Jump to content


Podnostojeci zvucnici!


VBoss

Recommended Posts

Link to comment
Share on other sites

Kod aktivnih vufera ne piše impedansa jer je ulaz u pojačalo njihovo a na na sam zvučnik.

Treba da tražiš one koji imaju speaker level input, i da, povezuje se na oba kanala. Takođe treba tražiti i one koji imaju regulaciju sečenja (krosover) i regulaciju glasnoće. Krosover se određuje slušanjem (ukoliko nemaš mikrofon za merenje kompleta sa frontovima), a pot za glasnoću se koristi da se uskladi sa frontovima i kad pojačavaš frontove istovremeno se pojačava i sub.

Link to comment
Share on other sites

19 sati ranije, VBoss said:

Znaci samo ,,aktivac" igra ulogu!Koliko je bitan otpor njihov prema pojacalu odnosno glavnim zvucnicima?!Inace na dosta njih i ne pise otpor!Da li se vufer povezuje na oba kanala(za levi i desni zvucnik).Krosover jel nuzno da ima i kako se on uskladjuje.Pogledom na kp,izvdojih sledece,neko misljenje bi dobro doslo sta uzeti(u okviru max budzeta);

Otpor na ulazu u SUB je kiloomski i ne utiče na pojačalo i glavne zvučnike, nebitan podatak.

One 2+1 SUB-ove ne gledaj, to je slabo i ne može da se poveže, nema ulaz sa zvučnika i ima pojačala za satelite, treba mu ispred pretpojačalo ili PC ili nešto treće što ima varijabilni izlaz.

Za tvoju prostoriju i zvučnike potreban je SUB od barem 10" najbolje 2kom od 10" (ili jedan od 12"), sa pojačalom od par stotina W,. Ovi sa 8" basom nemaju dovoljnu snagu ni glasnoću i ne idu duboko, to je za neka male neefikasne zvučnike i male sobe, za PC zvučnike i tako to.

Ako kupiš slab SUB bacio si pare, ima da ide u clipping čim malo više pojačaš.

Bitno je da bude jak i veliki, da ima regulaciju jačine, rezne frekvencije i faze te  da ima ulaz sa zvučnika jer na pojačalu nemaš varijabilni izlaz.

Ako trenutno nemaš doovoljan budžet, bolje sačekaj dok ne skupiš dovoljno za pravu stvar.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Pozdrav i od mene. Nedavno sam uzeo JBL LX 66. Ja u svojoj sobi nisam bas zadovoljan kako zvuce. Soba je 15m2. Odnesem ih u 35kvadrata, joa gora situacija. Bas se gubi u vecoj prostoriji. Jurim ga po sobi. U manjoj ga ima, mozda i previse, mada su blizu zadnjeg zida, stavio sam sundjere iza, cini mi se da nema nekog znacajnog efekta. E sad glavno pitanje za iskusne ljude, da li ovi zvucnici nisu ipak taj kvalitet ili ja to ne umem da rasporedim kako treba? Sam zvucnik po meni je dobro odradjen, tezak 28kg, srednji i visoki su dobri. Slusao ove zvucnike na Marantz snagasu nekom, kod jednog prodavca, tada su pokazali moc, kod drugog prodavca na Pioneer a616, to je vec bila katastrofa. Mozda je i do pojacala, Grundig a 9000 se ne snalazi najbolje sa ovim kutijama, ima basa, fali udar,  Onkyo integra 8650 bolje je legla, sa jacim udarom basa, ali malo se deru u srednjem opsegu.Ono sto vi kazete sinergija nije kako treba... Samo se Rock cuje kako treba, tu sam bas zadovoljan. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ne znam kako zvuce, nisam slusao ali vizuelno mi se svidjaju kutije sa oglasa, KEF IQ7, vredelo bi razmisliti o tome. Celokupan setup (kutije, amp, dac, kablovi) su iznad predlozenih budzeta, x3,x4. Mislim da bi krajnji ishod bio dobro resenje. Sve je do kinte, a steta sto smo polupani sa istom, :(, (kako ko).  Cisto da se zna, ne bustujem nikoga i niciji oglas. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Da ne pokreće novu temu isto kao i većina,kupio bi neke zvucnike al ne znam koja marka je najbolja pa me interesuje vaše mišljenje o tome jer sam vec kupio jedne i nisam bas zadovoljan sa njima pa ne bih da se ponovo zeznem(cena do 450€).Isto tako dobro bi mi došla pomoć da mi neko kaze sta mi trebe još osim pojačala da bi ti zvučnici radili dobro a imao sam u planu malo kasnije da kupim i gramofon koji bi isto tako povezao na to. HVALA 

 

Ove sam naso pa me interesuje mišljenje i iskustva sa JBL zvučnicima  ko ima.

 

143304734.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...