Jump to content


Mini pretpojačalo sa OPA i mosfetom na izlazu.


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

ljubimica nam se ostenila pa sam zvucnike sakrio iza police jer ovi grizu sve sto stignu. tako ce biti do nedelje, a posle sam na moru.

pravi test je kad se vratim.

u medjuvremenu sam pravio neka poredjenja, ali tesko je kad zvucnici nisu na svom mestu.

prvi utisak je bio da opa 2111 ne utice znacajno, tj negde je bolji, negde losiji. na sledecem slusanju je eksplodirao, i sve je bilo bolje i zvucao je bas kako volim, ali pravo testiranje sledi kad se stvari vrate u normalu.

javim..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

@Nixie lepo izgleda, ali nije bas OK stose tice arhitekture. Verovatno zato sto si vec imao tu kutiju?

TI kupovni trafoi su katastrofalni po zvuk. Naravno rade ali su motani losom zicom i na najlosijim jezgrima. Dimenzionisani za temperature 60deg i gustinu struje preko 2.5A/cm2. To znaci pretnaka zica... Koriste se samo za worst case probe i da se vidi da li uredjdj radi. Ogromne su razlike u zvuku sa znacajno vecim i boljim trafoima. Koja je poenta kvalitetnog i interkonekt kabla i power kabla od po 1m kada u rafou ima deseine matra najlosije i pretnke zice? A trafo je povezan do ispravljaca sa svega 15-20 cm bolje zice?

Ozicenje je predugacko. Bespotrebno ulazni vodovi idu sa poledjine do fronta pa na izlaz. Tu ima viska vodova skoro za ceo interkonekt. Na takv nacin obesmisljava se kvalitet interkonekta i unose dodatne smetnje. To je zbog "naopakog" polozaja napajanja i glavnog dela. Napajanje i trafo idu napred Ili sa strane) a plocica uredja odmah do konektora. Na taj nacin su vodovi kratki. ALI onda pot mora ici na sipku ili neko resenje pora koje se samo kontrolise sa fronta a fizicki nalaczi kod konektora. Medjutim sipka je komplikovana za izvodnje

Na plocici uredja elementi se postavlaju u obliku potkovice ili slova u. Na krajevima potkovice su ulaz/izlaz. Masa izmedju, u sredini. Tako su najkraci vodovi i najbolje postavljene mase. U tu masu u srtedini idu sve mase posebnim vodovima i napajanja...

Prekidac prekida samo vruce signale mase ostaju povezane i oba kabla ulaznih uedjaja pa postoji ground loop bez obzira da li su ulazni uredji power-on ili ne. Najbolje bi bilo da je odmah iza kod ulaza, 2-3cm dodatnih vodova, ALI mala je kutija i nema prostora... :( Za 2 ulaza ide 4-vorostuki prekidac istog tipa.

Power konektor je suvise blizu in/out pinova. Isto - mala kutija.

Ne zameri na komentrima. Nije sublektivno. Mnogo je vaznije od tipa zice koja se kroisti. Ustvari smanjuje kolicinu zice i duzinu... Ovo sa trafoom probaji i bice ti jasno. oko 300W trafo, klasicni ne kustom.

Link to comment
Share on other sites

@Majda, cilj je bio minijaturno i jeftino. Kako je počelo u onim drljavim kutijama, ovo je sad super. Znam da je sve daleko od idealnog, loš trafo, sve blizu, ali to mi je samo rezervno pretpojačalo. Treba da stoji u fijoci i da ne smeta sve dok ne zatreba, da se probaju razne stvari. Izmereni FR opseg je 1Hz do 1,2MHz -3db na otporu 20k paralelno sa 360pF (OPA1612+Cimmaron BrownDog adapter).

Recimo sad skoro, pre neki dan, proban je OPA1612 na Kineskom adapteru, i zvuči lošije, da ne poveruješ. Na merenju isto sve, samo nije isti adapter SOIC/DIP. Moj OPA je iz Mouser, ovaj iz Audiophonics. Možda nije original čip OPA1612,  međutim merenje DC offset-a i frekventnog opsega kaže da su čipovi isti? Sumnjam da Audiophonics prodaje fake OPA1612, no sve je moguće. Ako čip nije original, onda otpada komentar za adapter.

Lepo svira, vrlo neutralno i čisto, lako se demonstriraju razlike među OPA i raznim kablovima (napojni, interkonekti). Da nemam lampaša, bio bih zadovoljan i ovim.  Imam već PCB za ozbiljnu varijantu sa Shunt regulatorima za napajanje, možda je nekad i napravim. Tu bi povećao duplo mirnu struju mosfeta, da može da vozi svake slušalice (dinamičke naravno) i bila bi znatno veća kutija, hladnjaci itd.

Nije direktno uzemljeno na šasiju (mislim na signal GND) nego preko greca+kond+otpornik tako da nema problema sa ground loop. Uzemljenje je zvezdasto sa central GND na ulaznim činčevima. Sam ground loop nije mnogo opasan ako u blizini nema izvora smetnji, uglavnom trafoa.

Može se instalirati sa Google Play android aplikacija "Magnetometer" ili neka slična i proveriti jačina polja u blizini kablova i uređaja. To mi je skoro preporučio jedan član foruma i radi ko sat, moderni telefoni imaju sve potrebne senzore.

Safety ground, sa IEC ide GND žica direktno na oguljeni metal tela kutije zbog sigurnosti korisnika. Između prednje i zadnje ploče i tela kutije dodao sam nazubljene podloške da obezbedim pouzdan kontakt.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, giZ_Mo said:

Мислим да је мало, бар :ruganje 500. :D

Ne ozbiljno isprobao sam. Naravno i drugi koji su probali isto potvrdjuju - odavno. Za manje signale narocito. Jednostavno sve je bolje i to drasticno. Koren tona, ono sto zovu ritch tone, niski. Ako uredjaj vec solidno radi, sa worst case tim kupovnim trafoima, uz ne velika dodatna ulaganja i malo vecu kutiju sa ovom modifikacijom ce raditi neuporedivo bolje. Prvo kod vecih trafoa su manji gubici, manji je otpor zice, trafo je temperaturno mnogo stabilniji, manja je struja praznog hoda primara, manje su vibracije... Manje reaguje sa ostalim trafoima povzanim u sistemu. Energija se crpi direknije a ne iz kondenzatora itd itd.

Jos ako je custom specificiran (indukcija primara, gustina struje) i sa recimo nekim kvalitetnijim jezgrima, tek onda se cuju razlike. I ne daj boze domaca zica bor dupli nemacki lak... Ali moze i ne-custom verzija...

Link to comment
Share on other sites

@Nixie najsveziji primer pojacanog trafoa je kod Dede-ta ciji si dac uradio. Kaze da su neki korisnici postavili upravo jaci i veci trafo na dac nego sto je potrebno i da je zvuk osetno bolji. Ima na sajtu pogledaj. Odavno je to poznato, isprobao pre mnogo godina.

Ovo za OP ampove me ne cudi - svi to isto pricaju... Ipak najmanj je kock kupiti kod ovih pouzdanih radnji.

Link to comment
Share on other sites

To što @Majda priča za trafoe je tačno. Što jači trafo to bolje. Ja sam u DDDAC turio 2kom. po 80VA a možda je trebalo i jače. U principu meni je limit debljina kutije, pa šta tu stane to mu je.

Za ovaj mini preamp je trebalo da ide torusni trafo al se ispostavilo da najmanji koji ima Trafco ne može stati po visini sa podloškama gumenim i metalnim za montažu pa sam uzeo ovaj za print montažu. A i on je na 1-2mm od kutije.

A Doede i ekipa su našli zvučne prednosti upotrebom super kondenzatora ogromnih kapaciteta.

Link to comment
Share on other sites

Nisam isprobao to sa super caps. Ali trebalo bi isprobati i uporediti sa ovim vec proverenim velikim trafoima a manjim C. Potpuno suprotan pristup. Takodje u nekim slucajevima ispravljacica mnogo bolje zvuci od didoda za za diskretna uredjaje.

Razlike su miljama daleko od promene kablova... Zanden recimo koristi ispravljacice za manje napone u dacovima.

Link to comment
Share on other sites

Igranka bez prestanka. Ko voli i ima vremena, može svašta da se proba. Kod supercaps je malo nezgodno što prvo čekaš neko vreme dok se napune, pa tek onda ide muzika. Ko električni trotinet. :D

Sad recimo razmišljam da na svim svojim uređajima (prilično neatraktivnim)  zamenim prednje ploče, da budu metalik srebrne umesto dosadno crne. Recimo skidam jednu po jednu i nosim Leonardu da pravi nove po mustri.

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, Nixie said:

Kod supercaps je malo nezgodno što prvo čekaš neko vreme dok se napune, pa tek onda ide muzika.

Imam neka skromna info. iskustva sa ovim u vezi i mogao bih da te povežem sa Acom Andonov, koji je nabavio neke izuzetno skupe primerke. Mesecima je tražio povoljno rešenje za kontrolisano punjenje i implamentaciju.

Skoro sam bio kod njega i mislim da je konačno sve postavio na noge, ali se nisam mnogo zanimao za tu temu. Verujem da bi ste se brzo sporazumeli na temu propratne elektronike i implementacije.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...