Jump to content


Nista bez mokrih carapa!


Dražo

Recommended Posts

6 hours ago, Father said:

Pre podne u NS / Veternik i bi zvučno-gastronomski dan sa domaćinom za svaku pohvalu i veliku zahvalnost na gostoprimstvu. Od rakije, preko kafe, do ostrvskih boc, boc plezira uz Erdinger i divnu atmosferu. :cheers Iskreno prvi čovek na forumu čiji sam sistem istinski i nestrpljivo iščekivao da čujem. Poneo sam jedan CD sa zanimljivim sadržajem i 3 vinila sa po jednom pesmom, ali dovoljnom da se stekne utisak.

CDP Primare CD31 neznatno otvoreniji, ali opet tonalno korektan je otvorio put ka prvim utiscima. Zvučna slika mi se učinila nešto nižom i fokus blago razdešen kao kada je strujna faza loše ubodena, osim toga pregršt detalja i slojevitih informacija u tonovima, dinamički atak solidan bass dosta precizan ali sa dovoljnom ekstenzijom. Možda bi prisutniji midbass umanjio osećaj otvorenije prezentacije. Kako Draža reče CDP će biti predmet daljih modifikacija, pa se tu mogu očekivati dalja pozitivna iznenađenja.

Lampizator Amber 1 prvim utiskom mi se učinio kao previše zaobljen i trom, ne manjkajući detalje, ali sve nekako neprirodno umekšano. Zvučna slika duplo veća (od CDP) u svim pravcima, midbass vrlo prijatno podržava celu prezentaciju... Vrlo zanimljivo, ali daleko od prirodne reprodukcije za moje uvo, sa blagim šautom u čistom srednjem delu. Fokus totalno druga dimenzija od CDP-a. Kako me je Draža zamolio da ponesem svoj IC po poslednjoj recepturi (nije Pakleni), radi poređenja sa njegovim monokristalnim, ubacismo ga u igru... I ... Ko bi rekao, Lampi je odreagovao na zamenu IC kabla. I te kako je odreagovao. Već ustanovljena masa zvučne slike, sada podržana brzinom i dodatnom ekstenziom u basu, pročišćena prirodnijom bojom tonova, detalja i reverberacija je naprosto zablistala... Ipak, na pojedinim mestima malo napadnije za kućne uslove slušanja ... I dođosmo do diskusije o tome da li je ideja HiFi-ja da imitira live performans ili da pegla napete nerve nakon 8 sati rada... Naravno, složili smo se da je to individualna odluka ... Igre radi prikopčasmo i FC Hi9 strujni kabl na Lampija i dobismo znatno više dinamike, ataka i neposrednosti, ali rafiniranije i mirnije u svim elementima... Ipak i dalje prezentuje nešto oštriji Dajanin glas za domaćina. Vratismo njegov monokristalni IC i vuola kompromisa. Odlična ravnoteža energije i prirodnosti, a otmeno i manje nametljivo. Nekako je vreme proletelo u ovim poređenjima i ne stigoh da steknem utisak o prezentaciji dubine scene sa Lampijem, ali verujem da tu ne bi trebalo biti problema.

Ipak kada smo konačno prešli na vinil ta dubina scene se odmah nametnula kao najupečatljivija razlika u odnosu na digitalis izvore. Misim da je phono setup izvanredan. Na PassXono klonu je već ozbiljan strujni kabl, Šindrićevo napajnaje za gram, a Draženov monokristalni IC smo samo seljakali sa jedne sprave na drugu. One moje tri vinil numere (LP 1 - B3, LP 2 - B2, LP 3 - B1) izvanredno pitko i filigrantski nacrtane. Ipak prezentacija dubine scene je zablistala kada je na red došla "brazilska ploča"... Sve u svemu gramofonski deo je ende...

Zaključujem da se može još dosta sreće izvući iz Lampija raznoraznim podešavanjima u playeru i na kompu, ali to će već neko stručniji da preporučuje i savetuje, tu uvek može da se čačka mečka.

Zvučnici će dobiti refresh sa monokristalnim ožičenjem, ako sam dobro shvatio i pojačalo takođe, pa će se cela družina izvora okoristiti o kvalitativni napredak, što će se svakako čuti u budućem periodu. Nadam se da će se digitalni deo u smislu dubine scene primaći ili bar poravnati sa gramofonom u budućim nadogradnjama i optimizaciji, kao i odabirom strujnih kablova koji su takođe u planu samogradnje...

Čovek je prosto vredan i jasno se dobija utisak šta volja i posvećenost mogu da postignu. Draženu iskreno čestitam na izvanrednom postignuću u zvuku sistema i želim svaki uspeh u daljem istraživanju i nadogradnji sistema.

Ostajemo u kontaktu i svakako planiramo novo druženje na mojoj teritoriji. :thumbsup2

Ivane, evo i ovim putem da ti se jos jednom zahvalim na odvojenom vremenu, i sto ti nije bilo tesko da iz Bg dodjes za Veternik, te ispostujes moj poziv, i naravno, cujes moj sistem. Takodje ti hvala na postu, na generalno lepim recima, ali i na detaljnoj analizi, misljenju, i svim kritikama, koje su uvek dobro dosle. Naravno, tih 5-6 sati druzenja je zaista bilo kvalitetno, i takodje izuzetno prijatno.

Sto se tice pojedinacne analize svakog izvora, mogu reci da za gramofonski setap nemam vise ideja sta bih mogao apgrejdovati, te verovatno otud i najpozitivniji tvoj utisak. Prosto tu nema sta vise dirati, i u tom delu sam najzadovoljniji zvukom.

Oko Primarea imam jos neke ideje, pre svega u apgrejdu samog napajackog dela cdp-a, u realizaciju krecem uskoro, pa cu videti da li sam time resio gore navedene mane, ali i neke licne zvucne primedbe koje imam.

Kada je Lampi u pitanju, on je najmladji clan sistema, i tek se "upoznajemo i analiziramo", mada sam i u tom delu dosta unapredio u odnosu na pre par nedelja. Ovih dana stize linearno za lap-top, pitanje softvera takodje resavam, ubacujem bolje sasijske RCA konektore, malo cu se poigrati i sa lampama...

Svakako CDP i DAC zasluzuju bolji strujni kabel od postojecih, koji su prelazno resenje izmedju skupih fabrickih koje sam imao, i planiranih diy monokristalnih koje planiram da imam (sa naravno monokristalnim schuko i iec konektorima, koji su vec nesumnjivo pokazali svoju vrednost i kvalitet). Od tog resenja ocekujem dosta, no otom-potom.

Tacno je da hocu da probam jedan radikalan potez - kompletno diy monokristalno ozicenje ampa i kutija, i na tome se radi aktivno. Ubacivacu postupno, i pratiti promene. Licno, od ove intervencije ocekujem najveci celokupan napredak sistema, ali je velik posao u pitanju, i pre svega dugotrajan, zbog usviravanja svih novih zica. Mozda nije dobra ideja, ali kako cu znati ako ne probam. Ako nista drugo, uvek se mogu vratiti na prethodno resenje.

Ostajemo svakako u kontaktu, i iskreno se radujem uzvratnoj poseti, verujem vrlo brzo.

P.S.

Naravno, u pripremi je jos interkonekta, tzv. Korbača, pa uskoro nece biti potrebe za prebacivanjem.

I naravno da sam odmah morao da pazarim "prangije", kada vec na danasnji dan (svakog 6. avgusta, poslednjih 18 godina) nisam na putu ka Gucanskoj "prozivci", i cuvenom zboru 100 trubaca, uz komandu "Oglasi se, oglasi, prva trubo Dragaceva", dok sa Jelice grme tresnjeve prangije... ;)

 

IMAG4371.jpg

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, Dražo said:

I naravno da sam odmah morao da pazarim "prangije", kada vec na danasnji dan (svakog 6. avgusta, poslednjih 18 godina) nisam na putu ka Gucanskoj "prozivci", i cuvenom zboru 100 trubaca, uz komandu "Oglasi se, oglasi, prva trubo Dragaceva", dok sa Jelice grme tresnjeve prangije... ;)

 

Nisam naveo ovu da je bila u gostovanju, da izbegnem prašinu koju je onomad podigla. :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

19 sati ranije, sondek said:

Interesantno kako gramofon koji sam cesto preporucivao ljudima sa skromnijim budzetom,recimo do 500 eura tako lako nadsvira dosta i skupu digitaliju.Samo ga treba dobro odabrati u startu.Moj prvi izbor je uvek bio Heybrook zbog zvuka vrlo slicnog Lp12 za dosta manje para,ali sistemdek je uvek bio medju 3-4 gramofona sa kojima dobijas odlican sound za "malo" para.Cesto to bude samo 100-200 eura vise od nekih izbora koji visestruko losijih koji nikad nedotaknu odlicnu reprodukciju i vrlo cesto ih i skroman digitalni izvor nadsvira.Zato vrlo vesto kad me neko pita koliko mi treba za dobar gramofon kazem "2oo evra vise nego sto si spremio" :lol:

Samo bih dodao malu korekciju na sve ovo, u ovom slučaju svira gramofon (vrtilica) + eksterno napajanje gramofona + ručica + glava + ožičenje + gramofonski preamp protiv DAC-a ili CDP-a. Komplet analogni setup nebih rekao da je jeftiniji, pogotovo ako se uzme cena Pass Labs Xono preampa, koji ovde jeste da je DIY ali se fabrički primerak prodaje za oko 4000 dolara nov, Benz Micro Gold cca 300 e, Rega RB250 cca 250 e + dodatna unapređenja i plus vrtilica, rekao bih da sve to skupa iznosi više od DAC-a ili CDP-a.

Ja lično volim i imam i jedno i drugo i gramofon za mene ima nezamenljivi šmek, ali ako poredimo i jedno i drugo, poredi se sve pre linijskog preampa a ne samo vrtilica sa komplet digitalnim uređajem. Kod gramofomskog setupa, vrtilica je ekvivalent spindle motoru transporta CDP-a, tj vrtilica bez svih ostalih komponenti daje samo ploču koja se vrti...

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, Dražo said:

Kada je Lampi u pitanju, on je najmladji clan sistema, i tek se "upoznajemo i analiziramo", mada sam i u tom delu dosta unapredio u odnosu na pre par nedelja. Ovih dana stize linearno za lap-top, pitanje softvera takodje resavam, ubacujem bolje sasijske RCA konektore, malo cu se poigrati i sa lampama...

 

JPlay Fempto :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Drazin i moj pristup je dosta drugaciji.Kod njega je na periferiji glavni,odnosno velik akcenat.Kod mene je srz u gramofonu(i to bazi) i zvucnicima. Sve je to OK,oba pristupa rade.Pojacalo apsolutno najmanje utice na zvuk,ali naravno ne treba da pojede deo zvuka ili ga izoblici,mora biti doraslo zvucnicima.Kablovi takodje ozbiljno uticu ali nikad ne sustinski.Peter Walker je lepo opisao  funkciju pojacala "zica sa potenciometrom" dakle ni da doda ni da oduzme nista od iz originalnog signala.Ja smatram da glavnina novca treba da zavrsi u gramofonu jer iz njega sve potice,ali Draza je radio i stalno radi i na gramofonu,nema mira i to je dobro. Gramofon je odlican i cesto podcenjen,bolji odnos cene ima mozda samo Heybrook od tih sa tim tipom subsasije.Srecom mnogo je toga kod Draze DiY,inace bi katastrofa pristup bio da je fono preamp 4 puta skuplji od gramofona i on samo dobro koristi DIYerska poznanstva.Ja imam fabricka resenja i zato phono pojacalo moze i treba da kosta tek cetvrtinu ili trecinu gramofona.Jer je i od tolikog uticaja.Recimo smestaj kljucnog dela MC preampa u gramofon mnogo donosi kao naravno i napajanje.Ja imam dva razlicita napajanja i vrlo se razlikuje zvuk,Teddi pardoovo je puno bolje od Naimovog.Ima sve tri opcije ostale su mi dostupne svakog momenta i moze je da se to vrlo jasno cuje.Botomline ...cuje se sve... samo je pitanje u kojoj meri  i na sta se stavi akcenat.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, somilenko said:

Samo bih dodao malu korekciju na sve ovo, u ovom slučaju svira gramofon (vrtilica) + eksterno napajanje gramofona + ručica + glava + ožičenje + gramofonski preamp protiv DAC-a ili CDP-a. Komplet analogni setup nebih rekao da je jeftiniji, pogotovo ako se uzme cena Pass Labs Xono preampa, koji ovde jeste da je DIY ali se fabrički primerak prodaje za oko 4000 dolara nov, Benz Micro Gold cca 300 e, Rega RB250 cca 250 e + dodatna unapređenja i plus vrtilica, rekao bih da sve to skupa iznosi više od DAC-a ili CDP-a.

...i bez svih tih dodataka,dobar gramofon prikljucen na solidan amp sa dobro odradjenom fono sekcijom dace slican efekat u odnosu na digitaliju.

Ja isto dosta slusam digitalni izvor,nisam ja neki turntable nazzi,samo deluje :lol:.Tidal/dac ili sad jos bolje streamer radi svakodnevno kao izvor,zvuk internet radija je bukvalno brutalan. Mora jedino da bude dosta kvalitetan jer u protivnom bude neslusljivo bez obzira na kvalitet...malo vise agresije i ne moze da se slusa.Meni zapravo i jeste veci problem izabrati digitalni izvor.Sa gramofonom mi je sve jasno,i gde sam i gde dalje u bilo kojoj situaciji,znam i kako da sa malo para jako popravim zvuk,a i da sa manjim budzetom minimalno izgubim.

Inace kad neko pomene rec šmek uz gramofon to meni jako ne valja,odmah pomislim na neki tunjav zvuk u odnosu na digitaliju koji cesto cujem pri posetama ,ustvari jasan pad kvaliteta.Dobar gram je ko dobra digitalija,ja kad stavim digitani zapis sa vinila to je slicno do neprepoznavanja.Nije lako gramofonu da postigne zvuk digitalnog izvora.Nadam se da sam da sam rec smek pogresno razumeo.

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, sondek said:

Inace kad neko pomene rec šmek uz gramofon to meni jako ne valja,odmah pomislim na neki tunjav zvuk u odnosu na digitaliju koji cesto cujem pri posetama ,ustvari jasan pad kvaliteta.Dobar gram je ko dobra digitalija,ja kad stavim digitani zapis sa vinila to je slicno do neprepoznavanja.Nije lako gramofonu da postigne zvuk digitalnog izvora.Nadam se da sam da sam rec smek pogresno razumeo.

Yep, zvuk dobrog gramofonskog sistema ima nivo detalja i prezentaciju kao i dobar digitalni sistem, ne mislim na pad kvaliteta nego na celu ceremoniju i sve dodatne radnje i trud oko gramofonskog sistema, podešavanja, redovna čišćenja, nabavka i čuvanje ploča itd u odnosu na klik na digitalnom sistemu, jednostavno te gramofon tera da više ceniš muziku. Takođe u taj šmek ulazi i činjenica da se ploča sluša od početka do kraja u 90% slučajeva što dovodi do toga da se autor bolje razume jer raspored pesama na većini albuma nije slučajan, nikako pod šmekom ne mislim na zvučni pečat.

Dodatno, ono što mene lično mami kod gramofona su stari albumi, analogno producirani gde recimo Miles Davis uđe u studio sa ekipom i odsvira kompozicije / numere od jednom, svi zajedno bez neke preterane postprodukcije sa ukrštena dva mikrofona i VEEEELIKIM STEREO natpisom na omotu. Ti albumi zvuče posebno dobro na gramofonu, jeste da ima svojih nesavršenosti ali jako se dobro prenese atmosfera svirke, barem kod mene...

Suština mog prethodnog posta je da taj Xono nikako ne treba izbaciti iz računice jer dobar gramofonski preamp uz dobru vrtilicu, ručicu i glavu može jaaaako puno da pokaže i po meni je poprilično bitna karika gramofonskog sistema. Da je sve to na nekoj prosečnoj RIAA sekciji integrisanoj u preampu, bila bi totalno drugačija priča... Poenta je porediti funkcionalnu celinu koja je neophodna da se reprodukuje zvuk adekvatnog nivoa za dalju obradu delova sistema koji su zajednički.

Nivo dostupnih igrarija na gramofonskom sistemu neću ni da komentarišem ali ću reći samo jedno, zvuk se može mnogo više pokvariti pogrešnim potezima na gramofonskom sistemu nego na digitalnom, tako da kada se negde čuje dobro izbalansiran i razumno informativan gramofonski sistem, to treba ceniti...

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da sam pogresno razumeo :D

Jest jedna od najvecih prednosti sto se slusaju celi albumi.Sa digitalnog izvora,narocito kad se nakrca 60-70min u album...tesko da ne preskocim nesto.Ne pamtim kad sam ustao i podigao rucku na gramofonu da preskocim neku numeru.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, somilenko said:

Samo bih dodao malu korekciju na sve ovo, u ovom slučaju svira gramofon (vrtilica) + eksterno napajanje gramofona + ručica + glava + ožičenje + gramofonski preamp protiv DAC-a ili CDP-a. Komplet analogni setup nebih rekao da je jeftiniji, pogotovo ako se uzme cena Pass Labs Xono preampa, koji ovde jeste da je DIY ali se fabrički primerak prodaje za oko 4000 dolara nov, Benz Micro Gold cca 300 e, Rega RB250 cca 250 e + dodatna unapređenja i plus vrtilica, rekao bih da sve to skupa iznosi više od DAC-a ili CDP-a.

Ja lično volim i imam i jedno i drugo i gramofon za mene ima nezamenljivi šmek, ali ako poredimo i jedno i drugo, poredi se sve pre linijskog preampa a ne samo vrtilica sa komplet digitalnim uređajem. Kod gramofomskog setupa, vrtilica je ekvivalent spindle motoru transporta CDP-a, tj vrtilica bez svih ostalih komponenti daje samo ploču koja se vrti...

I ja phono sekciju iskljucivo posmatram kroz sve elemente pre linijskog preampa. Sve svira, i sve daje svoj doprinos. U moj trenutni phono setap je ulozeno cca. 3200 evra, tako da tu vec odavno ne pricamo samo o Systemdeku (i to trenutno jeste najskuplji izvor u sistemu). Pored vec iznad nabrojanog, phono setap cini jos dosta vaznih (ili manje vaznih) unapredjenja i sitnica. Plus vreme, probe, testovi, ruke... Sve to zajedno kosta, mozda i vise od navedenog iznosa. No, s obzirom na zvuk, licno ne mislim da je to puno novaca.

E sad  @sondek), pitanje je da li bih za 3200 evra dobio isto, vise, ili pak manje, da je udeo same vrtilice/baze recimo 50% navedene vrednosti. Ili neka druga slicno proporcionalna (ili i ekstremnija) kombinatorika. Jednom mozda saznam, no nekako sve sumnjam.

Za mene jos jedna bitna stvar "slaganja" ovakvog koncepta phono setapa, jeste sto ni u jednom trenutku nisam morao da odvojim odjednom vise od 300-400 evra, a puno toga je i jeftinije. Na taj nacin sam do trenutnog zvuka dosao prakticno na rate, za nekih 2 godine, stalnim sitnijim unapredjenjima. Plus sto sam maltene svaki deo mogao da probam, testiram, izaberem sta mi najbolje lezi. Dakle, potpuna customizacija. Plus sto, ako zelim, i dalje mogu da unapredjujem ceo taj setap, uz postepeni apgrejd delova (baze, rucke, glave, phonoa...). Plus sto sam na taj nacin puno toga i naucio, i sto "sam znao sta cu sa rukama" ;). Meni je sve to prosto neprocenjivo.

Btw, setap koji smo Ivan i ja slusali, vredi cak i manje od 3200 evra, sa mojim diy interkonektom umesto nekog skupog fabrickog. Dakle, u ovom konceptu cak postoji i mogucnost racionalizacije vrednosti setapa, uz povecanje kvaliteta zvuka. Jasno, to je tesko izvodljivo, ali smatram da vredi probati, vidim tu visestruke koristi, ne samo materijalne. 

Link to comment
Share on other sites

55 minuta ranije, Dražo said:

Za mene jos jedna bitna stvar "slaganja" ovakvog koncepta phono setapa, jeste sto ni u jednom trenutku nisam morao da odvojim odjednom vise od 300-400 evra, a puno toga je i jeftinije. Na taj nacin sam do trenutnog zvuka dosao prakticno na rate, za nekih 2 godine, stalnim sitnijim unapredjenjima.

I tako da žena ne primeti jer je u malim porcijama, ovo je i meni ekstra stvar kod gramofonskog setup-a... :banana

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, zek said:

Pređi na Mac i odmah će ti se otvoriti stranica bez pitanja...:lol:

Nema veze sa Win ili Mac, ESET-ov softvare blokira stranicu.
Razlog: "This web page is on a list of websites with uncertain reputation or potentially unwanted content and has been blocked"

Stranica je prijavljena (lako se moze naci ko je i zasto prijavio), pa je zbog toga na blacklisti.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...