Jump to content


Sony TA-FB930R QS sa daljinskim


ZoranBG

Recommended Posts

Prodajem Sony TA-FB930R pojačalo iz QS serije, sa daljinskim upravljačem.
QS serija je predstavljala prelaz između komercijalnih modela koje je Sony pravio i najbolje ES serije. TA-FB930R QS je konstrukcijski praktično identičan modelu TA-FA30ES iz pomenute Esprit serije, ali bez MC gramofonskog pretpojačala. Kataloška cena mu je bila oko 500 EUR. Snaga pojačala je 80/120 W na 8/4 oma po DIN standardu. Masa je nešto preko 10 kg.

Konstrukcija kućišta je veoma dobra i čvrsta, potenciometri su kvalitetni i nemaju "lufta" na osovinama, tj. ne pružaju "jevtin" osećaj. U izboru aktivnog ulaza su korišćeni releji, što je bolje rešenje nego ondašnja integralna kola koja su znala da boje zvuk. Cela linijska sekcija pojačala je odrađena diskretno, bez upotrebe jevtinih operacionih pojačavača. Transformator je torusnog tipa, japanske firme Bando, a elektrolitski kondenzatori su Nichicon KG audio grade i kvalitetne Elne praktično svuda. Bias izlazne sekcije je izveden LED-ovkama, što se vidi kada se pojačalo uključi.

Zvuk TA-FB930R je na toploj strani skale, sa vrlo snažnim basom i odličnim detaljima po celom opsegu, kao i vrlo dobrom dinamikom. Generalno, to je isti zvučni pečat kakav  imaju i skuplja ES pojačala iz te ere - na primer moj bivši TA-FA5ES.

Daljinski koji dajem uz pojačalo je od Sony risivera i pokriva promenu glasnoće i izbor 4 ulaza, dva morate selektovati ručno i tu je razlika od odnosu na fabrički. Pokriva i druge Sony komponente.

S obzirom da se radi o modelu iz 1999. godine, odradio sam mali servis: očistio pojačalo, iako se vidi da je prethodni vlasnik veoma brinuo o njemu, proverio elektrolite i određene otpornike, zamenio termo pastu na hladnjaku, prelemio izlazne tranzistore i drajvere koji se greju i, najbitnije, zamenio potenciometre biasa izlazne sekcije kvalitetnim multiturn potovima jer fabrički posle dosta godina znaju da prave probleme na pojačalima ove serije, a i mnogim drugim. Tzv. mirna struja je podešena prema servisnom uputstvu.

Cena je 120 EUR.

Pojačalo me je koštalo tačno toliko koliko ga prodajem, a jedini razlog prodaje je taj što drugar prodaje mrežni risiver koji mi funkcijama više odgovara za moj "B" sistem i Sony mi je postao višak :(.

 

 

2.JPG

3.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...