Jump to content


Nista bez mokrih carapa!


Dražo

Recommended Posts

Upravo to i jeste jedina ideja vodilja bila!

Dobar-starkelja + stari-sjaj + vise-od-toga = UZIVANJE!

Ovaj sistem je zacementiran na duuuuuuugo vreme, ostaje samo da menjam MM glave na gramofonu - sada su tu Goldring 1042 i BenzMicro Silver, zelja mi je da probam Denona, Shurku... Probao ATVM530, za moj ukus ipak nije dorasla Goldringu. 

I tu je napucana AlloBoss+RaspberryPi4 kombinacija, na mestu drugog izvora.

Link to comment
Share on other sites

Ja na taj način kod mojih strujaša, ali direktno preko Al folije motam dve gole bakarne žice kojima dreniram taj shield na uzemljenje. Ali pošto videh da ih on izolovane obmotao nisam najbolje video da je centar samo konopac. Pomislio sam da je možda probao neki vid kaveza...

Link to comment
Share on other sites

Dreniranje i širmovanje kablova koje je uzemljeno povećava njihovu paralelnu kapacitivnost, koju laNpe, zbog svoje visoke izlazne impedanse (ovde ne pričam o silnom paralelisanju i baferisanju nego o jednostavnom pojačivačkom stepenu) ne vole, pogotovo kada sa druge strane vide ulaznu impedansu od 50 k ili nižu (što je jako česta pojava kod SS predpojačala).

Ja sam kod kombinovanja laNpaških izvora sa jednostavnom konstrukcijom izlaznog stepena i SS preampa imao najbolje rezultate sa IC kablovima niske kapacitivnosti. Naravno, ovde se podrazumeva da je ostatak sistema neutralan i da nema potrebe za zatopljavanjem odziva.

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Father said:

Čemu služe ove dve unakrsne spoljne?

Upravo objasnio Milenko (tzv. Shoe String pletenje). I upravo sa ciljem izrade kabla niske kapacitivnosti. Za vezu izmedju DAC Lampija i preampa. Takvu konstrukciju sam vec cuo u svom sistemu (na toj poziciji), i zvucalo je dominantno u odnosu na moje postojece interkonekte (paralelni provodnici (duplo i spiralno po vodu), trostruko plutajuce sirmovano). Pa pozeleh da probam tu konstrukciju, od Andrejeve zice (nove, bolje nego stare).

Inace, provodnici su u pamucnom buziru, i obmotani (stegnuti) teflonom. Centralni pamucni uckur (10mm) sluzi kao distancer. Stavicu danas kabel da se usvirava par dana, pa cu ga onda uporediti sa mojim najboljim interkonektom (culi su ga @zflazari @vdzele). Oba sa Cardas SRCA konektorima. Pa kom obojci, a kom opanci.

A posle mogu da probam preko njega i dupli plutajuci sirm - probe radi uvucem u bakarnu pletenicu, i onda to u sapa crevo. Ako ne valja, lako skinem.

Rekoh novi interkonekti, pre svega misleci na ovaj za Lampija, odnosno unapredjenje postojecih sa VBS konektorima (sutra stize moj set, cujem da je neke kolege postar vec danas obradovao ;) ). Prvo cu VBS direktno uporediti sa WBT 0152 i Cardas SRCA, u ABC testu (sa tri identicna kabla), pa ako bude kako ocekujem (pobedu VBS-a), onda ide prerada svih interkonekta, smanjenje debljine zbog manjeg ulaznog otvora VBS-a...

Pomenuo si sirmovanje strujasa. Ja isto to radim, samo sto umesto alu folije koristim bakarnu traku (provodna strana ide ka spolja), i preko izdreniram bakarnom pletenicom (ako je tanji kabel), odnosno bakarnom kalajisanom carapom (ako je deblji). I naravno, vezem drenaznu mrezu na uzemljenje sukoa.

 

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, Dražo said:

sa VBS konektorima (sutra stize moj set, cujem da je neke kolege postar vec danas obradovao ;) )

Vrag si pravi, sve čuješ! :P malo nam selo monokristalno. :D

Ja bih pre takav kabl probao Između gramofona i phono preampa, pa ako imaš mogućnost obavezno isprobaj na tom mestu.

Javi koji je konačni kapacitet gotovog kabla i koji si dobio sa konektorima kada ga završiš.

Hvala

 

Link to comment
Share on other sites

44 minuta ranije, somilenko said:

Dreniranje i širmovanje kablova koje je uzemljeno povećava njihovu paralelnu kapacitivnost,

Ok ja sam naveo da ja to koristim kod napojnih kablova. Zapravo sam izveo da mi je kapacitet između sve tri žice identičan, mereno F-N, N-Z, F-Z.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Father said:

Ja bih pre takav kabl probao Između gramofona i phono preampa

Tu sam poziciju zacementirao Cardas 33AWG x4 zicom, izjedna od glave do phono-a (sa WBT 0110 konektorima).

Nemam mogucnost merenja kapacitivnosti, ali snacu se valjda od nekog usluzno, i mene zivo zanima. Pa javljam ovde postignute rezultate.

Link to comment
Share on other sites

^

https://www.kupujemprodajem.com/search.php?action=list&submit[search]=Traži&dummy=name&data[keywords]=LCR

 

Osnovne karakteristike:
 
 - Model: ESR LCR-T4 Tester
 - Čip: ATMega328
 - Radni napon: 9V
 - Potrošnja u standby režimu: <0.03mA
 - LCD prikaz: 128x64 piksela
 - Automatski shut down (nakon 10-15s)
 - Opseg merenja otpornosti: 0.1Ω - 50MΩ
 - Opseg merenja kapacitivnosti: 25pF - 100000uF 
 - Opseg merenja induktivnosti: 0.01mH - 20H

 - Detekcija tipa tranzistora (NPN i PNP) i prikaz pinova na ekranu
 - Detekcija tipa MOSFET tranzistora (N, P-kanalni) i prikaz pinova na ekranu

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Father said:

Javi koji je konačni kapacitet gotovog kabla i koji si dobio sa konektorima kada ga završiš.

Izmerili sinoc samo kabel, bez konektora. 70cm duzine, kapacitivnost izmedju 20 i 30 pF. Videcemo sta ce biti kada ga zavrsim, sada ide prvo na usviravanje sa najobicnijim konektorima.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam ovih dana takođe pravio jedan kabl samo namenjen za Phono od 80 cm i samo kabl je izašao 46pf. Naručeni su VBS konektori za njega, ali će čovek sam da estetski finišira i terminiše kabl kada ga preuzme posle mora.

Žica je tanka postrebrena licna u teflonu gde su dva provodnika blago spiralno uvijena oko podužne ose. Par slojeva teflona i papir kao izolacija/distancer jezgra od al folije. Pre kompletiranja i dodavanja al folijskog sloja kabl je imao nekih 26pF.

Cenim da će terminisan nisko kapacitativnim VBS RCA konektorima sa ukupnih 46pF gotovog kabla otići na očekivanih 55-65pF ukupno. Ipak videćemo kada se sve spakuje...

Link to comment
Share on other sites

Probaj sledeci put da umesto spiralnog umotavanja samih provodnika uradis ovako kao ja. Imas u Woby-ju pamucni kanap, od 2 i 4mm (100-200 din kolut), pa oko njega obmotas. Ovaj pamucni uckur od 10mm sam jedva pronasao, neka mala pozamanterija u Nisu, imali 10m, naravno uzeo svih 10m ;). Ali ja sam tako hteo, malo masivnije da izgleda. I da, sinoc smo kabel krstili kao "Hifi milje" :), pa sam odlucio da ostane ovakav do kraja, bez dodatnih slojeva, zastita... A kako ne bi povecavao kapacitivnost.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...