Jump to content


Koji aktivni sub?


supermarkomare9

Recommended Posts

  • Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

4 sati ranije, supermarkomare9 said:

Video sam, svakako prodaje čovek u kompletu, i za keš (ovo uzimam na rate), takođe jurim crnu boju samo. Ali da, cena je povoljna za komplet svakako.

Sent from my GM1900 using Tapatalk
 

Продаће сигурно суб одвојено. Написао да продаје у комплету предње и центар.

Link to comment
Share on other sites

Da se javim da sam poslušao sve, i utisak je sledeći. I dalje sam neodlučan. MA Bronze 2 i WD Diamond 11.2 nisu ostavili nikakav utisak na mene. Kef Q350 mi se svideo, kao i Canton Gle 436.2, koji je čak i ostavio veći utisak na mene od Kefa. U subotu ću prelomiti jer sam bez zvučnika trenutno. Ali jedno je sigurno, u svakoj kombinaciji će mi trebati sub. Čuo sam SBS i Jamo S810. Sbs mi je over kill finansijski trenutno dok Jamo ne zvuči obećavajuće, da je 20ak hiljada pa i da razmislim, osim njega kod nas od tih plitkih samo QAcoustics sub, koji je na pola puta ka SBSu i ne bih ga uzeo po trenutnoj ceni. Glavna stvar je odabrati zvučnike, sub otom potom, ima vremena za razmišljanje

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Potrebna mi je još jedna pomoć/sugestija za odluku. Pošto je finalni izbor pao na Kef i Canton, neodlučan sam, prvo jer mi je Canton možda bolje zvučao zbog same prostorije, akustike, ugođaja u 4Audio nego za Kef u Player-u. Takođe sam čitao da ljudi koji pređu za Kef-a, uglavnom nisu zadovoljni Cantonom, da li je navika, ili nešto drugo ne znam. Interesuje me ima li na forumu ovde ko je imao prilike da koristi zvučnike oba brenda i da neki utisak, mišljenje, koje mi eventualno može pomoći u izboru.

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

42 minuta ranije, supermarkomare9 said:

ko je imao prilike da koristi zvučnike oba brenda

KEF i CANTON imaju mnogo različitih modela i serija zvučnika, kao i svi ostali, tako da ne postoji generalno "dobar" brend koji se uklapa sa ovom ili onom elektronikom. Sve to ti je promenljivo. Postoji doduše neka filozofija zvuka kod proizvođača, ali se modeli međusobno manje ili više razlikuju, čak imaš pojavu da se nakon par godina proizvodnje i sami modeli malo razlikuju od početnih, jer se vremenom unose izmene u dizajnu. 

Lično mislim da će kod tebe biti dovoljno basa, obzirom da će zvučnici biti blizu ćoškova. Uvek možeš kasnije dodati aktivni SUB ako imaš prostora za smeštaj istog i ako misliš da je potrebno.  

Takođe, nemoj zanemariti ni trošak za dobre kablove, to isto dosta menja u ukupnom zvuku.

Za sada je bitno da kupiš one zvučnike koji ti se najviše sviđaju zvučno (i po izgledu ako je bitno), koji se uklapaju u prostor, a zatim i neke stalke za njih (ili da nešto napraviš sam).

PS

KEF je 8oma što je lakše pojačalu, međutim merenje pokazuje minimum impedanse 4oma, tako da bi bilo fer da su deklarisani kao 6 oma. Canton je 4-8oma, što ne znači ništa, i treba računati kao da su 4 oma bez snimka impedanse.

Ako ti Canton bolje zvuče, ne razmišljaj i uzimaj pogotovu ako su jeftiniji.

Meni se ne sviđa u opšte merenje frekventnog opsega KEF-a, suviše je potisnut opseg 2k-10k što daje mutniji zvuk sa manje detalja, a za Canton nisam nigde našao merenje.

https://www.stereophile.com/content/kef-q350-loudspeaker-measurements

Link to comment
Share on other sites

To je i najveći problem, nemam mogućnost da ih probam u istoj prostoriji, ne bih da napravim grešku. Kef mi je bio izraženiji u srednjim tonovima što mi se svidelo, ali je izgledalo kao da mu nedostaje snage, verovatno zbog velike zapremine prostorije. Dok je GLE 436.2 zvučao taman na svim nivoima, isto mislim da je zbog sobe. Tako da nisam stekao neki realan utisak za ta 2 modela. Naginjem ka Cantonu, i brine me da ne budem zadovoljan kući kada ih budem montirao, samo zato što sam Kefa slušao u pomenutim uslovima. Srećom imam brata koji se bavi proizvodnjom sprava za teretane, pa ćemo lagano napraviti identične stalke namenjene modelu koji budem uzeo.

 

Edit: Solidne QED kablove sam već uzeo kada sam uzimao pojačalo, izašli su me neočekivano skupo tada, jer nisam pretpostavljao koliko koštaju niti koji uticaj imaju dok nisam probao

 

Sent from my GM1900 using Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dosta su linearniji od Kef idu malo niže. Minimum impedanse oko 5 oma, to može da podnese skoro svako pojačalo. Trebali su da ih deklarišu kao 6 oma.  Samo mi se ne dopada onaj pad iznad 12kHz. Doduše i Kef ima pad iznad 15kHz, ali ja to već ne čujem, ali 12kHz čujem. 

Evo ga Kef, po ovome zvuče prilično različito.

318K350fig4.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ponesi svoje pojačalo i probaj ih poslušati na njemu.
Kriva je malo čudna za rez na 3 kHz a i definisanje osetljivosti, 89 dB im je maksimalna osetljivost, 86 bih rekao da je prosečna, no valjda to tako ide danas...
Poslušaj još jednom i Kef sa svojim pojačalom, naravno ako te ne mrzi da ga vučeš sa sobom, to što si čuo u prvom slušanju je možda delom i do druge opreme.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Bolje bi ti bilo da si poneo amp,dobro ti kolega rekao.Vec na samom pocetku teme si se zalio na bass,misleci da je do kutija.Pre bih rekao da je do ampa.Sa 86db i malim zvucnicima je za ocekivati da ces mozda jos veci problem sa basom imati.Moguce da u radnji imaju bolji amp,pa ti to tamo bude bolje nego kuci.Po meni bi trebao da biras sta u kombinaciji s tvojim bolje zvuci,a onako na osecaj bi rekao bolje da se drzis efikasnijih.Doduse uvek bi birao kombinaciju gde su bolji srednji i visoki,bas se nadohnadi wooferom ,a ovo drugo nikako.

Link to comment
Share on other sites

Vraćam se iz 4Audia sada, ubediše me da ne uzimam Canton, baš zbog toga što je loša osetljivost, deklarisana se razlikuje od izmerene. Preporučuju Monitor Audio Bronzu 2 zbog osetljivosti. Mada mi ona nije legla. Puštali su danas sa nekog Nad ampa od 60w po izlazu na 8oma. U Playeru sam čuo kombinaciju Kefa sa mojim pojačalom (kada sam uzimao pojačalo početkom godine) i zvučalo mi je ok. Od amp-a sam probao Yamahe koje su AS301 i 501 koje su cenovno bile kao Onkyo koji sam uzeo, a osetno jače, i nisu mi se svidele, takođe sam probao drugarov Yamaha receiver koji ima 100w na 8oma, ista priča, zvučno mi se Onkyo najviše svideo. Sa bivšim zvučnicima nisam osetio da nedostaje snage na Onkyu, šta više, čulo se glasnije nego Pioneer receiver koji takođe posedujem i koji ima 100W na 8oma po izlazu, kao i osetno bolje. Tada sam skapirao da bih uzeo pojačalo sa više snage a da mi zvučno odgovara treba osetno više novca, zato sam "žrtvovao" snagu za zvuk koji mi odgovara. Ne znam šta mi je činiti sada, da uzmem Kef za 500e i da se razočaram, a prodah zvučnike i nemam šta slušati, u žestokoj sam dilemi sada

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...