Jump to content


Mini pretpojačalo sa OPA i mosfetom na izlazu.


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 minut ranije, Nixie said:

Taj najbolje zvuči. :D

М, да. :rolleyes: Стварно ту би лего неки притисни са металном капицом. Имаш још времена да поправиш. Него, јел тај прцољак може да се чује?

Link to comment
Share on other sites

Može se čuti, sad kreće na turu u subotu. A što se prekidača tiče, kipp mi je uvek najbolji. Mala masa ove sprave nije pogodna za bilo kakav pritisni prekidač koji bi ga pomerao. Samo bi došao u obzir neki taster ali onda i odgovarajući relej za preklapanje. Imam čini mi se čak i takav relej negde, prebacuje na impulse, kao flip-flop ali nisam hteo da komplikujem. Osim toga imam loša iskustva sa tim sitnim relejčićima po pitanju uticaja na zvuk, već sam ih vadio iz jedne sprave i vraćao žice na rotacioni preklopnik. A imam novi projekat, lampaški buffer u sličnoj samo većoj kutiji, ovo je završena priča.

Link to comment
Share on other sites

59 minuta ranije, Nixie said:

 A što se prekidača tiče, kipp mi je uvek najbolji. 

Ниси ме разумео, схватам еуфорију док се нешто прави а онда када је готово и тапшање од стране чланова форум. Поента је да прекидач буде близу конектора а не да се жице иду од задње до предње плоче, бај д веј ту има око метар ипо ширмованог кабла који пролази преко напајања.

Link to comment
Share on other sites

Ma jasno je da nije optimalno, ali sam hteo da bude minijaturno. Releji između činčeva, potenciometar pozadi, napajanje napred sve to ima smisla u većoj kutiji. U ovom slučaju, nije moglo drugačije, morao bih 230VAC da vodim napred, a prekidač je već predviđen pozadi, takvu sam kutiju kupio. U ostalom već sam rekao, svrha uređaja je da bude malen, da služi za isprobavanje  raznih operacionih pojačavača, da ima više naponskih pojačanja koja se lako menjaju, odnosno da se koristi povremeno.

Link to comment
Share on other sites

 Ма све је то ок али ако се већ планирао да буде прцољак требало је да плочицу тако конструишеш да буде једна страница као унутрашња висина кутије и да је монтираш вертикално (деведесет степени у односу на данце) уз једну од бочних страница. Е онда имаш места за све. Верујем да може да се направи!

Link to comment
Share on other sites

Sve može, ali obrati pažnju kako je počelo ovo, kao igra za vikend od postojeće zalihe delova. Nakon toga je pomalo modificirano, nabavljen OPA1612 i dodat mute rele na izlazu. Ono što ja nisam očekivao je da dobro svira, bio sam prilično skeptičan. Zato je na kraju balade i došlo u ovu kutiju, a da sve radim ispočetka, previše je. Samo mi je krivo što torusni trafo nije mogao stati unutra, ništa više. Kompaktan dizajn je omogućio da se malo bahatim ožičenjem, možda je otišao ceo metar SCS18.

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, Nixie said:

Nisi ti video prave DIY uratke, gledaš a ne znaš šta je. :D

Чуј нисам видео, све сама смејурија а кад се отвори поготову. А сви ти који нешто праве сујетни до зла бога.

Link to comment
Share on other sites

On 7.10.2021. at 20:16, Majda said:

napisao komplikovano u smislu nema da se kupi odmah u radnji. Nego mora da se porucuju ti elementi za montazu pota (nosac, sipka i elesticna spojnica). Ja sam porucio kod maljstora u lokalu nosace isti tip kao gore na fotografiji. sipke 6mm se jos neko i daju naci kod nas, a za eleasticne spojnice koristim neke ruske military odlicne ali malo vece. Ove na ebay-u mi deluju sasvim OK i manje su od keramicki izolovanih elesticnih spojnica. Jos je mozda potreban i neki mesingani prsteh za sipku na prednjoj ploci.

Dok porucis da se urade ovi prosti mehanicki elementi izgubis nekoliko dana... BIlo bi lepo da ova 4 elementa mogu da se nabave u nekim kompletima... :(

BTW

prigusnica nije nikao element koji skladisti energiju.

Umesto tih mesinganih prstenova za prednju ploču stavljam običan mali kineski ležaj 😀 15mm spoljni i 6mm unutrašnji prečnik.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, RADE said:

Umesto tih mesinganih prstenova za prednju ploču stavljam običan mali kineski ležaj 😀 15mm spoljni i 6mm unutrašnji prečnik.

Добра идеја  :thumbsup2, мада Ја бих то унапредио са лежајем који има фланшну.

s-l1600.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 10/7/2021 at 9:09 PM, Krca44 said:

Majda gde molim te mogu da nadjem sipke ( + secenje ), trebaju mi dve uskoro i jos dve nesto kasnije....?

Krca

Eee cao Krco :) Probaj ovo kod Rajana? Najverovatnije imaju i to od razlicitih materijala.

Ali mogu i neke sipke od tvrde "plastike" textolit, staklolit itd? Cvrste, laganije ne korodiraju i prave izolaciju.

https://www.termoplast.rs/tehnicki-laminat/tekstolit/

http://astaco.rs/article/elektroizolacioni-laminati/2094

(Ja koristim neke sto imam odavno iz aparata za fotokopiranje. Izuzetno precizna izrada i odlican materijal. Ispostavilo se da su 6mm.)

Mislim da mozes i sam da iseces to na meru koja ti bude odgovarala? Bonsek, turpijica i malo smirgle

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Nixie said:

Nemam nameru bilo šta da menjam na preamp-u. 🤣

Ne verujem da je iko mislio da manjas bilo sta na ovom vec uradjenom primerku? Nego za ubuduce eventualno... Znas kako kazu - gotovom poslu mane nema. Kada je vec ozicenje kvalitetno da se i ovo drugo barem priblizi tom nivou...

Koncepcijski je malo mesanje baba i zaba u smislu ako je koriscen OP amp onda ne bi bilo lose da prati isti tenoski nivo i da podrzi jos kompaktnije dimenzije?

Ovako je na pola. Pola IC, pola diskretno i IC napajanje? Mozda sledeca verzija da se planira kako potpuno diskretna i sa disktetnim napajanjem. Ima odlicnih diskretnih OP ampova, A uglavnom in buffer nije ni potreban posto vec rade sa medium power tranzistorima na izlazu. Neki rade i u A klasi i na testovima sa ostalim OP ampovima, pokazali su superiorne rezultate. Google.

Recimo onaj Nagrin modul u temi u ovom odeljku je ustvari diskretni OP amp...

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Majda said:

Ali mogu i neke sipke od tvrde "plastike" textolit, staklolit itd?

Nađite od svoje bake igle za pletenje ima ih rznih debljina (i 6mm), obično su od aluminijuma presvučene plastikom.

Ja sam u mom cevnom preampu koristio drvene šipke od 6mm koje se prodaju za rezanje tipli - odlično radi posao a i ne razmišljaš o tome da će nešto da se kratko spoji. Kao spojnicu sam koristio veliku luster klemu sa 6mm otvorom i obićan alu ugaoni profil za montažu.

Link to comment
Share on other sites

Nađite od svoje bake igle za pletenje ima ih rznih debljina (i 6mm), obično su od aluminijuma presvučene plastikom.
Ja sam u mom cevnom preampu koristio drvene šipke od 6mm koje se prodaju za rezanje tipli - odlično radi posao a i ne razmišljaš o tome da će nešto da se kratko spoji.
Да баш то, мада оне старије производње су биле елоксиране!

Послато са Redmi 4 помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...