Jump to content


Aktuelni dobavljači komponenti pasivne skretnice


Milan.mazinjanin

Recommended Posts

Dobro veče svima,

molim informaciju o aktuelnim dobavljačima kalemova, otpornika i kondenzatora za pasivnu skretnicu zvučnika. Vidim da Toma Kruševac radi, probaču sa njim, ali me interesuje i da vidim koji izvori imaju dobre cene, obzirom da imam neke velike elemente, pitanje je koliko će to koštati sve... Lista elemenata u prilogu, ako nekoga interesuje.

Milan Mazinjanin spisak komponenti skretnice.xlsx

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Malo su ti nejasane oznake, recimo L5  - 270mH, pretpostavljam 270uH ili 0,27mH? Uz te kalemove se uvek specificira i omski otpor, recimo do 0,4oma, ne bi valjalo više za 8 omske zvučnike, za 4 omske treba duplo manje, tako da se za bas sekciju mogu do 400Hz koristiti i kalemovi na trafo jezgru. Velika je razlika u ceni, i bolje je da bude što manji otpor i što deblja žica, naročito na basu.

Isto za kondenzatore, oznake su uf, um? Pretpostavljam da su svi u uF (mikrofarad). Uz vrednosti kapaciteta se specificira i napon, manje od 100VDC nikako ne uzimati. Polipropilene (MKP) ne možeš ni naći ispod 160V, uglavnom manjih napona ima u varijama: poliester od 100VDC (MKT) i polikarbonat (MKC) od 100VDC. Veće vrednosti 150uF, 22uF, 33uF, 47uF mogu biti poliester, a manje vrednosti polipropilen.

Kondenzatori redno vezani na visokotoncu i srednjotoncu bi valjalo da budu što kvalitetniji. Onaj veliki od 150uF koji je paralelni na basu, može biti i bipolarni polielektrolit od 100V, ili kombinacija bip. elko 100uF+poliester 47uF 100V, ili neka druga kombinacija, recimo 70% poliester a 30% polipropilen. Isto važi i za redni kondenzator na srednjotoncu, može kombinacija poliester 70% i polipropilen 30% ili sve polipropilen.

Ožičenje kutije VDH CS12, za visoke može i CS18, ili nešto od Neotech OFC.

Može li se znati koji su zvučnici u pitanju?

Ako se ulaže puno u komponenete (drivere i kutiju) onda ne treba nikako štedeti na skretnici i ožičenju, jer se neće dobiti željeni rezultat. Ako je pak reć o jeftinijim driverima, onda se ne iplati preterivati, pa se skretnica može izraditi od bipolarnih elektrolita bajpasovanih blokovima, a na visokotonac obavezno blok kondenzator, polieter, polipropilen, polikarbonat. 

Link to comment
Share on other sites

Sad tek vidim kako sam pobrljavio sinoć. Ispravio sam oznake vrednosti, i prikačio novu tabelu.

Da, za kalemove ćemo rešavati sa dobavljačem otpor, u skladu sa cenom/kvalitetom.

Inače sam mislio o tipovima i ostalom sa dobavljačima da prodiskutujem, zato nisam mnogo širio temu ovde. 

U pitanju su već postojeći izgrađen KIT od Focal C-800 koje sam hteo da osvežim, i pomalo unapredim.

negde sam našao link za Italijansku firmu Audio GEars, tamo baš ima dosta stvari spremno... Ako ne može ovde, poručiću od njih.

Milan Mazinjanin spisak komponenti skretnice.xlsx

Link to comment
Share on other sites

On 2.3.2020. at 9:51, Milan.mazinjanin said:

KIT od Focal C-800 koje sam hteo da osvežim, i pomalo unapredim.

Daj sliku te skretnice da vidimo delove, možda veći deo i ne mora da se menja, recimo kalemovi i blok kondenzatori ako su dobri. Možda je bolje uložiti u ožičenje i zameniti par kritičnih komponenti.

Link to comment
Share on other sites

Koliko se sećam, polipropileni na toj skretnici su Solen, AXON ili SCR, a svakako je svejedno koji je od ta tri jer se svi prave u istoj fabrici. Na sledećem linku je prikazana izrada kompletno nove skretnice, koja za razliku od originala ima sve kalemove motane na vazduhu i nema elektrolitske kondenzatore:

https://www.audiovintage.fr/leforum/viewtopic.php?f=88&t=42981&start=20

Edit: nađoh fotku originala, ipak nema kalemova na feritnom jezgru, ali su nove pločice za skretnicu sa prethodnog linka očigledno potrebne zbog smeštaja polipropilena velikih vrednosti koji su zamenili elektrolite:

Crossover.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sve može da se unapredi svakako. Ove crne kondenzatore bih ja vezao u paralelu koliko treba komada da dobijem tih 150uF i stavio na bas, a nove uzeo za srednje i visoke. Možda bi paralelni na srednjim mogli i oststi ovi crni.  Recimo Mundorf Evo Oil za redne na srednjim, Jantzen silver Z ili superior Z na visoki. Zašto su na visokom dva redna kondenzatora?  Može li se tu staviti jedan od 2.7uF koji odgovara zbirnom kapacitetu ova dva? Bilo bi puno jeftinije, a i sam Jantzen tako pravi te kondenzatore, interno su izvedeni kao dva kondenzatora vezana na red.

Zbirni otpor kalemova na basu svakako ne bi valjalo da bude preko 0.4oma. Ne znam koliko su dobri od "Fini namotaji" kalemovi na EI jezgrima. Lično sam planirao na svojim zvučnicima da vazdušni kalem od 5mH otpora 0.4oma zamenim sa jednim takvim, tri puta manjeg otpora. Rez je na 400Hz, a oni ih specificiraju da mogu da se koriste do 400Hz. 

Link to comment
Share on other sites

1.  kao sto kaze Nixie , na bas sve te crne Solene , inace taj kond je sr. nje od konda za srednje i visoke , to je izmedju ostalih i sam Troels dokazivao ...

2. sve otpornike zameni sa zelenim MOX otpornicima Visaton ili Mundorf

3.  Na srednje i visoke ruski K 73 - 16 ili jos bolje K 71 - 4 , ovi drugi skuplji , redji i nema bas puno kombinacija ali prilicno bolji . Na njih bajpas ruska silver mica , po mogucnosti SSG modeli . Ako nema silver mice , moze i crvena Wima , vishay mkp 1837 , ili neki stiroflex , ali su oni stepenicu nize . Inace dosta  onih  koji stavise K 71 - 4 ne vratise se na stare kondove koji su doosta skuplji , da ne kazem bolji  od crvenioh jantzena ( superior  ) . Naravno , ukusi su razliciti , ali u odnosu na brendirane , ovo kosta kikiriki... 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, milovan1963 said:

3.  Na srednje i visoke ruski K 73 - 16 ili jos bolje K 71 - 4 , ovi drugi skuplji , redji i nema bas puno kombinacija ali prilicno bolji . Na njih bajpas ruska silver mica , po mogucnosti SSG modeli . Ako nema silver mice , moze i crvena Wima , vishay mkp 1837 , ili neki stiroflex , ali su oni stepenicu nize . Inace dosta  onih  koji stavise K 71 - 4 ne vratise se na stare kondove koji su doosta skuplji , da ne kazem bolji  od crvenioh jantzena ( superior  ) . Naravno , ukusi su razliciti , ali u odnosu na brendirane , ovo kosta kikiriki... 

Milovane kakva su iskustva sa ruskim MBM kondenzatorima ( pio )  ?

Link to comment
Share on other sites

Ulaganje u potpuno novu skretnicu je veliko, pitanje je isplatljivosti. Neka minimalna  varijanta je:

- bolji kondenzatori (ili samo jedan ugraditi na visokotoncu umesto ona dva redna, plus bajpas),

- novi kvalitetniji otpornici na srednjem i visokom,

- zamena bipolarnih elektrolita na basu (po mogućnosti staviti 150VDC ako se može naći, Mundorf, Jantzen i slično),

- bajpas rednih kondenzatora na srednjotoncu i

- VDH interno ožičenje.

Link to comment
Share on other sites

Kolege, hvala puno na raznim idejama i iskustvima. Slabo odgovaram jer ipak redovni posao je preokupirajući... Treba ipak zaraditi za ove zafrkancije :)

Osnovna ideja sređivanja skretnice je što prilikom izrade zvučnika nije izrađena i originalna skretnica, već zamenska. Umesto 18db išli smo na 12db/oct kako bi malo uštedeli u tom momentu. Nažalost, to mi nije nikada dalo mira, iako nemam neke posebne primedbe na zvuk, samo bi hteo da probam i originalnu izvedbu i izvučem MAX iz trenutnih kutija. Čak i na toj zamenskoj skretnici, svi kalemi su debele žice, na vazduhu motani, Polopropileni svuda, VDH srebro na visokima, neki debeli kabl od 6 kvadrata stavljen na bas...Nije to loše uopšte ni u startu urađeno...

Večeras ću na miru iščitati vaše komentare pa ću dopuniti specifikaciju...

Imate li neku preporuku nakon toga, kod koga snimiti karakteristiku cele kutije, da procenimo kako izgleda nova skretnica?

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Milan.mazinjanin said:

Čak i na toj zamenskoj skretnici, svi kalemi su debele žice, na vazduhu motani, Polopropileni svuda, VDH srebro na visokima, neki debeli kabl od 6 kvadrata stavljen na bas...Nije to loše uopšte ni u startu urađeno...

Pa ti tu i nemaš nekog posla.:D

Šalim se naravno, samo to "zamenska" skretnica mi ne zvuči baš najbolje.

Ako nemaš mernu opremu, nabavi neki merni mikrofon da proveriš šta stvarno radi ta postojeće skretnica.

Link to comment
Share on other sites

@ Krca 44 , ab , skrstic , pokusacu zajedno odgopvoriti ...

MBM nisam probao , probao u kombinacijama i samostalno KZG i KBG , i na basu je bilo muljavo , na srednje i visoke nisam ni probao . Nije proslo ni sa bajpasom. Ali sa mnogo strana sam inf. da su napajanju MBG-O neverovatni . To mi je zelja probati , iako mi je u napajanju preampa lampasa -  ASC metal. polipropilen u ulju , po doobrim poznavaocima nesto najbolje sto ima za napajanje , ali lampasa . Oni su bili bagatela , zamenili elektrolite Jansen koji su bili 10x skuplji. Potpuno odsustvo buke. Kond K72p-6 , nezgrapan , veliki , tezak zbog oklopa , neprakticno povezivanje na cvrste pinove ...Ali zvucno jako dobar , isti kao Ft1 , s tim sto je ovaj kudikamo prakticniji , manji i laksi za implementaciju. Ako ima mesta i nosaca dobar kond.  Ft3 , verovatno ruski najbolje zvuceci kond , nijansu losiji , ili agresivniji od V-cap , svetskog top teflona. Ovo s razlogom , jer je isti poredjen sa V-capom u tom preampu lampasu . Jednostavno , malo sirovije zvuci , ali skoro 20x jeftiniji...Toj ligi ne pripada K73 - 16 ,oni su nesto vecih vrednosti u uF , idu u skretnice , na amp - preamp gde su male struje , Ft3 su bajpas ili na mestima malih vrednosti uF, npr. najbolje mesto za Ft3 , i tu je jednostavno nezamenjiv je na phono - u , cesta vrednost 0,22uF. Tu ga moze menjati samo premijum kond , i njih je mali broj. K75 - 10 nisam probao . Jos jednom , neverovatna kombinacija je K71 - 4  sa silver micom SSG2 . To radi kao premijum kondovi. Za skeptike prema ruskim kondovima , kakav sam bio i ja pre x godina evo tolerancije nekih kondova za poredjenje : Jansen elektroliti 10 - 30 % , Ampohm  5 - 10 % ,  K73 - 16  5% , Ft3 5% , Ft1 5 % , K71 - 4  2%  i silver mica SSG ( 1 i 2)  0,5 %. I uzgred , silver mica ima srebrne kontakte . Naravno , ne sviraju samo podaci , ali govore dosta o doslednosti fabrike i dozvoljenoj toleranciji proizvoda . 

Eto , malo duze , ali nadam se da ce nekima i pomoci da ne lutaju previse , ne gube vreme  i novac , nego prvo probaju jeftinije dobre a dostupne  stvari .       

 

Link to comment
Share on other sites

И само још једно питање, која је разлика између ССГ-2 и КСГ-2 силвер мице у тех.и звучном смислу?

Видим да КСГ-2 има 5%, а ССГ-2 видим да има од 0,3 до 2% толеранције. Остало не знам.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...