Jump to content


Nista bez mokrih carapa!


Dražo

Recommended Posts

9 hours ago, somilenko said:

Ti tu već imaš linearno napajanje i ne treba po meni ništa dirati. Koliko vidim, tu su i regulatori napona, tako da je to super. Ako trafo ne zuji i ako uređaj radi, nema razloga da se menja.

Što se tiče kućišta, aluminijum je takođe provodnik i to bolji od čelika, uzemljenje vezuješ kao i za ćelično kućište, sa tim, što na mestu vezivanja, kao i spojeva stranica skineš plastifikaciju do golog aluminijuma i ubaciš zvezdastu podlošku ispod papučice i proveriš unimerom da li imaš kontinuitet u svim elementima kućišta kada je sastavljeno.

Link koji sam ti postavio za KP, su kutije za par hiljada dinara, plastificirane, pozoveš da ih pitaš za cenu za konkretan slučaj...

Sve jasno, tnx! :cheers

Link to comment
Share on other sites

postavio sam pitanje u vezi cena jer me zanima ali nisam bio upoznat da postoji ovoliki broj varijabila, što u svakom slučaju smanjuje moje šanse za bavljenje ovim konkretnim slučajem. da kao u slučaju drugih kablomana sa foruma postoji test primerak sa poznatom cenom, pa da se i jednog dana pozabavim time. ovako do daljeg sve najbolje i hvala, realno nemam vremena ni interesovanja za ovaj način komunikacije.

ako neko sazna cenu za IC neka ostavi info, barem da počnemo odnekud.

Link to comment
Share on other sites

Za to sto cene za kablove nisu napisane na KP oglasu, i moje obrazlozenje, rekao sam da pretpostavljam, tako da ne mora da znaci da sam u pravu. Nisam o tome pricao sa Andrejom, a sam nisam do sada bio kupac istih (gotovih kablova). No, svakako pozivanjem Andreja sigurno bi se sve nepoznanice otklonile, i po pitanju cena, i po pitanju probnih primeraka.    

Link to comment
Share on other sites

Ja sam IEC u decembru prošle godine platio 35€, to sam kupio kao gotov proizvod.

Pravio mi je kleme za letvu, ali to je custome made proizvod, za mene, plus sam dobio žice za letvu na poklon, nisam siguran koliko metara, letva još čeka da se smislim kako će sve da bude na kraju.

Ok je Andrej, konkretan i korektan, bez nekog zavlačenja.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, anubisgrau said:

postavio sam pitanje u vezi cena jer me zanima ali nisam bio upoznat da postoji ovoliki broj varijabila, što u svakom slučaju smanjuje moje šanse za bavljenje ovim konkretnim slučajem. da kao u slučaju drugih kablomana sa foruma postoji test primerak sa poznatom cenom, pa da se i jednog dana pozabavim time.

Koje si ti IC kablove imao do sada?

Gde si ti pisao negde o kablovima koji su bili u tvojem vlasništvu?

Ili si se pak javio onako po tvom - čisto podjebački.

Link to comment
Share on other sites

U 2. sistemu prosvirao AlloBoss+RaspberryPi4, sa potpuno novim krvotokom. Odmah na prvu cujan kvatni zvucni napredak... Ostaje jos skutijavanje, kuleri na Pi-ju, i montaza DIN5 Neutrik konektora na interkonektu, umesto sadasnjih RCA (sada je amplifikacija zamenski resiver Onkyo TX4500 sa RCA vezom, DIN5 se montira za Tandberga 2075, kada stigne kuci...).   

 

1.thumb.jpg.7d6abb082adcbe106748d3bab43df8a2.jpg

 

2.thumb.jpg.0a72ba9ac8d4d0488af7924bcc2531e8.jpg

 

3.thumb.jpg.d3a8565a6b9a5dab172b6b05ef32b1c7.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Nema na cemu :thumbsup2

Ako Andrej trenutno nema primerak za probu, mogu ja da posaljem jedan moj interkonekt na slusanje. U odnosu na Andrejev IC, nesto je drugacije (kompleksnije) izrade, vrlo slicne konstrukcije i geometrije, i sa Cardas SRCA (rodijumski) konektorima, ali u osnovi sa VBS zicom. Doduse, prosla verzija zice, sada je u opticaju jos bolja. Ali su svakako skoro pa suptilne razlike u pitanju.

Ako postoji interesovanje (i ako se Andrej slaze, verujem da ce procitati), mogu poslati.

I da se razumemo - moji kablovi nisu na prodaju.

Link to comment
Share on other sites

@Dražo

Jako sam srećan što je moj skromni DIY projekat otišao u tvoje sposobne ruke i što će dobiti zaslužen upgrade :) 

Jedva čekam da vidim kako će da izgleda kada bude završen, a voleo bih i nekom prilikom ako je moguće da ga čujem. 

Da li si razmatrao drveno kućište (lako se pravi ili recimo ovo https://www.ebay.co.uk/itm/272303599566) i neki oklop za trafo kako bi smanjio uticaj na Allo Boss ploču?

 

image.jpeg.643d27c028c48b5df36b6770b42cb1a7.jpegimage.jpeg.60ece85c916ff3691e58f73f7666a2aa.jpeg

Link to comment
Share on other sites

@bkrmar

Bojane, nisam se javljao ranije, bejah nesto sprecen. No, u medjuvremenu sam pustio nas DIY projekat da radi jedno 4-5 dana bez prestanka, i mogu ti reci da zvuci barem za klasu bolje. Novo interno monokristalno ozicenje sigurno igra ulogu (umesto onih obicnih zica na regulaciji napajanja, i umesto onih posrebrenih dzampera), ali pre svega monokristalni interkonekt nalemljen direktno na plocicu, i monokristalni strujas vezan direktno na trafo, sa monokristalnim shuko pinovima. Treba svemu tome jos dosta vremena da se usvira, ali vec sada pokazuje izuzetno visoku klasu.

U medjuvremenu sam stavio i set kulera na R.Pi4, i ostaje jos da se skutija. A svakako cu uzeti u obzir i oklapanje trafo-a, hvala na predlogu! :thumbsup2

Sto se tice samog kucista, volim drvo, vise od svega, to se da videti po ostatku mog sistema. No ovde mi je cilj najmanji moguci spoljasnji gabariti, a u slucaju drveta gubim dodatnih 2-3 cm u sirinu/dubinu, u odnosu na aluminijum, koji je tek koji milimetar. A drvo i sam obradjujem, pa bi mi utoliko bilo lakse. No, ponavljam, najmanji moguci spoljasnji gabariti su mi prioritet (uz dobre otvore za hladjenje).

Elem, za sada taj finis kucista ide na cekanje, u nekim sam drugim projektima i procesima, pre svega zivotnim... Ali je dobro da sam sve uradio, i da je ostala jos samo jedna (ev. dve stvari).

A siguran sam da cemo, kada se stvore uslovi (pre svega s moje strane), upriliciti tvoje gostovanje u mom hramu monokristala, i slusanju svih izvora, i svih sistema, onako, podrobno i u meraku! :)

Link to comment
Share on other sites

A i EVO master clock je dobio svoje antirezonantno okruzenje.

Po default-u stoji na 4 gumene nozice. Skinuo sam nogice, i stavio uredjaj na tri kupaste jednoredno-kuglicne podloske. Promena je generalno donela jos malo mirniju zvucnu prezentaciju.

Potom sam kutiju sa unutrasnje strane oblozio antivibracionim nalepnicama Zorana Fodore (po jedna nalepnica na bocnim stranama i gore, na dno kutije sam stavio tri). I uredjaj na kupaste podloske. Ovim se izgubilo na prirodnosti i trajanju tonova, odnosno zvuk je postao zatvoreniji.

Kao sa nalepnicama, isto sam ponovio i sa Ground-Zero sundjerima i alu-katran materijalima za damprianje i AN tretiranje automobila. Tek ovo je sve pokvarilo, tako da je za izbegavanje u smislu dampiranja sasija (eventualno malo, dozirano, cak i moj Lampizator fabricki ima takvu alu-katran foliju na dnu sasije, 8x8cm).

Sve sam poskidao, odsekao dascicu bambusa, stavio uredjaj sa gumenim nogicama na dascicu, i pustio. Nista se nije desilo, barem ne znacajno. Potom sam skinuo gumene nogice sa uredjaja, stavio ga direktno na dascicu - to je vec blago cujan napredak. Umireniji a pri tom otvoreniji i transparentniji zvuk. Promene nisu velike, ali se pazljivim slusanjem uocavaju.

Zatim sam uredjaj sa bambus dascicom stavio na kuglicne podloske (kupaste jednoredne, i valjkaste dvoredne), i nista se nije pokvarilo. Svez je rad, pa cu jos pokusati sa i bez podloski, ali verujem da ce ostati, daju zaista odlicnu AN izolaciju uredjaju od povrsine na kojoj stoji. Izabrao sam valjkaste samo zbog stabilnosti, jos uvek nisam uocio razliku izmedju njih i kupastih.

I na kraju, nista bez door stopera. Nisam jos uvek testirao zvucni efekat (sa i bez), ali mi nekako ima smisla povecati tezinu i pritisak, cime su kontaktne povrsine (alumijum sasije, bambus, aluminijum podloske) koherentnije.

 

       clock.thumb.jpg.887591f134e9668380c2e8f415236298.jpg

Link to comment
Share on other sites

Одлично. :)

Око усвиравања, могу ли да питам који је код тебе преферирани метод усвиравања:

  1. Уређај се усвирава у систему који се слуша током периода усвиравања, или,
  2. Уређај се усвирава ван система, па се у систем убацује након завршетка периода усвиравања?
Link to comment
Share on other sites

Hvala. :thumbsup2

U zavisnosti od onoga sto se usvirava, imam razlicite metode.

Konkretno, ovde cu usviravanje letve da obavljam u samom sistemu (drugom po znacaju inace), koji uglavnom radi non-stop (ponekad ugasim preko noci, da se malo ohladi, ili ako slusam prvi sistem u istoj prostoriji, samo smanjim volume pot na drugom). Slusacu radio (sa vintage resivera), i strimovati sa Tidala/Qobuza preko AlloBoss/RaspberryPi4. Na ovaj nacin cu aktivno pratiti zvucne promene, narocito preko poznatih melodija sa striming servisa.

Medjutim, ovaj proces tzv. aktivnog slusanja radija i digitalije mi ustvari nece dati konacni sud o napretku (ili zvucnim promenama generalno), vec ce mi to dati gramofon (Sansui SR525, lepo "zategnut" i podesen, sa zvucnicom Goldring 1042) koji se nalazi u tom drugom sistemu. I naravno albumi koje jako dobro poznajem na vinilu, i znam kako su zvucali u ovom sistemu pre ubacivanja prezicene letve.

Dakle, cena usviravanja letve (i evidentiranja promena), jeste da gramofon necu slusati u periodu usviravanja letve (par nedelja, mesec dana).

Za to vreme cu morati vise da rabim gramofon u prvom sistemu. :) 

Link to comment
Share on other sites

@DražoZamolio bih te da napises, na osnovu svog iskustva, ima li  potrebe (a i efekta) vec usviranu letvu ili kabal ponovo usviravati ako se postavi u drugi sistem(okruzenje) i da li ima potrebe( efekta) usviranu komponentu ponovo usviravati posle duzeg nekoriscenja?

Znaci “preusviravanje” i “reusviravanje”?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...