Jump to content


Wharfedale Diamond 11 mutan zvuk


dukisha

Recommended Posts

Pokušaću da budem što detaljniji i precizniji.

1. Pojačalo sam kupio novo, Yamaha S501, i 4 para zvućnika su svirala do sad uz ovo pojačalo. Prvi par su bili sa neke Philips mini linije, sačuvaj Bože, isto ovako mutno samo je još plus bio metalan zvuk. Onda su svirali zvučnici sa panasonic mini linije koji su bili perfektni, u kombinaciji sa topping d30 to je ono što tražim (toplo i jasno). Onda sam stavio 11.1 i tu počinju problemi... mutan zvuk. Vokali nisu jasni. Blagi loudness zvuk koji zamuti vokale koji zvuče kao da je pevač stavio krpu preko usta dok peva, nije to tako dramatično ali ipak čujem da to nije jasan i čist zvuk. To dolazi do izražaja kada slušam intervjue na youtube, pratim neki kanal za šah i tu taj čovek prepričava partiju i analizira je, i zapamtio sam mu glas. Sa ovim zvučnicima to nije taj glas. Posle 11.1 probao sam W Diamonds 11.0 i stvar je bila još gora, e oni su tek mutni i nejasni. Vratio sam se na 11.1 . Isključio sam Pure Direct i zavrnuo bas u - i treble u + , a loudness smanjio. Sad je podnošljivije ali opet je nejasno i to mi govori da je do zvučnika (pod pretpostavkom da je sve ostalo ispravno).

2. Muziku ne slušam glasno. Sinoć u 1 ujutru je bila mrtva tišina. Sve sam ugasio osim pojačala, i zavrtim malo volume čisto iz zezanja i slučajno uhvatim pucketanje u zvučnicima dok vrtim volume. Nije to tako dramatično i jedva se čuje. Onda pojačam na 14h i približim uho zvučnicima i čujem šuštanje. Prvo mi je palo napamet da to prlja zvuk i da je problem u pojačalu. Zato sam odmah i pitao da li je to šuštanje normalno. Evo sad sam pustio Sade Nothing can come between us, i mp3 i flac , baš na tiho, uz pesmu čujem i šuštanje u pozadini (samo kad približim uho zvučnicima). Sad sam malo pojačao, u onim tihim delovima pesme u pozadini čujem šuštanje. To definitivno nije do audio formata. Ajde naći ću još neku numeru pa ću proveriti. ... Da, definitivno šušti u pozadini konstanto bez obzira šta pustim. I kad sve isključim osim pojačala idalje šušti. Jedva se čuje sa 30cm, a čuje se tek kad se približim skroz do zvućnika (i jedan i drugi šušte). Ne mogu reći tačno na koliko je pojačano jer na Yamahi nemam onu liniju na volume, ovako okvirno tu sam negde na 13h, tiho je baš.

Još jednom da navedem sve komponente:

1. Kompjuter sasvim solidan

2. Kvalitetni formati i kvalitetni snimci, foobar i vlc playeri, sve ono što sam do pre neki dan slušao na starim zvučnicima i bilo je odlično.

3. Topping D30 (Povezano preko USB)

4. Wharfedale 11.1 Diamond

5. Yamaha A-S501

6. Kablovi za zvučnike Fisual 2.5mm sa bananicama (i jedna i druga strana)

 

Ako su @Father i @Nixie iz Beograda zainteresovani da čuju ove diamondse i da ih preprave ako je potrebno, ja ću ih doneti gde treba. I jedne i druge. Doneću i pojačalo ako treba :D

Usviravanje me brine... ne što se tiče navike, nego ako su mutni u početku ne shvatam kako će da se izbistre nakon 100h slušanja. Nisam iskusan audiofil i tek sam ušao u priču, tako da ako neko ko veruje u usviravanje može da mi objasni kakve veze ima usviravanje sa mojim problemom neka izvoli. Ja lično verujem u usviravanje i verujem da će zvučati bolje posle 10 dana ali ne verujem da će se izbistriti zvuk.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 213
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sistem je odlican ali su Diamondi jednostavno takvi zvucnici, sa tamnim zvukom. Tacno znam o cemu govoris jer sam imao , tu Panasonic mini liniju sa tim zvucnicima, a i Diamond zvucnike. Panasonic zvucnici su dosta iskricaviji od diamonda, dok su diamond onako laid back ugladjenija audiofilska varijanta zvuka. E sad, ukusi su razliciti, ako hoces da zadrzis Diamonde, moja preporuka je NAD ili DENON elektronika, meni se Diamond jedino dopao sa tim brendovima. 

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, maxa said:

...takođe preporuka kako bi skratio muke je da je kombinacija Yamaha i Wharfedale Diamond totalni miss match...i da nešto od toga mora da napusti sistem.

Ovo mi je krajnje neobično, oko uklapanja uređaja i šta sa čime ide. Ako je zvučnik ozbiljno nelinearan u nekom opsegu i zvuči mutno zbog toga, a pojačala su obično linearna u čujnom opsegu u delove dB, neće ga ispraviti ni jedno pojačalo, zvučaće mutno na svakom pojačalu.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

...

 

 

1 sat ranije, somilenko said:

Jedan ostaje u fazi a drugi je u kontrafazi. Ta dva zvučna talasa se ponište pri susretu.

znači na jednom zvučniku basovi se usviravaju sa ekskurzijom membrane prema napolje a na drugom prema unutra?

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, zflazar said:

 

 

znači na jednom zvučniku basovi se usviravaju sa ekskurzijom membrane prema napolje a na drugom prema unutra?

....тако сам и ја разумео, идеја је да се поништавањем звучних таласа умањи бука приликом периода усвиравања.....

Link to comment
Share on other sites

znači na jednom zvučniku basovi se usviravaju sa ekskurzijom membrane prema napolje a na drugom prema unutra?
I na jednom i na drugom idu i unutra i napolje, audio signal je naizmenična struja, no siguran sam da to već znate, samo su u kontra fazi, čime se međusobno poništavaju, ideja je samo smanjenje buke.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, dukisha said:

Ako su @Father i @Nixie iz Beograda zainteresovani da čuju ove diamondse i da ih preprave ako je potrebno, ja ću ih doneti gde treba. I jedne i druge. Doneću i pojačalo ako treba :D

Zahvaljujem na poverenju, ali preporučujem @Nixie -a jer poseduje adekvatnu opremu za merenje i radio je sličan zahvat na sličnim kutijama.

Svakako možemo da se skupimo svi zajedno, jer smo Nixie i ja komšije pa zajedno ocenimo karakter kutija.

Možemo i kod mene u sistemu da ih poslušamo, imam i adekvatne stalke za njih.

Na vezi smo...

Link to comment
Share on other sites

15 minuta ranije, Тодор НС said:

A da se malo isprobaju ti zvučnici bez prepravki u nekom od sistema vas dvojice.

Ako bude prepravki za to ima vremena i kasnije.

Na to sam i mislio pre prerade, da ih čuje u tuđem sistemu, pa da ocenimo ima li zaista potrebe za tim.

Link to comment
Share on other sites

Glupost prepravljati nov ispravan zvucnik i time ponistiti garanciju,da smo kojim slucajem u USA sad bi ga vratio u radnju i rekao ''ne svidja mi se zvuk'',a oni tebi pare nazad.Nikako mi nije jasno da se nije poslusao pre kupovine. .Kako vreme prolazi vidim da je vec neko pravilo kupovina potpuno napamet,pa se fasuje bandera za banderom na forumu.Barem taj jeftini segment imaju u radnji. Pusti to da se razradi nedelju dana,ostavi ih da rade 24h dnevno pa razmisljaj o svemu dalje.Nije lose da se cuju sa jos nekim ampom koji ima svetliji zvuk,ili gle cuda malo koriguje zvuk tonskim kontrolama,nikakav kraj sveta,nisu one tu bzvz. Predpostavljam da je dosadasnji zvucnik mini linije imao presvetao zvuk,bez basa,a navika je cudo.Boomi bas od blizine zida takodje ume da zatamni sliku dodatno pa malo potrosenog vremena i oko pozicioniranja nije na odmet.Probaj i neke posrebrene zvucnicke kablove koji posvetle zvuk.To je sve naravno malo po malo,ali ako ti se zvuk ne svidja sve to dzaba.

Link to comment
Share on other sites

Inace ne mogu da se ne setim kad sam pre mnogo leta probao diamonde (2 ili 3)od svog prijatelja kod sebe.On mislio da ga cuje sa nekim kvalitetnijim ampom da im vidi domet.Ubila ih struja nacisto.Poceli su tako da bruje i rezonuju kao da imaju parkinsovu bolest.Odmaknemo ih na sred sobe,a ono i dalje samo mumlaju basevi i sve ostalo u raspadu.Kod njega sa nekim nejackim ampom sasvim ok,mslm nikakav poseban zvuk ali ne tresu se i ne raspadaju,ne mumlaju.

Link to comment
Share on other sites

Ništa ne menjam na tim kutijama dok ih ne čujemo i ne premerimo pa kako vlasnik odluči. Nemam pojma kakva je skretnica i šta bi se tu moglo unaprediti, možda i ne može puno da se uradi . Nije komplikovano sigurno da ne može da se vrati u izvorno stanje, verovatno je neka jednostavna skretnica na samom konektoru. Postoji i mogućnost i da nisu dobro povezani zvučnici (+-) ne bi bilo prvi put da vidim tako nešto.

Link to comment
Share on other sites

Svaki pojačivač ima šum, zato se u všoj klasi i ulaže toliko u napajanja i u kvalitet otpornika da bi se redukovao što je više moguće termički šum i buka od napajanja uređaja. Takođe postoje šeme koje su više osetljive na buku napajanja (PSU noise) i koje su manje osetljive, ali termički šum uvek prođe, negde u manjoj, negde u većoj meri...

Koliko se čuje zavisi i od osetljivosti kutija. Ako se ne čuje na metar, dobro je. Pucketanja mogu biti izazvana gomilom stvari, naročito usled aktivnosti drugih uređaja u stanu a sada ste verovatno hipersenzitivni na kutije, pa svašta primećujete...

Sa modifikacijom kutija bih ja lično sačekao barem neko vreme dok se iste ne razrade, gubi se garancija i vrednost u daljoj prodaji u koliko se za to pokretač teme odluči.

Svakako poslušajte kutije i u nekom drugom sistemu pre bilo kakve intervencije na njima.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, sondek said:

,da smo kojim slucajem u USA sad bi ga vratio u radnju i rekao ''ne svidja mi se zvuk'',a oni tebi pare nazad.

To bi trebalo da može i ovde da uradi, stim da ima svu dokumentaciju, račune, materijal u kom je proizvod bio zapakovan, da proizvod nije oštećen ...

 

Link to comment
Share on other sites

Pravite samo stetu coveku predlozima za budžeraj.Ponistiće te mu garanciju,al zabole vas očigledno.Zvucnici su takvi kakvi su,verujem da karakter nece bitno promenuti,ne sviđa mu se,ako ima vec mogucnost nek ih vrati i nek sledeci put poslusa pre kupovine.Uostalom verovatno moze da poslusa neki bolje uklopljen amp u radnji.Nad je dobro isao sa starim Diamondima,pa nek proba.Mislim da je posredi pitanje ukusa,pre nego sto je greska zvucnika.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...