne idu preko plocice nego odmah sa strane. Mozda da rotiras plocicu za  90deg, pa ako je potrebno izbusi bakrnu pregradnu plocicu da zice mogu da prodju?

 

Link to comment
Share on other sites

@Majda Ovo su pinovi koji su iskorisceni, na GPIO E.Board-u i RPi4. Plavim tackicama sam ih obelezio (doduse, ne vidi se najbolje, ne nadjoh fotku vece rezolucije).

Pa ako mozes molim te u oznakama sa plocica da mi kazes koja su to 4 signalna posebne vaznosti (pretpostavljam, ali negde i nisam bas siguran)?

Inace, RPi4 plocica je postavljena vertikalno, pod 90 stepeni u odnosu na GPIO (obe plocice se nalaze u jednoj komori, AlloBoss je u prethodnoj (odvojeni bakarnom plocicom). Kada kazes da ove 4 zice ne idu preko plocice, mislis da ne idu preko RPi? Ako je tako, mogu to izvesti, taman su dovoljno dugacke da idu uz obim RPi.

 

Gpi1.jpg.50c36fd137cb92d9040b4aec70397f4e.jpg

 

pinout.png.ce5cb3aa94f2d1ca6f6fe1e8999ad4de.png

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, bkrmar said:

Mozda ti ovo pomogne. To je GPIO pinout koji Boss koristi.

MCK mislim da nema posto ga DAC generise

26B29A7C-3A7C-4CC5-8A70-EB7972831466.thumb.png.42bce47fc837436ac11826b0895a7af9.png

Da ovo je "citlivija" fotografija i poklapa se sa ovom crvenom gore na kojoj pinovi nisu obelezeni "pravam" imenima, ovako kada se gledaju kao jesu sa fronta.

Hvala :)

Nije mi jasno koja je svrha da se pinovi obeleze imenima za koje posle moras traziti drugu mapu sa pravim imenima? 50/50 praksa, ali dobro...

pin 12 = SCK ili BCK sitem clock 64xFs sampling rate

pin 35 = LRclk (Fs, smplinf rate frekvencija, i odredjuje koji kanal je aktivan.)

pin 40 = DATA, podaci za oba kanala. 1 ili 0 u istoj frekvenciji kao i BCK.

(mislim da je na pinu 38 spdif input? Ali nisam siguran?)

Nazalost kao sto @bkrmar rece, obvako na prvi pogled nema Master clok out tako da konverter ikojima je za rad potreban taj signal ne mogu da se upotrebe. Ali ima dovoljno ovih drugih koji mogu.

Link to comment
Share on other sites

Odlicno, sve jasno. Zahvaljujem obojici! :thumbsup2

Onda cu ove tri signalne zice (12, 35, 40) da pomerim od plocice, da idu pored, lepo medjusobno razmaknuti i izolovani. A i ostale cu da razdvojim. Mozda ove tri zice i izolujem komadom bakarne plocice, imam tih restlova (samo da vidim kako da sve lepo pricvrstim). I kada sve rasporedim, i skraticu zice koje su predugacke.

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Dražo said:

Odlicno, sve jasno. Zahvaljujem obojici! :thumbsup2

Onda cu ove tri signalne zice (12, 35, 40) da pomerim od plocice, da idu pored, lepo medjusobno razmaknuti i izolovani. A i ostale cu da razdvojim. Mozda ove tri zice i izolujem komadom bakarne plocice, imam tih restlova (samo da vidim kako da sve lepo pricvrstim). I kada sve rasporedim, i skraticu zice koje su predugacke.

Pa da. Ne zaboravi i vod mase.

Link to comment
Share on other sites

Ponovo tutkalisi (ex Majstori majstori) :) Nisam se setio blagovreneo da dam informaciju :(

Ovaj modul za RPI mnogo poboljsava audio. Sada je dostupan i preko Audiophonics-a:

ovo je verzija za veci broj dacova

https://www.audiophonics.fr/en/single-board-computers-et-hats/allo-kali-reclocker-i2s-fifo-sparky-sbc-and-raspberry-2224mhz-192khz-p-11434.html

a ostoji i druga verzija za ostle modele dacova:

https://www.audiophonics.fr/fr/accessoires-pour-raspberry-pi-et-autres-sbc/allo-kali-reclocker-i2s-fifo-sparky-sbc-et-raspberry-4448mhz-32bit-384khz-p-11433.html?search_query=kali&fast_search=fs

Mislim da uopste nije skup, obavlja vise funkcija, FiFo, recklock, i ima master clock izlaz tako de mogu koristiti svi dcovi. Ali najvaznija je First In First Out opcija. Lako se montira (na nelemljene pinove konektora)

Vidi sa ovim Grkom, ok je covek znam ga sa DIY foruma mozda ima jedna viska da ti ustupi? On je i testirao modul.

http://www.dimdim.gr/tag/kali/

ili kod Allo-a direktno, da posalje neko privatno, i 35-40usd value... mailom ih zamoli ucinice Indijci sigurno... Ha ha... Samo imam utisak da je skuplje kod njih nego kod Francuza?

Link to comment
Share on other sites

Zanimljivo za ekperimentisanje, i verujem zvucno unapredjenje kompleta A.Boss/RPi (ili samo RPi sa nekom drugom DAC plocicom).

No, za sada sve ostaje kako jeste u ovoj mojoj "fijoci", s obzirom:

- da u njoj nema fizicki mesta ni za jedan jedini dodatni modul

- da sam vec iskrojio sve 5mm bakarne i alu ploce za pregrade i unutrasnje oblaganje kucista (i materijala vise nemam, a novi nije jeftin)

- da bi ulazak u ovu pricu verovatno dugo ostavilo komplet na radnom stolu (dok se sve nabavi, pa savlada gradivo i proba, pa osmisli novo kuciste), a ja hocu za koji dan da mi zasvira :)

- da je cilj cele ove price oko A.Boss/RPi (sa regulisanim napajanjem, VBS internim prezicenjem, VBS strujasem i interkonektom) bio da se za sto manje novce dobije zvucno proveren i sasvim pristojan uredjaj za drugi sistem

Kada zavrsim kuciste, cena nabavke/izrade/prerade/unapredjenja celog uredjaja ce biti oko 180 evra, ne racunajuci moj rad. Sto tesko da je moguce dostici sa bilo kojim kupovnim/polovnim ili diy uredjajem, a da zvuci ipak odlicno, kao sto ovaj zvuci.

Ali hvala ti na predlozima, ostace ovde u temi zabelezeno, i biti korisno ako odlucim jednom da unapredim tu poziciju u sistemu (strimer+dac), tj. ako odlucim sam od pocetka sve da uradim (za sta mi ipak nedostaje jos barem osnovnog znanja, ovaj komplet je inicijalno sastavio kolega @bkrmar).

Link to comment
Share on other sites

@Majda  @Dražo

Imao sam i Kali ali u kombinaciji sa R2R TDA1387 (https://www.audiophonics.fr/en/dac-and-interfaces-for-raspberry-pi/audiophonics-i-tda1387-tcxo-dac-raspberry-pi-3-a-b-pi-2-i2s-p-11585.html) i očekivano, bilo je značajnog pomaka u kvalitetu zvuka. Žao mi je što sam ga prodao pošto je zvučno bio jako zanimljiv uredjaj. 

Kako bi to radilo sa Allo Boss, ne znam, pošto Allo inače reklamira Allo Boss kao DAC sa primesama Kali pločice. Allo Boss i Kali koriste isto dva clocka istih frekvencija, e sad za ostale stvari tipa FiFo itd, zaista ne znam koliko to utiče pošto nisam probao. 

U jednom momentu sam hteo da napravim osnovu za strimer od: RPi 3B + Allo Isolator v1.3 + Allo Kali pa sa tim da se igram sa DAC-ovima raznih tipova (DIY). Međutim u tom momentu mi je bilo komplikovano, što zbog kompleksnog napajanja za sve tri pločice, što zbog samog izbora DAC-pa sam odustao i vratio se na "fabričke" proizvode. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...