Jump to content


Podnostojeci zvucnici!


VBoss

Recommended Posts

Veliki pozdrav poznavaocima audio problematike.:wave2

Planiram pazariti podnostojece zvucnike,za pocetak.Budzet oko 250€,max 300 moze i manje,ne bi se bunio:DPolovni,naravno.E sad,solidno vremena sam proucavao forume i sajtove za prodaju(kp)i tek sam sad zbunjen.Vidim svasta se nudi,cesto precenjeno..Prostorija za udomljavanje je 25-30 m2.Pustalo bi se sa kompa(integrusa)!Znam da je to los izvor,al kasnije bi razmatrao neki dac il slicno.Muzicki zanrovi koje slusam su razliciti,al bi mi posebno drago da fino zvuci metal i rock!Naknadno bi uzeo pojacalo,stereo iskljucivo(moze i predlog zbog kompatibilnosti).Sad udrite!:order

Link to comment
Share on other sites

Podnostojeći zvučnici ne mogu sa integralne kartice. Čak ni bolje slušalice ne mogu. Za podnostojeće zvučnike treba integralno pojačalo i DAC. Računaj najeftiniji Topping D30 oko 100€, očuvano staro pojačalo minimum 100-150€, pa onda tek podnostojeći zvučnici.

Znači ispod 500€ ne kreći u ovu igranku. Do tada neke kompjuterske Logitech troši...

 

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Da se nadovežem na temu, da ne bih otvarao novu.

Isto slučaj kao pokretač teme, hteo bih podnostojeće zvučnike, taj neki rang 300-400 evra.

Trenutno imam Topping D30 i Microlab Solo 7c zvučnike. Ok to svira ali ja bih nešto bolje. Trenutno Microlab stoje na polici, kupio bih ja stalke za njih ali verujem da neću mnogo dobiti na zvuku, to su zvučnici od 100 evra, koliko para toliko i muzike.

Što baš podnostojeće? Nekako su mi lepši :D A i tako bih izbegao kupovinu stalaka. Pojačalo bih kupio po nekoj vašoj preporuci od 100-150 evra. 

Ja retko, retko slušam glasnu muziku. Uostalom živim u stanu tako da nisam ni u mogućnosti da odvrnem do daske. Voleo bih zvučnike koji i na manjem volume-u daju dobar zvuk, čist, oštar... Ovi Microlab su nekako muljavi kad su smanjeni, tek kad se pojačaju na pola od svog opsega bude bolje. Soba je 20 kvadrata.

Što se tiče ponude, čini mi se da i nije neka za ovo što ja tražim...Evo nešto što je meni zapalo za oko:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Bowers-Wilkins-preference-p5-92425807-oglas.htm?

filter_id=110419535https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Tannoy-633-D30-Black-Ash-PAR-16569520-oglas.htm?filter_id=110419535

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Mission-752-91892263-oglas.htm?filter_id=110419535

 

E sad, ja sam čitao o svim ovim modelima na forumima, i na ovom forumu naravno, i zanimljivo mi je da su oni bili jeftiniji pre 10-tak godina nego sada? Npr. ima neka tema gde se pominu ovi B&W Preference P5 i cifra od 300 evra. A topic iz 2011. 

Šta mislite, može li se za ove pare naći nešto dobro? Ili ipak mora bookshelf za ovoliko? Meni izgled znači dosta, mislim da bi mi se podnostojeći zvučnici lepo uklopili u sobu ali ako je to sve loše onda ništa, ipak je namena zvučnika da dobro sviraju pre nego što dobro izgledaju.

 

Link to comment
Share on other sites

Imao sam jedno vreme,model Tannoya iz te profile serije,ako se dobro sećam 636 profile.Ne bih ti ih preporučio jer su onako poprilično zahtevni za punjenje.A koliko se sećam nekih pisanija (uz ogradu da ih nisam slušao),i ti Bowersi sa linka su poprilično zajebani po tom pitanju+ako i ovde dobro pamtim,visokotonac je sa ferofluidom,što posle niza godina počne da pravi ozbiljan problem.

I ja bih definitivno od 3kom koje si postavio na linkovima, probao te Mission.To bi po meni bio najbolji izbor.

Link to comment
Share on other sites

Upravo iz razloga koje je Violent napisao sam od ta tri izabrao Mission.Ne trebaju ti zvucnici za koje ce ti trebati triput skuplji amp,i tu nema tihog slusanja dok im ne nadjes bas dobar amp.Pritom neki Mision Sajrus amp moze i da se nadje u budzetu,pa vremenom ili odmah reparira.Ima naravno i drugih.

Link to comment
Share on other sites

Apsolutno tacno.Ja sam ih imao pre nekih 8/9god.Od mene ih je pazario jako korektan i totalno ok lik i kolega sa foruma @dragec ,covek probao da ih puni onako po secanju sa Aurom 100 ili jacom.Mislim amp od 100+w po kanalu,i po njegovim recima,to jednostavno nije bilo to.

Kutije su prosvirale tek kada ih je stavio u auto i odvezao i nakacio na sistem od drugara,koji je imao (mozda jos uvek) opaku pre/power kombinaciju,po recima drageca,reda cene tipa 4000/5000$.

Dakle,takve i slicne zvucnike izbegavaj.Sondek ti je dao i dobar hint za amp uz te mission-ke.A to je neki lepo ocuvan Cyrus 2,dakle ista firma je u pitanju.I za pocetak si zavrsio posao.Posle kada ogladnis za boljim,ides dalje.

Link to comment
Share on other sites

Za tu kvadraturu JBL LX 66, solidan zvuk za pristojne pare. Ostalo sve sto ti je predlozeno ima da ti se izgubi u sobi, neces imati pun zvuk, bice ti jako tanak bass. Ipak govorimo o prostoriji od cirka 30 kvadrata. Taj Mission ako ima ferofluid u visokotoncima s obzirom na godiste proizvodnje odmah mora na servis, ili bar eventualno da se otvori i pregleda, a to je vec veliko zezanje.

On 21.3.2020. at 15:25, violent femmes said:

Apsolutno tacno.Ja sam ih imao pre nekih 8/9god.Od mene ih je pazario jako korektan i totalno ok lik i kolega sa foruma @dragec ,covek probao da ih puni onako po secanju sa Aurom 100 ili jacom.Mislim amp od 100+w po kanalu,i po njegovim recima,to jednostavno nije bilo to.

Da, to mi se desilo sa Tannoy 636 koje sam kupio od tebe i sa Bowersima Matrix 2. Dakle Bryston snagas (polovan je bio i prodat sutradan posle te probe za 2.000 EUR) kad smo nakacili te kutije su prosvirale, najveci apsurd je cena tih zvucnika koja je skoro sedam puta manja od potrebne amplifikacije.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pozdrav audio znalcima i dobronamernim ljudima!Zahvaljujuci savetima a i paralelno se edukujuci po najboljem mestu za ovu problematiku zavrsi se moja potraga za ozvucenjem!Bila je u fazonu klipova na you tube ,,kako se sportski hraniti za 1€ dnevno":DElem,na kraju su uzeti JBL Arena 170 pogonjena HK 6300 a korigovani FX audio dac x6!Iako rezultat previse kompromisa,pre svega finansiskih a i estetskih rezultat je prilicno zadovoljavajuci!Napominjem da nisam imao priliku da cujem nesto od ,,prefinjenije" tehnike ranije!

Link to comment
Share on other sites

Nisi pogrešio to ti je u budgetu.Baš za Jbl sam čitao revjue da su Rock,metal,elektroniku.Arena 170 i 180 i za home theater.Filmove i muziku..Uzmeš amp.Yamahu, Pioneer,Onkyo,Denona..Barem 100 W po kanalu.Da iz zvučnika dobiješ maksimum . Da zatreseš celu kuću i komšiluk.Ajde javi nam doživljaj..Arena 180 sada bi pazario..

Poslano sa mog Redmi Note 7 koristeći Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Dosadno doba a podforum sta da kupim miruje..:bananaDa ga malo razmrdamo.Strucno pitanje.Da li na moj amp mogu spojiti subwoofer.Nema poseban ulaz za njega,al ima mogucnost dodavanja jos jednog para zvucnika(neki na isti povezuju).Ako je moguce dal mogu(smeju)aktivni il pasivni.U vezi ovoga sam nasao dosta kontradiktornosti.Kao ne bi smelo aktivno,do preporuke istog.Na pojacalo HK 6300 je prikljucen par zvucnika od 8 oma.Znam da se ovde vode ,,krsne" debate u vezi vufera.Za pocetak bi mi bilo najbitnije saznanje kako izbeci da ,,deda ne spali Djenku" ondosno da ,,HarKmelija ne bude bas toliko ukusan":grin:Hvala unapred i zdravi bili!

Link to comment
Share on other sites

Aktivni SUB uvek može da se doda na postojeći izlaz za zvučnike. Većina aktivnih SUB-ova ima ulaz sa zvučnika i LINE ulaz sa pojačala. Ako nema namenskog LINE izlaza za SUB na pojačalu, koristi se veza na zvučnike. Bitno je da jačina SUB-a prati glavne zvučnike sa rotacijom potenciometra za jačinu, pa se zato ne mogu koristiti fiksni izlazi sa pojačala, recimo Tape Monitor.

Pasivni SUB bi mogao da se doda teoretski ako pojačalo može da izdrži nisku impedansu, i ako bas driver u SUB-u ima dva odvojena namotaja i posebne skretnice za svaki kanal,  jer je on vezan paralelno postojećim zvučnicima. Glavni zvučnici i pasivni SUB bi morali imati impedansu 8 oma, a pojačalo da može da radi bez problema na 4 oma. Pasivni SUB je jako teško uklopiti sa glavnim zvučnicima (gotovo nemoguće ako nisu već fabrički usklađeni) tako da tu varijantu ne preporučujem nikako, a i pojačalo je duplo više opterećeno na niskim frekvencijama.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...