Jump to content


Mini pretpojačalo sa OPA i mosfetom na izlazu.


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 27.1.2020. at 11:57, Nixie said:

Samo da dodam još ovo,  pošto mi je već skrenuta pažnja.  Za shunt vezivanje bolje je koristiti potenciometar, jer prekid veze kod preklopnika daje maksimalni signal na ulazu u pretpojačalo, a time i na izlazu.

Inače rotacioni atenuator je ovakav, ima više pipaka na klizaču i rešen je kao "make before brake" izvođenjem same PCB tako da sam smatrao da smem da ga vežem kao shunt. Nema nikakvog šuškanja ili krckanja kad se vrti. 

Ja sam dva kom. platio 25 dolara, ovaj je nešto skuplji koliko vidim. U svakom slučaju, prolazak signala kroz brojne jeftine SMD otpornike nije baš tako dobra stvar.

https://www.aliexpress.com/item/40002393...b201603_53

jedan otpornik u seriju i to kvalitetan a ostali u paralelu kod preklopnika. To je najbolja zvučeća kombinacija.

 Mehanički problemi kod preklopnika nisu ništa novo, jednostavno na tržištu nema kvalitetnih preklopnika a uz to i da su povoljni sa cenom. Prvo kreće sa pucketanjem a kasnije i sa preskakanjem položaja što dovodi do punog signala na izlazu.

    Problem se minimizira sa pažljivim okretanjem, položaj po položaj a ne kao da je potenciometar. Kada počne da krcka treba ga zameniti.   24 položaja preklopnik košta oko 10 evra a 24 otpornika oko 2-3 .....što je vrlo povoljno......i nije baš da ode odmah.

 

Link to comment
Share on other sites

Ja za sada koristim ovaj jeftini Kineski rotacioni peklopnik koji imam, ne krcka još ništa i neće skoro početi. Ovo mi je eksperimentalna sprava, isprobavam razne OP i koristim kao rezervni preamp. Kad i ako budem pravio ozbiljan uređaj, ići će verovatno Alps Blue RK27 original u shunt vezi. Taj mi je radio 25 god. bez krckanja, balans kanala je odličan, nije sa tim nikad bilo problema.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Malo sam ga apgrejdovo, pojavio se neki višak vremena. Znači izbacio sam kondenzator na izlazu i jumper za premošćenje, dodao jednostavan tajmer sa maleckim relejem 24VDC da se ne čuju prelazne pojave kad se pali i gasi,  smanjio svetlo na LED jer oči vade uveče i sad je završeno komplet, nema više mesta da se bilo šta dodaje. Sad je samo DC sprega na izlazu, kondenzator definitivno kvari zvuk. Operacioni ostaje OPA1612 dok ne nađem bolji. Za ljubitelje basa OPA2604 je zakon, samo nema tu rezoluciju u ostatku spektra kao OPA1612, ali samo ako se nađe original OPA2604 inače ništa od toga. LME49720 je tanak i hladan u zvuku, ostali probani nisu vredni pomena.

Mini pretpojacalo napajanje V2.jpg

Mini pretpojacalo ozicenje V2.jpg

Mini pretpojacalo sema V2.jpg

Mini pretpojacalo timer V2.jpg

Link to comment
Share on other sites

пробај  5534 :) ...и ограничи опсег према горе. Нема потребе да иде превише.....пробај разне резове према горе, можда ти се и свиди неки тамо негде око 50-60 кхз

Link to comment
Share on other sites

On 6.5.2021. at 10:11, RADE said:

пробај  5534 :) ...и ограничи опсег према горе. Нема потребе да иде превише.....пробај разне резове према горе, можда ти се и свиди неки тамо негде око 50-60 кхз

Probao, NE5532 dupli OP ide tako je napravljeno, taj je prvi bio unutra. Realno, nema šta da traži pored OPA1612, a čujem da ima i boljih. Ovo je rezervno pretpojačalo, uskoro dobija veći trafo i lepu Kinesku kutijicu. Izbacujem balance pot, samo volume je taman. Imaće dva ulaza jedan izlaz, kao i do sada sa jednim kipp prekidačem napred. Izlaz za slušalice neću da stavljam, nije za niskoomske dovoljan pogon, radiće samo kao preamp.

https://www.ebay.com/itm/283983899512?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 12.5.2021. at 13:43, Nixie said:

Probao, NE5532 dupli OP ide tako je napravljeno, taj je prvi bio unutra. Realno, nema šta da traži pored OPA1612,

Kod mene na CDP fabricke NE5532 zamenjenio sa LME49720, ali sviraju razocaravajuce hladno, bez emocija, tanko, uostalom kao i kod tebe.

U jednom momentu probao LM833N. Karakter: topli lampaski zvuk srednjih, visoki iritirajuce neslusljivi (pogotovo nakon zamene strujnih kablova, kada su sve vrline i mane izasle na videlo). 

Vraceni NE5532, ali sa zaljenjem jer mi nedostaje dubina i toplina srednjih.

Nakon citanja tvoje teme imam zelju da probam OPA1612. Probao sam da nadjem kod nas ali ne uspeva mi. Da li neko mozda porucuje od preko pa da se ucepim?

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, surferlola said:

Nakon citanja tvoje teme imam zelju da probam OPA1612. Probao sam da nadjem kod nas ali ne uspeva mi. Da li neko mozda porucuje od preko pa da se ucepim?

Kod nas nema, a ako ima onda je 96% fake. Ja sam nabavio u  Mouser pre korone, kod njih imaš i adaptere. Jedino se isplati neka grupna nabavka. Može da se naruči preko Vremeplova, ali ne znam koliko uzimaju za tu uslugu. Trebalo bi da ih ima u RS Components Srbija (Primotronic) Ebay izbegavaj, tu nije sigurno ništa. Taj LME49720 koliko si siguran da je original?

Link to comment
Share on other sites

Za taj OPA1612 sa KP nema nikakve garancije. 

Što se tiče adaptera, zalemi se OPA, zabodu se letvice u neko podnožje, nabaci PCB sa već zalemljenim OPA i onda sve nožice letvica zaleme. Tako će sigurno ići glatko u bilo koje podnožje ili štampu.

Ona letvica sa četvtastim nožicama nije baš dobra za podnožja, treba uzeti onu sa okruglim nožicama. Ako se lemi direktno, onda je sve jedno.

Link to comment
Share on other sites

On 28.6.2021. at 18:20, ab said:

Колико се сећам, доброзвучећи је био OPA2111

danas dobio na probu opa2111, javljam utiske kad se slegne

 

3 minuta ranije, Willi Studer said:

Imam ja jedan 1612 skinut iz DAC-a Musical Fidelity. Ako nekome treba neka mi se javi.

ja za sada mirujem, dok ne izgustiram gorepomenuti

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...