Jump to content


Tražim stereo risiver


MarkoR

Recommended Posts

Potrebna mi je pomoć oko izbora stereo risivera. Potrebno mi je nešto starije, do 100e, što ima dobar prijem fm stanica. Trenutno koristim Miida 6000A + 6000T, tjuner ima fantastičan prijem, ali ga moram vratiti. Kako je će biti u prizemlju a okolo ima puno objekata, treba mi nešto osetljivo što dobro zvuči. Hvala.

Link to comment
Share on other sites

15 sati ranije, laky said:

kod drugara cesto slusamo rtv mislim 700 sa pljosnatim tankim grundig zvucnicima,prelepo radi.

Da ,inace ovo je aparat koji ne spada u Hi Fi ,jer ne zadovoljava cak ni DIN 45500 ,sa aspekta izlazne snage i izoblicenja ,medjutim odradjen je na kraju cevne ere ,pa zadrzava pojedinosti te tehnologije u topologiji .Naime svi stepeni pojacanja osim izlaznog dela su projektovani kao visokomski , te su na putu signala ,svi osim izlaznog elektrolitskog kondenzatora ,folijski kondenzatori ,i gle cuda , svi odreda za radni napon od 160 V , iako je radni napon pojacivaca priblizno 24 V, tu su i probrani poluprovodnici siemens,valvo i motorola ,a elektroliti najskuplji Siemensi ,Frako i NSF.Izlazni par je popularni germanijumski AD 161,162 ,vezan bez emiterskih otpornika .Problem nastaje kod ton kontrola koje nisu odradjeni kao delitelji signala sa srednjom tackom ,pa visoke i duboke mozete pojacavati ili slabiti , vec su potenciometri vezani kao atenuatori ili oslabljivaci sa neutralnom tackom na maksimalnoj poziciji .To sve obilno nadoknadjuje potenciometar jacine zvuka sa dvostrukom fizioloskom korekcijom ili loudnessom  ,koji ne mozete iskljuciti ,tako da slusaocu ostaje eksperimentisanje sa ton kontrola za svaku poziciju potenciometra jacine zvuka .Medjutim ,iskusan audiofil vrlo lako postize neutralnu tonsku sliku uz zadrzavanje topline u zvuku ,Takodje ovaj aparat odlicno radi sa malim zvucnicima kao sto su Grundigov flach box ,koji imaju nesto svetliji karakter pa je moguce postici odlicnu iluziju Hi Fi reprodukcije pri malim nivoima glasnoce.Sa vecim kutijama zvuk postaje mutan i naporan .Takodje odlican pogon za sirokopojasne zvucnike ,kojima fali bas to sto aparat obilno daje ,Napravljen kao da treba da radi 100 godina , ovaj aparat dugo zadrzava svoj tonski karakter i toplo ga preporucujem kao sistem za slusanje radio programa ,pogotovo zbog odlicnog stereo dekodera izradjenog u diskretnoj tehnologiji .tako da radio program ima neverovatnu sirinu i dubinu pogotovo kod klasicne muzike

Link to comment
Share on other sites

Pojačala risiveri naj bolje ti je Yamaha risiver moze da se nadje ispod 100 evra.Zasto ova firma pa zato što dosada nisu omanuli sa pojačalim i risiverima vode računa naprimer o damping faktoru koji jako bitan a kod njihovih uredjaja uglavnom ide od 100 pa naviše

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, srdjan_c said:

Ovo je dobar risiver....ako imaš neki info glede epiteta “kršina”, mogao bi da podeliš sa svima nama.

Dobar je za restauraciju ako hoće da se zeza sa tim a ima samo 25w i vintage zvuk, a naravno istovremeno je i venčanica jer mu ostaje do kraja receiverovog zivota.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Evo malo da se ubacim u temu, bliska je mojim interesovanjima, i najsvezija.

Tek odnedavno sam se po prvi put susreo sa tzv. vintage stereo resiverima, i to prvo sa resiverom Kyocera R851 (crveni logo, druga generacija) za moj 3. sistem u dvorisnoj letnjo/zimskoj kuhinji (kutije su Spendor SA1 mini monitori, izvori su komp IBM iz 2005-te, direktno preko Y kabla (kvalitetan Neotech) u resiver, i kaset dek Nakamichi BX300E). Kyocera isporucuje pre svega obilje snage, velika je dinamika i odlican zvucni balans u svim opsezima, zvuk otvoren, veoma prirodan. Upravo slusam prve albume Sabana Bajramovica na kasetama, kontrabas otkida i ako su kutije skromne u basu, visoki miluju, srednji naravno fantazija, sto je osnovna odlika ovih kutija. Resiver je svakako bombonica, plus odradjen refresh (minimalan, koliko je bilo potrebno). Bolje se pokazao od prethodnih integralaca.

Drugi resiver sa kojim sam se susreo jeste Grundig R45, za moju radnu sobu, i on tera kutije Philips 22ah466. Ovde svira samo radio, pre svega programi Radio Beograda i Novog Sada. Ovo se pokazalo kao sjajan match, resiver i kutije se igraju jedno s drugim (oba su deklarisani na 4 ohma, pa je verovatno i zbog toga). Doduse, resiver je bio u prilicno zapustenom stanju (ali necackan), te mu je uradjen detaljan golem refresh, koji je izasao vise nego sam resiver. No, prezadovoljan sam, za 250 i kusur evra sam dobio kompletan sistem, sa sve kablovima, i sto je jos bitnije, fantasticnog zvuka, boljeg mozda nego neke par puta skuplje kombinacije tipa integralac/tuner.

E sad, shodno prethodnim iskustvima, razmisljam i o ubacivanju vintage stereo resivera u svoj 2. sistem, ne bih li smanjio broj uredjaja na polici. Zvucnici su Wharfedale Dovedale 3, trenutna amplifikacija integralac Hitachi HA6800, izvori gramofon Sansui SR525 (glava Goldring 1042), tuner Kenwood KT1100, cd plejer apgrejdovan Denon 1460. Sistem sada fenomenalno zvuci, te eventualnim ubacivanjem stereo resivera ne bih zeleo mnogo da izgubim, po mogucstvu nista. Naravno, iz svega prilozenog jasno je da volim ove vintage krsine, nove tehnologije me ne zanimaju, barem kada je hifa u pitanju, samo onoliko minimalno koliko je trend (DAC, Tidal i sl., kao pozadina).

Dakle, postovane kolege, koji bi bio vas predlog stereo resivera za navedeni 2 sistem, koji bi zamenio Hitachi amp/Kenwood tuner? Uslov je da poseduje finu phono sekciju, dobar/odlican tjuner, i snage da tera ove vintage Wharfije (cini mi se ne mnogo zahtevne).

Moram reci da sam malo proucio KP ponudu resivera do 100-nak evra (proucio na hifiengine), i tu izdvojio Yamahu CR 420 i 600, Wegu R3141, Kenwood KR4140, NAD 7240 i JVC JR S301. Mislim se, bilo bi sjajno da mi bilo koji od ovih pruzi ono sto zelim, medjutim nekako sam skeptik, ipak Hitachi i Kenwood nisu bas losi, i cini se dobrim reperom. Gledacu da cujem svakako nesto od toga. A gledam i u pravcu nesto skupljih i skupljih, Luxmana, Sansuia i Akai-ja (ono sto je dostupno trenutno kod nas), a cak i ono sto nije dostupno trenutno, a cini se dobrim izborom, tipa Harman Kardon HK670R, Pioneer SX-636 i 737, Sony STR-6065, Yamaha CR-800 i 1000..., pa zasto ne i nekog Marantza, mada mi nekako nisu my cup of tea, ne znam, ima nesto sto me odbija od njih, naravno cista predrasuda...

Kako ne zurim, rad sam saslusati predloge, iskustva, mozda se razviju i neke diskusije... Svakako ne nadjoh ovako kompletnu temu o starim stereo resiverima, pa eto mozda ova bude, ako bude interesenata, narocito medju starijim i iskusnijim kolegama.

 

Link to comment
Share on other sites

Dva su razloga. Prvo, da svedem kombinaciju amp/tuner na jedan uredjaj. Cela polica mi ide na 1,3m (prvi red su ploce, otud visina), pa bih voleo da bude to nize. A i znatizelje radi, da vidim moze li jedan resiver za pristojne novce, adekvatno da zameni jedan dobar budzet amp, i jos bolji tuner. Drugi sistem je u pitanju, pa ne marim mnogo ako ne bih ostvario napredak, bitno je da zvucno ostanem negde tu gde jesam. Prvi sistem je vec neka druga prica...

 

Link to comment
Share on other sites

Bitno je da cigla bude za kamine i slicno, u NS/Veternik ima Drinic Coop, oko 100 din komad. Cigle su savrseno ravne i identicne, samo se slazu jedna na drugu, stabilno, i modularno. Izmedju cigli stavljen red plute, imam rolnu (Bricolage 5000 din) pa turam gde god stignem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...